sernik bez cukru - 4733 przepisów (strona:247/316)

Rogaliki serowe z malinami 229

masła lub margaryny (temperatura pokojowa) 250 g sera (można użyć ser z wiaderka na sernik, 3-krotnie zmielony ser lub gęsty serek śmietankowy w kostce) 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania miseczka malin (u mnie mrożone, ale można użyć świeże) cukier puder do oprószenia rogalików Przygotowanie: Do miski przekładamy cały ser, dodajemy masło (lub margarynę) i wsypujemy mąkę pszenną(...)odstępach) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja robiłam większe rogaliki, upiekłam je na dwóch mniejszych blaszkach. Rogaliki pieczemy w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg, aby rogaliki ładniej się zarumieniły). Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika i wielkości rogalików – u mnie około 35 minut

Słodkie okruszki
Roladki z kurczaka z szynką i serem na sosie żurawinowym 190

świętach? Ja nie mogłam rano wstać, tak by się jeszcze poleżało pod ciepłą kołderką. W święta nie objadłam się jakoś specjalnie. Największym powodzeniem ciszył się mój sernik szafranowy z bezą, no i oczywiście barszcz czerwony z uszkami. Zostało go jeszcze na dzisiaj. Zabielę go i zjemy z fasolą. Po białym barszczu z grzybami zostały tylko wspomnienia. Na wywarze(...)wykałaczkami. ?Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na małym ogniu z każdej strony na rumiano. Sos żurawinowy: 250 g świeżej żurawiny 2/3 szklanki wody 3 goździki pół szklanki cukru (lub więcej) W garnku z grubym dnem umieścić owoce, dodać cukier, wodę i zagotować. Dodać goździki. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż żurawina popęka, całość zgęstnieje

Czerwień i błękit
WANILIOWY SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 194

lubię J Jeśli chodzi o mnie, to bez wątpienia jestem smakoszem wszelkiego rodzaju serników.  Miłość do nich rozkwitła 10 lat temu, kiedy przebywałam w Wielkiej Brytanii i pracowałam w jednej z prestiżowych i jednocześnie historycznych restauracji nad Tamizą. Tam też miałam możliwość wypróbowania mnóstwa angielskich – i nie tylko – smakołyków. Sernik był hitem ówczesnej restauracji. Od tego czasu(...)pokojowej) 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie  2 jajka ( ja użyłam swojskich, z wolnego wybiegu, wtedy sernik ma ładną barwę) pół szklanki śmietany kremówki 36% 3 łyżki soku z cytryny 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/ olejku waniliowego DODATKOWO

Calzonella.com
Seromak 284

Uwielbiam sernik. Jestem jego fanatycznym miłośnikiem. Mógłbym go jeść bez przerwy o każdej porze dnia i nocy. I choć przysmak ten jest bardzo popularny w Polsce, to jednak z Polski nie pochodzi. Pierwsze wzmianki dotyczące wypieku tego ciasta pochodzą już z czasów starożytnej Grecji, gdzie karmiono nim olimpijczyków. Podobnie wygląda sprawa z makowcem. Ciasta z domieszką maku robili(...)stolicą ciasta kruchego jest Francja, ojczyzna wszelkiego rodzaju tart, to receptura na nie musiała przejść od Egiptu przez Grecję, Rzym, aby na dobre osiedlić się we Francji. Skoro sernik, makowiec i ciasto kruche to jedne z ulubionych nie tylko przeze mnie, ale zapewne też przez wielu z Was ciasta, to czemu nie połączyć ich w jeden przepyszny seromak? Ciasto

Jacob Tastes
CIASTO JAJKO SADZONE – bez pieczenia! 489

I kolejne ciacho zrobione przez mamę! Już niedługo sami będziecie rozpoznawać które są te moje, a które mojej mamci. Jak już Wam pisałam Ona zdecydowanie bardziej

Ostra na Słodko
Truskawkowo waniliowa zebra 173

Truskawki to bardzo popularny owoc, przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją w sobie całe bogactwo wartości odżywczych

mojewypiekiinietylko
Delikatne bułeczki z serem 170

szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki: 2 jaja 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy(...)rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i  przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną

Domowe ciasta
Konfitura brzoskwiniowa z galaretką. 137

temu kupiłam 15 kg, a wczoraj Mąż zrobił mi niespodziankę i kupił kolejne 15 kg :). Toteż sami rozumiecie, że przez jakiś czas będzie u mnie brzoskwiniowo ;) Robiłam już letni sernik z brzoskwiniami ,  muffiny z brzoskwiniami , brzoskwinie w syropie, a teraz przyszła kolej na konfiturę brzoskwiniową z galaretką. Pierwszy raz robiłam ją rok temu i okazała się tak wyśmienita(...)Brzoskwinie myjemy, przecinamy na pół, wyjmujemy pestki, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka o grubym dnie przekładamy pokrojone brzoskwinie, włączamy grzanie (średnia temperatura) i zagotowujemy (bez przykrycia). Gdy brzoskwinie zaczną wrzeć zmniejszamy grzanie do minimum i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, dodajemy suchą galaretkę, szybko i dokładnie mieszamy, a następnie

Rozpustne gotowanie
Sernik prawie krakowski 198

dobrze zrobiłam, ale aby uniknąć różnorakich pęknięć, na spód piekarnika  wstawiłam brytfankę wypełnioną w ¾ wrzącą wodą.  Dzięki tworzacej się parze wodnej sernik piekł się w jednakowym stopniu w każdym miejscu. Jeśli lubicie tradycyjne serniki to ten, z przepisu Liski z White Plate ,  mogę Wam z czystym sumieniem polecić. Jedyną zmianą, której dokonałam było zastąpienie dwóch(...)które z reguły nie przepadają za mumusinymi ciastami, skusiły się na całe dwa kawałki, zamawiając je na następny tydzień. Sernik prawie krakowski Składniki na blaszkę 23x33 cm Ciasto: 250 g mąki 1 jajko 150 g masła 100 g cukru pudru Masa serowa: 1 kg białego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowy twaróg wiaderkowy( u mnie marki President) 5 jajek - osobno

Mia Cucina Sofieta
Torcik bananowo-kokosowy 148

cytryny masa serowa: 1 szkl śmietany 30% 500 g serka mascarpone sok z 1/2 cytryny skórka z 1 cytryny 3 łyżki cukru pudru żółty barwnik spożywczy (opcjonalnie dla koloru) wierzch: 1 szklanka śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru płatki migdałowe Przygotowanie: spód: Ciastka kokosowe kruszymy drobno, a następnie łączymy z wiórkami kokosowymi i rozpuszczoną margaryną Palma. Mieszanka powinna mieć konsystencję(...)Banany układamy na ostudzonym spodzie, a następnie zalewamy masą serową. masa serowa: Serek mascarpone miksujemy z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Oddzielnie ubijamy śmietanę. Delikatnie łączymy masę mascarpone z ubitą śmietaną. Na końcu dla koloru można dodać żółty barwnik spożywczy. (bez dodatku torcik będzie miał kolor biały) Gotową masę przelewamy na spód z bananami i odstawiamy do lodówki

Bon appetit mon amie
Melba 287

Od jakiegoś czasu ,,chodził" za mną sernik, ale jakoś nie bardzo chciało mi się go zrobić. To chyba lenistwo:) W końcu postanowiłam znaleźć jakiś przepis

Ciasteczkowy Potwór
Sernik z rosą 184

cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego masa serowa: 1 kg sera 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 duży budyń ok.1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju lub masła 2 jajka całe 4 żółtka 3/4 szklanki cukru pianka z rosą: 6 białek 1 szklanka cukru Sposób wykonania:  Przygotowanie zaczynam od zrobienia kruchego ciasta. Mąkę mieszam z cukrem(...)pieczenia i cukrem waniliowym, dodaję masło i siekam. Wbijam następnie dwa żółtka (spokojnie białka przydadzą się do piany) i zagniatam.Wylepiam formę (od 30-40 x 25 cm) ciastem. Do misy wrzucam cztery żółtka i dwa jaja i dodaję cukier, kręcę aż będzie jasna masa (w kolorze koglu), dodaję ser i miksuję dokładnie. Dodaję też cukier waniliowy lub aromat, mleko, olej

Smaki Natalii
Sernik z pierniczkami na makowo - bakaliowym spodzie 392

Anastazji. Jeśli ktoś szuka oryginalnych przepisów, to polecam te książki, gdyż są prawdziwą skarbnicą pomysłów. Przepis na poniższy sernik nieco zmodyfikowałam i przedstawiam go w takiej własnie, zmodyfikowanej formie. Składniki ciasta: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej ,  1/2 szklanki cukru pudru , 100 g masła lub margaryny, 2 żółtka , 1 łyżeczka proszku do pieczenia . Z podanych składników(...)wrzątkiem, przestudzić i odcedzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo przestudzony sparzony mak i bakalie. Na końcu z białek ubić pianę i dodać ją do masy - delikatnie wymieszać. Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu , 1 szklanka cukru , 8 jajek , 1 kostka masła lub margaryny, 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru . Masło utrzeć z cukrem, dodając

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik na zimno z musem rabarbarowym 164

Sernik na zimno z musem rabarbarowym to moja propozycja na inaugurację sezonu rabarbarowego Czy może być coś lepszego niż rozpływająca się w ustach masa serowa

365 dni dookoła kuchni