białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też podpiec je w piekarniku. Po ostygnięciu kroimy w kostkę. Cebulę(...)odparuje. Dodajemy bulion drobiowy lub warzywny i gotujemy 10 minut. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy do kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i posypujemy startym serem gruyère. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i zapiekamy, żeby ser się rozpuścił. Ozdabiamy świeżymi gałązkami tymianku. Francuską zupę cebulową podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Zdrowotne właściwości cebuli znane
My Chcemy Jeśćleżały koło brokuła. Smacznego :) Prawdziwie brokułowy sos serowy Danie Danie główne Kuchnia Wege Porcje 2-3 Porcje 2-3 Składniki 450-500 g brokuł 125 g ser mozzarella light 200 g jogurt grecki gałka muszkatołowa sól i pieprz Sposób przygotowania Brokuła dzielimy na różyczki, łodygę kroimy w mniejsze kawałki. Gotujemy al dente, odkładamy połowę różyczek. Pozostałą część(...)brokuła miksujemy z jogurtem, doprawiamy do smaku. Dodajemy podarty na kawałki ser mozzarella i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy chwilę, by ser się rozpuścił i dodajemy odłożone wcześniej różyczki brokuła
KucharzycaUwaga: do dania dodajemy dobrej jakości grecki ser feta, nie tylko tak nazywany. Składniki feta - 1 opakowanie 250 g pomidorki koktajlowe - 250 g oliwa z oliwek - 2 łyżki pieprz - do smaku czosnek - 2 ząbki sól ulubione zioła świeże pieczywo 2 szalotki Przygotowanie Pomidorki umyłem, przekroiłem na połówki, dodałem pokrojony w kostkę ser. Szalotki obrałem , pokroiłem(...)naczyniu do zapiekania, posypałem pokrojonym w bardzo cienkie plasterki czosnkiem i szalotkami. Całość skropiłem oliwą i oprószyłem świeżo mielonym pieprzem i solą. Zapiekałem w temp. 220 0C, aż kawałki sera się zarumieniły, a pomidorki zrobiły miękkie, ok. 20 minut. Podawałem na ciepło, ze świeżym pieczywem, dodatkową porcją oliwy, oprószone świeżymi ziołami
R'n'G KitchenRoladki z wypływającym serem i obłędną panierką. W każdym kęsie wyczuwalny jest smak leśnych grzybów i cebulki. Amarantus dodał dodatkowej chrupkości mięsu. 500 g fileta z piersi kurczaka 150 g żółtego sera Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz Olej do smażenia Panierka: 15 g suszonych borowików SKWORCU 0,5 szklanki prażonej cebulki FANEX 0,5 szklanki amarantusa ekspandowanego(...)łyżek bułki tartej 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 1 jajko Filet z kurczaka dzielimy na płaty (jak na schabowe). Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Ser ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Układamy na każdym płacie po kilka łyżeczek, zwijamy na kształt roladki (ciasno dociskając brzegi). Panierka: Borowiki mielimy na drobny pył. Cebulkę blendujemy na sypko. Wszystko mieszamy
VioletoweKucharzenieśrednicy 20 cm) 2 jajka (duże) 100g świeżego szpinaku 100g wędzonego łososia (użyłam paluchów wędzonych na gorąco) 1 łyżka masła 1/4 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz cytrynowy Dodatkowo: żółty ser do posypania Szpinak przełożyć na patelnię z rozpuszczonym masłem i c hwilkę poddusić, aż stanie się miękki. Dodać kawałki łososia i wymieszać. W międzyczasie białka (ze szczyptą soli(...)Całość nakryć pokrywką i smażyć kilka minut, aż masa stanie się ścięta. Następnie placek delikatnie zsunąć na talerz i przełożyć (na patelnię) na drugą stronę. Frittatę obficie posypać startym serem i zapiekać (bez przykrycia) do momentu rozpuszczenia się sera. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Di gotujesycący. Naleśniki robi się raz-dwa, a są sycącym obiadem. Po trzecie: jest uniwersalny. Naleśniory można jeść praktycznie ze wszystkim – bananami, truskawkami, dżemem, bitą śmietaną, lodami, nutellą, salami, serem żółtym, serem białym, farszem pieczarkowym, sosem pomidorowym, mięsem mielonym, warzywami… Z ciekawych wersji: ostatnio jadłem z serem, kurczakiem grillowanym, rukolą, suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem. Pycha! Po czwarte: może być składnikiem
Proste-przepisy.plSezon na truskawki trwa, więc róbmy ciasta z truskawkami. Dziś trochę rustykalna krucha tarta z warstwą delikatnego sera ricotta i pyszną masa z truskawkami. POLECAM POTRZEBUJEMY: 175 g masła 300 g mąki 2 jajka 10 dag cukru Z podanych (zimnych) składników szybko wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na 30 min do lodówki. 1/2 kg truskawek 1 czubata(...)łyżka mąki ziemniaczanej łyżka cukru (brązowego) 240 g sera ricotta 1 jajko cukier waniliowy Truskawki kroimy na kawałki (duże) zasypujemy cukrem i odstawiamy. Jeśli puszczą sok odlewamy go. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Ser ricottą dosładzamy (lub nie) cukrem z wanilią i dodajemy jajko. Mieszamy. Formę smarujemy masłem, przesypujemy mąką i wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Dobrze jeśli ciasto wychodzi
WYSPA SZCZĘSLIWAidealnie się komponują z delikatną skórką bakłażana. Feta wspaniale uzupełnia smak. 1 dość duży bakłażan 300 g pieczarek 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki sera feta 1 mała cebula garść natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki ser cheddar do posypania 1 łyżka oleju(...)rozkruszoną fetę i posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać. Bakłażana napełnić farszem (z „górką”). Zapiec jeszcze przez 10 minut w piekarniku (w 180°C). Po wyjęciu posypać startym serem i natką pietruszki
Bulliokiełbaską, warto od czasu do czasu przygotować również inne potrawy, które będą cieszyć nas i naszych bliskich w czasie spotkań na świeżym powietrzu. Przygotuj: Mięso z kurczaka Papryka Cebula Ser halloumi Przyprawa do grilla Miód Mięso z kurczaka dokładnie myjemy, suszymy i kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do grilla – mniej lub bardziej pikantną, wg uznania. Mięso odstawiamy na chwilę(...)dobrze przeszło aromatem przypraw. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Paprykę, cebulę i ser halloumi kroimy w kostkę. Ważne, by wielkością odpowiadały kurczakowi. Drewniane patyczki, na których będziemy grillować nasze szaszłyki, namaczamy w wodzie. Powoli to uniknąć spaleniu ich w czasie przyrządzania. Gdy mamy już wszystko przygotowane, nakłuwamy na przemian nasze składniki. Gotowe szaszłyki grillujemy polewając od czasu do czasu
MarcinChefDziś zapraszam Was na pajdę chleba cebulowego z ziołami i żółtym serem. Jest to znakomity, puszysty, mięciutki pszenny chleb, pachnący prażoną cebulką i ulubionymi ziołami. Ja dodałam oregano, tymianek i szczypior, ale równie dobrze może to być rozmaryn, cząber, lubczyk lub każda inna dostępna, pachnąca zielenina :) Chleb stanowi idealny dodatek do mięs, również tych pieczonych na grillu, jajecznicy lub jako(...)duże cebule 3-4 łyżki oliwy 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 125 ml ciepłej wody 250 ml maślanki (lekko podgrzanej) 1 szklanka tartego żółtego sera 3 łyżki siekanych, świeżych ziół 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżki mleka Cebule obieramy, kroimy w sporą kostkę i podsmażamy na oliwie na jasnozłoty kolor. Drożdże rozpuszczamy
Rozpustne gotowaniedokładnie w jajku i smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Krok 3 Jemy z ketchupem! *Ja dodatkowo posypałam chleb parmezanem. Można sobie zrobić także podobne „kanapki” z serem. Po przypieczeniu z obu stron nakładamy na kromki cienkie plasterki sera i przykrywamy patelnie, aby ser lekko się rozpuścił. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
Kuchnia BazyliiPyszny duet. Składniki 400 g surowego fileta z łososia (bez skóry) 50 g żółtego sera 200 g truskawek sól pieprz Przygotowanie Filety z łososia umyłem, osuszyłem, podzieliłem na 4 części. Przyprawiłem do smaku solą i pieprzem. Lekko obsmażyłem na patelni. Ułożyłem rybę na natłuszczonej blasze, obłożyłem po wierzchu truskawkami pokrojonymi na plasterki i startym na wiórki serem. Zapiekałem(...)ser się stopił. Można podać z podpieczoną bagietką
R'n'G KitchenSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ: 2 duże jajka łyżka wody sól świeżo zmielony pieprz garść młodych liści szpinaku łyżka startego na wiórki sera cheddar łyżka klarowanego masła WYKONANIE: Ser zetrzeć na tarce, szpinak opłukać, osuszyć, oderwać długie ogonki. Jeśli liście są duże, można podrzeć na mniejsze kawałki. Jajka ubić z łyżką wody, doprawić solą i pieprzem. Na małej patelni (średnicy około(...)rozgrzać masło, wylać na nie masę jajeczną. Smażyć powoli, przechylając patelnię na boki i delikatnie odgarniając, aby rzadka masa wpływała pod spód. Kiedy wierzch będzie prawie ścięty, posypać go serem i szpinakiem, smażyć jeszcze chwilkę, aż masa przestanie być surowa. Przy pomocy łopatki złożyć omlet na pół i zsunąć go na talerz. Jeść od razu, póki ciepły
Kuchenne zapiski Edytychce nam się długo stać przy garach. SKŁADNIKI: 250g makaronu spaghetti, 1 cukinia, 1 papryka czerwona, 100g pomidorków cherry, 1 cebula, 1 szklanka śmietany 30%, 50g sera żółtego, 4 łyżki oliwy, oregano, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Makaron spaghetti gotuję al dente w osolonej wodzie. 2. Cukinię i paprykę kroję w paski. Cebulę kroję w kostkę. Ser żółty ścieram(...)tarce o małych otworach. 3. Na oliwie szklę cebulę. Do cebuli dodaję cukinię, paprykę i pomidorki cherry. Smażę około 10 minut. Warzywa zalewam śmietaną i dodaję żółty ser. Duszę około 3 minut. Dodaję ugotowany makaron spaghetti. Mieszam i duszę jeszcze przez 2 minuty. Potrawę doprawiam do smaku oregano, solą oraz pieprzem
Tradycyjna kuchnia Kasiznakomicie. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcje) 1 tortilla 4 plastry wędliny – u mnie schab wędzony parzony 2 łyżki kiełków rzodkiewki sos czosnkowy (u mnie Folwark) 2 plastry żółtego sera Przygotowanie: Na tortilli układamy 2 plastry sera (duże,aby pokryły placek). Następnie na wierzch układamy 4 plastry wędliny (tak, aby pokryły cały placek). Całość posypujemy kiełkami rzodkiewki i polewamy sosem(...)całości, nie za grubo). Tortillę ostrożnie zwijamy w rulon. Następnie układamy na rozgrzanej patelni grillowej (zwinięciem do dołu). Grillujemy z obu stron do uzyskania charakterystycznych pasków i roztopienia sera. Podajemy przekrojoną na pół. Grillowane tortille z kiełkami, wędliną i sosem czosnkowym Smacznego
Słodkie okruszki