ser - 17000 przepisów (strona:795/1134)

,,Kolorowe kuleczki z serkiem Apetina” 166

kupiona tutaj ) małe plasterki wędliny słonecznik( kupiony tutaj ) pieprz migdały( płatki lub słupki)( kupiony tutaj ) pistacje- drobno pokrojone( kupiony tutaj ) koperek- drobno pokrojony estragon-pokrojony szczypiorek -drobno posiekany Wykonanie: Ser Apetina rozdrabiamy widelcem i mieszamy na gładką masę. Dzielimy na mniejsze części i wyrabiamy plastyczną masę a następnie formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtaczamy w wybranych przez

Podróż w kulinaria
,,Truskawkowe szaleństwo stracciatella’’ 151

układamy na spód miseczek. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i ostudzamy. Tężejącą galaretką zalewamy na ułożone truskawki i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Ser mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy startej czekolady i delikatnie mieszamy. Na stężałą galaretkę wykładamy masę straciattele

Podróż w kulinaria
,,Różyczki w Koszyczkach z chleba tostowego” 207

Idealne na ciepłą przekąskę na imprezę. Składniki: • 6 kromek chleba tostowego • 6 plasterków wędliny • Pół czerwonej papryki • 8 oliwek czarnych • 3 łyżki kukurydzy • 2 łyżki zielonego groszku • 30 g sera feta w kostkach Przygotowanie: Chleb tostowy cieniutko wałkujemy, odcinamy skórkę. Kromeczki smarujemy dokładnie masłem. Gotowe układamy w foremkach do muffinek, dociskając do brzegów, tak aby powstały chlebowe koszyczki. Paprykę kroimy

Podróż w kulinaria
,, Koszyczki z ciasta filo’’ 253

Koszyczki można nadziewać czym dusza zapragnie, wszystko zależy od pomysłu i wyobraźni. Składniki: 1 opakowanie ciasta filo 2 łyżki roztopionego masła – w promocji 6 plasterków wędliny 1 kula sera mozzarella 6 zielonych oliwek 6 cienkich pasków żółtej papryki 6 połówek pomidorków koktajlowych Bazylia, oregano Przygotowanie: Nastawiamy piekarnik na temperatur 200 C. Foremkę do muffinek smarujemy masłem. Ciasto filo kroimy

Podróż w kulinaria
Kilka pomysłów na... 186

sosem z pieczonej papryki i pomidorów, z pieczonym kurczakiem i fetą Zielony makaron ryżowy z kruczkiem i warzywami w mleczku kokosowym  Makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem i serem żółtym

More food, love and dreams
WYVERN WINGS – DRAGON AGE – grillowane skrzydełka na ostro 256

Twórcy serii Dragon Age znani są z obsesji na punkcie sera, który bardzo często pojawia się w postaci kręgów w różnych lokacjach krainy Thedas, nie wspominając o serowej tarczy dostępnej jako jeden z elementów wyposażenia naszego herosa. Jednakże my tym razem zajęliśmy się zupełnie „nieserową” potrawą, o której wzmiankę znaleźć można w menu tawerny The Rusted Horn występującej

Nerds Kitchen
Męczy Cię senność, zmęczenie, apatia, brak koncentracji? Może masz niedobór żelaza w diecie. 218

fermentowane   A co ogranicza wchłanianie? Niekorzystny wpływ mają z kolei następujące czynniki: fityniany (otręby, płatki owsiane, rośliny strączkowe), szczawiany (szczaw, rabarbar, szpinak), taniny (czarna herbata), fosforany (coca-cola, sery żółte, słodkie płatki, jogurty owocowe - warto czytać etykiety), niektóre białka roślinne (np. sojowe nieprzetworzone - mąka sojowa), wapń (produkty mleczne), zasadowe pH żołądka - występuje najczęściej u osób biorących leki na zgagę

Powiedz dietom nie
Dwa proste pomysły na "kupne" śledzie w sosie musztardowym 209

będziemy mieli już na nią ochotę, to możemy zrobić sobie z niej zapiekanki. Na bułkę lub chlebek nakładamy pozostałą sałatkę, a na nią ścieramy lub dajemy paski sera. Zapiekamy w 190 stopniach 5-10 min. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Quiche z pieczarkami 205

płaska łyżeczka soli śmietana kremówka koło 1/4 szklanki lub tyle ile zabierze ciasto Na farsz  : 500 g pieczarek 2 cebule 2 jajka 3/4 szklanki śmietanki kremówki 150 g sera żółtego sól , pieprz olej + łyczka masła Wykonanie : Cebule kroimy w cienkie półplasterki  tak samo pieczarki  Rozgrzewamy olej , dodajemy masło i gdy się rozpuści wrzucamy cebule

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Hamburger z cheddarem i boczkiem czyli Niedzielne Mielenie odc.32 190

Formujemy 5 kotletów. Każdy z nich owijamy 2 plasterkami boczku. Smażymy na teflonowej patelni po 4 minuty z każdej strony, by boczek się zrumienił a mięso doszło. Przykrywamy plasterkami ser, czekamy aż się rozpuści. Bułki przekrawamy i opiekamy. Na spodzie bułki kładziemy kotlet, warzywa, ketchup, przykrywamy góra bułki. Podajemy póki ciepłe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Suszone ogórki kiszone - nie tylko dla emigrantów 319

także miłośnikom foodpairingu, ponieważ suszone kiszone ogórki nadają wielu potrawom nową, ciekawą odsłonę :) A już niebawem zapraszamy po przepis na dip z suszonych ogórków, kalarepy i labnehu lub koziego sera. Składniki 3 kg ogórków kiszonych - ilość dotyczy modelu  MSG-04 firmy MPM Przygotowanie Ogórki osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić. Sposób krojenia ogórków zależy od tego do czego mają być

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bardzo dobre ciasto na pizzę 229

prawie tradycją, że zawsze w czwartek robię z dziećmi pizzę. To taki rodzaj opróżniania lodówki przed postnym dniem jakim jest piątek. Pozostałe dodatki oczywiście wg uznania i oczywiście dużoooo sera najlepiej mozarella. Ciasto na dwie pizze o średnicy ok.30cm: ok. 60dkg mąki ok. 360ml ciepłej wody 25g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek (może być też olej

Maślane ciasteczko
Paluchy drożdzowe z serkiem i solą morską 185

serkiem kremowym i posypane grubo mieloną solą morską. Można też użyć serków smakowych, warzywnych czy ziołowych albo posmarowac żółtkiem rozmąconym z  mlekiem i posypać ulubioną przyprawą lub starym serem. Zajadać solo lub z dowolnymi sosami np. z sosem pomidorowym  . Polecam.  Składniki : 40dkg mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłego mleka 5 dkg drożdży świeżych łyżeczka cukru 5 dkg masła

Maślane ciasteczko