kupiona tutaj ) małe plasterki wędliny słonecznik( kupiony tutaj ) pieprz migdały( płatki lub słupki)( kupiony tutaj ) pistacje- drobno pokrojone( kupiony tutaj ) koperek- drobno pokrojony estragon-pokrojony szczypiorek -drobno posiekany Wykonanie: Ser Apetina rozdrabiamy widelcem i mieszamy na gładką masę. Dzielimy na mniejsze części i wyrabiamy plastyczną masę a następnie formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtaczamy w wybranych przez
Podróż w kulinariaukładamy na spód miseczek. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i ostudzamy. Tężejącą galaretką zalewamy na ułożone truskawki i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Ser mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy startej czekolady i delikatnie mieszamy. Na stężałą galaretkę wykładamy masę straciattele
Podróż w kulinariaIdealne na ciepłą przekąskę na imprezę. Składniki: • 6 kromek chleba tostowego • 6 plasterków wędliny • Pół czerwonej papryki • 8 oliwek czarnych • 3 łyżki kukurydzy • 2 łyżki zielonego groszku • 30 g sera feta w kostkach Przygotowanie: Chleb tostowy cieniutko wałkujemy, odcinamy skórkę. Kromeczki smarujemy dokładnie masłem. Gotowe układamy w foremkach do muffinek, dociskając do brzegów, tak aby powstały chlebowe koszyczki. Paprykę kroimy
Podróż w kulinariaKoszyczki można nadziewać czym dusza zapragnie, wszystko zależy od pomysłu i wyobraźni. Składniki: 1 opakowanie ciasta filo 2 łyżki roztopionego masła – w promocji 6 plasterków wędliny 1 kula sera mozzarella 6 zielonych oliwek 6 cienkich pasków żółtej papryki 6 połówek pomidorków koktajlowych Bazylia, oregano Przygotowanie: Nastawiamy piekarnik na temperatur 200 C. Foremkę do muffinek smarujemy masłem. Ciasto filo kroimy
Podróż w kulinariasosem z pieczonej papryki i pomidorów, z pieczonym kurczakiem i fetą Zielony makaron ryżowy z kruczkiem i warzywami w mleczku kokosowym Makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem i serem żółtym
More food, love and dreamsTwórcy serii Dragon Age znani są z obsesji na punkcie sera, który bardzo często pojawia się w postaci kręgów w różnych lokacjach krainy Thedas, nie wspominając o serowej tarczy dostępnej jako jeden z elementów wyposażenia naszego herosa. Jednakże my tym razem zajęliśmy się zupełnie „nieserową” potrawą, o której wzmiankę znaleźć można w menu tawerny The Rusted Horn występującej
Nerds Kitchenfermentowane A co ogranicza wchłanianie? Niekorzystny wpływ mają z kolei następujące czynniki: fityniany (otręby, płatki owsiane, rośliny strączkowe), szczawiany (szczaw, rabarbar, szpinak), taniny (czarna herbata), fosforany (coca-cola, sery żółte, słodkie płatki, jogurty owocowe - warto czytać etykiety), niektóre białka roślinne (np. sojowe nieprzetworzone - mąka sojowa), wapń (produkty mleczne), zasadowe pH żołądka - występuje najczęściej u osób biorących leki na zgagę
Powiedz dietom niebędziemy mieli już na nią ochotę, to możemy zrobić sobie z niej zapiekanki. Na bułkę lub chlebek nakładamy pozostałą sałatkę, a na nią ścieramy lub dajemy paski sera. Zapiekamy w 190 stopniach 5-10 min. Smacznego
Gotowanie...to proste !płaska łyżeczka soli śmietana kremówka koło 1/4 szklanki lub tyle ile zabierze ciasto Na farsz : 500 g pieczarek 2 cebule 2 jajka 3/4 szklanki śmietanki kremówki 150 g sera żółtego sól , pieprz olej + łyczka masła Wykonanie : Cebule kroimy w cienkie półplasterki tak samo pieczarki Rozgrzewamy olej , dodajemy masło i gdy się rozpuści wrzucamy cebule
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęFormujemy 5 kotletów. Każdy z nich owijamy 2 plasterkami boczku. Smażymy na teflonowej patelni po 4 minuty z każdej strony, by boczek się zrumienił a mięso doszło. Przykrywamy plasterkami ser, czekamy aż się rozpuści. Bułki przekrawamy i opiekamy. Na spodzie bułki kładziemy kotlet, warzywa, ketchup, przykrywamy góra bułki. Podajemy póki ciepłe
Dzieje kuchennej Wiewiórytakże miłośnikom foodpairingu, ponieważ suszone kiszone ogórki nadają wielu potrawom nową, ciekawą odsłonę :) A już niebawem zapraszamy po przepis na dip z suszonych ogórków, kalarepy i labnehu lub koziego sera. Składniki 3 kg ogórków kiszonych - ilość dotyczy modelu MSG-04 firmy MPM Przygotowanie Ogórki osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić. Sposób krojenia ogórków zależy od tego do czego mają być
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprawie tradycją, że zawsze w czwartek robię z dziećmi pizzę. To taki rodzaj opróżniania lodówki przed postnym dniem jakim jest piątek. Pozostałe dodatki oczywiście wg uznania i oczywiście dużoooo sera najlepiej mozarella. Ciasto na dwie pizze o średnicy ok.30cm: ok. 60dkg mąki ok. 360ml ciepłej wody 25g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek (może być też olej
Maślane ciasteczkoserkiem kremowym i posypane grubo mieloną solą morską. Można też użyć serków smakowych, warzywnych czy ziołowych albo posmarowac żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypać ulubioną przyprawą lub starym serem. Zajadać solo lub z dowolnymi sosami np. z sosem pomidorowym . Polecam. Składniki : 40dkg mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłego mleka 5 dkg drożdży świeżych łyżeczka cukru 5 dkg masła
Maślane ciasteczko