Autor: Jan Brzechwa Nad rzeczką opodal krzaczka Mieszkała kaczka-dziwaczka, Lecz zamiast trzymać się rzeczki Robiła piesze wycieczki. Raz poszła więc do fryzjera: "Poproszę o kilo sera!" Tuż obok była apteka: "Poproszę mleka pięć deka." Z apteki poszła do praczki Kupować pocztowe znaczki. Gryzły się kaczki okropnie: "A niech tę kaczkę gęś
Karczma Honoriettytego jakie lubimy. Określiłabym go na 3-7 minut z każdej strony. Im dłuższy czas smażenia/grillowania, tym bardziej wysmażony będzie kotlecior. Pod koniec smażenia kładziemy na nim ser. Hońka walnęła po plajstrze Błękitnego Lazura a następnie Goudy. I tak jak widzicie na zdjęciu kombinacja smaków jest na prawdę dowolna. Poczynając od spodniej buły Hońka proponuje: chutney z czerwonej cebuli
Karczma HonoriettySkładniki na kurkowy zaklajszcz kopytkowy: 400 g świeżych kurek 1 cebula biała 300 g boczku wędzonego kawałek sera gran padano kilka gałązek tymianku szczypta startej gałki muszkatołowej 150 ml śmietany kremówki Gdy mało czasu na obiad, to warto sobie pomóc półproduktami. U Hońki, którą zdecydowanie pochłonęło letnie lenistwo, tym półproduktem są dzisiaj kopytka. Resztę niestety trzeba przygotować samemu
Karczma Honoriettyfałdki czymś bardzie wytrawnym wypełnić, a że teraz z kolei muszę ogarniać pomidory to wyszło coś na kształt chlebka, który w smaku lekko pod pizzę podchodzi tyle, że bez sera. Składniki (to mój sprawdzony przepis na wegańskie ciasto drożdżowe z mniejsza ilością cukru i olejem roślinnym zamiast masła koksowego): 900 g mąki pszennej 120 ml oleju roślinnego 50 g świeżych
greenscarfmoim menu nie ma prawie w ogóle. Sos do sałatek szczerze polecam. Najbardziej lubię jego dodatek do sezonowych warzyw: sałaty, ogórka, pomidora, rzodkiewki. Można dodać trochę startego sera, pokrojonej w paski szynki. Na zdjęciu akurat w towarzystwie kotleta mielonego i warzyw. Do samego sosu można użyć octu balsamicznego (jego kolor będzie wtedy ciemniejszy) albo soku z cytryny zamiast
bistro mamakwiaty , które można smażyć w cieście, a sposoby zastosowania owoców są niezliczone. Na dodatek to warzywo tanie. Do tej pory z cukinii robiłem m.in. zupę krem z serem rokpol i sałatkę z karczochami i bobem . Tym razem postanowiłem zrobić z niej placki. Smak cukinii jest na tyle plastyczny, że wszystko zależy od tego, jak się ją doprawi
W SMAKWłoska klasyka w nieco zmodyfikowanym, lżejszym wydaniu. Zamiast klasycznego sosu bolońskiego przygotowałam farsz z startej cukinii na bazie puszystego sera ricotta. Całość zapiekłam z sosie pomidorowym. Wyszło lekko, smacznie i aromatycznie
Milion Smakówlubi się kruszyć, więc nie jest to takie łatwe. Zapiekamy je 8 minut w temperaturze 170’C. Kostkę masła ucieramy z 4 żółtkami i pozostałym cukrem. Stopniowo dodajemy ser i otartą skórkę z cytryny, całość mieszamy na miękką masę. Pozostałych 6 białek ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie mieszamy z masą serową. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Wylewamy
KasiaiKrzysiu.plgrubych oczkach. Wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami i doprawić solą i pieprzem. Ułożyć sałatkę na warstwie I. Warstwa III 4 jajka ugotowane na twardo 50 g żółtego startego sera 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki majonezu sól pieprz Jajka posiekać drobno. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na wierzch sałatki Całość posypać koperkiem. tort sałatkowy warstwowy
O kuchni z uczuciemczyli wyrafinowanymi potrawami w wersji mini. Czy rzeczywiście taka jest? Tak naprawdę jest bardzo różnorodna. Każdy region ma swoje specjały, którymi może się pochwalić. Znane na całym świecie wina, sery, croissanty, desery jak np. crème brûlèe, różnego rodzaju tarty i wiele, wiele… innych. Kuchnia francuska to nie tylko eleganckie potrawy, to także bardzo proste i smaczne dania. Przykładem tego
Oryginalny smakfasolką szparagową Czas przygotowania: 20 minut Proporcje dla 2-3 osób Składniki: 1 pęczek żółtych buraczków 3 spore garści rukoli 300 g zielonej francuskiej fasolki szparagowej 50 g sera feta oliwa z oliwek EV krem balsamiczny sól morska lub różowa himalajska świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie: Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy ją na parze przez
Kulinarne przygody Gatitytego mają ciekawy aromat curry i apetyczny złoto- zielony kolor . Wszyscy , którzy uwielbiają kuchnię indyjską , wszelkie curry , będą nimi zachwyceni . Ja osobiście uwielbiam ich chrupkość , na kanapkach z serem i szynką ..mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> A do tego majonezik ..i na siłownię " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki
Ogrodnik w podróżytaki jest pyszny :) Piekłam już go kilka razy w tym miesiącu, tym razem pokusiłam się o małe zmiany, mięta i czekolada, która idealnie opadła na dno. Nie miałam wystarczająco sera białego, więc dodałam mascarpone wyszło świetnie. Mięta jest lekko wyczuwalna, nadaje całości świeżości, jeśli chcecie bardziej miętowy dodatkowo możecie dodać ekstrakt miętowy. Składniki na tortownicę
Blondynka Gotujeserka feta Przygotowanie: W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz. Wbić jajka, wlać oliwę z oliwek i energicznie wymieszać na gładko. Dodać czosnek niedźwiedzi, cebulkę prażoną i ser pokrojony w drobną kostkę. Delikatnie wymieszać. Silikonowe foremki do muffinek wysmarować oliwą i wysypać bułką tartą. Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach około 35-40 minut
Ala piecze i gotujeodparuje. Kurki nabiorą cytrynowego smaku, a dzięki dodaniu sosu sojowego i lubczyku nabiorą słonego smaku. Kurki odstawiamy do przestygnięcia. Masa: Do głębokiej miski wbijamy jajka, dodajemy mniejsze kawałki sera, pieprz, koperek i miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Masę serowo - jajeczną przelewamy na upieczone ciasto, dodajemy na wierzch kurki, po kilka ziarenek kapary
Moniki Smakołyki