serek mascarpone - 6416 przepisów (strona:177/428)

SZARLOTKA PO KASZTELAŃSKU 144

łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa jabłkowa 2 kg jabłek 2-3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki np.cytrynowej Krem 500 ml śmietanki 30 lub 36% 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 80 g startej gorzkiej czekolady WYKONANIE Białka oddzielamy od żółtek.W miseczce miksujemy białka dodając partiami cukier i miksujemy(...)Teraz czas na krem.Schłodzoną śmietankę wlewamy do miseczki i miksujemy na najwyższych obrotach,gdy śmietana zaczyna gęstnieć wsypujemy cukier puder,cukier waniliowy i miksujemy dalej.Następnie partiami dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Krem wykładamy na zupełnie wystudzone ciasto wyrównujemy i posypujemy startą gorzką czekoladą. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Tort ze śmietany i mascarpone 300

jajek 3/4 szklanki cukru 5 czubatych łyżek mąki pszennej typ 500 Składniki na krem  300 ml śmietany kremówki 36% 200 g białej czekolady 400 g serka mascarpone Dodatkowo: jagody 500 g( miałam zamrożone) cukier żelujący na 500 g owoców wiórka żółte z czekolady wiórka różowe z czekolady- znajdziecie je na Wykonanie Więc moi drodzy zaczynamy od biszkoptu.Ten biszkopt(...)wyrówna ( będzie równy).Kroimy go na cztery krążki. Krem do tortu Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do lekkiego schłodzenia. Ubijamy śmietanę na sztywno do której dodajemy serek mascarpone i ostudzoną czekoladę. Przekładamy dwa krążki kremem.Trzeci krążek jagodami ( jakieś 5-7 minut gotujemy go garnku z cukrem żelującym ).Teraz resztę kremu i obsypujemy wiórkami kolorowymi z czekolady. Wstawiamy

Różowa kuchnia
Babeczki brownies z Nutellą 238

składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 170g masła o zawartości tłuszcze 82-83% w temperaturze pokojowej 240g nutelli 3 łyżki cukru pudru 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 2 spore łyżki serka mascarpone Dodatkowo: około 200g czekoladowych jajeczek lub inne cukierki, np: M&M   Ciasto: 1. Wodę zagotować. Dodać kakao i mieszać, aż kakao dobrze połączy się z wodą. Odstawić(...)wyciągnąć babeczki do ostygnięcia. Krem: 6. Masło utrzeć, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać cukier puder i nutellę, wymieszać. Dodać aromat, wymieszać. 7. Serek mascarpone rozmieszać z dwoma łyżkami kremu i dodać go do pozostałego kremu, wymieszać. 8. Babeczki posmarować trochę z wierzchu kremem. Pozostały krem przełożyć do woreczka z metalową końcówką (Wilton

Mała Cukierenka
Torcik czekoladowy bez mąki z wiśniami ala czarny las 294

łyżka mąki ziemniaczanej ·          150 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej ·          150 g serka mascarpone ·          2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy. W misie miksera(...)gotujemy wszystko na małym ognu do momentu uzyskania konsystencji kisielu. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Na ciasto czekoladowe wykładamy wiśnie, następnie bitą śmietanę. Przechowujemy w lodówce

Mania Gotowania
Makaroniki - Macarons 205

skórki ( można rownież użyć mąki migdałowej) 3 białka jaj 200 g cukru pudru 30 g cukru barwnik spożywczy / niekoniecznie  Na krem: 150 g białej czekolady 250 g serka mascarpone Sposób przygotowania : Zmielone migdały  zmieszać z cukrem pudrem (najlepiej jeśli dodatkowo zmielimy połączone składniki). Białka ubić. Gdy masa zacznie osiągać sztywność, stopniowo dodawać cukier i ubijać na większych obrotach(...)temperaturze 140 stopni z termoobiegiem można również bez termoobiegu ale wtedy pieczemy o kilka minut dłużej. Od 13 do 15 min. Krem : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej zmiksować z serkiem mascarpone . Przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać na połówki makaroników. Moje spostrzeżenia : Pękanie makaroników powstaje gdy makaroniki za krótko leżakowały zawsze lepiej zostawić o 10 min dłużej niż

