ser żółty - 6379 przepisów (strona:282/426)

Empanadillas: Post Scriptum 220

smaku i odstawić do ostudzenia.  EMPANADILLAS Z SZYNKĄ I OLIWKAMI 2 jajka ugotowane na twardo 40 g posiekanych zielonych oliwek 95 g drobno posiekanej szynki 30 g żółtego sera, startego Wszystkie składniki wymieszać, jeśli konieczne doprawić do smaku i nakładać na wycięte z ciasta pierogi. Ta wersja nie była przeze mnie testowana, ale wydaje mi się, że lepiej sprawdzi

KUCHARNIA
kalafior z sosem 185

Kalafior zapiekany z sosem --------------------------------składniki: 1 duży kalafior 1/4 kostki (50 g) masła 1/4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki (500 ml) mleka 200 g tartego żółtego sera typu Cheddar lub Gouda sól Kalafior zapiekany z sosem serowym ------------------------------------------------------------------------------------------- sposób przygotowania: Umytego kalafiora w całości obgotuj w osolonym wrzątku około 4-6 minut, odcedź i przestudź. Następnie podziel go na różyczki

w mojej kuchni
schab 148

SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości, 3 jajka, 10 dag ostrego żółtego sera, pół szklanki bułki tartej, 2 cebule (20 dag),1 czerwona papryka ,30 dkg pieczarek, po pół szklanki keczupu i majonezu, pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz, do smażenia: pół szklanki oleju.                            ------------------------------------ SPOSÓB

w mojej kuchni
TORTILLA ZAWIJANA KANAPKA 162

świetnie sprawdzi się, gdy poczujemy głód, jej przygotowanie zajmie niewiele czasu. Wykonanie: W miseczce łączymy serek kremowy z dymką i powstałą masą smarujemy tortille. Następnie dodajemy paprykę, seler i ser żółty (można też użyć wędzonego łososia lub kurczaka). Całość rolujemy i szczelnie zawijamy w folię Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Końcówki odcinamy gdyż są mało estetyczne ;) a resztę kroimy

w mojej kuchni
Schab po kowalsku 205

SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości, 3 jajka, 10 dag ostrego żółtego sera, pół szklanki bułki tartej, 2 cebule (20 dag),1 czerwona papryka ,30 dkg pieczarek, po pół szklanki keczupu i majonezu, pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz, do smażenia: pół szklanki oleju.               WYKONANIE

w mojej kuchni
Chleb 131

Wszystko razem zagniatamy, aż do momentu gdy dodatki równo rozprowadzimy w objętości ciasta. Garnek Rzymski moczymy w wodzie. Do naczynia (garnek rzymski) wkładamy ciasto chlebowe, na wierzchu można natrzeć sera żółtego, przykrywamy garnek pokrywką, wkładamy do piekarnika, temp. pieczenia 250°C. Tradycyjne pieczenie zajmuje ok. 1 godz, natomiast w Garnku Rzymskim czas wydłuża się do ok. 1,5 godz (trzeba

w mojej kuchni
Zapiekanka z makaronu i jajka 166

odsączamy z wody.Pomidory myjemy i kroimy w plastry.Ugotowany makaron układamy w naczyniu żaroodpornym.Doprawiamy solą i pieprzem.Makaronposypujemy kukurydzą i zielonym groszkiem .Na wierzch ukladamy plastry pomidora ,a nastepnie ser żółty. Wszystko zapiekamy pod przykryciem 20-25minut w 190-200 stopniach C.Na zapiekanke układamy usmażone jajka.Smacznego

w mojej kuchni
Muffinki z ziemniakami-Muffins con patate 174

SKŁADNIKI NA 12sztuk 3/4 szklanki startego ziemniaka 6-8 suszonych pomidorów pokrojonych na mniejsze kawałki 250 ml mleka 2 jaja 1/2 szklanki startego  żółtego sera 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1/4 szklanki oleju sól, pieprz, papryka         uwaga     pomidory z zalewy sa juz slone ,więc z solą trzeba uważać

w mojej kuchni
Zapiekane jajka z makaronem 144

kuchniapepin.blogspot.com/2014/09/zapiekane-jajka-z-makaronem.html> Skład : 6 jajek 6 plasterków wędzonego boczku / szynki 6 plasterków żółtego sera 6 plasterków pomiodora 1-2 łyżki masła do smarowania formy szczypiorek do posypania sól i pieprz WYKONANIE   Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Formę do babeczek smarujemy masłem i umieszczamy w kolejności: kawałek pieczywa, boczek, plasterek pomidora, ser. Na koniec rozbijamy jajko. Doprawiamy szczypą soli

w mojej kuchni
Sałatka makaronowa 375

makaronu (najlepiej kolorowego) 30 dag szynki, np. konserwowej 30 dag żółtego sera 1 słoik pędów bambusa puszka kukurydzy majonez pieprz, sól Pokroić w kostkę szynkę i ser, odcedzić pędy bambusa  oraz kukurydzę i dodać do pozostałych składników. Następnie dodać ugotowany (zimny) makaron, pieprz i sól do smaku oraz majonez. Wymieszać. Sałatkę przygotować najlepiej kilka godzin przez jedzeniem. Z podanych

Humanistka w kuchni
Znowu zielona…..Zupa – krem z pora i groszku 196

przyprawami dodajemy do wywaru. Na koniec dodajemy sok z plasterka cytryny. Gotujemy. Gdy groszek będzie miękki całość blendujemy na gładką masę. Jemy z groszkiem ptysiowym lub czosnkowymi grzankami. Posypujemy żółtym serem.  Ja ze względu na dietę pożegnałam wszystkie dodatki….  i zjadłam z kluseczkami kukurydzianymi, co okazało się dobrym wyborem

Humanistka w kuchni
Tarta francuska z brokułem 156

szklanka groszku 1 papryka  1 brokuł opakowanie ciasta francuskiego masa serowa: 2 jajka 200 ml śmietany 16% 20 dag żółtego sera przyprawy według uznania (ja daję pieprz, sól, paprykę ostrą i słodką i zioła) Groszek rozmrażamy (dla mnie z rozmrożonego wycieka za dużo płynu i tarta jest mokra). Brokuła  kroimy na różyczki i obgotowujemy 5 minut. Paprykę kroimy

Humanistka w kuchni
"Hiszpański bufet śniadaniowy" w restauracji Leniviec 196

innych. Do potraw serwowanym pieczywem były bagietki, które bardziej kojarzą się z Francją niż Hiszpanią. Na przystawkę wybrałam ser brie przyozdobiony rukolą, marynowane w przyprawach czarne oliwki, rulonik z serów żółtych z orzechem laskowym w środku, churros polane czekoladą i oczywiście bagietkę. Do picia wybrałam kawę latte (10 zł). Wszystko było świeże i smaczne, a porcje odpowiedniej wielkości. Następnie

Projekty ze smakiem
Pizza z roszponką i suszonymi pomidorami 168

Pizza! Ubóstwiam odkąd nauczyłam się wymawiać to słowo:) Robiłam ją wiele wiele razy. Początki były różne od wielkiego ciasta drożdżowego, niedopieczonego, za twardego, z drożdżami, bez. Z żółtym serem, z samą cebulą, itd.. Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Zupa cebulowa na maśle z grzankami 352

tymianek i wlać wino, zagotować. Dolać wodę, doprawić sosem sojowym i ostrą papryką. Gotować na małym ogniu przez kilka minut do miękkości cebuli. Podawać z pszennymi grzankami posypanymi startym żółtym serem. ...wielbiciele ostrzejszych smaków niech nie żałują papryki :) może być nawet świeża ;) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna