Bardzo smaczny sernik jogurtowy na zimno na oryginalnym i pysznym, słonawym spodzie wykonanym ze… słonych paluszków :) Będzie nim zachwyceni! Gwarantuję! Spód pachnie pięknie, przywodząc na myśl chrupiące maślane ciasteczka (lekko słone) :) Masa wykonana z twarogu i gęstego greckiego jogurtu jest lekka i kremowa (w przepisie żelatyny jest tylko tyle, aby „związała” masę, a nie bardzo ją usztywniła). Do masy(...)jagody, w dowolnych proporcjach. Składniki: Spód: 3/4 szklanki rozpuszczonego masła 3 łyżki cukru 2 szklanki (ok. 200 g) rozgniecionych paluszków lub precelków Masa serowo-jogurtowa: 350 g twarogu na serniki 350 ml jogurtu greckiego 1 szklanka cukru 3 łyżeczki żelatyny (czubate) Galaretka z owocami: 350 g czereśni 100 g wiśni 100 g malin 2 galaretki malinowe (może być też
MyCookBook.plświeżej ricotty, a wszystko z lekką nutką cytryny nadaje sernikowi wyrazistości i niepowtarzalnego smaku. Sernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia - Składniki:spód:3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mielonych migdałów1/4 szklanki cukru pudru90 g schłodzonego masła masa serowa:500 g sera ricotta330 g twarogu sernikowego1 i 1/3 szklanki cukru pudru4 jajka20 ml soku z cytrynyłyżeczka otartej skórki(...)mieszamy z wodą, odstawiamy. Wszystkie pozostałe składniki sernika krótko miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji, a następnie wlewamy przygotowaną mąkę z wodą - mieszamy.Boki formy w której znajduje się ciasto smarujemy masłem, a następnie wlewamy masę serową. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez godzinę, a po upływie tego czasu wyłączamy piec i pozostawiamy sernik na kolejną godzinę w piekarniku.Moje posty
Słodka Stronapolecam. Takie proste, a jakie skuteczne!A teraz już zapraszam na sernik. Bo mimo pewnych niedociągnięć, jest naprawdę smaczny - zwarty, kremowy, z pyszną śmietanową polewą, którą uwielbiam.Sernik jagodowy z polewą śmietanowąSkładniki:(na formę o średnicy 26 cm)spód:140 g ciastek digestive75 g masłamasa serowa:800 g twarogu 3krotnie mielonego100 ml śmietany kremówki (38%)4 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanej2(...)jagody, wymieszać na jednolitą masę.Masę serową przełożyć na wcześniej przygotowany spód.Piec w 180 st. C. przez 55 minut.Śmietanę krótko zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym. Wyjąć sernik, na wierzch wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię.Piec kolejne 10 minut w 180 st. C.Piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwiczki i zostawić sernik w środku do całkowitego ostudzenia. Następnie schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzegdybym go nie zmodyfikowała :) Kto jeszcze nie próbował sernika dyniowego, tego serdecznie zachęcam ! Jesienny sernik dyniowy Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki: Spód 130 g ciastek owsianych 60 g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa 400 g mielonego twarogu 3 jajka szczypta soli 100 g brązowego cukru 250 g pieczonej dyni(...)lodówki. Pieczoną dynię miksujemy, dodajemy do niej pozostałe składniki masy serowej i chwilę miksujemy, po czym wylewamy na masę herbatnikową. Do piekarnika na sam dół wstawiamy pojemnik z wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. Po tym czasie śmietanę mieszamy z cukrem, wylewamy
Kulinarne przygody GatityZapachy budzą nasze wspomnienia...dla mnie zapach pomarańczy przypomina święta i to właśnie pomarańczowe desery lubię przygotować na Boże Narodzenie najbardziej. Do mojego dzisiejszego sernika potrzebny
Przepisy Aleksandryposiada spodu, więc idealnie nadaje się dla osób które nie jedzą glutenu :) Sernik inspirowany jest przepisem z bloga Smaki Weroniki. Zapraszam do przygotowań! Składniki na tortownicę o średnicy 24-26 cm: 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) 1 kg dobrej jakości twarogu z wiaderka 200 g drobnego cukru 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru(...)misie miksera umieszczamy mleko kokosowe i twaróg, miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier, następnie proszek budyniowy, jajka, wiórki kokosowe i na koniec skórkę z limonki. Miksujemy jedynie do połączenia składników. Przelewamy do formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 75 minut, aż środek będzie sprężysty, a boki lekko zarumienione. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
My Culinary Artktórzy twierdzą, że serników nie lubią. Czy może być lepsza rekomendacja...? Polecam na zbliżające się Święta. Sernik porzeczkowy z musem ajerkoniakowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 90 g ciastek digestive 30 g masła masa serowa: 500 g twarogu 3krotnie mielonego 250 g porzeczek ze słoika razem z sokiem 100 ml śmietany kremówki(...)Ciastka drobno pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami. Ugnieść na dnie tortownicy, schłodzić w czasie przygotowania masy serowej. Porzeczki zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Zmiksować z twarogiem, kremówką, cukrem, sokiem z cytryny, mąką ziemniaczaną, jajkami i likierem na gładką masę, tylko do połączenia składników. Masę przelać na spód. Piec w 140 st. C. przez 45 minut. Ostudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJedno z moich ulubionych ciast i które zawsze mi wychodzi. Za każdym razem przygotowuje je inaczej. W tej wersji z borówkami. Jego smak był nieziemski! :) Składniki: 4 łyżki twarogu do sernika 2 jajka 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 2 łyżki cukru trzcinowego aromat waniliowy borówki Składniki: Jajka z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy aromat waniliowy, skrobię ziemniaczaną i twaróg. Wszystko
Truskawkowa Fiestaprzepyszny, delikatny, niezbyt słodki i wilgotny. Po prostu rozpływa się w ustach. Składniki na spód: 170 g ciastek Petit Beurre 85 g rozpuszczonego masła Masa sernikowa: 500 g twarogu na sernik 2 jajka 5 łyżek cukru pudru 50 ml śmietanki 30% Warstwa truskawkowa: 150 g truskawek 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 1 łyżka cukru Bezy: 2 białka(...)termoobiegu) i piec przez 6-8 minut. Kiedy spód się zarumieni wyjąć formę z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia (fot.1) . Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160°C. Twaróg, jajka, cukier puder i śmietankę przełożyć do misy miksera. Dokładnie wymieszać, do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę serową przełożyć na kruche ciasto (fot.2) i piec przez około 50-60 minut. Upieczone
Świat Ciastawykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm z podwyższonym brzegiem, lub nieco niższy - w tortownicy o średnicy 21cm. Sernik czekoladowy z musem pomarańczowymSkładniki:ciasto kruche80g mąki pszennej2 łyżki (20g) kakao50g masła3 łyżki (30g) cukru pudru3 łyżki zimnej wodymasa serowa 400g gęstego twarogu z wiaderka90g gorzkiej czekolady (użyłam gorzkiej Wedla) 70g cukru2 jajka1 łyżka (15g) mąki ziemniaczanej1 łyżeczka startej skórki pomarańczowejziarenka(...)tortownicy na ostudzony spód z ciasta kruchego, wyrównać i wstawić do piekarnika- piec 70-80 minut lub do momentu ścięcia się wierzchu sernika (środek może być lekko trzęsący się, lecz nie może być płynny)- sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, studzić przy otwartych drzwiczkach- ostudzony sernik schłodzić w lodówceMUS POMARAŃCZOWY- pomarańcze umyć, obrać ze skórki, wyciąć ze środka cały