Wypieki Uli
Ciasto truskawkowe ~ wersja zimowa 378

jajek 170 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g mąki tortowej 3 łyżki wody  NA KREM TRUSKAWKOWY I POLEWĘ 1 kg mrożonych truskawek 250 g serka mascarpone 500 g śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania śmietan-fix 2 galaretki truskawkowe 1/2 dżemu truskawkowego WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki na biszkopt muszą(...)dolny placek. Resztę truskawek wraz z sokiem umieścić w misie blendera i uruchomić urządzenie. W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników). Z blendera odlać szklankę zmiksowanych truskawek i stopniowo dodawać do ubitej śmietany miksując wszystko na jednolitą masę

Passions hobbies life
Rolada tiramisu 226

składnikiciasto* 4 jajka* 100 g cukru* 1 cukier wanilinowy* 7 łyżek mąki pszennej* 7 łyżek mąki ziemniaczanej* 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa* 500 g serka mascarpone* 4 żółtka* 2 białka* 3 łyżeczki żelatyny* 100g cukru pudrudodatki* kakao* kilka pasków biszkoptu lub paczka podłużnych biszkoptów* likier amaretto* cukier puderSposób wykonaniaciastoOddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania(...)pudrem na parze, aż masa zrobi się puszysta, jasna i dość gęsta. Zestawić dodać, szybko połączyć z żelatyną i schłodzić wkładając do naczynia z zimną wodą ciągle ucierając. Dodać serek mascarpone i utrzeć na gładką masę.Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą żółtkowo-serkową.Ciasto rozwinąć, nasączyć lekko amaretto i wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować.Na kremie ułożyć

Mix smaku
Korzenne ciasto dyniowe z kremem michałkowym 184

kefiru 1 szklanka puree z dyni* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam) 160 g masła 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (dałam 2/3) 3 jajka Przełożenie: 250 g serka mascarpone 10 czekoladek Michałki (klasyczne) 2/3 słoiczka dżemu pomarańczowego z kawałkami skórki Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 150 ml słodkiej śmietanki 18% pół łyżeczki oleju ew. łyżka cukru złote(...)przez 22-30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić chwilę w formie, następnie wystudzić na kratce. Michałki rozkruszyć w palcach, utrzeć na gładką masę z serkiem mascarpone. Na paterze położyć pierwszy z blatów czekoladowych. Posmarować dżemem z pomarańczy. Wyłożyć krem, równo go rozsmarowując. Na górę wyłożyć drugi blat czekoladowy, lekko dociskając. Ciasto schłodzić. Przygotować polewę. W kąpieli wodnej

Czerwień i błękit
Ciasto czekoladowe Malibu z kremem kokosowym z białej czekolady 194

Kieliszek likieru kokosowego np.Malibu     Krem kokosowy: ·       250 ml śmietany kremówki ·       150 g serka mascarpone ·       100 g białej czekolady ·       1/2 szklanki wiórków kokosowych ·       1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona(...)Przygotować krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić aby przestygła. Wodę zagotować i rozpuścić w niej żelatynę. Również odstawić do przestygnięcia. Mocno schłodzoną śmietanę ubić. Dodać do niej serek mascarpone i wszystko delikatnie wymieszać. Następnie cały czas miksując na najniższych obrotach dodawać stopniowo czekoladę. Uwaga: czekolada nie może być za ciepła!! Kiedy wszystko się połączy dodać wiórki kokosowe

Mania Gotowania
Malinowy obłoczek z chrupką praliną 508

mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Chrupiąca pralinka: 400 g masy kajmakowej o smaku kakaowym 150 g sucharków Krem śmietankowy: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 120 g białej czekolady 1,5 łyżki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody Wierzch: 2 opakowania galaretek malinowych lub truskawkowych 2,5 szklanki wrzątku 250 g malin Biszkopt brownie: W garnku rozpuszczamy(...)śmietanie białą czekoladę. Ja podgrzewałam w małym rondelku, często mieszając. Nie gotujemy! Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie chłodzimy przez całą noc w lodówce. Następnego dnia śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone.  Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Przestudzoną wlewamy do masy śmietanowej. Ponownie miksujemy (tylko do połączenia się składników). Gotowy krem wykładamy na chrupiącą pralinkę. Wygładzamy i wstawiamy do lodówki

