jogurtu naturalnego 250 g kefiru 1 szklanka mąki kukurydzianej 3 jabłka 2 jajka 2 łyżki octu lub spirytusu 1 łyżeczka sody oczyszczonej ponadto konfitura z owoców leśnych serek mascarpone cukier puder wymieszany z cynamonem olej Wykonanie: Jabłka obieramy ze skórki kroimy w plasterki średniej grubości. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dokładamy pokrojone jabłka, mieszamy widelcem dokładnie(...)było grudek z mąki. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Kładziemy łyżką na patelni racuszki smażąc na złoty kolor z dwóch stron. Podajemy z serkiem mascarpone oraz konfiturą lub obsypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego
kgwjanczewodłużej. Najważniejsze, by piec do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy, całkowicie ostudzić (można upiec dzień wcześniej). Krem kokosowy:- 1/3 szklanki (ok. 80 ml) śmietany kremówki- 220 g serka mascarpone- 1/3 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)- 1/2 szklanki wiórków kokosowych- 4 łyżki likieru kokosowego np. Malibu Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone
Malinowe Pocałunkipracy. A poranek można zarezerwować na przykład na trening Domowy budyń jaglany o smaku malinowym porcja dla dwóch osób 100 g kaszy jaglanej 200 g malin 50 g serka mascarpone łyżka miodu + płatki migdałowe Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odstaw ją do przestygnięcia. Następnie kaszę przełóż do misy blendera, dodaj maliny, serek mascarpone oraz miód. Całość dokładnie
365 dni dookoła kuchniminut w 180°C (bez termoobiegu) , lub dłużej, do suchego patyczka. Gotowy blat ciasta studzimy. Powtarzamy czynność dwukrotnie. Krem śmietankowy: 350 g serka mascarpone, schłodzonego 600 ml śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej 5 łyżek cukru pudru lub więcej, do smaku W misce, przy pomocy miksera ubijamy serek mascarpone, kremówkę i cukier puder, aż otrzymamy gęsty
Słodki Pomysłsłodkie! Składniki: biszkopt : 3/4 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka, 1 szklanka cukru pudru, 6 jajek, 1 łyżeczka esencji waniliowej masa pomarańczowa: 200g serka mascarpone, 2 łyżki śmietanki kremówki, 1 łyżeczka olejku pomarańczowego, 2 łyżki soku z pomarańczy, skórka otarta z połowy pomarańczy, 4 łyżki masy kajmakowej masa czekoladowa : 150g serka mascarpone, 4 łyżki śmietanki(...)użyłam małej, 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w 18-70-180C. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty. masa pomarańczowa: w rondelku zmiksować serek ze śmietanką, dodać kajmak, olejek pomarańczowy i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, następnie otartą skórkę. Krótko zmiksować. Schłodzić w lodówce. masa czekoladowa: serek zmiksować z kajmakiem i śmietanką, dodać kakao
Raj dla PodniebieniaMoja kolejna propozycja na lody. Tradycyjne truskawkowe z dodatkiem mascarpone. Bo czymże się tutaj ratować podczas takich upałów? Te lody przygotowywałam razem z małą M, której bardzo zasmakowały (i która teraz codziennie domaga się lodów :P). Lody są w wykonaniu proste, szybkie i pyszne. Robiłam już kiedyś podobne lody, jednak w innych proporcjach i bez śmietany. Należy jednak pamiętać(...)praliną orzechową Lody jogurtowo-wiśniowe Lody snickers Lody truskawkowo-jagodowe Lody miętowe z czekoladą Lody kawowe bez maszynki i mieszania Składniki: 1/2 kg truskawek 50 g cukru 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 250 ml śmietany kremówki Truskawki umyć i usunąć z nich szypułki. Dodać do nich cukier i zmiksować na gładki mus. Serek mascarpone zmiksować z cukrem
My simple kitchenBardzo smaczna zupa z dyni hokkaido. Jest idealnie kremowa, co w głównej mierze przyczynił się do tego serek mascarpone. Ciekawym dodatkiem są serowe kluseczki, które urozmaicają zupę dyniowa. ZUPA DYNIOWA: 1 cebula 1 marchewka 1 ząbek czosnku plasterek imbiru 400 g surowej dyni Hokkaido 1 szklanka wody 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki serka mascarpone sól
https:KKuchniaMniamwtedy należy nakładać łyżką, natomiast następnego dnia, gdy poleży w lodówce, można go pokroić jak ciasto. Składniki: – biszkopty podłużne, 2 opakowania – 500 g serka mascarpone – 500 ml śmietany 30% – 1 puszka 440 g kajmaku czekoladowego – 2 łyżki cukru pudru – 3/4 szklanki powideł śliwkowych – kakao do posypania – 500 ml mocnej(...)kawy Wykonanie: – Zaparzyć mocną kawę, najlepiej z ekspresu lub rozpuszczalną. – Zmiksować masę kajmakową z serkiem mascarpone. Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru – W blaszce prostokątnej odpinanej ułożyć na dnie biszkopty maczane w kawie. – Wyłożyć połowę powideł śliwkowych na biszkopty i delikatnie rozsmarować. – Na biszkopty
To co kochamczekoladowe ciasta. Sto lat Amelia !!! BISZKOPT KAKAOWY: 6 jajek 3/4 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIAŁY KREM CZEKOLADOWY: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 30% 3/4 szklanki mleka w proszku 100 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody CIEMNY KREM CZEKOLADOWY: 250 g serka mascarpone
https:KKuchniaMniamlubicie połasuchować to koniecznie się skuście. Gwarantuję słodki odlot! *foremka 25*34 cm Składniki: na piankę malinową: 2 szklanki malin (mogą być mrożone) 400 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru duża łyżka żelatyny na bezę: 6 białek 1 szklanka cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny na krem: 250 ml śmietanki kremówki(...)serka mascarpone łyżka cukru pudru dodatkowo: arkusz ciasta francuskiego 60 g płatków migdałowych Schłodzone ciasto francuskie rozłożyć na blaszce,wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec przez około 20 minut. Wystudzić. Białka ubić na sztywno i nadal ubijając dosypywać powoli cukier. Na końcu dodac sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Masę wyłożyć do wyścielonej papierem blaszki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamakarony. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluseczki z różnymi sosami, z mięsem lub bez, z warzywami, serami, pachnące bazylią mmmmm. Ostatnio przygotowałam tagliatelle z pysznym, aksamitnym sosem z serka mascarpone, z suszonymi pomidorami i kawałkami kurczaka. Musicie tego spróbować - rewelacyjny smak i aromat, a jednocześnie prostota przygotowania. Składniki: 250 g serka mascarpone (używam lidlowego - bardzo
Moja kraina smakówSkładniki ( 2 porcje) : 2 jaja 1 łyżeczka masła do smażenia 200 g pomidora 125 g mozzarelli 1 łyżka ( 30 g) serka mascarpone sól, pieprz Przygotowanie: jaja umyj, wbij do miski, wsyp sól i pieprz, rozbij trzepaczką na puszystą masę do masy dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj mozzarellę pokrój w plastry pomidory umyj i pokrój w plastry na patelni rozgrzej
Oka w rosole czyli KaFka gotujeubijać jeszcze przez kolejne 2 minuty, aż powstanie gęsty krem. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Schłodzić. Masa śmietanowa: 150 g śmietanki 30%, 2 łyżki serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, starta czekolada do dekoracji. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno w raz z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijać. Masę rozsmarować
Z miłości do słodkościżebym czegoś nie zmieniła, a do kawy najlepiej pasuje słodycz i alkohol hihi. Dlatego moją propozycją jest propozycja dla dorosłych. Składniki: 2 paczki podłużnych biszkoptów 250 g serka mascarpone 400 g śmietany 30% 3/4 szklanki cukru pudru 250 ml kawy espresso 100 ml burbonu 50 g czekolady deserowej Przygotowanie: Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, w osobnym
Niezły MłynekDODATKOWO: Potrzebujemy 2 opakowania ciastek Paryskich z Biedronki( podłużne przekładane kremem i marmoladą) Masa Michałkowa: 0,5l śmietany kremówki 30% (najlepsza Rawicka z woreczka dostępna w Dino) 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix 12-15 michałków w białej czekoladzie Śmietanę ubijamy ze śmietan-fixem i dodajemy do ubitej serek mascarpone. Na koniec wrzucamy pokruszone michałki:) POLEWA: 1/2 kostki margaryny
Moje Słodkie Piekiełko