domu łubiankę cudownych, słodkich truskawek. Opłukane, osączone, odstawiłam w misce na parapet żeby poczekały na swoją kolej a jednocześnie były pod ręką bo przecież z pustym żołądkiem gotuje się kiepsko. Spokojnie, było ich sporo więc wystarczy zarówno na sernik jak i dla mnie czyli truskawkowego żarłoka. Ale te cudne truskaweczki postawiłam akurat obok doniczek z ziołami i kiedy sięgnęłam
Smaczna Pyzaświeżych malin 100 g świeżych jagód 1 łyżka cukru pudru cukier puder do posypania Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Przełożyć ubitą śmietanę do worka cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką np. dużą gwiazdką. Schłodzony sernik udekorować śmietaną. Na wierzchu ułożyć maliny i jagody. Przed podaniem sernik można oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce. Smacznego
maniapieczeniasłodkawy spód i kwaskowy owocowy wierzch idealnie się komponuje.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Na blogu znajdziecie też inne serniki i ciasta na zimno: Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Sernik z rabarbarem
Kulinarne przygody Gatitymasa serowa. Na niej druga warstwa, tym razem świeżo-cytrynowa, a całość pod wyśmienitą, cytrynowo-migdałową kruszonką, którą podpatrzyłam u Erica Lanlarda w jego Czekoladzie . Muszę przyznać, że dość długo myślałam nad tym sernikiem. Musiałam wykorzystać serek przed wyjazdem, pomyślałam więc, że przygotuję dla mojej Rodziny sernik (po przyjeździe okazało się, że Mama również jeden przygotowała - na szczęście
Pożeraczka, czyli raz adobrzebabeczkach z serem ten już wie ( kto jeszcze nie, tego zapraszam ), że wraz z firmą Kohersen przygotowaliśmy dla Was Świąteczny Konkurs! Upieczcie sernik lub makowiec z naszego przepisu, zróbcie zdjęcie i dodajcie je w komentarzach pod wpisem. Do wygrania mnóstwo nagród – z robotem firmy Kohersen na czele :) Czas trwania konkursu: 04.12 – rozpoczęcie konkursu 24.12 – zakończenie konkursu 25.12 – ogłoszenie
Ciastkozercystole też bez jakiegoś szału. Tak klasycznie jajeczko, kiełbaska, szyneczka. Jeżeli chodzi o wypieki to też cudów nie było – babka, sernik, ale małe, bo ile można zjeść. Zadałam to samo pytanie Małżowi – oczywiście pod kątem jedzenia, jakżeby inaczej. Sos tatarski. Jest sos, są święta. Cała reszta może nie istnieć. Dzisiaj zapraszam Was na domowy sos tatarski. Podejrzewam
Szybko Tanio SmacznieJeszcze w klimacie Wielkiej Nocy. Wielkanocne obżarstwo zostało tylko wspomnieniem. Jajka, kiełbasy, baby, mazurki, serniki, sałatki, pieczenie i pasztety. Stoły, jak to w polskim zwyczaju, uginały się pod naporem talerzy ze strawą. Ale za to jak wspaniałą, pachnącą i aromatyczną! Najpyszniejsze śniadanie roku. Moja Mama stwierdziła, że podawanie na Wielkanoc sojowych białych kiełbasek stanowi bezapelacyjnie profanację zwykłej, białej kiełbasy
W kuchni Karmel-itkilodówki. Sernik cappuccino Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i cappuccino, cały czas miksując dodawać przestygnięta żelatynę. Masę wyłożyć na stężały sernik espresso i wstawić ponownie do lodówki. Bita Śmietana Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder, oraz likier i dokładnie wymieszać. Cały czas miksując dodawać powoli żelatynę. Bitą śmietanę przełożyć na poprzednią warstwę i odstawić
RAROSSApapierem do pieczenia, dzięki temu brzegi sernika podczas stygnięcia zapadają się lekko do środka, a sernik z wierzchu jest równy. Sernik upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm. Sernik krakowski Składniki: ciasto kruche 210g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii masa serowa 750g twarogu półtłustego lub tłustego mielonego(...)ciasto kruche, które pozostało, rozwałkować na dość cienki placek, radełkiem wykroić paski o szerokości 0,8-1cm - wykrojone paski delikatnie ułożyć pod skosem na cieście, tworząc kratkę - małym pędzelkiem posmarować paski z ciasta roztrzepanym żółtkiem - sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec 60-70 minut, aż wierzch będzie ścięty i sprężysty (nie należy piec sernika
Smakołyki Berenikiubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Białka ubijamy podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik. Pieczenie: Na ciasto wylewamy masę serową i pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie lekko rumiany) wykładamy pianę ubitą z cukrem, wyrównać lekko powierzchnię i piecz jeszcze chwilę(...)około 10 - 15 minut). Po upieczeniu ciasto studzimy przy lekko uchylonym piekarniku przez pół godziny, następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy. Gdy ciasto będzie zimne to będzie tworzyć się rosa. Sernik przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyMalutkie cudowności i to pod kilkoma względami ... Robi się je w mgnieniu oka i zawsze wyglądają urzekająco, bo są słodkie i malusie ... Można je
Garniec MagaliePyszny, kremowy sernik bez pieczenia! W sam raz na upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na włączanie piekarnika :) Deser jest bogaty w białko, nie tylko ze względu na główny składnik jakim jest twarożek, ale także dzięki dodatkowi odżywki białkowej o smaku czekoladowym. Spód to omlet orzechowy przygotowany bez grama mąki - wielbiciele zdrowych słodkości będą zadowoleni :) Na wierzchu znajdują(...)proszku PB2 lub zwykłego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka miodu Składniki zmiksować i wylać na rozgrzaną patelnię. Smażyć pod przykryciem 5 minut z każdej strony. Przełożyć na do tortownicy, ewentualnie przyciąć do jej rozmiaru. Sernik: 500 g twarogu półtłustego lub tłustego 100 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki miodu lub innego słodzidła, wg upodobań 20 g żelatyny
Chocolate Muffin Blogmasie do spodu to jakiś koszmar. Smakuje, jak surowa ciecierzyca (w końcu z tego powstaje) - ziemiście, gorzko, bardzo nieprzyjemnie. Jednak pod wpływem temperatury smak zmienia się i wręcz staje się nieodróżnialny do spodu z mąki pszennej. Naprawdę pyszności! "SERNIK" Z MIGDAŁÓW NA SPODZIE Z MĄKI Z CIECIERZYCY /własny; współpraca z Winiary ;/ spód: 1,25 szklanki mąki z ciecierzycy
W kuchni Karmel-itkijakiś dojrzały, większy owoc do ręki, podtykałam sobie pod nos i zaciągałam się aromatycznym zapachem. Po czym odkładałam z powrotem do skrzynki i oddalałam się w zadumie, rozmyślając lekko, co by też można z takiej pachnącej pigwy zrobić... I tak to sobie trwało do teraz, aż znalazłam nietypowy przepis na sernik w jednym z ostatnich z numerów "Meine Familie(...)lekko opaść. 5. Zanim sernik wystygnie przygotowujemy mus pigwowy: kostki pigwy i jabłka zasypać cukrem, dodać 1/2 szklanki wody i gotować na średnim ogniu, ok. 20-30 minut, aż pigwa zmięknie, ale nie rozpadnie się.Namoczyć żelatynę w kilku łyżeczkach wody. W trakcie gotowania musu należy sprawdzać i ewentualnie uzupełniać wodę. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny
Kuchnia Prezydentowejsokiem z cytryny, zblenderować z mlekiem na shake wlać do masy serowej dodać budyń, wszystko krótko wymieszać. Nie miksować długo aby nie wtłaczać do sernika dużo powietrza –wtedy sernik może popękać a ma być równy jak stół. Tak przygotowaną masę wylać na kruchy spód, przykryć wierzch folią aluminiową wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika piec około(...)Odstawić do przestudzenia. Zimną z lodówki kremówkę ubić na sztywno –uważać żeby nie przebić śmietany-może się zważyć pod koniec dodając cukier puder i śmietan fiks oraz ostudzoną masę milky way, wymieszać. Rozsmarować na zimnym serniku posypać wiórkami lub czekoladą. Schłodzić w lodówce
Wanilia i Kardamon