serek wiejski - 1278 przepisów (strona:33/86)

PLACUSZKI Z SERKA WIEJSKIEGO Z PUREE Z DYNI I POMARAŃCZY 158

kuchni, można wyczuć jej powiew. Na śniadanie  i na obiad, (kolacji pewnie nie będzie bo późno wrócę z pracy)... Pyszne placuszki polecają się :) SKŁADNIKI: 2 jajka 200 g serka wiejskiego (razem ze śmietanką) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki puree dyniowo - pomarańczowego 3 łyżki mąki pszennej olej kilka kawałków dyni 1 pomarańcza 2 łyżki cukru brązowego(...)cukier. Całość zblendować, pogotować jeszcze około 5 minut doprawiając do smaku kardamonem. Do miski wbić jajka i wsypać oba cukry. Przy pomocy rózgi ubić całość na puszystą masę. Wlać serek wiejski, dodać przygotowane wcześniej puree (2 łyżki) i mąkę, wymieszać do połączenia składników. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Podawać z pozostałą częścią puree dyniowo-pomarańczowego

Kuchnia w opałach
Zapiekanka ze szpinakiem 164

Oleofarm łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego warstwa szpinakowa: 450g mrożonego szpinaku ząbek czosnku sól, pieprz wg. smaku odrobina oleju ryżowego firmy Oleofarm warstwa serowa: 200g serka wiejskiego lekkiego jajko sól, pieprz Sposób przygotowania: Rozduszony ząbek czosnku smażymy na odrobinie oleju, aż się zezłoci dodajemy szpinak i dusimy na małym ogniu, aż się rozmrozi, a woda wyparuje(...)przekładamy ciasto do naczynia żaroodpornego, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni i pieczemy, aż góra "zastygnie" kiedy ciasto się wypiecze wykładamy na wierzch doprawiony szpinak gęstą część serka wiejskiego blendujemy na jednolitą masę z jajkiem i wylewamy na wierzch szpianku ponownie wstawiamy zapiekankę do piekarnik i pieczemy, aż ser się wypiecze (mój piekarnik jest specyficzny dlatego nie potrafię

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Naleśniki z soczyście zielonym farszem 115

minut Z podanych składników wyszły 4 duże naleśniki Naleśniki 2 jajka Łyżka mąki amarantusowej Pół szklanki wody Farsz Szklanka zielonego groszku (mrożonego) 200 g szpinaku 2 łyżki serka wiejskiego Ząbek czosnku Oregano, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, mięta Naleśniki Jajka roztrzepać z wodą, dodać mąkę i połączyć dokładnie Smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju Farsz W garnku na odrobinie(...)zmniejszy swoją objętość i zmięknie, przyprawić oregano i gałką W tym czasie zalać groszek wrzątkiem i gotować około 5 minut Odłożyć około 1/4 groszku, resztę zmiksować ze szpinakiem i serkiem wiejskim Dodać resztę groszku, przyprawy i wymieszać Farszem wypełniać usmażone naleśniki

HealthyCreations
Ravioli - włoskie inspiracje :) 119

sosem pomidorowym posypane żółtym tartym serem. Farsz: 1 woreczek kaszy  jęczmiennej 1/2 szklanki kaszy jaglanej czerwona soczewica 1/2 młodej cukini 1/2 papryki czerwonej 1 duża cebula 1 serek wiejski tymianek, pieprz cayenne, pieprz czarny, sambal oelek  Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, osobno gotujemy kaszę jaglaną według przepisu podanego przez producenta(...)oczkach i odciskamy wodę. Wszystkie składniki mieszamy ze  sobą i doprawiamy przyprawami. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny możecie dosypać otręby, aby zniwelować wilgoć. Na koniec dodajemy serek wiejski, z którego należy pozbyć się całkowicie płynu. Farsz jest gotowy :) Sos pomidorowy : Do rondla wlewamy 1/2 litra wody, dodajemy pół kostki bulionu warzywnego i zagotowujemy wodę. Jak woda zagotuje

vegetanie
600. Gofry z resztek, czyli najbrzydsze i najbardziej chrupiące jak dotąd. 157

kokosowe gofry* z serka wiejskiego z ananasem, jogurtem naturalnym z mascarpone i prażonymi wiórkami * z mąki kokosowej, domowego mleczka kokosowego Serio, próbując otworzyć gofrownicę, myślałam, że tego nie zrobię >.< Prawdę powiedziawszy zaczęłam już je spisywać na stratę i szukać czegoś innego do zjedzenia.  Ale, gofrownica jednak się otworzyła, trochę się(...)wyjąc w całości ale wyszły. Po pewnym czasie miękną, ale na samym początku są tak mega chrupiące *.* (tak a pro po to na pewno będę eksperymentować z goframi z serka wiejskiego :P) Dzisiaj późno, z resztek, aby powyjadać przed świętami, na szybko, bo od rano coś robię, najpierw byłam na targu, po powrocie od razu się wzięłam

More food, love and dreams
Pomysł na tani obiad – film – Kasza z serem i szpinakiem 104

PRZEPIS KASZA Z SEREM I SZPINAKIEM Składniki kasza z serem i szpinakiem: 1,5 szklanki (150g) kaszy gryczanej suchej 1 łyżeczka soli 1 łyżka suszonej natki pietruszki 400g (2op) serka wiejskiego 1 duża cebula 150g szpinaku w liściach – użyłam mrożonego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 6-10 łyżek oliwy lub oleju roślinnego sól dużo pieprzu Jak zrobić kaszę z serem(...)natkę pietruszki. Gotujemy do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Potem na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę pokrojona w kosteczkę. W kolejnym kroku na patelnię dodajemy serek wiejski, szpinak, czosnek granulowany, sól do smaku i dużo pieprzu, mieszamy. Finalnie ugotowaną, gorąca kaszę przekładamy na półmisek i okraszamy serem białym z cebulką. Artykuł Pomysł na tani obiad

Dorota Smakuje
Kuchnie świata: frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami 104

uprawę. Oto przepis na ciekawą potrawę ze szparagami - frittatę z dodatkiem rukoli, czarnych oliwek i suszonych pomidorów. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów  3 jajka  1 opakowanie serka wiejskiego light  8 plastrów suszonych pomidorów w oleju  10 czarnych oliwek  1 łyżeczka cukru trzcinowego  garść rukoli  kilka szczypt ziół prowansalskich  kilka szczypt czosnku niedźwiedziego(...)myjemy, osuszamy i siekamy. Oliwki kroimy w plasterki. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. 1 łyżkę zostawiamy, aby posypać frittatę przed wstawieniem do piekarnika. W misce rozbijamy jajka, dodajemy serek wiejski, posiekaną rukolę, pokrojone oliwki i suszone pomidory. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, czosnkiem niedźwiedzim, ziołami prowansalskimi i grubo mielonym pieprzem. Masę przelewamy do formy na tartę. Na wierzchu

My Chcemy Jeść
Chrupiące pieczone ziemniaki z łososiem, twarożkiem i szczypiorkiem. 92

Składniki: 4 duże ziemniaki 300g serka wiejskiego 200g łososia pęczek szczypiorku 3 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki wyszorować szczoteczką i dokładnie opłukać. Gotować przez pół godziny w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, posmarować olejem i wsadzić do nagrzanego piekarnika (200 ºC) i piec przez około 45 minut aż ładnie się zarumienią. Łososia posolić, popieprzyć i ułożyć na blaszce obok(...)Teraz pozostaje tylko wszystko ładnie ułożyć na talerzu. Ziemniaki nacinamy na krzyż, nie do końca, tylko tak na 1/3 i ściskamy go od spodu tak by się otworzył. Nakładamy serek wiejski (można go doprawić solą i pieprzem) następnie kawałki łososia a na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem

wysmienity
naleśniki pszenno-żytnie ze szpinakiem... 122

FARSZ SZPINAKOWY: olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebule 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, ząbki czosnku 6 sztuk, szpinak mrożony rozdrobniony Hortex 2 opakowania, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, serek wiejski 400 gram, mozzarella kulka 125 gram, mąka pszenna 2 łyżki składniki na ciasto naleśnikowe wsypać do dzbanka blendera oprócz wody, w trakcie miksowania dolewać wodę do uzyskania dość rzadkiego(...)drobno posiekane zabki czosnku, podsmażać krótko aby czosnek nie zbrązowiał bo będzie gorzki dodać połamany szpinak, wsypać kucharka i dusić do rozmrożenia szpinaku do szpinaku dodać pieprz mielony, włożyć serek wiejski, pokrojoną mozzarellę, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia szpinaku i połączenia składników na każdy naleśnik nakładać farsz, składać na "4", w piekarniku można podpiec - pyszne naleśniki, my lubimy

W Mojej Kuchni Lubię
zdrowe i smaczne pszenno-żytnie naleśniki ze szpinakiem... 129

FARSZ SZPINAKOWY: olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebule 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, ząbki czosnku 6 sztuk, szpinak mrożony rozdrobniony Hortex 2 opakowania, kucharek 1 łyzka, pieprz mielony 1 łyżeczka, serek wiejski "grani" 400 gram, mozzarella kulka 125 gram, mąka pszenna 2 łyżki składniki na ciasto naleśnikowe wsypać do dzbanka blendera oprócz wody, w trakcie miksowania dolewać wodę do uzyskania dość(...)drobno posiekane zabki czosnku, podsmażać krótko aby czosnek nie zbrązowiał bo będzie gorzki dodać połamany szpinak, wsypać kucharka i dusić do rozmrożenia szpinaku do szpinaku dodać pieprz mielony, włożyć serek wiejski, pokrojoną mozzarellę, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia szpinaku i połączenia składników na każdy naleśnik nakładać farsz, składać na "4", w piekarniku można podpiec - pyszne naleśniki, my lubimy

W Mojej Kuchni Lubię
Pszenno-owsiane pancakes z kakao 136

Pyszne placuszki z płatkami owsianymi i niezastąpionym kakao - to ostatnio jedno z moich ulubionych sposobów na idealne rozpoczęcie dnia. Z dodatkiem plasterków pomarańczy, miodu i serka wiejskiego smakują wyśmienicie! Na dodatek doskonale sycą, więc po takim śniadaniu mam pewność, że energii spokojnie wystarczy mi na kilka godzin. :)  Dzięki dodatkowi oleju do ciasta nie muszę używać go ponownie w trakcie(...)ciasta. Gdy na wierzchu zaczną pojawiać się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze kilka minut. Podajemy od razu z plasterkami pomarańczy, miodem (jeśli za mało słodkie) i serkiem wiejskim. Drobno posiekane orzechy też się doskonale sprawdzą. Smacznego

Kuchnia Ellie
samo zdrowie=naleśniki pszenno-żytnie ze szpinakiem... 137

SZPINAKOWY: olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebule 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, szpinak mrożony rozdrobniony Hortex 2 opakowania , ząbki czosnku 6 sztuk, przyprawa uniwersalna 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, serek wiejski 400 gram, mozzarella kulka 125 gram, mąka pszenna 2 łyżki składniki na ciasto naleśnikowe wsypać do dzbanka blendera oprócz wody, w trakcie miksowania dolewać wodę do uzyskania dość rzadkiego(...)czosnku, podsmażać krótko aby czosnek nie zbrązowiał bo będzie gorzki dodać połamany szpinak Hortex , wsypać przyprawę uniwersalną i dusić do rozmrożenia szpinaku do szpinaku dodać pieprz mielony, włożyć serek wiejski, pokrojoną mozzarellę, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia szpinaku i połączenia składników na każdy naleśnik nakładać farsz, składać na "4", w piekarniku można podpiec "samo zdrowie" czyli pyszne

W Mojej Kuchni Lubię
Śniadanie w 5 minut 150

możemy dowolnie modyfikować zależnie od kulinarnego gustu, a więc po raz kolejny przedstawiam niezwykle uniwersalne "danie" SKŁADNIKI: 3 białka jaj 40g otrębów owsianych lub żytnich 20g jogurtu naturalnego lub serka wiejskiego lekkiego 2 łyżeczki chudego twarogu 40g banana cynamon imbir łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka miodu-opcjonalnie  PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki najzwyczajniej w świecie zblendować razem na masę, najlepiej(...)Rano dodasz pominięty składnik i upieczesz ciasto- po schłodzeniu może wymagać odrobinę więcej czasu spędzonego w mikrofali, ale to kwestia minuty. Mug cake smakuje najlepiej ze świeżymi owocami i serkiem wiejskim- chociaż jest to przyjemność nie tylko dla kubków smakowych, ale i oczu. Od teraz koniec z wymówką, że nie było czasu na zjedzenie śniadania- nawet to przygotowane

peanutbuttermonster
Tarta z bobem i szynką dojrzewającą 158

francuskiego 1kg bobu 6-8 plasterków szynki dojrzewającej 1 duża cebula łyżka posiekanej świeżej mięty skórka otarta z połowy cytryny łyżka soli łyżka cukru łyżka oleju Na zalewę: pudełko serka wiejskiego 3 jajka 150ml śmietanki kremówki sól i pieprz do smaku   Zaczynamy od ugotowania bobu – umyty bób wrzucamy do gotującej się wody, do której najpierw dodajemy łyżkę soli(...)koniec smażenia dodajemy posiekaną miętę oraz skórkę z cytryny – dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę.   Robimy zalewę – do miski wbijamy jajka, rozkłócamy widelcem. Do nich dodajemy śmietankę, serek wiejski, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.   Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wyklejamy gotowym ciastem francuskim – duży arkusz pokrywa około 2/3 blachy, resztę wyklejam

Smaczna Strona
Zapiekanka ze szpinakiem z myślą o konkursie ;) 214

opakowania sera feta 3-4 łyżki mleka około 250g mrożonego szpinaku ząbek czosnku odrobina oleju ryżowego (lub innego typu) sól, pieprz, gałka muszkatołowa wg. smaku 1 jajko 4 łyżki serka wiejskiego Sposób przygotowania: Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu ser feta rozduszamy widelcem i mieszamy z mlekiem przy pomocy wyciskarki do kremów lub innego wynalazku faszerujemy makaron rozrzedzonym serem(...)dodajemy go do szpinaku, przyprawiamy wg. smaku   8. dodajemy nafaszerowany makaron, mieszamy   9. przekładamy makaron wraz ze szpinakiem do żaroodpornego naczynia   10. jajko i serek wiejski wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę   11. tak przygotowaną mieszankę wylewamy równomiernie na makaron   12. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni i pieczemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość