kostkę . W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Dodać papryki pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kawałki. Wszystko przyrumienić, a następnie dodać pokrojonego kurczaka, ser i odrobinę bulionu, aby lekko rozrzedzić. (Dałam 1/4 szklanki.) Doprawić solą, pieprzem i płatkami chilli. Dusić około 5 minut. Do naczynia żaroodpornego przełożyć mięso z warzywami. Do miseczki wsypać mąkę
O kuchni z uczuciemsałatka do pracy. Zawsze do pracy biorę ze sobą obiad. Najczęściej jest to sałatka. Dzisiaj taką proponuję. składniki: - sałata - szpinak - pomidorki - ser bałkański - papryka czerwona - łyżka orzechów: nerkowca, ziemne, laskowy, włoski - troszkę suszonej żurawiny, rodzynek, ziaren słonecznika - brzoskwinia polska dojrzała - dresing: ocet morelowy, oliwa z oliwek
SMYKWKUCHNISkładniki: Ciasto: 1/2kg mielonego białego sera (można zastąpić naturalnym serkiem śmietankowym), 1/2kg mąki tortowej, 2 jajka, 1/4 kostki margaryny ( kostka 250g), 1/4 szklanki cukru ( szklanka 250ml), 1 łyżeczka sody oczyszczonej, można dodać łyżeczkę cukru waniliowego. Ponadto: olej do smażenia, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Margarynę rozpuścić. Lekko ostudzić. Wszystkie składniki na ciasto wsypać do miski lub na blat kuchenny. Wyrobić
W kuchni u MonikiPomidory z mozzarellą i bazylią, to bardzo dobry pomysł na sałatkę. Pochodzi ona z kuchni włoskiej. Składniki: ser mozzarella ( 1 kulka 250g), 2 większe pomidory, kilka listków bazylii, sól, pieprz, mała łyżeczka oliwy z oliwek. Przygotowanie: Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry. Na talerzu lub półmisku ułożyć je na przemian. Posolić i popieprzyć oraz skropić oliwą z oliwek. Położyć
W kuchni u MonikiSkładniki: główka sałaty lodowej, 250 g pomidorków koktajlowych (mogą być normalne pomidory), ogórek świeży, 160 g wymieszanych oliwek (czarnych i zielonych), 1 czerwona cebula, 250 g sera feta, kilka listków świeżej bazylii, 50 ml oliwy extra virgin (4 i 1/2 łyżki), 1 łyżka oregano, szczypta soli, grzanki ( ja użyłam czosnkowych). Przygotowanie: Oliwę wymieszać z oregano i szczyptą soli. Sałatę umyć
W kuchni u Monikimniejsze ząbki) - wyciśniętych, 284 ml słodkiej śmietany ( jeżeli ktoś nie lubi gdy wszystko mu pływa, spokojnie można użyć połowy podanej ilości), 3 łyżki majonezu, pieprz, 65 g startego żółtego sera, łyżka ketchupu. Przygotowane: Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie (uważać by nie był rozgotowany), ostudzić, dobrze odcedzić i poukładać dookoła talerza. Jajka ugotować na twardo, obrać, ostudzić
W kuchni u MonikiSkładniki: 250g tortellini ( u mnie ricotta ze szpinakiem) - ugotowane według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i ostudzić, 110g wędliny - pokrojona w kostkę, ok.100g startego na dużych oczkach sera żółtego, puszka groszku, puszka kukurydzy, 1 czerwona cebula (może być zwykła) - pokrojona w kostkę, 2 czerwone papryki - pokrojone w kostkę, sól, pieprz, majonez (ilość w zależności od własnego smaku). Przygotowanie: Wszystkie składniki razem
W kuchni u Monikiczerwona papryka, pokrojona w kostkę, 100 g suszonych pomidorów, pokrojone w większą kostkę, 90 g zielonych oliwek - przekrojone na pół, 125 g kulek mozzarelli ( tzw. mini mozzarella), 140 g sera feta, pokrojona w grubą kostkę, garść listków świeżej bazylii. sos: 50ml oliwy extra virgin (4 i 1/2łyżki), szczypta soli, łyżka oregano - wymieszać. Dodatkowo: grzanki, np. czosnkowe. Przygotowanie
W kuchni u MonikiSkładniki: ( na jedną większą porcję lub dwie małe, na patelnię o średnicy 18-20cm) 2 jaja, 50g świeżego szpinaku, 50g sera camembert, 1/4 średniej cebuli, olej lub oliwa, sól, pieprz, 2 pomidorki koktajlowe lub kawałek normalnej wielkości pomidora. Przygotowanie: Szpinak dwa razy przelać wrzącą wodą. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Do miękkiej cebuli
W kuchni u Monikizestawienie na sylwestrowy stół. Może komuś się przyda :) 1. Sałatka śledziowa z suszonymi pomidorami Kliknij po przepis. 2. Sałatka gyros Kliknij po przepis. 3. Czosnkowa sałatka z serem żółtym i ananasem Kliknij po przepis. 4. Sałatka grecka z grzankami Kliknij po przepis. 5. Roladki z tortilli Kliknij po przepis. 6. Frykasy Kliknij po przepis
W kuchni u Monikibyć świeże jak również można dać inne owoce), opakowanie okrągłych biszkoptów. Przygotowanie: Dwie cytrynowe galaretki rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody i ostudzić - gdy stygną często mieszać je. Ser mascarpone zmiksować na najwyższych obrotach z dwoma czubatymi łyżkami cukru pudru. Następnie dodawać serki homogenizowane, nadal miksując. Na koniec wlewać powoli rozpuszczone galaretki i dokładnie zmiksować. Biszkopty wyłożyć na tortownicę
W kuchni u MonikiZnowu będzie prosto i szybko. Tym razem jedno nadzienie i dwie propozycje na jego wykorzystanie. ser ricotta cebula papryka sól pieprz olej dodatkowo : ciasto francuskie pomidory natka pietruszki Zaczniemy od zrobienia nadzienia Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko posolić i zeszklić. Odstawić do wystygnięcia. Warzywa wymieszać
Polska Zupawszystkich domowych konfitur najbardziej smakują mi powidła. Staram się mieć ich w domu spory zapas. Pasują do naleśników, kanapek, jako dodatek do serów, ciast i wielu innych. Z myślą o chłodnej zimie postanowiłam zrobić powidła cynamonowe. Nie tylko pachną pięknie ale też są super smaczne. Już wyobrażam sobie jak wspaniale będą pasować do świątecznego piernika. Ilość słoiczków zależy
Mienta blogprawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto naszym dzieciom zafundować posiłek, który będzie pełen przetworów mlecznych, by mogły dobrze i zdrowo zacząć nowy dzień! Składniki (na 2 porcje): 100 gram sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego 2 jaja 5 łyżek mąki gryczanej 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka jogurtu naturalnego* szczypta soli olej do smażenia do podania: jogurt naturalny*, mus z mango** Białka ubijam
Mango Papaja