VioletoweKucharzenie
Tort truskawkowo- kokosowy na białkach 190

20ml wody przegotowanej 80g cukru pudru 50g mleka w proszku Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 250ml słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 małe opakowanie śmietan-fix 1 opakowanie serka mascarpone (250g) Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukier cały czas miksując, a następnie olej. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia(...)pierwszy płat biszkopta pozostawiając ok 6 łyżek musu. Przykładamy drugim blatem i chłodzimy. 4. Masa kokosowa: Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietanfixu. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Dzielimy na dwie części. Kokos zalewamy likierem, dobrze mieszamy i dodajemy do połowy masy śmietanowej. Łączymy delikatnie i wykładamy na drugi blat biszkopta. Przykładamy kolejnym- trzecim.  5. Masa truskawkowa

Kuchnia w czekoladzie
Zapowiadany tort 206

swojej śmietanie, to może się przydać) 1 op. cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w bardzo małej ilości wody (u mnie było to mniej niż 1/4 szklanki) 250 g serka mascarpone Dodatkowo: wiśnie w żelu (do przełożenia tortu i do dekoracji) 100 ml wiśniówki rozcieńczonej z 0,5 szklanki soku wiśniowego lub ewentualnie wody wiórki czekoladowe, posypka(...)krążki. Krem śmietankowy, którego używam do wielu tortów i ciast jest bardzo prosty. Śmietanę ubijamy, a gdy zacznie gęstnieć, dodajemy cukier, fix'y i cukier waniliowy, a następnie rozdrobniony serek mascarpone. Gdy krem jest już bardzo sztywny dodaję rozpuszczona żelatynę i schładzam w lodówce. Czekoladowe ganache także nie jest trudne, ale za to jakie pyszne. Można je przygotowywać z białej

Ratunku obiad
Rolada kawowa z masą kawową 175

jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dkg mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej szczypta soli Masa kawowa: 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 350 gr serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Jak przygotować roladę kawową z masą kawową . Ciasto: do miski włożyć białka, dodać szczyptę soli po czym ubić całość na sztywno. Do ubitych białek małymi porcjami(...)mieszając rozpuścić ją w śmietanie. Wystudzić. Do miski wlać pozostałą, zimną śmietanę kremówkę i ubić ją na pół-sztywno. Do tak ubitej śmietany dodać kawę, cukier puder oraz serek mascarpone. Ubijać przez chwilę do momentu, w którym masa dość dobrze zgęstnieje. Złożenie ciasta: wystudzone ciasto kawowe rozwinąć, wysmarować dokładnie masą po czym ponownie zwinąć. Schłodzić w lodówce. Rolada kawowa Smacznego

mecooks
Świetny tort owca - idealny na urodziny dziecka. 471

mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Biszkopt ciemny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru Masa: ok 1200 ml śmietany kremówki 30 % 500 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego  owoce: borówka amerykańska, truskawki maliny  Nasączenie: ok 1 l przegotowanej ostudzonej wody  sok z cytryny(...)dobrze schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy połowę cukru pudru i cukru waniliowego. Następnie zmniejszamy moc miksera do minimum i dodajemy partiami  250 g zimnego serka  mascarpone i 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody.Nasączenie:Do wody dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku.  Tort.:Biszkopty kroimy na 2-3 części każdy

Malinowe Pocałunki
Truskawkowe niebo 143

Masa truskawkowa: 1/2 kg mrożonych truskawek 1 szklanka wody 1 galaretka truskawkowa 2 budynie śmietankowe (po 40g) + 1 szklanka wody 1/2 szklanki cukru Masa śmietankowa: 300ml śmietanki kremówki 200g serka mascarpone herbatniki – około 20 sztuk Polewa: 150g gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru       *** Przygotowujemy biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo(...)duże możemy je zdusić tłuczkiem do ziemniaków *** *** Masę truskawkową przestudzamy i wylewamy na ostudzone ciasto. Całość wkładamy do lodówki aby masa stężała *** *** Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do momentu połączenia się składników (nie za długo, aby masa się nie zważyła). Gotową masę wykładamy równomiernie na ciasto *** *** Na masie śmietankowej układamy warstwę herbatników *** *** Gęsty jogurt naturalny

Blog z Apetytem
Tęczowy tort 460

łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mleka 1 szklanka oleju 2 jajka + barwniki spożywcze Składniki na krem: 400-500 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanFix + woda z cytryną na poncz lub dowolna herbata owocowa, kolorowe cukierki do dekoracji Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko(...)jest w piecu segregujemy cukierki kolorami i przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietanFix i cukier puder. Na wolnych obrotach miksera dodajemy po łyżce serek mascarpone. Po upieczeniu odstawiamy blaty ciasta do całkowitego ostudzenia. Ostrym nożem z ząbkami wyrównujemy blaty ciasta i obcinamy przypieczone brzegi. Na paterze układamy pierwszy spód ciasta w fioletowym kolorze

Ciastkozercy
Tort czekoladowo kokosowy z bitą śmietaną. 193

Tort kokosowo- truskawkowy z przepisu Dorotki z MW z lekkimi modyfikacjami. Boska konsystencja, zniewala kokosowym smakiem....masa na bazie śmietanki kokosowej i serka mascarpone. Całość udekorowana bita śmietaną. Truskawki przełamują biel i dodają pazura temu ciastu. biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g gorzkiej czekolady, startej Mąkę(...)piekarnika do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 3 części. Krem kokosowy: 2 puszki mleka kokosowego z puszki (2 x 400 ml) lub 250 ml śmietanki kokosowej 22% 250 g serka mascarpone 1/3 - pół szklanki cukru pudru 2/3 szklanki wiórków kokosowych delikatnie uprażonych na patelni, wystudzonych 2 łyżki likieru kokosowego Wszystkie te składniki powinny być zimne . Wieczór wcześniej do lodówki wstawić

Malinowe Pocałunki
Mazurek różany 157

łyżka sypkiego cukru różanego Żelka malinowa: 150g malin 1 galaretka malinowa 250 ml wody Krem różany: 120ml śmietanki 30% 1 tabliczka białej czekolady 1 łyżka różanego cukru pudru 125g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru różanego Dodatkowo: Świeże owoce lub kwiaty do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki siekamy, zagniatamy, a następnie owijamy folią i chłodzimy w zamrażarce przez 45 minut(...)następnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odbieramy do kieliszka dosłownie 2 łyżki i rozpuszczamy w niej cukier różany. Pozostałą śmietankę chłodzimy, a następnie ubijamy z różanym cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Wylewamy na zastygłą żelkę. Robimy kleksy z pozostawionej różanej śmietanki i wykałaczką nadajemy nieregularne kształty. Schłodzonego mazurka dekorujemy żywymi kwiatami, owocami, cukrem różanym i np. czekoladowymi jajkami

Kuchnia w czekoladzie
Bezglutenowa malinowa chmurka 745

przepisu lub bezglutenowe ciastka typu petitki Warstwa malinowa: 600 g malin 3 galaretki malinowe 700 g wrzącej wody Warstwa śmietankowa: 500 ml śmietanki kremowej 30% - mocno schłodzonej 250 g serka mascarpone 2 czubate łyżki cukru pudru  nasionka z 1 laski wanilii Warstwa bezowa: 3 białka 160 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g płatków migdałowych Warstwa bezowa: Białka(...)wrzątku, przestudź i wymieszaj z malinami. Odstaw do lodówki do lekkiego stężenia i następnie wylej galaretkę z owocami na kruchy spód. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Warstwa śmietankowa: Serek mascarpone, śmietankę, cukier puder i nasionka wanilii umieść w misie miksera i miksuj aż do momentu otrzymania gęstego kremu. Krem wyłóż na dobrze stężoną warstwę malinową i wyrównaj powierzchnię

Kuchnia bezglutenowa
Tort tiramisu 246

podniebienie, bo jest po prostu przepyszny !  A więc zaczynamy... :) Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 750 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (36%) 100 g cukru pudru Nasączenie biszkoptu: 100 ml likieru amaretto filiżanka mocnej kawy Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady - startej na tarce o drobnych oczkach(...)ostygnięciu przekrajamy na 3 równe blaty ciasta. Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, a następnie powoli dodajemy po jednym opakowaniu serka serka mascarpone (dodajemy delikatnie po to, by nie zważyć śmietany i aby nie zrobiły się grudki). Całość miksować do połączenia składników, ale też nie za długo bo zrobi się masło

Gotuj z Mąką
Ciasto Michaszek wg Aleex 154

szklanki cukru • 2/3 szklanki mąki pszennej • 2 łyżki kakao • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Masa: • 500 ml śmietanki 30% lub 36% • 500 g serka mascarpone • 3 łyżki nutelli • 250 g cukierków Michałków Bita śmietana: • 500 ml śmietanki 30% • 2 łyżki cukru pudru • 1 łyżka żelatyny Dodatkowo: • 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki • 1/2 szklanki(...)blaszce do całkowitego wystudzenia. 9. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. 10. Schłodzoną śmietankę wlać do miski i ubijać mikserem. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć, dodać w kilku porcjach serek mascarpone i nutellę, zmiksować do połączenia składników. 11. Na koniec wmieszać do masy starte na tarce cukierki Michałki. 12. Przygotować bitą śmietanę: żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i przestudzić

W mojej kuchni
TRUSKAWKOWA CHMURKA 388

octu szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50g płatków migdałowych Składniki na warstwę truskawkową: 3 truskawkowe galaretki 3,5 szklanki wrzątku 600g świeżych truskawek Składniki na krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Kruchy spód:  Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy(...)lekkiego stężenia, połączyć z pokrojonymi na pół truskawkami. Całość wyłożyć na kruche ciasto, schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcie.  Wykonanie kremu:  Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Ciasto wyjąć z lodówki, na warstwę galaretki wyłożyć krem śmietankowy. Na wierzch wyłozyć migdałową bezę. Chłodzić kilka godzin w lodowce

Słodki Zakątek
Tarta czekoladowa z wiśniami 188

mąki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 1 żółtko 1 łyżka śmietany Szczypta soli Nadzienie: ½ litra kremowej śmietany 30% 2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% 25 dag serka mascarpone 3 -4 łyżki cukru pudru 1 słoik  wiśni w syropie ½ szklanki rumu 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych Tarta czekolada do dekoracji Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, wymieszać(...)innego ciasta). Śmietanę kremówkę podgrzać, aby była dobrze ciepła-nie gotować!, dodać połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 2-3 minuty i wymieszać łyżką, zostawić do wystudzenia.  Nastepnie dodać serek mascarpone. Całość zmiksować blenderem na gladki mus. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut, gdy masa zacznie tężeć wylać na kruchy zimny spód.  Posypać wiśniami i orzeszkami uprażonymi wcześniej

Wanilia i Kardamon
Tort czekoladowo - wiśniowy 148

szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem śmietanowy: 750 ml śmietany 36% 1 usztywniacz do śmietany 2 łyżki cukru pudru 125 g serka mascarpone 1 łyżka żelatyny Krem czekoladowo - orzechowy: 250 g kremu czekoladowo- orzechowego (podobny do nutelli)  (klik) 200 g margaryny (miękkiej) Dodatkowo: 200 g wydrylowanych wiśni ze spirytusu(...)Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem śmietanowy: Żelatynę mieszamy z odrobiną zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę miksujemy z usztywniaczem i cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy na wolnych obrotach. Dolewamy żelatynę i mieszamy do połaczenia się składników. Krem czekoladowo – orzechowy: Margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy krem czekoladowo-orzechowy. Miksujemy na gładki krem

VioletoweKucharzenie
Pijany tort bezowy 163

cukru pudru 2 łyżki cukru trzcinowego Łyżka białego octu winnego Szczypta soli Krem czekoladowy: 100g czekolady gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone Wiśnie w alkoholu (z nalewki) Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania) Listki melisy do dekoracji Sposób przygotowania Blaty bezowe: Białka wlać do suchej misy miksera, dodać szczyptę soli(...)soli oraz masło. Zestawiamy z garnka z gorącą wodą i mieszamy, aby masa była jednolita. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru. Łączymy delikatnie z ostudzoną masą czekoladową. Serek mascarpone dodajemy małymi porcjami do masy i delikatnie mieszamy trzepaczką, aż masa będzie jednolita. Chłodzimy w lodówce. Na wystudzony blat bezowy wykładamy połowę masy czekoladowej, posypujemy obficie wiśniami w alkoholu

Pyry na Gaz
Pijany tort bezowy 459

cukru pudru 2 łyżki cukru trzcinowego Łyżka białego octu winnego Szczypta soli Krem czekoladowy: 100g czekolady gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone Wiśnie w alkoholu (z nalewki) Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania) Listki melisy do dekoracji Sposób przygotowania Blaty bezowe: Białka wlać do suchej misy miksera, dodać szczyptę soli(...)soli oraz masło. Zestawiamy z garnka z gorącą wodą i mieszamy, aby masa była jednolita. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru. Łączymy delikatnie z ostudzoną masą czekoladową. Serek mascarpone dodajemy małymi porcjami do masy i delikatnie mieszamy trzepaczką, aż masa będzie jednolita. Chłodzimy w lodówce. Na wystudzony blat bezowy wykładamy połowę masy czekoladowej, posypujemy obficie wiśniami w alkoholu

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania