naczynie z ciastem. Wtedy jest szansa wspomóc wzrost naszego drożdżowego wypieku. BEZA – KRÓLOWĄ DESERÓW! “Beza nie chce się ubić”, “beza nie schnie”, “beza nie odkleja się od papieru”, “beza jest za twarda” – to najczęstsze problemy przy robieniu tej obłędnej słodkości. Jak ich uniknąć? Ach, ta beza! Niektórzy mówią o niej, że to kapryśny deser. Coś w tym jest(...)zostać starannie oddzielone od żółtek. Cukier dodawany na etapie miksowania będzie nam usztywniał i uelastyczniał bezę. Jednak warto pamiętać, że cukier dodajemy w połowie miksowania, a nie na początku. Co więcej, naczynie, w którym ubijamy pianę, jak i mieszadło powinny być suche. Twarda beza to rzadkość, ale bywa, że gdy przesadzimy z ilością cukru w stosunku do białek, to może
Raj dla Podniebieniatwarogu półtłustego 1/2 szklanki cukru 5 żółtek (jajka rozmiar L) 3 łyżki oleju 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 0,5 litra mleka 2% Warstwa z kropelkami: 5 białek (jajka rozmiar L) 1/2 szklanki cukru Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i posypaną kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto nakłuć(...)konsystencję). 3. Żółtka utrzeć z cukrem. 4. Kruche ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. 5. Do utartych żółtek dodać olej, budyń i stopniowo twaróg oraz mleko. Bardzo rzadką masę wylać na kruche ciasto. Ponownie wstawić do piekarnika (najlepiej opcja pieczenia od dołu). 6. Białka ubić na sztywną pianę. Na koniec dodać cukier, krótko miksować. Wyłożyć na ciasto
A Ty Smakuj Mnieszklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4-5 łyżek śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej 2 opakowania budyniu śmietankowego - każde po 40 g Wykonanie: Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puch dodając po jednym żółtku. Ser można przepuścić przez maszynkę by nie było grudek, ja dodawałam po kawałku do masy maślanej ucierając bardzo dokładnie. Nie przerywając ucierania dodałam(...)godziny. 10 minut przed końcem pieczenia, zwiększyłam temperaturę do 150'C. Upieczony sernik zostawiam w piekarniku na następne 2 godziny, potem wyjmuję, odpinam obręcz i studzę. Do sernika wiedeńskiego możecie dodać bakalie jakie tylko chcecie, ale dla mnie najlepszy sernik jest bez dodatków
Ciasteczkowy PotwórFioletową galaretkę zakupiłam już jakiś czas temu i czekała na swoją kolej w kuchennej szafce! Chciałam przyrządzić ją w taki sposób , by oddać całe piękno koloru
Ostra na Słodkoopakowań budyniu śmietankowego i połowy szklanki oleju . Następnie dodajemy pianę z białek i cukru ubitą na sztywno. Po upieczeniu i wystudzeniu, na powierzchni ciasta układamy jagody oraz galaretkę . Sernik na zimno z truskawkami To wyśmienite ciasto będzie doskonałym pomysłem na deser w ciepły, letni dzień. Wygląda efektownie, ma niezrównany smak, a dodatkowo nie jest czasochłonny. Głównym elementem ciasta(...)masa , która powinna mieć odpowiednią konsystencję . Uzyskamy ją w odpowiedni sposób łącząc zmielony twaróg sernikowy (1 kg), żelatynę (2 łyżki) rozpuszczoną w połowie szklanki ciepłego mleka, śmietankę 30 % oraz cukier zwykły (3/4 szklanki) i waniliowy. Masę rozprowadzamy na biszkoptach, a na jej powierzchni układamy truskawki , które następnie przykrywamy przygotowaną wcześniej galaretką . Tradycyjne ciasto z jabłkami Mówiąc o ciastach z owocami
