ser - 17000 przepisów (strona:221/1134)

PLACEK Z TRUSKAWKAMI I RICOTTĄ 303

Sezon na truskawki trwa, więc róbmy ciasta z truskawkami. Dziś trochę rustykalna krucha tarta z warstwą delikatnego  sera ricotta i pyszną masa z truskawkami. POLECAM POTRZEBUJEMY: 175 g masła 300 g mąki 2 jajka 10 dag cukru Z podanych (zimnych) składników szybko wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na 30 min do lodówki. 1/2 kg truskawek 1 czubata(...)łyżka mąki ziemniaczanej łyżka cukru (brązowego) 240 g sera ricotta 1 jajko cukier waniliowy Truskawki kroimy na kawałki (duże) zasypujemy cukrem i odstawiamy. Jeśli puszczą sok odlewamy go. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Ser ricottą dosładzamy (lub nie) cukrem z wanilią i dodajemy jajko. Mieszamy.  Formę smarujemy masłem, przesypujemy mąką i wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Dobrze jeśli ciasto wychodzi

WYSPA SZCZĘSLIWA
Bakłażan faszerowany pieczarkami i fetą 244

idealnie się komponują z delikatną skórką bakłażana. Feta wspaniale uzupełnia smak. 1 dość duży bakłażan 300 g pieczarek 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki sera feta 1 mała cebula garść natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki ser cheddar do posypania 1 łyżka oleju(...)rozkruszoną fetę i posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać. Bakłażana napełnić farszem (z „górką”). Zapiec jeszcze przez 10 minut w piekarniku (w 180°C). Po wyjęciu posypać startym serem i natką pietruszki

Bullio
Drobiowe szaszłyki z miodem i serem 232

kiełbaską, warto od czasu do czasu przygotować również inne potrawy, które będą cieszyć nas i naszych bliskich w czasie spotkań na świeżym powietrzu. Przygotuj: Mięso z kurczaka Papryka Cebula Ser halloumi Przyprawa do grilla Miód Mięso z kurczaka dokładnie myjemy, suszymy i kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do grilla – mniej lub bardziej pikantną, wg uznania. Mięso odstawiamy na chwilę(...)dobrze przeszło aromatem przypraw. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Paprykę, cebulę i ser halloumi kroimy w kostkę. Ważne, by wielkością odpowiadały kurczakowi. Drewniane patyczki, na których będziemy grillować nasze szaszłyki, namaczamy w wodzie. Powoli to uniknąć spaleniu ich w czasie przyrządzania. Gdy mamy już wszystko przygotowane, nakłuwamy na przemian nasze składniki. Gotowe szaszłyki grillujemy polewając od czasu do czasu

MarcinChef
Chleb cebulowy. 165

Dziś zapraszam Was na pajdę chleba cebulowego z ziołami i żółtym serem. Jest to znakomity, puszysty, mięciutki pszenny chleb, pachnący prażoną cebulką i ulubionymi ziołami. Ja dodałam oregano, tymianek i szczypior, ale równie dobrze może to być rozmaryn, cząber, lubczyk lub każda inna dostępna, pachnąca zielenina :) Chleb stanowi idealny dodatek do mięs, również tych pieczonych na grillu, jajecznicy lub jako(...)duże cebule 3-4 łyżki oliwy 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 125 ml ciepłej wody 250 ml maślanki (lekko podgrzanej) 1 szklanka tartego żółtego sera 3 łyżki siekanych, świeżych ziół 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżki mleka      Cebule obieramy, kroimy w sporą kostkę i podsmażamy na oliwie na jasnozłoty kolor. Drożdże rozpuszczamy

Rozpustne gotowanie
Chleb w jajku | Smak dzieciństwa 113

dokładnie w jajku i smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Krok 3 Jemy z ketchupem! *Ja dodatkowo posypałam chleb parmezanem. Można sobie zrobić także podobne „kanapki” z serem. Po przypieczeniu z obu stron nakładamy na kromki cienkie plasterki sera i przykrywamy patelnie, aby ser lekko się rozpuścił. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

Kuchnia Bazylii
Zapiekany łosoś z truskawkami 93

Pyszny duet.  Składniki 400 g surowego fileta z łososia (bez skóry) 50 g żółtego sera 200 g truskawek sól pieprz   Przygotowanie Filety z łososia umyłem, osuszyłem, podzieliłem na 4 części. Przyprawiłem do smaku solą i pieprzem. Lekko obsmażyłem na patelni. Ułożyłem rybę na natłuszczonej blasze, obłożyłem po wierzchu truskawkami pokrojonymi na plasterki i startym na wiórki serem. Zapiekałem(...)ser się stopił. Można podać z podpieczoną bagietką

R'n'G Kitchen
Omlet francuski ze szpinakiem i cheddarem 137

SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ: 2 duże jajka łyżka wody sól świeżo zmielony pieprz garść młodych liści szpinaku łyżka startego na wiórki sera cheddar łyżka klarowanego masła WYKONANIE: Ser zetrzeć na tarce, szpinak opłukać, osuszyć, oderwać długie ogonki. Jeśli liście są duże, można podrzeć na mniejsze kawałki. Jajka ubić z łyżką wody, doprawić solą i pieprzem. Na małej patelni (średnicy około(...)rozgrzać masło, wylać na nie masę jajeczną. Smażyć powoli, przechylając patelnię na boki i delikatnie odgarniając, aby rzadka masa wpływała pod spód. Kiedy wierzch będzie prawie ścięty, posypać go serem i szpinakiem, smażyć jeszcze chwilkę, aż masa przestanie być surowa. Przy pomocy łopatki złożyć omlet na pół i zsunąć go na talerz. Jeść od razu, póki ciepły

Kuchenne zapiski Edyty
Spaghetti z letnimi warzywami w sosie śmietanowo- serowym 155

chce nam się długo stać przy garach.  SKŁADNIKI: 250g makaronu spaghetti, 1 cukinia, 1 papryka czerwona, 100g pomidorków cherry, 1 cebula, 1 szklanka śmietany 30%, 50g sera żółtego, 4 łyżki oliwy, oregano, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Makaron spaghetti gotuję al dente w osolonej wodzie. 2. Cukinię i paprykę kroję w paski. Cebulę kroję w kostkę. Ser żółty ścieram(...)tarce o małych otworach. 3. Na oliwie szklę cebulę. Do cebuli dodaję cukinię, paprykę i pomidorki cherry. Smażę około 10 minut. Warzywa zalewam śmietaną i dodaję żółty ser. Duszę około 3 minut. Dodaję ugotowany makaron spaghetti. Mieszam i duszę jeszcze przez 2 minuty. Potrawę doprawiam do smaku oregano, solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Grillowane tortille z kiełkami, wędliną i sosem czosnkowym 238

znakomicie. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcje) 1 tortilla 4 plastry wędliny – u mnie schab wędzony parzony 2 łyżki kiełków rzodkiewki sos czosnkowy (u mnie Folwark) 2 plastry żółtego sera Przygotowanie: Na tortilli układamy 2 plastry sera (duże,aby pokryły placek). Następnie na wierzch układamy 4 plastry wędliny (tak, aby pokryły cały placek). Całość posypujemy kiełkami rzodkiewki i polewamy sosem(...)całości, nie za grubo). Tortillę ostrożnie zwijamy w rulon. Następnie układamy na rozgrzanej patelni grillowej (zwinięciem do dołu). Grillujemy z obu stron do uzyskania charakterystycznych pasków i roztopienia sera. Podajemy przekrojoną na pół. Grillowane tortille z kiełkami, wędliną i sosem czosnkowym Smacznego

Słodkie okruszki
Bakłażan zapiekany z pomidorem i serem 159

Wielu ludzi twierdzi, że nie potrafi go przyrządzić, a przecież to nic trudnego ;) Jakiś czas temu jadłam u koleżanki świetną przekąskę w postaci bakłażanowych kotlecików z pomidorem i serem. Bardzo mi posmakowały, więc postanowiłam je odtworzyć, a przy okazji pokazać Wam, że potrawy z bakłażana wcale nie są skomplikowane ;) Składniki: bakłażan pomidor malinowy ser żółty sól, pieprz jajko bułka tarta(...)ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pomidora kroimy w plasterki. Bakłażanowe kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem. Na każdego kotleta kładziemy plaster pomidora, a na samą górę plasterek sera żółtego. Zapiekamy w 180 stopniach 15-20 minut. Podajemy ze świeżą bazylią. Smacznego

Czerwona Porzeczka
Pizza domowa 163

opakowania suchych drożdży • 1/4 łyżeczki soli • szczypta cukru • 1 łyżeczka oliwy z oliwek • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy • ok 3/4 szklanki letniej wody dodatki • 15 dag szynki • 15 dag sera żółtego • 1 ogórek kiszony • 1 mała cebula czerwona • 1 pomidor • 1 łyżka przyprawy do pizzy • kilka łyżek przecieru pomidorowego( ja dałam domowy  Przecier pomidorowy z bazylią i czosnkiem przepis(...)przyprawę  Wlać wyrośnięty zaczyn mieszać łyżką dolewając partiami wody i wyrobić elastyczne ciasto 2. • Oliwą posmarować blachę wyłożyć ciasto.  Ciasto posmarować przecierem pomidorowym, zetrzeć na dużej tarce ser  rozłożyć równomiernie na cieście,na ser położyć  kiełbasę,ogórka i krążki cebuli  pokrojone w cienkie plastry Dać kilka listków oregano ,posypać wszystko przyprawą do pizzy. Piec

W królestwie smaków Beaty
Wrapsy z sałaty rzymskiej z szynką 112

też można wykorzystać sałatę rzymską. Ps. żółty ser dowolny  Składniki 2 główki sałaty rzymskiej 4 plastry gotowanej szynki 4 łyżki majonezu 2 jajka ugotowane na twardo strąk czerwonej papryki ogórek cebula sól pieprz pół szklanki grubo startego żółtego sera świeży tymianek   Przygotowanie   Sałatę umyłem, osuszyłem, rozdzieliłem liście. Na każdym liściu ułożyłem przycięty plaster szynki, który posmarowałem majonezem(...)rozłożyłem grubo pokrojone jajka ugotowane na twardo, trochę papryki pociętej w podłużne paski, ogórka pokrojonego w słupki, oraz kilka piórek cebuli. Lekko posoliłem, posypałem tartym serem , pieprzem i listkami tymianku. Wszystko zawinąłem w otwarty z jednej strony pakiecik, związałem sznurkiem

R'n'G Kitchen
Pizza ze szparagami na puszystym cieście 134

Uwielbiam pizzę na miękkim, puszystym i grubym cieście. Taką właśnie przygotowałam dla rodzinki na kolację. Tym razem dodatkiem były zielone szparagi i duuużo sera. Pizza wyszła wyśmienita i zniknęła w ekspresowym tempie :) Ciasto: 3 szkl mąki op. drożdży instant łyżeczka soli łyżeczka cukru jajko 1 szkl ciepłego mleka łyżka oliwy Dodatki: pęczek szparagów kulka mozzarelli 15 dag startego sera żółtego(...)były za miękkie. Odcedzić i przelać zimną wodą. Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść i rozciągnąć na śr. około 30 cm. Posmarować koncentratem, ułożyć plastry mozzarelli, posypać serem i ułożyć szparagi i połówki pomidorków. Posypać oregano i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut

Smakołyki Asi
Musaka 123

pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii pół szklanki oliwy sól pieprz Sos beszamelowy : 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 3 szklanki mleka 3 żółtka 3 łyżki startego twardego sera (u mnie cheddar)   Przygotowanie   Bakłażany umyłem, pokroiłem w plastry. Posoliłem, aby pozbyć się gorzkiego soku. Po pół godzinie opłukałem je, osuszyłem na papierowym ręczniku. Smażyłem je na mocno(...)mąkę, po minucie zdjąłem z ognia, rozprowadziłem wlewanym po trochu zimnym mlekiem, cały czas energicznie roztrzepywałem. Ponownie postawiłem garnek na ogniu, gotowałem powolutku, aż sos zgęstniał. Dodałem połowę startego sera, doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem, odstawiłem aby sos trochę ostygł. Na koniec wymieszałem roztrzepane żółtka z niewielką ilością gorącego sosu, przelałem je po trochu do garnka, cały czas intensywnie mieszając

R'n'G Kitchen
Pieczarki faszerowane kuskusem i szparagami 131

Składniki 5 dużych pieczarek 0,5 szklanki kuskusu 4 zielone szparagi 1 mały pomidor 1/2 czerwonej  papryki 1 mała cebula 2 łyżki masła klarowanego 4 łyżki startego zółtego sera sól pieprz Kuskus zalać wrzącą wodą  tak, aby woda przykrywała go około 1 cm i posolić. Wszystko wymieszać i odczekać aż się zrobi miękki. Na patelni rozpuścić masło , podsmażyć(...)solą i pieprzem. Wszystko wymieszać z kuskusem, dodać pokrojone pomidory. Napełniać pieczarki farszem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pod koniec zapiekania posypać każdą pieczarkę żółtym serem i piec ponownie aż ser się rozpuści. pieczarki faszerowane kuskusem i szparagami

O kuchni z uczuciem