cukru 3 żółtka Wszystkie sypkie produkty mieszamy i dodajemy masło- siekamy w mące i wyrabiamy w palcach kruszonkę. Dodajemy żółtka i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części . Schładzamy w lodówce minimum godzinę. Składniki na masę z jabłek: 12 kwaskowych jabłek ( ok 1,6 kg) ok. 3/4 szklanki cukru cynamon do smaku Jabłka obieramy. dodatkowo : cukier(...)widelcem, posypujemy cynamonem Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio nad ciastem. Posypujemy cukrem i cynamonem ( wedle Waszego uznania) ścieramy na tarce drugą częścią ciasta kruchego Pieczemy ok. 1 godzinę (+/-) 8 minut w 180st. ( bez termoobiegu) i posypujemy obficie cukrem pudrem Smacznego
Domowe ciastawyglądem. Po prostu król serników. Składniki : Masa kakaowa: 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki 2 całe jajka 3 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego (krajanki) 1 kostka masła 6 jajek 3 łyżki grysiku (ewentualnie budyń śmietankowy) 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru bakalie Przygotowanie : Masa kakaowa: Margarynę rozpuszczamy(...)części z których formujemy kule (1 większa od drugiej), zawijamy je w folię i mrozimy - najlepiej z 2 godzinki. Masa serowa: Miękkie masło ucieramy z żółtkami i cukrami (waniliowym i zwykłym) na gładką puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy porcjami zmielony uprzednio twaróg. Gdy dodamy już cały ser i masa jest gładka to dodajemy grysik i bakalie. Z białek ubijamy
Mechanik w kuchniSerek jaglany to zdrowa alternatywa dla waniliowych serków sklepowych. I choć nie ma w jego składzie mleka krowiego, to smakiem i konsystencją jest do
Smaczne ZdroweMój ostatni wypiek: wczoraj upieczony, a dziś już tylko słodkie wspomnienie… Może to dlatego , że mniejsza blaszka(?) może dlatego, że lubię się dzielić(?) a może
Domowe ciastaDeser, który przygotujecie w nieco ponad 30 minut – i to łącznie z posprzątaniem:) Co prawda moim zdaniem ani to sernik, ani tiramisu, ale…
Smaki Na Talerzusamych białkach! Do muffinek możemy wykorzystać dowolne owoce – ja użyłam mrożonych malin, których wcześniej nie rozmrażałam. Wierzch babeczek możemy wedle upodobań – poleć polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem. *** Sernik Biały puch (na samych białkach) PRZEPIS TUTAJ Przepyszny i mega delikatny serniczek, który przygotowuje się na samych białkach. W masie serowej nie ma ani jednego żółtka, dzięki czemu(...)dodatkiem jabłka, dzięki czemu ciasto jest wilgotne i bardzo delikatne. *** Puszysty sernik na białkach PRZEPIS TUTAJ Puszysty, delikatny i bardzo smaczny sernik na białkach z ciastem czekoladowym. Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA
Blog z Apetytemposiadanie. Sernik przygotowuje się szybko, najdłużej z tego wszystkiego czeka się na tężenie galaretek. Takie ciasto bez pieczenia jest idealne dla wszystkich, którzy mają ochotę na coś słodkiego i przy okazji chcą się nieco ochłodzić. Choć dla mnie najpyszniejsze w serniku są właśnie fantastyczne, świeże truskaweczki:) Smacznego! Składniki ok. 120 g okrągłych biszkoptów 330 ml śmietanki(...)truskawki. Całość polewamy czerwoną galaretką i chłodzimy w lodówce przez parę godzin. PS. Przed wyłożeniem masy serowej na biszkopty, spróbujcie jej. Jeśli jest dla Was za mało słodka - dodajcie cukru pudru do smaku. Dla mnie słodycz galaretki i owoców była wystarczająca
psgotujemymodyfikacje :) Forma o wymiarach 25x30 cm Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła 1 szklanka cukru 4 żółtka 2 łyżki kakao 2 budynie czekoladowe 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany Masa śmietanowo - kokosowa: 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe 500 ml kwaśnej śmietany 18% 100 g wiórków kokosowych 2 szklanki czerwonych(...)stopni i podpiec ciasto przez około 20 minut. Masa śmietankowo - kokosowa: Gdy ciasto będzie w piekarniku przygotować nadzienie. Białka ubić na sztywno. Powoli dosypywać cukier i ubijać aż kryształki cukru będą prawie niewyczuwalne a beza stanie się lśniąca. Odłożyć mikser. Dodać śmietanę i za pomocą łyżki dokładnie wymieszać ją z białkami. Na koniec wsypać budynie oraz wiórki kokosowe. Ponownie dobrze
My simple kitchenŚniegu w tym roku jak na lekarstwo, więc - chyba z tęsknoty za nim - przypomniało mi się ciasto o nazwie śnieżny puch. Jest bardzo puszyste (trochę przypomina
Weekendy w domu i ogrodzieWitajcie po przerwie; ) Powracam z moim ulubionym typem ciasta – sernikiem. Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale lampa w starym aparacie lekko fisiuje, a nowy aparat czeka na instalacje sterowników ale obiecuje, że już za jakiś czas fotki będą ładniejsze. Tłumacze się także z dłuższej jak na mnie nieobecności i dziękuję za Waszą troskę- jesteście wspaniali. U mnie wszystko(...)żółtek cukier waniliowy ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na godzinę do zamrażalnika. Składniki na masy sernikowe: 6 białek 1 ½ szklanki cukru 3 budynie: czekoladowy , wiśniowy, śmietankowy 3 śmietany 18% (po 400 g każda) Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier. Miksujemy
Domowe ciastakrople oleju, ciasto nie przylepi się – zostanie w misce) i szybko zanurzamy w cieście – uważając, aby nie zanurzyć wierzchu foremki – inaczej nie będzie można jej zdjąć bez uszkodzenia – najlepiej zanurzać do 3/4 wysokości). Szybko przenosimy ją z powrotem do oleju i po chwili lekko potrząsamy, aż ciasto samo odlepi się od formy. Rozetkę smażymy(...)wstawiamy w tłuszcz, a wyjmujemy drugą i ponownie lekko maczamy w cieście i przenosimy do oleju. Używamy ich na zmianę. Gotowe rozetki odkładamy na papierowy ręcznik. Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe! Uwagi: Jeśli rozetki się palą, znaczy że temperatura oleju jest zbyt wysoka – jeśli są zbyt gumowe i długo się smażą (minutę lub dłużej) należy
Poezja smakusernik czekoladowy na zimno z frużeliną z truskawek to idealne ciasto bez pieczenia na deser. Sernik jest niezbyt słodki, z żelową polewą z truskawek i o przyjemnym czekoladowym smaku. Latem nic tak dobrze nie smakuje, jak domowy sernik przygotowany na zimno. Taki sernik robi się bardzo szybko, ale z jedzeniem trzeba zaczekać, aż zastygnie. Czekoladowy(...)sernika użyłam gęstego mielonego sera twarogowego z wiaderka (4% tłuszczu), jeśli chcecie użyć sera białego w kostce, należy go dwa razy zmielić w maszynce z drobnym sitkiem. Kremowa konsystencja sernika na zimno w dużej mierze zależy właśnie od dobrego zmielenia sera. Jeśli ser będzie chudy i zbyt grubo zmielony, w serniku będą wyczuwalne grudki. Zachęcam do przygotowania tego sernika czekoladowego
Kuchcik gotujeciasta (np. spodu na sernik), ponieważ potrzeba tylko kilka- kilkanaście wyciętych kieliszkiem kółek. Podobnie jest z lukrem , do ozdobienia kurczaczków wystarczy nam niewielka ilość, dlatego resztę możemy przechować w lodówce i wykorzystać np. do ozdobienia mazurków. Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju(...)kilka kropel żółtego barwnika spożywczego i przekładamy do worka cukierniczego lub woreczka strunowego. Woreczek w tym przypadku ma tę zaletę, że można nałożyć do niego biały lukier i zafarbować bez konieczności brudzenia dodatkowego naczynia. Obcinamy rożek woreczka, około 2 mm i wyciskamy lukier na ciasteczka. Lukier potrzebuje kilka godzin, żeby zastygnąć całkowicie, ozdoby przyklejamy, kiedy jest jeszcze mokry. Krem
Ciastkozercyzaczyna się robić, to i można pogrzebać w babcinych przepisach ;) Jako zwolennik prostych wypieków, dzisiejszy sernik będzie na tyle prosty by każdy mógł go bez trudu zrobić w domu :). Sernik trochę na resorach, bo dostanie odrobinę nutek egzotyki :). Generalnie kruchy spód w wielu przepisach smarują marmoladą, co nigdy mi się nie podobało. Mocno słodkie marmolady(...)miksujemy owoce bardziej sokodajne z tymi mięsistymi :). Sernik może też załapać aromaty z cytrusów i odpowiednio do masy serowej możemy dodać: - Skórkę limonki - Skórkę cytryny - Skórkę pomarańczową - Skórkę pomarańczową i odrobinę imbiru To tradycyjne ciasto to świetna baza energetyczna, doskonale uzupełni braki białka i wapnia. Moim skromnym zdaniem sernik doskonale nadaje się zarówno na śniadanie z herbatą
Kuchnia PROzdrowotna