dużą zawartość tłuszczu, jest to produkt wysokokaloryczny. Camembert jest znany i produkowany w różnych zakątkach świata, jednak najlepszy pochodzi z... Camembert, miejscowości w Normandii. Sam ser ma kremową konsystencję i lekko żółty kolor. Charakteryzuje się łagodnym, lekko słonym, zbliżonym do sera brie smakiem. Doskonale smakuje z dodatkiem winogron, melona, szampana i win czerwonych. Można go też użyć do zapiekanek
potrawyregionalneopakowanie mrożonego szpinaku (około 450 g ), 1 łyżka masła , sól , pieprz do smaku, gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo zmielona) do smaku, żółtko, ok. 100 g twardego sera dojrzewającego lub zwykłego żółtego. Szpinak poddusić na maśle, odparowując nadmiar wody. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Powinno być dość pikantne. Po przestudzeniu dodać surowe żółtko i dokładnie wymieszać. Farsz nałożyć
Codzienna kuchnia niecodziennaGrillowane bakłażany, aromatyczny sos pomidorowy z mięsem mielonym, a na wierzchu sos beszamelowy i przypieczony ser - chyba nie muszę mówić, że całość jest nieziemsko pyszna? :) Gwarantuję, że jeśli raz przygotujecie to danie, to na pewno na nim nie poprzestaniecie. Ja przepadłam. SKŁADNIKI (ok. 8 porcji) 2 bakłażany oliwa oliwek sól sos mięsno- pomidorowy 500g mielonego mięsa(...)świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego gałka muszkatołowa cynamon sól pieprz sos beszamelowy 1 łyżka masła 2 łyżki maki 300-400 ml mleka 3-4 łyżki tartego sera ( parmezan, grana padano, lub żółty o wyrazistym smaku) gałka muszkatołowa sól pieprz dodatkowo 3-4 łyżki tartego sera SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Bakłażany kroimy w plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
DefinicjaSmakumalin Galette (na dwóch spodach – oliwkowym i maślankowym) z pieczonymi warzywami, kremem z fety i sałatą Lawendowa panna cotta z pieczonymi morelami z tymiankiem SOBOTA Carpaccio z żółtej cukinii z kozim serem i orzechami oraz supełkami pietruszkowo-cytrynowymi Chłodnik tarator Pizza z miodowym kozim serem, borówkami, miodem i miętą, sałata Gruszki zapiekane w cieście z miodową gorgonzolą, orzechami i lodami
KUCHARNIApiersi kurczaka 6 placków pszennej tortilli 50 ml oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią 1 papryczka chili 1 limonka 2 ząbki czosnku ½ pęczka kolendry 300 g sera gouda 2 papryki (żółta i czerwona) 400 g czerwonej fasoli w puszce 3 cebule szalotki sól pieprz Guacamole: 2 awokado 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 30 ml oleju kujawskiego(...)paski papryki (czerwoną i żółtą), dodajemy ½ pęczka posiekanej kolendry. Skrapiamy sokiem z ½ limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę przekładamy do czystej miski. Fasolę rozcieramy na desce, doprawiamy niewielką ilością soku z limonki i niewielką ilością olejem z pomidorami, czosnkiem i bazylią (około 10 ml). Dodajemy do papryki. Mieszamy. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser. Na placku tortilli układamy starty
Smakowity Blog KulinarnyDzięki uprzejmości firmy Pani Czesławy Zarzeckiej z Podlasia mam przyjemność testowania znakomitego sera korycińskiego "Swojskiego". To doskonały ser z mleka krowiego, na podpuszczce, z dowolnymi dodatkami- ja akurat dostałam ten z pieprzem kolorowym i czosnkiem. Doskonale nadaje się do kanapek, zapiekanek i wszelkich potraw na ciepło, bo dobrze się topi a smakuje trochę jak mozzarella. Sprawdza się też jako dodatek(...)informacji na temat sposobu wyrabiania tego coraz bardziej popularnego sera, jego rodzajów i sprzedaży możecie znaleźć na stronie www.ser-korycinski.pl Zachęcam do zajrzenia na stronę i zapoznania się z ciekawą historią sera korycińskiego, która sięga XVII wieku. Na pierwszy rzut oprócz tradycyjnych kanapek poszła krucha tarta ze szpinakiem. Ser idealnie się w niej sprawdził smakowo i kolorystycznie. W ogóle
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: 1 kg ziemniaków 350g kiełbasy 100g boczku 2 duże cebule 200ml śmietany 200g sera korycińskiego (lub dowolnego żółtego) sól pieprz gałka muszkatołowa szczypiorek 3 jajka Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy w wodzie z solą około 5 do 10 minut, następnie odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy. Kiełbasę kroimy w plasterki(...)Smażymy kilka minut. Na dno naczynia do zapiekania wykładamy połowę ziemniaków. Następnie kiełbasę z boczkiem i cebulą i kolejną warstwę ziemniaków. Zapiekankę polewamy śmietaną przyprawioną solą, pieprzem i gałką. Ser kroimy w drobną kostkę i posypujemy nim zapiekankę. Zapiekamy 20 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy zapiekankę z piekarnika, robimy łyżką wgłębienia do których wbijamy
Smakowity Blog Kulinarnypiekrniku. Najprostszy sos do pizzy jaki możecie na prędce zrobić, to wymieszać przecier pomidorowy z kilkoma żykami suszonego oregano, odrobiną soli, cukru i oliwy. A ser? Nie musi być to zawsze żółta mozzarella. Możemy użyć białej albo pokruszyć kawałki fety a nawet ser plesniowy. Ten ostatni mocno pozytywnie mnie zaskoczył. Na minutę przed wyciągnięciem pizzy z piekarnika
Right Behind The Kitchensól pieprz 4 łyżki posiekanego szczypiorku 7 łyżek oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki pęczek świeżej bazylii 40 g orzeszków pinii 500 g pomidorków koktajlowych 100 g sera parmezan, ewentualnie inny żółty Pietruszka i bazylia, potrzebna jest do pesto, my zużyliśmy całą małą doniczkę bazylii i pół doniczki pietruszki naciowej. Pomidorki wybierzmy te małe i pachnące, będą się ładnie prezentować(...)bardziej je rozwałkować. Zawijamy mały rand dookoła pizzy i kładziemy je na papierze do pieczenia. Smarujemy pizze pesto. Pomidorki kroimy w plasterki i układamy na pesto. Posypujemy startym serem i pieczemy. Piekarnik nagrzewamy do 200’C i pieczemy z termoobiegiem 15-20 minut, aż ciasto będzie miało złoto-brązowy kolor, bez termoobiegu zwiększamy temperaturę do 225’C. Gotowe
KasiaiKrzysiu.plśrednicy 27 cm/ Na spód 1 1/2 szklanki mąki szczypta soli 1 żółtko 1-2 łyżki zimnej wody 125 zimnego masła Na nadzienie 1/2 zielonej cukini 1/2 żółtej cukini 1 opakowanie sera feta 1 jajko 1-2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Wszystkie składniki na spód tarty przełożyć do miski
KUCHARNIASKŁADNIKI: 300 g makaronu penne 80 g wędzonego łososia 200 g świeżych brokuł 50 g świeżego szpinaku 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 150 g sera ricotta 200 ml śmietany 16% 40 g sera grana padano 2 szalotki koperek 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny 6 pistacji oliwa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Brokuły myjemy, kroimy i blanszujemy
kulinarnyJaząbki czosnku - łyżka śmietany - bazylia, majeranek, oregano - papryka słodka/ostra - sól pieprz farsz: (tak jak na obrazku) - pieczarki - papryka (zielona, żółta , czerwona) - salami - cebula - ser (według uznania np.) - kukurydza - szynka - ananas - pierś z kurczaka itp. Sposób przygotowania: 1.Ciasto: Drożdże rozpuścić w pół szklance ciepłego mleka. Do miski z mąką , jajkiem
Gotuj Z MuzykąOdcedzamy. Dodajemy do niego sporo czosnku przeciśniętego przez praskę i odrobinę oliwy. Mieszamy. Jeśli zostanie Wam makaron - nie martwcie się, na drugi dzień jest tylko lepszy. - ścieramy ser, może być zwykły żółty bez wyjątków. Możecie podawać: makaron, na niego "sos" i na górę serek, ale równie pyszne będzie po wymieszaniu. GRZYBKI SHITAKE - Co to takiego? Twardnik Japoński nazywany
Wypisz Wymalujsobie to coś, że chce się je jeść i jeść :) Podane z surówką z młodej kapusty, przepis tutaj . Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 1 ser feta (u mnie żółty), 1 cebula, 1/3 szklanki bułki tartej, 4 łyżki mleka, 1 jajko, 500 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz. Przygotowanie
Aga w kuchniChrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere to kolejna propozycja dla wszystkich tarto-smakoszy :) Tarta ze szpinakiem świetna jest na ciepło, ale również na zimno. Ser Gruyere oczywiście możecie zastąpić innym żółtym np. ementalerem, ale podczas degustacji naszej tarty wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że bez sera Gruyere tarta ze szpinakiem nie była by taka smaczna :) Smak sera Gruyère jest bowiem bardzo
Moja Delicja