Moja smaczna kuchniabogato, do jego wykonania użyłam 1 kg sera i 8 jajek i kilka innych składników. Może przerazić was ilość jajek i całej reszty płynów, ale bez obaw po upieczeniu i wystudzeniu sernik jest idealnie gładki, delikatnie śmietankowy,puszysty niczym chmurka. Lekkości dodaje również wiśniowo-różana pianka na białkach. Całość skomponowana jest w cynamonowym kruchym cieście, które wzbogaca doznania(...)chłodzenie wypieku całą noc w lodówce.Powiem wam szczerze, że jest to jak dotąd najlepszy sernik na blogu. Nie zraźcie się długim opisem wykonania, bo robię to dla was by jak najdokładniej opisać wam czynności, które rzutują na efekt końcowy. Polecam wam ten sernik na święta, bo jest naprawdę warty uwagi i poświęcenia. Luksus przez duże L cisie
vaniliowoczekoladowaWielokrotnie pisałam Wam na blogu albo na swoim facebooku, że kocham ( kocham ponad życie! ) wszelkiego rodzaju bakalie. Już od czasów gimnazjum codziennie na śniadanie zjadam pełną
Ostra na Słodkoświąt bez piernika a zimy bez ciepłej czekolady i pierniczków do chrupania. Takie jest moje zdanie i tego trzymam się od kilku lat. Pierniczki są stałym bywalcem zimowych wieczorów, przepis na nie ostałam od mojej cioci. Potrafiłam zjeść ich całą dużą miskę, są mono korzenne, słodkie i nie da się im powiedzieć nie:) haha moje uzależnienie. Przyznaję(...)się moimi faworytami co do pieczenia są właśnie pierniczki, serniki i wszelkie wytwory z ciasta drożdżowego. Pochłaniam to w każdej ilości jakie tylko jest w stanie pomieścić mój żołądek. W tym roku postanowiłam trochę zmodyfikować przepis i dodać esencji herbacianej. Efekt był ciekawy, muszę przyznać, że spodobała mi się ta wersja. Myślę, że powtórzę ją na święta i zobaczymy
ciastkarnia na kruchym spodzieSernik królewski w tortownicy Dziś zapraszam na sernik królewski w tortownicy, czyli klasyczny sernik z kakao i kruszonką, na ciemnym spodzie . To świetny pomysł na święta i nie tylko. Jeśli chodzi o serniki , każdy ma swoje preferencje: jedni uznają tylko sernik wiedeński bez spodu, inni tylko z kruszonką, jeszcze jedni wolą więcej ciasta(...)inni mniej, a inni uznają tylko serniki pieczone w kąpieli wodnej na styl amerykański, U nas wzięcie mają wszystkie serniki :) Dzisiejszy jest bardzo prosty w przygotowaniu, dość klasyczny, z oddzielaniem białek i ubijaniem piany. Zawsze się udaje - nawet początkującym. Mój sernik królewski jest zawsze wzbogacony ziarenkami prawdziwej wanilii, ale jeśli wolicie, do masy serowej możecie też dodać
Lekcje w kuchnidzielę się z wami dwukolorowym sernikiem bez pieczenia, który szybko stał się hitem w moim domu. Do przygotowania sernika tym razem użyłam twarogu sernikowego z Mascarpone Président (do kupienia w sklepach Auchan, Leclerc, Tesco czy niektórych Biedronkach) – jak sama nazwa wskazuje, jest on wzbogacony o włoski serek mascarpone, dzięki czemu serniki na jego bazie są wyjątkowo kremowe(...)szybko. Moi goście nie mogli się oprzeć niejednej dokładce – to najlepsza rekomendacja. Błyskawiczny dwukolorowy sernik na zimno z truskawkami: 1 kg twarogu sernikowego z Mascarpone Président 1 szklanka śmietany kremówki 30% (250 ml) 3 lekko czubate łyżki żelatyny ¾ szklanki cukru pudru 250 g truskawek (lub np.: malin, jagód) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 120 g herbatników
Poezja smakuuwaga – gruszkami tworzy fantastyczną całość, której żaden wielbiciel serników się nie oprze! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24 cm ) SPÓD: * herbatniki – 200 g * masło roztopione – 50 g MASA SEROWA: * twaróg 3 x mielony – 400 g * śmietana 36% – 1/4 szkl * biała czekolada – 120 g * wanilia – 1 laska ( lub ekstrakt z ziaren wanilii ) * drobny cukier – ok. 120 g * jajko – 2 szt * gruszki ( raczej twarde(...)podgrzewamy, dodajemy posiekaną czekoladę, rozpuszczamy, zostawiamy do wystudzenia. Ser biały ucieramy wanilią, cukrem i jajkami na gładką masę ( nie za długo! ). Dodajemy białą czekoladę, mieszamy do połączeni składników. Na schłodzonym spodzie układamy gruszki, zalewamy masą serową. Układamy pokrojone śliwki i wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika ( bez termoobiegu ). Pieczmy ok. 80 minut, studzimy w piekarniku. Chłodzimy w lodówce przez
Ostra na SłodkoDziś zapraszam Was na jedno z najlepszych ciast bez pieczenia, jakie ostatnio robiłam! Serio! Z ręką na sercu! Biszkoptowy spód pokryty delikatnym, orzeźwiającym cytrynowym kremem
Ostra na Słodkopuder i miksujemy razem, aż masa zgęstnieje – uważamy, aby jej nie przebić, gdyż łatwo może sie zwarzyć, gdy będziemy ubijać zbyt długo. Poncz: Do 1 szklanki wody dodajemy cukier i łyżeczkę kawy rozpuszczalnej (ja użyłam zbożowej). Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Nasączamy delikatnie oba biszkopty – można za pomocą łyżki – ja skrapiam spryskiwaczem – to bardzo wygodny sposób(...)Mysia Zobacz także: Włoska pokusa Wszystko co dobre w jednym cieście - migdały, czekolada, mak... Czekoladowy tort Pavlovej Tort Pavlovej to beza udekorowana bitą śmietaną i owocami, k... Czekoladowa chmura Gdy podarowałam kiedyś mamie książkę "Nigella gryzie&qu... Sernik z sosem malinowym Sernik z sosem malinowym to wysoki, bardzo puszysty i delika... Post Ciasto krówka pochodzi z bloga
Poezja smakusera do sernika* 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 50 g jogurtu naturalny typu greckiego 3 łyżki mrożonych jagód + jagody do dekoracji 3/4 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1/2 łyżeczki przyprawy do sernika 10 małych biszkoptów * ser nie może być zbyt "wodnisty" Na krem 125 g serka mascarpone 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru płatki czekoladowe Przygotowanie(...)miski wkładamy ser i dodajemy jogurt, całość dokładnie mieszamy np. trzepaczką. Następnie wbijamy jajko, dodajemy cukier puder, budyń i przyprawę do sernika, znów mieszamy. Mrożone jagody (3 łyżki) rozmrażamy np. w mikrofali lub na gazie w garnuszku z grubszym dnem. Rozmrożone, ciepłe jagody przelewamy do naszej masy, całość mieszamy do uzyskania jednolitej fioletowej barwy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami
Słodkie okruszkiogródku. Przyznaję bez bicia, że zasiałyśmy je razem z mamą absolutnie nie dowierzając w powodzenie jej plonów i to , że tak pięknie obrodzi. A jednak! Cały ogródek wypełnił mi się przepięknym i niesamowicie smacznymi dyniami, które już zaczęłam wykorzystywać do przyrządzania fantastycznych smakołyków. W tamtym roku na pierwszy ogień poszła zupa – krem , kluseczki dyniowe i sernik dyniowy(...)sprawia, że ciężko oderwać się od niej, a cała znika przeważnie prosto z piekarnika. Polecam! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( wielkość ok. 20×25 ) ZACZYN: * świeże drożdże – 15 g * cukier -1 łyżeczka * mąka pszenna – 1 łyżka * ciepłe mleko – 60 ml CIASTO: * mąka pszenna – 180 g * sól – 0,5 łyżeczki * letnia woda – 50 ml * oliwa
Ostra na Słodko