12. Mufinki kurczakowe z chipsową posypką 191piersi z kurczaka Farsz: cebula, papryka, pieczarki, kukurydza konserwowa Ketchup ½ szklanki Chipsy drobno pokruszone - ½ szklanka Żółty ser w plastrach Piersi rozciąć i bardzo cienko rozbić, przyprawić. Cebulę, pieczarki i paprykę podsmażyć, dodać kukurydzę i ketchup. Blaszaną formę do pieczenia mufinek wysmarować tłuszczem i wyłożyć plastrami mięsa. Do środka włożyć farsz, oczywiści można go bardziej urozmaicić, można dodać fasolkę
Jadło i czytadło
29. Por w szynce i serze 177duży i gruby por 3-4 plastry dobrej szynki 8 plastrów żółtego sera zioła, kolorowy pieprz 50 g. masła Por kroimy na kawałki o długości ok 10 cm. Usuwamy wierzchnie warstwy warzywa, bo nawet po ugotowaniu mogą okazać się twarde. Tak więc kawałki pora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ok. 15 minut. Następnie owijamy najpierw w plaster
Jadło i czytadło
41. Mini ziemniaczane lazanie 223dużych ziemniaków 300 g mięsa mielonego 1/2 szklanki gęstej śmietany 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, kilka ząbków czosnku, kilka plastrów żółtego sera Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć, dodać mięso mielone, przyprawy, przecier pomidorowy i smażyć na wolnym ogniu
Jadło i czytadło
162. Pieczarki 4 sery 176Uwielbiam pieczarki i wszystkie potrawy z ich udziałem. 50 g żółtego sera 50 g cameberta 50 g niebieskiego sera 4 łyżki startego parmezanu duże pieczarki ok 10 sztuk 1 cebula sól, pieprz 1 łyżka masła Nóżki pieczarek obciąć, a za pomocą łyżki trochę wydrążyć w środku kapelusze pieczarek. Nóżki i wydrążone środki pokroić na drobno i razem z poszatkowaną
Jadło i czytadło
Sadzona focaccia na bogato 154tutaj), przygotowanej wcześniej - odgrzana np. w mikrofali smakuje jak świeża 4 jajka 2 pieczarki 1/4 szklanki mrożonego groszku 2 plasterki szynki lub boczku 2 kawałki żółtego sera w plasterkach 2 kawałki suszonych pomidorów z oleju pęczek szczypiorku sól, pieprz 1 łyżka masła Przygotować foremki prostokątne do smażenia form na patelni. Jeżeli nie mamy takich, to możemy
Jadło i czytadło
Szparagowe kotleciki zapiekane w sosie 173czasem zmienić przyzwyczajenia, aby spróbować pysznych zapiekanych kotletów z piesi kurczaka, szparag i sosu beszamelowego. Do przygotowania 4 kotletów: 2 piersi z kurczaka 250 g szparag 4 plastry żółtego sera sól, pieprz, przyprawa do kurczaka słodka papryka w proszku sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Z 2 piersi
Jadło i czytadło
Litewski chlebek z farszem z serka i suszonych pomidorów 202drożdży 2 szklanki maślanki 1 łyżeczka kminku 50 ml piwa sól Farsz: 1 opakowanie serka ziołowego Almette 80 g suszonych pomidorów 1 pęczek natki pietruszki 2 jajka żółty ser Podgrzewamy maślankę do temperatury ok. 30 C', dodajemy drożdże, cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Do zaczynu dodajemy mąkę, kminek, sól, dokładnie i długo wyrabiamy ręka, przykrywamy
Jadło i czytadło
Wytrawne ciasteczka serowe zawijane z farszem 183serek Apetina Pomidory i Bazylia 100 g masła 150 g mąki szczypta soli Farsz: 1 czerwona papryka 1 cebula 300 g pieczarek 150 g dobrej wędliny 100 g żółtego sera Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i wyrobić na jednolitą masę, jeżeli ciasto będzie się kleiło do rąk to można dodać więcej mąki. Gotowe ciasto wkładamy
Jadło i czytadło
Spaghetti bolognese 282przecieru pomidorowego (najlepiej z butelki) 1 cebula 1 mała marchewka 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii sól morska pieprz oliwa z oliwek 100 g twardego żółtego sera 500 g makaronu spaghetti Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i przesmażamy na niej mięso. Mięso przekładamy do garnka w którym będzie się dusił
Kulinarne przygody Gatity
Makaron z papryką i boczkiem w serowym sosie. A'la carbonara, szybki obiad. 247papryka czerwona - boczek wędzony 25 dkg. - sól na sos serowy - bulion u mnie drobiowy 150 ml. - śmietanka 30% 150 ml - serek topiony kremowy 100 gr. - ser żółty 15 dkg - gałka muszkatołowa, domowa wegeta Wykonanie Makaron gotuje w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Na patelni obsmażam pokrojony w większą kosteczkę boczek, kiedy się wytopi i lekko zrumieni
Kuchnia z widokiem na ogród
Meksyk we własnej osobie - Enchilada w formie tortu 250być słodki. 3 tortille o śr. 24 cm 500 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 2 pomidory 400 g pieczarek 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 150 g żółtego sera (w plastrach) 200 g czerwonej fasoli 250 g warzyw na patelnię Hortex 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przyprawy: Sól, Pieprz, Zioła prowansalskie, chili pieprz cayenne, słodka czerwona papryka Do dekoracji
VioletoweKucharzenie
Zapiekane kotlety z indyka. 259Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 1 bułka 1 szklanka mleka 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki 250 ml śmietany kremówki 100 g żółtego sera sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku. Mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, drobno posiekany czosnek, sól, pieprz. Wymieszać na jednolitą masę. Łyżką nabierać małe kotleciki i obtoczyć w mące
O kuchni z uczuciem
Spaghetti bolognese 242puszka pomidorów w puszcze lub przecier w kartoniku trochę wody w zależności jak gęstych pomidorów użyto sól, pieprz łyżeczka cukru ok. 2 łyżeczek ziół prowansalskich makaron spaghetti tarty żółty ser (lub parmezan) Całe danie robię na głębokiej patelni. Tnę cebule na piórka (lub kosteczkę jak ktoś woli..) i siekam czosnek. Wstawiam wodę na makaron. Na patelni z olejem smażę
W kuchni bez szafek
Wytrawny omlet z szynką 181chili. Składniki : * 2 jajka - najlepiej wiejskie * łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej * sól, pieprz, szczypta chilli * łyżka gęstej śmietany * łyżka masła bądź oliwy z oliwek * dodatki : szynka, żółty ser Przygotowanie : Jajka ubić z dodatkiem przypraw, mąki i śmietany. Rozgrzać tłuszcz, przesmażyć szynkę, wylać masę jajeczną. Opiekać omleta z obu stron po 2-3 minuty. Posypać serem, przykryć - podawać
Magiczne Życie Marty
Zupa cebulowa 266mnie to „jedzenie na pocieszenie”. Karmelizowana, brązowa cebula, soczysty, warzywny wywar, tymianek i biały pieprz. To wszystko, czego naprawdę trzeba do zrobienia doskonałej cebulowej. Podajemy z chmurką żółtego sera i chrupiącą grzanką. Proste, treściwe jedzenie. Dawno temu zupa spod strzech trafiła na salony i zyskała wyrafinowaną winną nutę
Gotuj z Blue Raven