lepimy 2-3 kule, owijamy je ściereczką, obciążamy czymś cięższym i odstawiamy do wysuszenia w ciepłe miejsce, np. w pobliżu kaloryfera. Gomółki podczas suszenia nabiorą ładnego żółtego koloru od żółtek.3. Tak przygotowany ser można przechowywać nawet kilka tygodni.4. Dodajemy go do żurku lub jako przekąska.Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki: ciasto francuskie czerwona papryka ser kozi filet z łososia świeża bazylia żółto mleko sól pieprz Sposób przygotowania: Z ciasta francuskiego wycinamy 2 prostokąty (jeden musi być szerszy od drugiego ok jakieś 3 cm).Następnie na mniejszym układamy rybkę,pieczoną paprykę(obraną ze skórki),ser,bazylię.Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka.Doprawiamy do smaku.Przykrywamy drugim płatem ciasta,smarujemy
Wielki apetytgrube plastry ok 4-5 mm szynki wędzonej gruby plaster ok. 4-5 mm kiełbasy Krakowskiej 1-2 łyżeczki konfitury z żurawiny, najlepiej domowej papryka świeża żółta papryka konserwowa czerwona 2 grube plastry sera bundza, domowej roboty jeśli to możliwe, może być grilowany lub świeży 2 plastry tłustego boczku, dobrze wysmażonego masło Kolejność składania kanapki: Pierwsza połowa pieczywa - masło - sałata
Apetyczna babeczkawersje :) Porcje: forma 25 cm Czas przygotowania: 180 minut Składniki: Nadzienie: 200 g chudego wędzonego boczku, 150 g dyni hokkaido, 150 g topinamburu, 100 g startego sera Gruy è re lub innego żółtego, sok z połowy cytryny, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanego tymianku, 1 łyżka oliwy, Migaine (masa jajeczna): 3 jaja, 175 g śmietany 30%, 125 g serka kremowego(...)parmezan, wymieszać, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Na podpieczony spód rozsypać połowę Gruy è re , wyłożyć farsz, zalać masą jajeczną, na wierzchu posypać pozostałym serem. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut
SzczyptaSmaQdorsza- jak ktoś umie filetować można kupić w całości (jak ja!) 2 duże, obrane ziemniaki żółta i zielona cukinia garść posiekanego koperku sól pieprz cytrynowy chilli w płatkach 120 gram śmietany 18% pieprz tymianek- może być suszony 50 gram koziego sera masło do wysmarowania formy Dorsza przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, chilli w płatkach, odrobiną posiekanego koperku i odstawiamy(...)niż te ziemniaka. Żaroodporne naczynia smarujemy masłem i układamy kolejno: ziemniak, zielona cukinia, ziemniak, żółta cukinia, ziemniak, zielona... i tak do wyczerpania składników lub formy. Doprawiamy ułożoną całość solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy z koperkiem, solą, tymiankiem i polewamy nią zapiekankę dość równomiernie. Kozi ser kroimy w bardzo drobną kostkę i również posypujemy z góry zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego
Mango PapajaSkładniki: 250 g mąki pszennej szczypta soli 3-4 łyżki wody 125 g masła zimnego cukinia żółta, zielona pierś kurczaka natka pietruszki ser do zapiekania sól, pieprz ząbek czosnku kilka kropel sosu sojowego cebula 2 jajka 3/4 szkl śmietany 1/2 szkl mleka ostra papryka Przygotowanie: Mąkę, sól, masło i wodę zagnieść i wsadzić do zamrażarki
Gaździnka warzyniewielki składzik możecie zobaczyć na dole postu. Składniki : podwójna garść różnych odmian sałat (u mnie rukola, mizuna, musztardowiec, gorczyca sarepska) duży pomidor (u mnie półkilogramowy żółtej odmiany Virginia Sweets) 100 g sera typu feta czerwona papryka mała cebula lub szalotka pieprz ok. 3 łyżek oliwy Sałaty dobrze wypłukać, oberwać listki, ewentualnie je rozdrobnić. Potem osuszyć. Przy takim mixie bardzo dobrze
Weekendy w domu i ogrodzieprzekąskę na domowe przyjątko ;) Składniki (dla jednej osoby): 2-3 liście sałaty lodowej 1/2 pomidora lub kilka pomidorków cherry 1/3 ogóra zielonego 2 plastry papryki żółtej lub/i czerwonej 3-4 plastry sera pleśniowego (ja użyłam Camembert, może być Lazur) 1/2 jajka gotowanego na twardo 1 mandarynka sos musztardowo - miodowy Przygotowanie: Sałatę rwiemy na drobne kawałki. Pomidora kroimy w pół-plastry
Kuchnia po mojemuakurat miałam w lodówce, całość okazała się trafionym pomysłem. Sałatka z makaronem spaghetti SKŁADNIKI: 15 pomidorków koktajlowych ok 150 g ugotowanego makaronu spaghetti 1 papryka żółta 3 ogórki kiszone 100 g sera feta pieprz papryka słodka kawałek pora 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka keczupu PRZYGOTOWANIE: Ugotowany makaron kroimy na drobne kawałki. Paprykę i pomidorki myjemy. Pomidorki kroimy na ćwiartki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidzięki temu upiekłam chleb i zrobiłam domowy twaróg. O tym będę pisać w kolejnych postach, a dziś zajmę się SERWATKĄ. Jest to płyn o zabarwieniu zielonkawo-żółtym, który gromadzi się przy produkcji serów. Wiele osób wylewa zbierający się płyn, ja natomiast postanowiłam zrobić szybki koktajl. Białka serwatkowe zawierają dużą ilość aminokwasów egzogennych
Życie na widelcuPolsoja -Słoneczne Pola od Ziarenkowo-mieszanka prażonych ziarenek -na sałatkę- to co macie w domu-ja dałam ogórek,sałatę lodową,pomidora,suszone pomidory,koperek,czerwoną i żółtą paprykę, zielone i czarne oliwki, ser tofu -sól morska, oliwa z oliwek,ocet winny 6% z czerwonego wina Wrzuć na wodę kiełbaski,międzyczasie przygotuj sałatkę.Pokrojone sładniki wymieszaj razem delikatnie i dodaj soli
Z Kuchni Do Kuchnipomidor zwykły. Sałatka pomidorowa z wędzonym kurczakiem Składniki: 1 wędzona ćwiartka z kurczaka 1 czerwona cebula 100 g sera feta 100 g suszonych pomidorów z oliwy 100 g pomidorków żółtych 150 g makaronu drobnego kokardki sól, pieprz kolorowy 1 duży pomidor czerwony 3 korniszony 1 łyżka majonezu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigramach przez co możemy spożywać ją bez większych wyrzutów sumienia do czego zachęcam nawet po "ogródkowym" sezonie:) Sałatka z cukinią i serem feta Składniki: 2 średnie cukinie (do tej sałatki polecam żółta odmianę) 2 pomidory 2 ogórki 1/2 czerwonej cebuli 1/2 główki czosnku (zresztą ilość wg uznania;) 270 g sera feta pieprz do smaku 1 łyżka oliwy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSKŁADNIKI : ciasto: 200 g mąki tortowej 100 g masła 1 jajko 2 szczypty soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich farsz: 1-2 pomidory czerwone 1 pomidor żółty 2-3 pomidorki koktajlowe 125 g sera mozzarella w kulce 50 g sera mozzarella twardego w bloku 2 łyżki ketchupu zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zioła prowansalskie i sól – mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijest delikatny i świetnie nadaje się do obróbki termicznej. A skoro tak, to czy nie warto go ugrillowac? Oj warto! Na nasze szaszłyki składały się żółte i pomarańczowe papryki, cukinia, cebula i plasterki sera halloumi. Wszystko lekko skropione oliwą i posypane solą ziołowa. Szaszłyki przyrządziliśmy na grillu, ale równie dobrze można je zrobić na patelni albo w piekarniku. Pyszny
les mirabelles