W moim domu to klasyk. Jednak przepis na ten klasyk był skrzętnie skrywany przez moją Mamę. Nawet, kiedy po jej śmierci znalazłam jej zeszyt z przepisami
Cakes By Kejtkruchym, delikatnym, czy bez. Grunt to to żeby cały sernik po ostudzeniu był delikatny, a ser nie był suchy. Suche serniki to nie na moją głowę :). Pamiętam kiedy pierwszy raz piekłam sernik i od razu po wyjęciu z piekarnika, rozkroiłam go żeby zobaczyć czy się udał. Byłam załamana- bo w środku sernik pływał. Zadzwoniłam(...)sernik do ostudzenia na 2-3 godziny. Po tym czasie, mój sernik był nie dość że zbity, delikatny, gładki to jeszcze przepyszny. To że nie doczytamy przepisu, zdarza się każdej z nas, grunt to to jaki jest finał końcowy. Ma być smacznie i to co robimy ma nam dać satysfakcję i innym sprawiać dużą radość. Kocham sernik
KreatywnePinyWielkimi krokami zbliżają się święta. A jak wiadomo święta bez sernika, mazurka czy babki to nie święta ;) Z tej okazji chciałam się z Wami podzielić trikami, które ułatwią i umilą pracę. Triki kuchenne, będące w centrum mojego zainteresowania, pomagają łatwiej, sprawniej, szybciej przygotować zamierzony efekt kulinarny. Rozdzielenie białek od żółtka Kiedy zobaczyłam ten sposób pierwszy raz na jakimś filmiku(...)nakrywam gorąca pokrywkę zimne masło w kostce. Kilka minut i będzie miękki ale nie roztopione :) W przypadku braku maselnicy ten sam manewr można przeprowadzić z miseczką. Gdzie jest cukier puder? Kolejna z moich kuchennych przypadłości jest notoryczny brak cukru pudru! Nie mam pojęcia jak to jest, ze zawsze go kupuję a jak zaczynam piec to ze zdziwieniem stwierdzam
Pyry na GazTen sernik został przeze mnie własnoręcznie uwarzony, a przepis pochodzi oczywiście z mojego starego zeszytu. Odkąd sięgam pamięcią, moja mama często na
To co kochammojprzepisna.pl | Ogórki kiszone Przez całe lato robiłam ogórki małosolne. Jak tylko się kończyły to robiłam następne. Przepis na małosolne mam w małym paluszku. Natomiast jeszcze nigdy
moj przepis naPyszny, bardzo kremowy sernik z dodatkiem czekośliwki. Bez jajek, więc mogą go jeść osoby, właśnie na jajka, uczulone. Trochę jest mniej puszysty niż tradycyjny sernik, wynagradza to jednak jego delikatność i kremowa konsystencja. Cieszę się, że dodałam do niego czekośliwkę - wspaniale się wkomponowała w masę serową, dodała ciastu ciekawego smaku. Spód wykonałam z cynamonowych ciasteczek, które również(...)tortownicy. Piec około 10 minut, w temperaturze 180 stopni. Ostudzić. Składniki na masę serową: 650 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 150 g miękkiego masła 175 g brązowego cukru 125 ml gęstej śmietany 12% 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kaszy manny 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 mały słoik czekośliwki Masło miksować z cukrem i cukrem
Domowa cukiernia EwyTo ciasto jest przeznaczone na dużą blachę ,ale ja upiekłam z połowy składników które tu są podane i w małej blaszce 24 na 24 . podaje składniki
Moje Wyrobybezy wyrównuję i na wierzch posypuję płatkami migdałów. Wkładam bezę do piekarnika i suszę przez około 1,5 godziny w temperaturze 140 stopni C. Pod koniec pieczenia obserwuję oczywiście czy beza jest już twarda i sucha . Migdały lekko się zarumienią. Po upieczeniu pozostawiam bezę w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wysuszoną bezę wyciągam z blaszki i studzę. Uwaga beza jest(...)galaretki z malinami. Wyłożoną warstwę kremu oczywiście wyrównuję. Krok 6. Przykrywam wierzch bezą. Na wierzch warstwy kremowej nakładam delikatnie bezę i oczywiście lekko dociskam. Malinowa chmurkę odstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W tym czasie masa kremowa z pewnością zgęstnieje, a beza stanie się miększa i łatwiejsza w krojeniu i przede wszystkim nie będzie się
Ania gotujepieczeniu w całym domu. Długo pozostaje świeże i pachnące przyprawami. Przyznam szczerze, że dynia od kilku lat dopiero gości w naszym menu. Zaczęło się od zup, potem był sernik i… tak zadomowiła się u nas na dobre. Dynia ma na tyle neutralny smak, że świetnie sprawdza się w daniach wytrawnych jak i tych na słodko czy wszelkiego rodzaju(...)wtedy otrzymujemy puree/mus, albo nawet dodać w całości do ciasta. Jeśli nie znacie puree z dyni, zajrzyjcie tu . ciasto z dyni Ja dodałam pieczoną dynię w kawałkach, nawet bez blendowania. Wtedy będzie ona delikatnie widoczna w miąższu. Jeśli chcecie mieć idealnie gałdkie ciasto, to zostaje blendowanie, bo samej masy ciasta długo nie mieszamy. Możecie użyć do ciasta dyniowego
Mieszam w Garnkuwiem jak u Was ale w moim domu mazurki, babki i serniki to obowiązkowe wypieki wielkanocne. Mazurki lubię z tego względu, że wbrew pozorom nie wymagają wiele pracy a smakują wspaniale i pięknie prezentują się na świątecznym stole. Do mojego mazurka wykorzystałam dżem wiśniowy z płatkami róż Łowicza ale jeśli go nie dostaniecie to z powodzeniem możecie wymieszać(...)przed świętami i przechowywać owinięte folią do soboty a dekorowanie zajmie nam już tylko kilka minut :) Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru żółtko łyżka kwaśnej śmietany spora szczypta soli Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego z płatkami róży biała czekolada kilka białych bezików łyżka płatków migdałowych kilka jajeczek migdałowych w białej czekoladzie listki melisy
Smakołyki Asisernik , który ostatnio wyszedł spod moich łapek. Delikatna … niesamowicie kremowa masa … na kruchym ciasteczkowym spodzie smakuje obłędnie! Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) SPÓD; * ciasteczka Oreo – 15 szt * masło – 50 g MASA : * ser biały mielony ( śmiało może być wiaderkowy ) – 600 g * jajko – 2 szt * cukier(...)masą ciasteczkową i ugniatamy. Wkładamy na ok. 5 minut do piekarnika nagrzanego na 180C. MASA SEROWA: Zmielony ( conajmniej 2-krotnie ) ser wkładamy do miski, dodajemy masę wyciągniętą z Oreo, cukier i olejek do ciast – miksujemy. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Nie przerywając miksowania wbijamy jajka i mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wylewamy na podpieczony
Ostra na Słodkobędę zajęta pieczeniem ciast - w niedzielę idziemy na pierwsze urodziny, co wymaga przygotowania tortu dla dziecka i sernika dla mamy. Sernik - wiadomo - prosta sprawa, szczególnie, że dostałam konkretne wytyczne - klasyczny, z rodzynkami, na kruchym cieście, z kratką albo bezą. Gorzej z tortem, bo usłyszałam, że jaki zrobię, będzie dobrze ... Wymyśliłam już sobie całość, zobaczymy tylko, co mi z tego(...)śniadania. Nam smakował bardzo - spróbujcie koniecznie. Twist ze słonecznikiem Składniki: (na 1 spory bochenek) 300 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 250 ml letniej wody 100 ml letniego soku jabłkowego 1 łyżka oleju słonecznikowego 70 g ziaren słonecznika dodatkowo: 3 łyżki wody 30 g ziaren słonecznika Mąki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚmietanowiec był moim ulubionym deserem z dzieciństwa. Galaretkę zawsze można było dostać w peerelowskim sklepie, śmietanę też, więc jego przygotowania nie stwarzało specjalnego problem i dlatego
Kulinarne przygody GatityDziś mam dla Was przepis na jeszcze jedno z moich ulubionych, letnich ciast z truskawkami! W tym roku zrobiłam je dopiero teraz, bo zabiegana-zalatana kompletnie
Ostra na SłodkoPolewa czekoladowa Przepis, który ułatwi przygotowania do każdej imprezy, czy to święta. To przepis, na najlepszą polewę czekoladową z kakao, którą udekorujecie ciasto, lub tort. Z
Kuchnia Łukasza