mojprzepisna.pl | Jak upiec idealny biszkopt? Biszkopt – dla wielu czarna magia, bariera nie do pokonania. Ze mną dowiesz się na co zwrócić uwagę, podczas przygotowywania ciasta
moj przepis namojprzepisna.pl | Jak upiec idealny biszkopt? Biszkopt – dla wielu czarna magia, bariera nie do pokonania. Ze mną dowiesz się na co zwrócić uwagę, podczas przygotowywania ciasta
moj przepis naJest to przepis z książki pani Renaty Czelny -Kawa książka jest na zdjęciu . składniki na spód 200 g herbatników petitków 90 g masła 1 łyżka esencji
Moje WyrobyŚwięta mi zdecydowanie bardziej pasują te kształtem klasyczne, babkowe i chyba te bez komina bardziej mi się widzą Ja testowałam tutaj nową foremkę silikonową, zakupioną na Aliexpress, specjalnie z myślą o babkach. Foremka sprawdziła się doskonale, choć miałam pewne obawy. Nie cierpię pieczenia np. chleba czy sernika w foremkach silikonowych. W chlebie nie zrobi się prawdziwa skórka, tylko(...)składniki były w temperaturze pokojowej a olej do ciasta dodawany był bardzo wolno. Wtedy zapobiegnie to ewentualnemu zwarzeniu się ciasta czy też zakalcowi. Babkę cytrynową ozdabiamy jak lubimy – cukrem pudrem, polewą czekoladową czy lukrem Przepis pochodzi z włoskiego bloga Laddicted . Co jest niezwykłego w tym blogu? Sama autorka ale i jej babcia! Wiele przepisów pochodzi ze starego notesu pani
Mieszam w GarnkuPierniki (zmielone) – 200g Cukier waniliowy – 1 opakowanie Masło – 50g Cukier – 50g Składniki – spód piernikowy: Mąka – 150g Pierniki (zmielone) – 150g Przyprawa do piernika - 10g Masło – 150g Czekolada deserowa – 150g Jajka – 4 sztuki Cukier waniliowy – 2 opakowania Proszek do pieczenia – 10g Miód – 50g Składniki - masa serowa: Twaróg sernikowy – 1kg Cukier – 100g Masło (miękkie) – 50g Cukier waniliowy – 2 opakowania Budyń waniliowy(...)mąką, cukrem, cukrem waniliowym, masłem i przyprawami do piernika. Wykonanie – masa serowa: Twaróg sernikowy, cukier, margarynę, cukier wanilinowy oraz budyń zmiksować. Cały czas mieszając wlewać do masy śmietankę i dodawać stopniowo po 1 jajku. Mieszać, aż wszystkie składnik dobrze się połączą. Masę przełożyć na podpieczony spód i posypać kruszonką. Ciasto piec w 180°C (bez termoobiegu) około
Kuchnia Bon Appetitmacie jakieś świąteczne ciasto? Takie, bez którego nie wyobrażacie sobie świąt? U nas jest to sernik mango, jakkolwiek wydaje się to dziwne. Zrobiłam go pierwszy raz naście lat temu na Boże Narodzenie, w ramach urozmaicania menu i tak wszystkim posmakował, że powtórzyłam to w kolejne święta i kolejne.. i tak do dziś. Robię go jeden(...)ustach, kremowy sernik mango - u nas obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Author: Cooking for Emily Ingredients SPÓD 300 g ciasteczek (najlepsze są digestive, ewentualnie inne maślane ale trzeba je lekko posolić) 140 g masła MASA NA SERNIK 4 mango 600 g sera białego na serniki ( ja preferuję Piątnica) 250 mascarpone ⅔ szklanki cukru 6 jajek
Cooking for EmilyMleko powinno wyglądać jak zsiadłe pływające w żółtawej serwatce. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Metoda druga: Przykryty garnek z mlekiem wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy do ok. 40-50 stopni (bez termoobiegu) i zostawiamy tak na pół godziny. Potem wyłączamy i zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Gdy zawartość garnka wystygła, przygotowujemy sobie sitko, które wykładamy gazą lub pieluszką. Łyżką cedzakową(...)domowy, biały ser? Najlepiej zjeść na śniadanie – na wytrawnie: np. z rzodkiewką i szczypiorkiem lub na słodko: wymieszany z cukrem i słodką śmietanką. Idealny do naleśników. Twaróg można też trzykrotnie przemielić i wykorzystać na najlepszy na świecie sernik („z wiaderka” tak dobry nie wyjdzie nigdy!). A co jak chcecie twaróg przechować dłużej? Możemy powiesić
Poezja smakuW moim domu to klasyk. Jednak przepis na ten klasyk był skrzętnie skrywany przez moją Mamę. Nawet, kiedy po jej śmierci znalazłam jej zeszyt z przepisami
Cakes By Kejtkruchym, delikatnym, czy bez. Grunt to to żeby cały sernik po ostudzeniu był delikatny, a ser nie był suchy. Suche serniki to nie na moją głowę :). Pamiętam kiedy pierwszy raz piekłam sernik i od razu po wyjęciu z piekarnika, rozkroiłam go żeby zobaczyć czy się udał. Byłam załamana- bo w środku sernik pływał. Zadzwoniłam(...)sernik do ostudzenia na 2-3 godziny. Po tym czasie, mój sernik był nie dość że zbity, delikatny, gładki to jeszcze przepyszny. To że nie doczytamy przepisu, zdarza się każdej z nas, grunt to to jaki jest finał końcowy. Ma być smacznie i to co robimy ma nam dać satysfakcję i innym sprawiać dużą radość. Kocham sernik
KreatywnePinyWielkimi krokami zbliżają się święta. A jak wiadomo święta bez sernika, mazurka czy babki to nie święta ;) Z tej okazji chciałam się z Wami podzielić trikami, które ułatwią i umilą pracę. Triki kuchenne, będące w centrum mojego zainteresowania, pomagają łatwiej, sprawniej, szybciej przygotować zamierzony efekt kulinarny. Rozdzielenie białek od żółtka Kiedy zobaczyłam ten sposób pierwszy raz na jakimś filmiku(...)nakrywam gorąca pokrywkę zimne masło w kostce. Kilka minut i będzie miękki ale nie roztopione :) W przypadku braku maselnicy ten sam manewr można przeprowadzić z miseczką. Gdzie jest cukier puder? Kolejna z moich kuchennych przypadłości jest notoryczny brak cukru pudru! Nie mam pojęcia jak to jest, ze zawsze go kupuję a jak zaczynam piec to ze zdziwieniem stwierdzam
Pyry na GazTen sernik został przeze mnie własnoręcznie uwarzony, a przepis pochodzi oczywiście z mojego starego zeszytu. Odkąd sięgam pamięcią, moja mama często na
To co kochammojprzepisna.pl | Ogórki kiszone Przez całe lato robiłam ogórki małosolne. Jak tylko się kończyły to robiłam następne. Przepis na małosolne mam w małym paluszku. Natomiast jeszcze nigdy
moj przepis naTo ciasto jest przeznaczone na dużą blachę ,ale ja upiekłam z połowy składników które tu są podane i w małej blaszce 24 na 24 . podaje składniki
Moje Wyrobybezy wyrównuję i na wierzch posypuję płatkami migdałów. Wkładam bezę do piekarnika i suszę przez około 1,5 godziny w temperaturze 140 stopni C. Pod koniec pieczenia obserwuję oczywiście czy beza jest już twarda i sucha . Migdały lekko się zarumienią. Po upieczeniu pozostawiam bezę w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wysuszoną bezę wyciągam z blaszki i studzę. Uwaga beza jest(...)galaretki z malinami. Wyłożoną warstwę kremu oczywiście wyrównuję. Krok 6. Przykrywam wierzch bezą. Na wierzch warstwy kremowej nakładam delikatnie bezę i oczywiście lekko dociskam. Malinowa chmurkę odstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W tym czasie masa kremowa z pewnością zgęstnieje, a beza stanie się miększa i łatwiejsza w krojeniu i przede wszystkim nie będzie się
Ania gotujepieczeniu w całym domu. Długo pozostaje świeże i pachnące przyprawami. Przyznam szczerze, że dynia od kilku lat dopiero gości w naszym menu. Zaczęło się od zup, potem był sernik i… tak zadomowiła się u nas na dobre. Dynia ma na tyle neutralny smak, że świetnie sprawdza się w daniach wytrawnych jak i tych na słodko czy wszelkiego rodzaju(...)wtedy otrzymujemy puree/mus, albo nawet dodać w całości do ciasta. Jeśli nie znacie puree z dyni, zajrzyjcie tu . ciasto z dyni Ja dodałam pieczoną dynię w kawałkach, nawet bez blendowania. Wtedy będzie ona delikatnie widoczna w miąższu. Jeśli chcecie mieć idealnie gałdkie ciasto, to zostaje blendowanie, bo samej masy ciasta długo nie mieszamy. Możecie użyć do ciasta dyniowego
Mieszam w Garnkuwiem jak u Was ale w moim domu mazurki, babki i serniki to obowiązkowe wypieki wielkanocne. Mazurki lubię z tego względu, że wbrew pozorom nie wymagają wiele pracy a smakują wspaniale i pięknie prezentują się na świątecznym stole. Do mojego mazurka wykorzystałam dżem wiśniowy z płatkami róż Łowicza ale jeśli go nie dostaniecie to z powodzeniem możecie wymieszać(...)przed świętami i przechowywać owinięte folią do soboty a dekorowanie zajmie nam już tylko kilka minut :) Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru żółtko łyżka kwaśnej śmietany spora szczypta soli Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego z płatkami róży biała czekolada kilka białych bezików łyżka płatków migdałowych kilka jajeczek migdałowych w białej czekoladzie listki melisy
Smakołyki Asi