Smakołyki BerenikiSkładniki: 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka wieloowocowa (niebieska) 1 galaretka malinowa 1 galaretka wiśniowa 800g twarogu sernikowego (w wiaderku) Wykonanie: Każdą galaretkę zalać 250ml wrzątku. Odstawić do ostudzenia. Do każdej ostudzonej galaretki dodać po 160g twarogu. Dokładnie wymieszać, by masa była jednolita (można tę czynność wykonać za pomocą miksera lub łyżki). Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Najpierw(...)wylać masę wieloowocową, następnie wlewać (na sam środek okrągłej blaszki) masę malinową, potem znów na środek masę brzoskwiniową, kolejno wiśniową, a na sam koniec masę cytrynową. Wstawić sernik do lodówki, by masa całkowicie stężała. PS. Jeśli lubicie bardziej słodkie desery, to polecam dodać do sernika 1-2 łyżki cukru pudru. Smacznego! The post Mega prosty kolorowy sernik
Kulinarne Przebojeznalazł się na blogu. Podziwiać go mogły osoby z facebooka i choć zachęcały do dodania przepisu, to postanowiłem zmodyfikować przepis i dodać dopiero jak będę z niego całkowicie zadowolony. Serniki ogólnie bardzo lubię, trochę bałem się jak wyjdzie mi mój pierwszy i choć nie był idealny, byłem z niego dumny :D Z tego drugiego to już całkiem :) W piekarniku(...)poziom do parowaru, zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 40 minut. Po 40 minutach wystawiamy pojemnik z sernikiem z parowaru i czekamy aż ostygnie. Jak już przestygnie, podkładamy talerz i przewracamy pojemnik tak, żeby sernik znalazł się na docelowym talerzu :) Zdejmujemy folię i wstawiamy do lodówki. Polewę robiłem po kilku godzinach. Gorzką czekoladę połamałem na małe
Parowar Facetapołączenie smaków świetnie ze sobą komponujące i tworzące świetne ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Sernik z Kokosem Siostry Anastazji - Składniki: Ciasto: 150 g mąki 70 g zimnego masła 50 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka Warstwa Sernikowa: 500 g twarogu dwukrotnie zmielonego 1/2 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 2 żółtka
Słodka Stronadynia i czekolada to świetne połączenie, tak więc sernik wylądował na biszkoptowym spodzie z dodatkiem kakao. Pyszny, sycący, zbity i wilgotny - ja takie lubię najbardziej, a Wy? SERNIK DYNIOWY NA KAKAOWYM BISZKOPCIE przepis autorski // tortownica 22-24cm (lepiej użyć większej) ~2 jajka ~2 łyżki mąki pszennej ~2 łyżki cukru ~łyżka kakao Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia(...)czasie przygotowujemy masę serową: składniki w temperaturze pokojowej ~800g 3-krotnie zmielonego twarogu ~400g puree z dyni, gęstego i suchego – najlepsze będzie z dyni hokkaido ~1 - 1 1/2 szklanki cukru (w zależności od tego jak słodkie serniki lubicie) ~5 jajek ~25g waniliowego proszku budyniowego (lub taka sama ilość mąki ziemniaczanej + łyżeczka wanilii) Do miski wbijamy jajka, dodajemy puree
chili & sugarsernik sam w sobie nie jest wysoki, ale z białkową pianką i owszem Sernik z pianką na kruchym spodzie to idealne ciasto do kawy, jest prosty w przygotowaniu, smaczny, ładnie wygląda i świetnie smakuje. Składniki: Masa: twaróg sernikowy z wiaderka- 1 kg, 3 żółtka 125 g rozpuszczonego masła 1 budyń śmietankowy lub waniliowy z cukrem Winiary 1 szklanka(...)jego rozpuszczenia. Masa serowa: Mieszamy mikserem składniki: ser, żółtka i cukier, dodajemy 1 budyń , na koniec wlewamy rozpuszczone masło, wszystko dokładnie miksujemy. Przekładamy masę serową do formy, pieczemy sernik ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Następnie zmniejszamy temperaturę na 150 stopni, wyjmujemy sernik wykładamy na niego masę białkową, którą wyrównujemy, a następnie grzebieniem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię