jest wilgotne i aromatyczne. Wilgoć zawdzięcza dodatkowi serka macarpone, a aromat świeżej, kwaskowatej żurawinie. Składniki: 220 g mąki pszennej 200 g cukru 120 g miękkiego masła 120 g serka mascarpone 120 ml śmietanki 30% 3 jajka 100 g świeżej żurawiny 70 g białej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Frosting: 70 g serka śmietankowego 30 g masła(...)pokojowej 100 g cukru pudru Wykonanie: Miękkie masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem. Do masy maślanej dodawać nie przerywając ucierania, po jednym jajku. Następnie, nadal ucierając dodać serek mascarpone - miksować do połączenia składników. Wlać śmietankę, całość ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę posiekać, część żurawiny pokroić. Do masy maślanej dodać mąkę
kolorowotorcikowoKremu Ferrero Rocher chyba nikomu nie muszę polecać. Każdy już na pewno zna to idealne połączenie serka mascarpone z Nutellą, czekoladą i orzechami laskowymi! Jeśli jednak nie mieliście okazji na degustację tego kremu, to koniecznie sami zróbcie i przekonajcie się jak uzależniający jest ten smak :). Krem Ferrero Rocher polecam(...)ciast, deserów z owocami i tortów, np. Tort Rocher. Składniki: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 300 g Więcej... Artykuł Krem Ferrero Rocher pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki Pomysłskleić choćby jednego sensownego zdania, dałam więc sobie spokój i stwierdziłam, że blog nie zając ... A mam dla Was coś obłędnie pysznego. Sernik, oczywiście. Znaleziony u Doroty , wykonany na serku mascarpone, dzięki czemu jest obłędnie kremowy, a konsystencją przypomina truflę. Słodki od białej czekolady, którą równoważy frużelina z porzeczek, które jeszcze latem zamknęłam w słoiczkach. Wyszedł bajeczny, i choć może(...)Sernik z mascarpone i białą czekoladą Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 80 g ciastek digestive 45 g mielonych migdałów 40 g masła masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 150 ml śmietany kremówki (38%) 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii frużelina porzeczkowa: 150 g czerwonych porzeczek 3 łyżki cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożliwość,że eksploduję.Dla ułatwienia można użyć gotowej masy kajmakowej. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę kajmakową. KREM POMARAŃCZOWY 150 g żółtek 500 g serka mascarpone 75 g cukru 5 g żelatyny otarta skórka z jednej pomarańczy Metalową miskę umieszczamy w garnku z gotującą się wodą(metalowa miska nie może dotykać wody).Do miski wrzucamy(...)Miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy.Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzącej wody ,dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.Odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. W osobnym naczyniu miksujemy serek mascarpone (najlepiej w temperaturze pokojowej,ponieważ może się zważyć przy mieszaniu z ciepłą masą jajeczną).Dodajemy skórkę z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy,mieszamy.Masę jajeczną stopniowo dodajemy do serka miksując. DODATKOWO
Anielskie wypiekisię już gotowym. Można zrobić takie sakiewki z wieloma nadzieniami, nie tylko słodkimi; moje będą miały delikatny kremowy środek. Babeczki z ciasta francuskiego z kremowym nadzieniemSkładniki:gotowe ciasto francuskie250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru2 łyżeczki mąki2 białkamąka do podsypania Wykonanie:- ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy duże kwadraty o boku około 13 cm- serek mascarpone mieszamy z mąką, cukrem
Smakołyki Berenikiprzygotować. SKŁADNIKI: 2 szklanki mleka, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 szklanki mąki, szczypta soli, 1/2 słoika dżemu brzoskwiniowego DAGOMA , 150 ml śmietany 30%, 150g serka mascarpone, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Mleko przelewam do wysokiego naczynia. Dodaję jajko, cukier waniliowy oraz sól. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę. Dokładnie mieszam, aby nie było grudek. Na patelni z rozgrzanym(...)olejem smażę cienkie naleśniki. 2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję serek mascarpone i razem miksuję. 3. Usmażone naleśniki smaruję dżemem. Następnie nakładam porcję kremu mascarpone i delikatnie go rozsmarowuję. Naleśniki zwijam w rulon i układam na talerzu. Do przygotowania naleśników wykorzystałam dżem brzoskwiniowy , który otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA . Dżem zachwycił mnie swoim smakiem. Już dawno
Tradycyjna kuchnia Kasinarzędziem pieszczoty. I niech Wam dobrze będzie. Amen. Deser - Malinowy Król www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki kobiałka malin (mogą być mrożone lub ze słoiczka) 2 żółtka 2 + 4 łyżeczki cukru pudru 1 serek mascarpone 1 śmietana 30% 1 opakowanie herbatników odrobinkę startej gorzkiej czekolady Żółtka ubijamy z 4 łyżeczkami cukru pudru. Dodajemy do tej masy serek mascarpone i ponownie ubijamy. W osobnym naczyniu
Kuchnia smakówdokładnie rózgą kuchenną, a następnie zagotować na wolnym ogniu stale mieszając. Gotować aż krem będzie gęsty w formie budyniu. (Około 2 minut) Ostudzić. 800 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone cytrynowy ugotowany krem (przepis powyżej) 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Śmietanę z cukrem ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, zmiksować, a następnie stopniowo dodawać krem cytrynowy
O kuchni z uczuciemtortownicy wysmarować odrobiną oleju. Wyłożyć masę ciasteczkową i delikatnie ją przycisnąć. Schłodzić w lodówce około 1h. Masa serowo-śmietanowa: 500 g schłodzonej śmietanki 30 % lub 36% 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 3 czubate łyżki żelatyny Wykonanie : Śmietankę schłodzić. Ubić na sztywno. Serek mascarpone lekko ubić z cukrem pudrem i sokiem
Walijskie Pichceniedeser na lato to sernik na zimno na biszkoptach z sezonowymi owocami. Składniki (duża tortownica): 2 op. sernika na zimno dr Oetkera 1 l mleka 0,5 kg serka mascarpone 2 śmietan-fix 2 galaretki truskawkowe maliny, jagody 1 op. biszkoptów Zawartość z opakowania miksujemy z mlekiem. Dodajemy serek mascarpone i śmietan-fix. Galaretki rozpuszczamy zgodnie z przepisem
Pyszności Słodkościszybki deser z masą kajmakową w roli głównej. Inspiracją do powstania deserków była życzliwość marki Stovit, Helio oraz ePrezenty. Składniki: 50 g białej czekolady 250 g serka mascarpone 150 g masy krówkowej Helio 350 g śmietanki kremówki 30% Przygotowanie: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie studzimy. Serek mascarpone miksujemy, po czym dodajemy 100 g masy krówkowej oraz wlewamy przestudzoną
Podróż w kulinariapowstało 5 odcieni zielonego. Po usmażeniu naleśników odstawiamy je do wystygnięcia. Krem 200 g cukru pudru 600 g śmietany słodkiej 200 ml mleka 20 g żelatyny 100 g serka mascarpone Żelatynę wsypać do ciepłego mleka, wymieszać i odstawić aż napęcznieje. W misce zmiksować śmietanę wraz z cukrem pudrem oraz serkiem mascarpone. Dodać żelatynę z mlekiem i ponownie zmiksować. Ustawiamy obręcz
O kuchni z uczuciemniewielkimi zmianami, ponownie wykorzystałam przepis Doroty z Moich Wypieków . Polecam też inne przepisy na wypieki „tłustoczwartkowe” znajdujace się na blogu : Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Pączki z budyniem Chrusty na winie Oponki z twarogu Churros z masą migdałową Pączki z serka mascarpone Pątysie Sycylijskie cannoli z ricottą Faworki robione mikserem Pudrowane
mojewypiekiinietylko