wodną, sprawia, że sernik jest równy i nie rośnie gwałtownie.Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18 lub 21cm. Sernik cytrynowy z borówkamiSkładniki:ciasto80g mąka pszenna40g cukier puder40g masło1 żółtkoskórka otarta z 1 cytrynymasa serowa500g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka150g serka mascarpone3 jajka100g cukru1 czubata łyżka (15g) mąki pszennej1 łyżeczka mąki ziemniaczanejskórka otarta(...)piekarniku przez około 20 minut, ostudzić- temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni, na dno wstawić szerokie naczynie z gorącą wodą - składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową- twaróg i serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier i przesiane mąki, krótko zmiksować- do masy wbijać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując - cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok- do masy
Smakołyki BerenikiSernik z jabłkami to sprawdzone połączenie smaków: jabłek i cynamonu, w towarzystwie aromatycznej masy twarogowej. Każda z warstw sernika zawiera cynamon, więc jest to wypiek dla zagorzałych wielbicieli tej przyprawy. Z racji, że jestem amatorką zarówno wszelkich serników, jak i jabłeczników, takie połączenia tych obu ciast w jednym bardzo przypadło mi do gustu.Sernik można przygotować w tortownicy o średnicy(...)składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej- twaróg przełożyć do miski, dodać cukier, cynamon i proszek budyniowy, krótko zmiksować- do masy serowej dodawać pojedynczo jajka, po każdym miksując tylko do połączenia sięskładników- gotową masę serową przełożyć na warstwę jabłek, wyrównać- na wierzch równomiernie pokruszyć pozostałe ciasto - sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec
Smakołyki Berenikipieczenia. Jest to sernik typowo sezonowy z dodatkiem świeżych truskawek. Idealnie orzeźwi Was w gorący, letni dzień, a zgrany duet czekolady i truskawek zaspokoi zmysł smaku.Do przygotowania sernika wykorzystałam gęsty twaróg z wiaderka. Obie warstwy różnią się od siebie konsystencją - dolna to połączenie twarogu i musu z truskawek, górna łączy w sobie twaróg, czekoladę oraz bitą śmietanę. Kwaskowaty smak(...)czekolady należy przygotować tuż przed podaniem ciasta, gdyż owoce zachowają swój świeży wygląd maksymalnie przez 1-2 dni. Jeśli nie przygotowujecie sernika na jakąś specjalną okazję, dobrym rozwiązaniem jest dekorowanie tylko podawanego kawałka ciasta. Sernik truskawkowo-czekoladowy bez pieczeniaSkładniki:spód 90g herbatników pełnoziarnistych lub innych (około 10 sztuk)20g czekolady deserowej30-40g masłamasy truskawkowa i czekoladowa 700g twarogu sernikowego250g
Smakołyki Berenikijakaś lepsza wersja. A zatem bierzcie, pieczcie i dzielcie się dalej.... SERNIK FISTASZKOWY Z DULCE DE LECHE I SOLONYMI MIGDAŁAMI /przepis inspirowany sernikiem nowojorskim pochodzącym z tej strony - klik / 1 kg dobrego twarogu na serniki 5 jajek 1 szklanka masła orzechowego typu "crunchy" ok. 1 szklanki cukru pudru - użyłam trzcinowego /ilość zależy od Waszego "progu słodkości(...)minut, aby lekko się podpiekła. W tym czasie do misy miksera włożyć twaróg, jajka, masło orzechowe, obraz rodzaje śmietany i cukier. Zmiksować całość na gładką masę - nie za długo, jedynie do momentu aż całość się dobrze połączy. Masę wylać na podpieczony spód. Sernik upiec w kąpieli wodnej. Tortownicę włożyć do drugiego, większego naczynia i napełnić wrzątkiem przynajmniej
KUCHARNIAnadzienie z tradycyjnego makowca.Sernik na zdjęciu został wykonany w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą tortownicę należy zwiększyć ilość składników.Sernik makowy bez pieczeniaSkładniki:60g herbatników (ja użyłam pełnoziarnistych)25g masła1 łyżka mleka500g gęstego twarogu z wiaderka250ml śmietanki 30%150g maku7 i 1/2 łyżek cukru pudru 3 i 1/2 łyżki (70g) miodu1/2 łyżki (10g) masła1 łyżka cukru(...)przystąpić do dekoracji sernika- z zimnej masy makowej uformować w dłoniach 11-12 małych kuleczek- czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, lekko ostudzić- pędzelkiem nakładać na kuleczkę małą ilość czekolady w miejscu, które będzie spoczywało na serniku (można w tym miejscu lekko spłaszczyć kulkę), kuleczki układać na wierzchu sernika, lekko dociskając- udekorowany sernik ponownie schłodzić
Smakołyki Berenikikażdą okazję, a i bez okazji można go upiec i pochwalić się rodzinie. Bo sernik po prostu musi się udać. :) Składniki (na małą tortownicę 21cm średnicy): Sernik: 500g twarogu półtłustego 100g masła 4 jajka, osobno żółtka i białka 1/3 szklanki cukru 2,5 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej naturalny aromat waniliowy - kilka kropel, lub ziarenka(...)sokiem jabłkowym, bez regulatorów kwasowości, cukru czy innych dodatków) ozdoby cukrowe kolorowa posypka cukrowa. Przygotowanie: Sernik pieczemy dzień wcześniej. Masło i jajka najlepiej wyjmij trochę wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej, ale nie jest to konieczne. Jednak ucieranie masła będzie trudniejsze i dłużej potrwa. Twaróg "zmiel" w malakserze na gładką masę lub zmiel przynajmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa
Anioszek w kuchnispód. Osobiście jestem od niego uzależniona. Sernik nowojorski to prawdziwy sernik dla koneserów. Sernik New Yorker to także praktycznie jedyny sernik uznawany przez mieszkańców Nowego Jorku. Składniki: – 1 kg mielonego twarogu – 3 jajka – 1 żółtko – 3 łyżki mąki pszennej – 250 g cukru – skórka otarta z 1 cytryny(...)ciasteczkową na wysokość 2/3 tortownicy i schłodzić 15 minut w lodówce. Do dużej miski wyłożyć twaróg (odsączony), jajka, cukier, wanilię, cytrynę (i skórkę i cytrynę) oraz mąkę i śmietanę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać mikserem, ale krótko (zbyt długie miksowanie napowietrzy ciasto i sprawi, że sernik po pieczeniu opadnie). Przygotowaną masę wylać (będzie bardzo rzadka) do tortownicy. Jeśli macie odpowiednio
Pociąg Do KuchniSernik zainspirowany przepisem ze strony Domowe Wypieki. Wyszedł przepyszny, słodki, mięciutki i idealnie płaski. Z dekorowaniem poszło mi troszkę gorzej, ale dopiero się rozkręcam ;) Ilość składników w przepisie dostosowana jest do tortownicy o średnicy 24 cm. Tutaj znajduje się przelicznik form do pieczenia. Na stronie Domowe Wypieki znajdziecie oryginalny przepis dla tortownicy o średnicy(...)ostygnięcia. 4. Do robota kuchennego wrzucamy twaróg i cukier. Po chwili dodajemy budyń, a następnie powoli wlewamy mleko. Miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników, aby zbytnio się nie napowietrzyło. Na koniec wrzucamy resztę krówek i delikatnie mieszamy. 5. Masę wlewamy do tortownicy i pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika
My Culinary ArtMąż uwielbia truskawki to kilka wpadło w galaretkę. Polecam ten sernik na letnie przyjęcia. U mnie idealnie sprawdził się podczas tegorocznej Wielkanocy. Składniki : * 300g twarogu na sernik * 250g mascarpone * 2 galaretki truskawkowe * szklanka pokrojonych truskawek * galaretka truskawkowa * kilka truskawek do ozdoby Przygotowanie : Dwie galaretki rozpuścić w 0,5l wrzątku . Odstawić do wystygnięcia, gdy będzie tężeć to ubijać(...)mikserem razem z masca rpone . Doda ć twaróg i wymieszać, połowę przelać do tortownicy , posypać truskawkami i przykryć drugą połową masy. Wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia. Na górze sernika ułożyć truskawki, zalać ciasto gala retką i zostawić do całkowitego stężenia na ca ł ą noc do lodówki
Magiczne Życie MartyPrzeglądając swoje przepisy wpadły mi w oko dwie bardzo pożółkłe kartki… pisane ręką mojej ukochanej – niestety nieżyjącej już – Cioci Mirki. Ciocia była Mistrzynią
UgotujmyTo.plsię zjadło, prawda? No dobra, niektórzy nie "czasem", ale "dość często" ;) Dla wszystkich łasuchów mam dziś sernik z masą krówkową. Słodki i pyszny, taki w sam raz do zimnej kawy :) Składniki:400 g twarogu,5 jajek,50 g masła,1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej,1/4 szklanki cukru,puszka(...)wszystkie składniki z lodówki na przynajmniej półtorej godziny, żeby nie były zimne i miały taką samą temperaturę. Oczywiście chodzi o produkty, które z reguły w lodówce przechowujemy.Do przygotowania tego sernika użyłam blendera z pojemnikiem. Można jednak użyć zwykłego miksera.Ciastka drobno pokruszyć i połączyć z masłem - w blenderze idzie to błyskawicznie. Na wyłożoną papierem formę przełożyć masę z ciastek
Codzienna kuchnia niecodziennaDawno nie wykonałam tak delikatnego sernika. W smaku wprost rozpływa się w ustach! Cudowny! Składniki: 350g twarogu do sernika 30g budyniu śmietanowego z cukrem 1 łyżka cukru trzcinowego 1 jajko aromat waniliowy 1 gruszka Sposób przygotowania: Jajko ucieramy z cukrem, aromatem waniliowym i budyniem. Następnie dodajmy twaróg. Wszystko dokładnie mieszamy. Do natłuszczonej blaszki przekładamy masę serową. Na środek wkładamy gruszkę
Truskawkowa Fiestadodajemy miękkie masło i łączymy dokładnie.Składniki masy serowej:0,4 kg twarogu półtłustego,5 jajek,1/4 kostki masła,1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka mąki pszennej,1/3 szklanki cukru,szczypta soli.Twaróg zmielić przynajmniej 2 razy. Utrzeć masło z cukrem, dodawać po trochu zmielony twaróg. Dosypać mąkę pszenną i kartoflankę i dokładnie połączyć.Całe jajka ubić lekko(...)cukru i zgęstnienia. Polać ciasto po lekkim przestudzeniu. Ja dodatkowo posypałam polewę gorzkim kakao i brązowym cukrem.Drobne rady odnośnie pieczenia sernika:* Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki 2 -3 godziny przed pieczeniem.* Żeby sernik był wilgotny i nie popękał można wstawić formę, w której się piecze, do większego naczynia wypełnionego wodą. * Upieczony sernik
Codzienna kuchnia niecodziennaJest wiele gatunków serników i sposobów ich przygotowania. Który z nich jest najlepszy? Każdy coś w sobie ma. Ten sernik, jest od początku do końca mój. Od przepisu, przez twaróg i sposób wykonania. Dla mnie… i nie tylko – ten jest najlepszy. Składniki: - 890g twarogu- 250g serka mascarpone- 180g miękkiego masła- 8 jaj- 1 szklanka drobnego cukru- 2 łyżki cukru(...)ubitej śmietany- szczypta soli- ekstrakt waniliowy- kilka kropli esencji migdałowej Miękkie masło utarłam z cukrami. Dodłam 7 żółtek i 1 całe jajko, dalej ucierałam na puszystą masę. Do sernika użyłam twarogu, który sama zrobiłam, więc nie musiałam go mielić – dodałam całość naraz oraz mascarpone. Do gładkiej już masy, dalej ucierając, przesiałam przez sitko dwa budynie. W blenderze ubiłam śmietankę
mojewypiekiinietylkoprzykryty warstwą musu truskawkowego. Pyszny serniczek do popołudniowej kawy dla tych co lubią czekoladowe i owocowe smaki. SPÓD: 120 g biszkoptów 70 g masła 1 łyżka kakao SERNIK: 500 g twarogu zmielonego 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 100 g czekolady gorzkiej MUS TRUSKAWKOWY: 500 g truskawek(...)tężeć wylać na upieczony sernik. Po stężeniu wyjąć sernik z formy. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta warstwowe , Ciasta z owocami , Serniki pieczone Tagged: biszkopty , budyń , czekolada , kremówka , truskawki , twaróg
https:KKuchniaMniam