Ten weekend był dość pracowity. Dużo siedziałam w kuchni. Ale są też niezłe efekty. Między innymi ta oto wspaniała szarlotka. Mój mąż zajadał ją na ciepło
moj przepis naTen weekend był dość pracowity. Dużo siedziałam w kuchni. Ale są też niezłe efekty. Między innymi ta oto wspaniała szarlotka. Mój mąż zajadał ją na ciepło
moj przepis naDeser, który wykonałam jakiś czas temu w ramach pewnego konkursu. Konkursu wielkanocnego, dodam, stąd taka dekoracja. Konkursu nie wygrałam, ale pozostał przepis na fantastyczny serniczek
Opowieści z piekarnikabędzie przykro... Westchnęłam więc ostentacyjnie ( nie mógł, no naprawdę nie mógł powiedzieć mi o tym wcześniej...? ), i zabrałam się za pieczenie kolejnego ciasta. Najbezpieczniejszym bezglutenowym wyborem są dla mnie serniki (na żaden nie miałam już czasu) i tarty. Nic nie rośnie, nic nie może opaść, nie ma ryzyka i atmosfery kruchej nerwowości. Przygotowałam więc tartę na spodzie z mąki(...)pominąć. Soczyste owoce dodają ciastu wilgotności i wyrazistości; bez nich tarta będzie idealnie gładka i kremowa. Kuszące, nieprawdaż...? A Wy...? Na jaką wersję się skusicie...? Karmelowo-kasztanowa tarta ze śliwkami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) spód: 80 g mąki kasztanowej 80 g mąki gryczanej 40 g cukru 80 g zimnego masła 1 jajko krem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMiał być torcik, a wyszedł sernik :) Kremowy, lekki i bardzo prosty w wykonaniu. Nadzienie wykonujemy z serka ricotta, ale można także użyć zwykłego twarożku półtłustego. Należy jednak pamiętać, aby był dobrze zmielony. Biszkopt przygotowałam na mące jaglanej, ale sprawdzi się także ryżowa lub każda inna pełnoziarnista. Struktura ciasta będzie inna w każdym przypadku :) Spód: 4 jajka 2 łyżki(...)wyrównać. Piec 20-30 minut do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w tortownicy. Masa: 500 g serka ricotta 2 łyżki miodu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 galaretka truskawkowa bez cukru* 1 łyżka żelatyny 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 1 szklanka malin, mogą być mrożone** Serek, jogurt i miód zmiksować. Żelatynę i galaretkę zalać wodą do przykrycia, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać
Chocolate Muffin Blogwspółgra z całą resztą. Mascarpone sprawia, że sernik ma aksamitną konsystencję. To był bardzo udany wypiek :) Składniki: (na tortownicę 21cm) SPÓD: 150g kakaowych herbatników 70g rozpuszczonego masła ziarenka z 1 laski wanilii MASA SEROWA: 1 kg sera (u mnie moje ulubione Emilki) 250g mascarpone (od Mlekomy) 5 jajek 1/2 szklanki cukru brązowego 1/2 szklanki mielonych orzechów (u mnie mieszanka(...)SEROWA: W misce umieścić ser, mascarpone, cukier i jajka. Zmiksować aż składniki porządnie się połączą. Następnie dodać mak, budyń, orzechy i kaszę mannę. Wymieszać ponownie. Masę wylać na przygotowany spód, piec w 160'C około 60-70 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Gotowy można polać polewą, posypać cukrem pudrem lub zostawić bez polewy
Cakes By KejtDelikatny, puszysty serniczek na zimno w sam raz na upalne dni ;) szybki i prosty przepis, a uraduje nie jedno podniebienie ;) Lekka pianka wręcz rozpływa się w
Kulinarna (nie)codziennośćKiedy otrzymałam herbaty z Basilur zapiałam z zachwytu-dosłownie! Nigdy nie piłam tak aromatycznych herbat, urzekły mnie smakiem i bogatym aromatem, mają piękne
Wanilia i Kardamonubijania dodajemy szczyptę soli i mąki ziemniaczanej, dzięki którym pianka na bezy będzie idealnie gęsta i lśniąca. Pod koniec ubijania dosypujemy stopniowo i powoli cukier puder i pół łyżeczki kakao, próbując w trakcie, aby bezy nie były zbyt słodkie (chyba, że takie lubicie). Piankę nakładamy do szprycy lub woreczka śniadaniowego, w którym odcinamy mały rożek. Wyciskamy na blachę wyłożona pergaminem(...)tworzymy duszki z bezików domowych z białek Kiedy bezy z białek nam już przestygną, roztapiamy masło, do którego dodajemy łyżkę kakao, podlewając odrobiną mleka. Tak gotowa masę nakładamy np. wykałaczką, na kształt oczek i ust. Podczas robienia buziek należy 2-3 krotnie lekko podgrzać masę kakaową i nakładać ciepłą. GOTOWE! Domowe bezy z białek są bardzo proste do wykonania
W Kawiarencewymiarach 30 cm x 12 cm: - 4 duże jajka - 4 budynie biszkoptowe - ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków - 3 czubate łyżki mąki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka octu (można zastąpić sokiem z cytryny) - ¾ szklanki oleju rzepakowego - ekstrakt z wanilii Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z budyniami i proszkiem do pieczenia. Zmieniamy końcówkę robota(...)waniliowy. Przekładamy do formy (można wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, ale… nie tylko * ). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C, grzanie góra – dół, bez włączonego termoobiegu i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Gotową babkę studzimy na kratce i oprószamy cukrem pudrem. U W A G A: * Do przygotowania formy tym razem
mojewypiekiinietylkoNo więc dyni ciąg dalszy. Rodzina już mnie za to nie lubi, ale skoro miałam dużą dynię, to chciałam ją wykorzystać do
To co kochamNiesamowicie kremowy i aksamitny serniczek. Delikatnie kwaskowy, o wspaniałym, bogatym smaku. Idealny! Bardzo polecam!!! Składniki na sernik na zimno: na formę o średnicy 20 cm CIASTECZKOWY SPÓD: 100 g zmielonych w blenderze herbatników 40 g stopionego masła Tortownicę wykładamy szczelnie folią spożywczą. Herbatniki mieszamy z masłem, przekładamy na spód formy i grzbietem łyżki, równomiernie(...)rabarbaru około 150-180 g cukru pudru (ja daję do smaku) 2 czubate łyżki żelatyny + 8 łyżek zimnej wody 200 ml śmietany kremówki (30-36%) bardzo mocno schłodzonej Żelatynę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Rabarbar myjemy, dzielimy na małe kawałeczki, przekładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki cukru pudru (z tych 180 g) i smażymy
Rozpustne gotowanietaki lodzik" Przyznam, że i dorosłym też smakowały :) Lody bardzo proste w wykonaniu. Składniki na masę truskawkową: 50 dag truskawek 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) Składniki na masę jagodową: 20 dag jagód 2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie) Obie masy zmiksować, następnie przetrzeć przez sito. Przełożyć w miseczkach do zamrażalnika. Masę jagodową na 1 godzinę a truskawkową na 2 godziny(...)szybciej gęstniały należy czas skrócić i odwrotnie). Całość przekładamy ponownie do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia. Czas mrożenia jest zależny od waszych zamrażalników. Polecam do takich lodów formę silikonową, bez problemu lody wyskakują z formy
Delicious TitbitsZa oknem mnóstwo barw... kwiaty kwitną całą paletą tęczy. Pięknie :) Nawiązując do trendów przyrody, postanowiłam upiec coś równie kolorowego. Znalazłam ostatnio bardzo ciekawy przepis, który łączy
Świat CiastaTorcik Arbuzowy Bez Pieczenia na Serkach Homogenizowanych – Witam! Sezon arbuzowy w pełni, więc w Małej Cukierence pyszna nowość z tym warzywem. Zapraszam na nowy torcik
Mała Cukierenkaciasto 8 jajek (żółtka i biała osobno) szczypta soli 2 szklanki cukru 6 łyżek gorącej wody 2 budynie (przepis mówi 'żółte'- śmietankowe albo waniliowe) 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem 2 budynie waniliowe 400g masła w temperaturze pokojowej 6-10 łyżek cukru około 1kg ładnych truskawek niewielki pęczek listków mięty (naszej!) 2 opakowania czerwonej galaretki(...)daje radę) Na poncz 1 torebka zielonej herbaty Earl Grey 4-5 łyżek calvadosu 4-5 łyżek cukru (u mnie palmowego, może być zwykły) Dużą prostokątną blachę natłuszczamy (można obsypać bułką tartą lub mąką). Piekarnik nastawiamy na 175*C. Żółtka ucieramy z cukrem, dodając stopniowo po łyżce gorącą wodę. Dodajemy budynie, mąkę i proszek i dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z białek
les mirabelles