Doprawiamy tartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Płaty lasagni układamy w naczyniu żaroodpornym ( ja wybrałam zaokrąglone, ale następnym razem użyje większego prostokąta) posmarowanym oliwą, na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Pieczemy
Lajtkraft food intoleranceZapiekane jaja w kokilkach z serem feta i pomidorkami koktajlowymi, przyprawione oregano to moja propozycja na niedzielne, leniwe śniadanie. Przypieczone pomidorki z dodatkiem fety, do tego płynące żółtko – coś pysznego :) Smaki bardzo trafione. Polecam! Składniki: (2 porcje) masło do wysmarowania kokilek 2 jaja 1-1,5 cm plaster sera feta 12 pomidorków koktajlowych 2 szczypty suszonego oregano sól morska(...)termoobieg). Dwie kokilki nasmarować masłem. Pomidorki umyć, osuszyć, przekroić na połówki. Ułożyć na dnie kokilek. 12 pomidorków koktajlowych Posypać pokruszoną fetą, przyprawić suszonym oregano. 1-1,5 cm plaster sera feta 2 szczypty suszonego oregano W środek każdej kokilki wbić po jajku. Żółtko przyprawić odrobiną soli, posypać płatkami chilli. 2 jaja sól morska suszone płatki chilli w młynku Wstawić
Moja Delicjapodsmażenia cebuli i nierafinowany dla podkręcenia smaku, pod koniec gotowania) - sól i świeżo mielony pieprz Dodatkowo: - podprażone na suchej patelni płatki migdałów (do posypania) Można także posypać startym serem typu parmezan, grana padano, itp lub np.grzankami Na łyżce oleju kokosowego (u mnie rafinowany) podsmażyć do miękkości obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku(...)mielonym pieprzem (u mnie kolorowy), dodajemy także łyżkę nierafinowanego oleju kokosowego dla podkręcenia smaku. Podajemy posypane prażonymi płatkami migdałów lub dowolnymi innymi ulubionymi dodatkami. Mnie smakuje również ze startym serem grana padano. Można dodać także i ser i płatki- jest pycha. Smacznego
Smaczne Zdroweostatnim szoku jaki przeżyłam jedząc kupną drożdżówkę, która rzekomo była z serem postanowiłam, że od teraz będziemy jeść tylko domowe. Taka drożdżówka upieczona w domu jest nie tylko zdrowsza, smaczniejsza ale także pełna nadzienia a nie tylko nim pomazana. Z powodzeniem nada się nie tylko jako deser ale także na śniadanie czy przekąskę w podróży. Z tego przepisu wyszło(...)ciasto: 600 g mąki 300 ml mleka 50 g drożdży 100 g cukru 80 g masła stopionego 4 żółtka na nadzienie: 250 g twarogu z kostki 250 g sera z wiaderka 4 żółtka 150 g cukru pudru skórka otarta z cytryny łyżka budyniu waniliowego 100 g rodzynek namoczonych wcześniej we wrzątku dodatkowo: jajko lukier Mąkę przesiać do miski. W połowie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNaleśniki drożdżowe są bardzo delikatne, puszyste, miękkie. Ja zrobiłam z serem i truskawkami na słodko, ale można podawać z dowolnym nadzieniem. Moje dzieciaki bardzo lubią suche bez smarowania. Najlepsze oczywiście takie prosto z patelni. Też tak macie, że pierwszy naleśnik się nie udaje. U mnie prawie za każdym razem, ale pewnie robię to specjalnie, żeby spróbować czy dobre:) Składniki(...)ponownie zmiksować na gładkie ciasto. Odstawiać ciasto na około 40 minut, a następnie smażyć naleśniki. Twaróg ugnieść widelcem, dodać cukier, śmietanę i wymieszać. Każdy naleśnik posmarować serem i zwinąć w dowolny sposób. Podawać wraz z truskawkami naleśniki drożdżowe z serem i truskawkami
O kuchni z uczuciembardzo lubię masło orzechowe. Mimo, iż zupa jest kremem wszystkie składniki są w niej wyczuwalne. Idealna słodycz marchewki i batata oraz smak masła orzechowego. Zupę podałam z kozim serem, olejem z pistacji i świeżo mielonym pieprzem. Bardzo smaczna propozycja, którą serdecznie wszystkim polecam. Składniki: 2 duże marchewki 1 duży batat 3 łyżki masła orzechowego mały ziemniak 1 cebula 2 ząbki(...)lampka białego, wytrawnego wina litr bulionu 2 łyżki śmietany 30% 1 łyżeczka soli i szczypta pieprzu przyprawy: majeranek, bazylia, tymianek, szczypta chili i imbiru w proszku do podania: kozi ser, olej z pistacji, świeżo zmielony pieprz Na maśle smażę posiekany czosnek i cebulę przez 2-3 minuty. Dodaję pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, batata, ziemniaka. Dodaję przyprawy i całość
Mango PapajaZapraszam na wiosenną lekko zieloną wersję naleśników. Do ciasta dodałam młode pokrzywy, które nadały ciastu fajny posmak a w farszu królują brokuły z dodatkiem sera. Naleśniczki wyszły bardzo pożywne a moja rodzinka zajadała ze smakiem pomimo tego, że były z pokrzywą. składniki: ciasto naleśnikowe 50 g młodych listków pokrzywy 2 szklanki mleka 1 szklanka wody ok 3 szklanek mąki pszennej(...)łyżki śmietny 18 % 2 łyżki oleju 1 jajko duża szczypta soli farsz brokułowo-serowy 2 brokuły (nieduże po 500 g) ok 400 g zmielonego białego sera ( jak na sernik) 1 duży ząbek czosnku sól,pieprz Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na miękko we wodzie z dodatkiem soli i cukru ale nie rozgotować ich na papkę. Ugotowane brokuły osączyć
Monia miesza i gotujeDzisiaj ugotowałam makaron z brokułami. Pełny gar pysznego makaronu, w kremowym sosie. Sos do makaronu przyrządziłam z ulubionymi serami. Oprócz brokułów dodałam również pieczarki i szynkę. Makaron doprawiłam oregano i rozmarynem. Gotowe! Praktycznie i szybko. Makaron z brokułami to pyszne danie na kolację. Resztki swobodnie można zapakować w lunchbox do pracy. Makaron z sosem i brokułami Składniki(...)suszonego oregano i rozmarynu 1 łyżka świeżego oregano 250 g gotowanej szynki 1 łyżka oleju Sos do makaronu 250 ml śmietanki lub mleka 250 g mascarpone 250 g żółtego sera, dojrzałego sól i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy dijon Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. Przełóż do garnka. Brokuły podziel na różyczki i zblanszuj w lekko osolonej
codojedzeniawyśmienitego smaku. SKŁADNIKI / 4 porcje: * 6 suszonych pomidorów * 2 ząbki czosnku czosnku * 1 łyżka oliwy po suszonych pomidorach * 200 g szpinaku (świeży lub mrożony) * 200 g makaronu * 150 g sera feta * 150 g sera philadelphia * 2 łyżeczki ziół prowansalskich * pomidorki koktajlowe * sól, pieprz WYKONANIE: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Czosnek kroimy w drobną kostkę lub przeciskamy przez praskę. Następnie(...)makaronu. Gotowy sos doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Jeżeli sos jest za gęsty to można dodać więcej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podajemy z makaronem, serem feta pokrojonym w kostkę oraz pomidorkami koktajlowymi
Mohiellasię jego smak jeśli usmażymy/podprażymy go na patelni lekko posmarowanej olejem. Taki właśnie naan lubi najbardziej, bo wersja piekarnikowa jest dla mnie zbyt sucha. Inna pysznością jest ser paneer, delikatny ser na który wkrótce będzie przepis na blogu. Ser taki uwielbiam w sosie pomidorowo-orzechowym i właśnie z chlebkami. Ciasto na chlebki wyjdzie Wam dość klejące
Mieszam w Garnkugram ryżu arborio cebula ząbek czosnku łyżka masła 2 łyżki oliwy łodyga selera naciowego ser gorgonzola 150 gram 3 łyzki migdałów w płatkach 1 szt kardamonu 1 dojrzała gruszka 700 ml bulionu 150 ml białego wina Przygotować bulion. W kostkę pokroić gruszkę i cebulę.Czosnek w plasterki a seler w talarki. Rozgrzać rondel z oliwą(...)cebulę i czosnek szklić chwilę. Dodać ryż i smażyć chwilkę. Wlać wino, odparować. Wlać bulion, zamieszać całość i dusić wolno ok 15 minut. Po tym czasie wrzucić gruszkę i ser. Wymieszać. Gotować ok 3 minuty, aż ser się rozpuści. Wyłożyć na talerz posypać natką i prażonymi migdałami
AZgotuj!Taką akurat miałam w swoich zapasach. Zapiekankę możecie przygotować z kaszy takiej jaką lubicie. Składniki 2 szklanki kaszy jęczmiennej 250 g pieczarek 200 g boczku 1 cebula 100 g sera żółtego koperek sól pieprz 1 łyżka oleju Kaszę ugotować w posolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim boczek pokrojony w kostkę, a następnie dodać cebulę drobno pokrojoną(...)jakiś czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem. Do naczynia żaroodpornego włożyć połowę ugotowanej kaszy, wyłożyć na nie usmazone pieczarki z boczkiem i przykryć pozostałą kaszą. Na wierzch ułożyć plasterki sera. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i zapiekanka bokami się zarumieni. Podawać posypaną koperkiem. kasza jęczmienna zapiekana z pieczarkami
O kuchni z uczuciemSkładniki: 4 bułki kajzerki 1 średnia cukinia ok. 300g pieczarek 1 cebula 100g sera żółtego 1 łyżeczka papryki słodkiej zioła prowansalskie sól pieprz KETCHUP EXTRA KIELECKI PIKANTNY firmy WSP SPOŁEM Sposób przygotowania: Pieczarki, cebulę i cukinię pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzany tłuszcz i smażyć, aż składniki będą miękkie. Doprawić papryką, solą, pieprzem i ziołami. Smażyć jeszcze do momentu(...)wyparuje woda. Gotowy farsz nakładać na przekrojone wzdłuż kajzerki. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach, posypujemy na farsz. Zapiekamy w 180 stopniach C do momentu rozpuszczenia sera, ok. 10-15 min. Polewamy ketchupem. Do przygotowania zapiekanek wykorzystałam KETCHUP PIKANTNY KIELECKI firmy WSP SPOŁEM . Ketchup jest pikantny dzięki papryczce chili a zarazem esencjonalny bo ze ś wieżych i soczystych pomidorów. Charakteryzuje
Prosto i Smacznie z Anetąoscypka i mozarelli. Składniki na 4-5 porcji: podwójny filet z kurczaka 5 dużych ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 dużego oscypka wędzonego 15 dag sera mozarella w kawałku 500 ml śmietanki 18% 1 jajko olej bułka tarta przyprawa do kurczaka, tymianek pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki(...)dużym naczyniu żaroodpornym. Następnie pokroić cebulę w piórka i lekko zeszklić na patelni, następnie wyłożyć na mięso w naczyniu. W małym garnku robimy sos. Wlewamy śmietankę i sery pokrojone w kostkę. Przyprawiamy pieprzem i gałką. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu (w razie potrzeby dodajemy jeszcze sera). Czosnek kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do garnka z sosem - mieszamy. Gotowym
Alutka-Gotujeprzygotować takie danie. Naprawdę warto poświęcić chwilkę na jej przygotowanie. Składniki na 6 porcji: ok. 12 płatów makaronu lasagne 1/2 kg mięsa mielonego 40 dag sera mozarella (w kawałku) 1 duża cebula 1 duża marchew 2 ząbki czosnku 400g krojonych pomidorów 4 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz bazylia, przyprawa do mięsa mielonego oliwa z oliwek(...)sosu mięsnego dodajemy przygotowane warzywa i wszystko razem dusimy ok. 10 min. W tym czasie wysmaruj duże, prostokątne naczynie żaroodporne łyżką masła i pokrój ser mozarella w plastry. W dużym garnku zagotuj wodę i każdy płat makaronu obgotuj na małym ogniu 3 min. - ja wrzucam po 3 szt. do garnka a po wyjęciu rozkładam każdy osobno
Alutka-Gotuje