ser smażony - 2002 przepisów (strona:48/134)

"Keftedes" z halloumi i kaszy jaglanej z dipem pomidorowo-orzechowym 193

Dzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na oszukane, wegetariańskie "keftedes" . Z kaszy jaglanej i mojego ukochanego sera halloumi, doprawione świeżymi ziołami, kuminem i papryką. Upiekłam je w piekarniku, aby uniknąć zbędnych kalorii pochodzących ze smażenia. Oszukane, bo określeniem keftedes nazywa się w Grecji różnego rodzaju klopsiki z mielonego mięsa. Jeżeli szukacie oryginalnego przepisu, to bardzo proszę, rok temu pokazywałam(...)mogłam też dostać komosy ryżowej, więc zastąpiłam ją również zdrową kaszą jaglaną (ale kuskus czy inna kaszka też by się tu sprawdziła). Niezastąpionym według mnie składnikiem tych klopsików jest ser halloumi, jego "gumowatość" nadaje im zwartej, podobnej do mięsa konsystencji. Bardzo podoba mi się to nowe zastosowanie dla halloumi, bo przecież samo grillowanie plastrów w końcu może się znudzić

Chilli Czosnek i Oliwa
Tagliatelle z łososiem i szpinakiem 177

świeżych liści szpinaku 300 g. śmietany 30% 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz ser do posypania Czosnek siekamy, cebulę kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na złoto na oleju. Następnie dodajemy drobno pokrojonego łososia i smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy śmietanę i umyte liście szpinaku. Dusimy pod przykryciem przez kolejne 3 minuty, przyprawiamy

Kubki smaku
Burrito, kobito! 301

Cebulę zeszkliłam na łyżce oliwy. Dodałam mięso mielone, przyprawy i chwilę smażyłam. Następnie wrzuciłam resztę pomidorów, czerwoną fasolę i smażyłam, aż woda z pomidorów odparowała. Tortille posmarowałam sosem tacos. A potem kolejno rozłożyłam ryż, mięso, paski papryki, starty ser. Całość zamknęłam w rulon (przynajmniej bardzo próbowałam ;)), spięłam wykałaczką i podpiekłam w piekarniku przez 10 min.  Ooostrooooo nadziane

bastalena
W domu: indyk z gruszkami 350

ser pleśniowy PRZYGOTOWANIE: Gruszki płuczemy i kroimy w ósemki (nie obieramy ze skórki), przekładamy do dużej miski. Polewamy miodem, glazurą balsamiczną, jedną łyżką oliwy, dodajemy 1 łyżeczkę tymianku i całą garść potłuczonych orzechów, dokładnie mieszamy. Indyka płuczemy i kroimy na kostkę ok. 2×2 cm. Na patelni rozpuszczamy masło z łyżką oliwy, dodajemy sól i resztę przypraw. Mięso smażymy(...)połowy, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut. Na patelnię dodajemy gruszki wraz z całą marynatą, zwiększamy ogień i smażymy bez przykrycia ok. 5 minut. Następnie znów dusimy ok. 10 minut pod przykryciem, na średnim ogniu. Przed podaniem posypujemy pokruszonym serem pleśniowym (z niebieską pleśnią), jako dodatek świetnie pasuje kasza gryczana ugotowana z odrobiną chilli. Smacznego

Kuchnia w biegu
Kotlety sojowe w serowym cieście 197

smażę je w jajku i bułce tartej jak zwykłe schabowe. Mój mąż jedząc je pierwszy raz myślał że to mięso, tylko nie mógł odgadnąć jakie:) Dziś wersja "na bogato" - bardzo smaczna,fajna alternatywa dla mięsa lub rybki. SKŁADNIKI: (na 3-4 porcje) 1 op kotletów sojowych (100 g) bulion do gotowania/namoczenia kotletów 1 jajko 1/2 szkl mleka 5 dag sera

Kto ugości moich gości?
Trójkaty z ciasta francuskiego z kurczakiem, serem i porem 399

Sposób przygotowania: Filety umyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić masło i kurczaka. Smażyć 10 minut, po czym dorzucić pokrojonego w cienkie półplasterki pora, sól, pieprz i oregano. Dusić jeszcze 5 minut. Zdjać z ognia i ostudzić. Ser zetrzeć na tarce i dodać do wystudzonego farszu, wymieszać. W międzyczasie z zamrazarki wyjać ciasto i podzielić

Gosia gotuje
Risotto z kasztanami 197

jeszcze gorące obieramy. Na maśle dusimy szalotkę i pokrojoną papryczkę. Gdy się zeszklą wsypujemy ryż i chwilę smażymy. Mieszamy. Wlewamy wino, gdy odparuje dodajemy kasztany i wlewamy partiami bulion. Gotujemy do miękkości ryżu. Dokładamy na patelnię drugą część masła i starty ser. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekanymi listkami bazylii

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekana cukinia faszerowana mięsem mielonym, suszonymi pomidorami i fasolą. 178

kroimy na małe kawałki suszone pomidory. Dodajemy do reszty składników. Doprawiamy przyprawami i chwilę wszystko razem smażymy.  Cukinie myjemy, obieramy i wydrążamy środek. Doprawiamy solą i nakładamy mięsny farsz.  Pieczemy przez około 35 minut przez 180 st. Pod koniec pieczenia posypujemy serem. Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo

Pan i Pani Smith w kuchni
Viva la France! 208

Pychotka! 3 cebule 2 kabanosy 2 łyżki masła 2 szklanki rosołu pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, sól 2 kromki chleba ser żółty Cebule pokroiłam w piórka.Wrzuciłam na dobrze rozgrzaną patelnię, po 3-4 min. zmniejszyłam ogień i delikatnie ją smażyłam, tak aby była złocista, ale nie spalona. Kiedy lekko zmiękła przerzuciłam ją do garnka, zalałam rosołem i wszystko razem gotowałam(...)koniec gotowania doprawiłam wszystko pieprzem cytrynowym, solą oraz 2 łyżeczkami ziół prowansalskich. Ja nie zagęszczam zupy cebulowej mąką, ale w zamian dodaję do niej ok. 1/2 szklanki startego żółtego sera. W tosterze podpiekłam 2 kromki chleba, które ostatecznie pokroiłam w kwadraciki.  Tak przygotowaną zupę rozlałam do miseczek, na wierzch ułożyłam tostowe grzanki oraz całość oprószyłam dodatkowo serem

bastalena
Pierogi ze szpinakiem, serem korycińskim i czosnkiem niedźwiedzim 237

smaku. Składniki (na 30 pierogów): ciasto: 1,5 szklanki mąki (+ do podsypywania) 150ml gorącej wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju nadzienie: 400g szpinaku 1 ząbek czosnku 200g sera korycińskiego (np. z ziołami prowansalskimi) 4-5 listków czosnku niedźwiedziego 3 suszone pomidory 1 cebula sól pieprz 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów Ciasto: mąkę przesiać z solą, zalać gorącą(...)pokroić z grubsza. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, razem zeszklić na oleju, przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić szpinak, smażyć kilka minut, żeby sok odparował. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, suszonymi pomidorami, wystudzić. Czosnek niedźwiedzi posiekać. Ser pokroić w kostkę, wymieszać ze szpinakiem, cebulą i czosnkiem niedźwiedzim. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, na każde nakładać nadzienie, zlepiać

Obiad gotowy
Makaron z kurczakiem, kukurydzą i fetą 198

kurczaka Przyprawa do mięsa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 4 łyżki słodkiej kukurydzy 100 g sera feta 50 g serka topionego o smaku szczypiorku Sól Pieprz Zioła prowansalskie 0,5 szklanki wody 5 gniazdek makaronowych Olej do smażenia Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez

VioletoweKucharzenie
Risotto z tofu i dynią, Postmodern Jukebox 236

pestek dyni 100 ml śmietany 100 g startego na tarce twardego sera żółtego świeżo mielony pieprz rozmaryn 1 kulka sera mozzarella W szerokim garnku rozgrzej oliwę, podsmaż drobno pokrojone cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę tofu i również smaż przez kilka minut. Dodaj ryż, znów wszystko podsmaż a następnie wlej wino. Gotuj aż płyn całkowicie wyparuje. Następnie wrzuć(...)wody. Gotuj, cały czas mieszając, aż woda zupełnie odparuje, a ryż stanie się miękki (jeśli trzeba, dodaj więcej wody). Odstaw z gazu (ryż powinien mieć kremową konsystencję). Dodaj śmietanę, ser żółty, pieprz, rozmaryn i drobno pokrojoną mozzarellę. Od razu podawaj. Bardzo przyjemnie się słucha... - Scott Bradlee & Postmodern Jukebox . Karierę zaczęli dzięki mediom wirtualnym. Modyfikują znane utwory w stylu jazzowym

Qlinarnie i Qlinarnie
CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z SEREM I TRUSKAWKAMI 173

gazowanej 100 g czekolady gorzkiej 2-3 łyżki cukru pudru 1 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 2-3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: 200 g białego sera 1 łyżeczka cukru z wanilią 50 ml śmietany 30% 10- 12 szt. truskawek Mus: 500 g truskawek 1 łyżka miodu Wykonane: Ciasto:   Czekoladę gorzką topimy w kąpiel wodnej(...)trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 20-30 min. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Nadzienie:  Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w kostkę. Ser biały rozgniatamy widelcem i mieszamy z cukrem waniliowym oraz śmietanką. Na końcu dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy

Kuchnia MagdaLeny
Domowy hamburger 187

mieszamy, na końcu wlewamy wodę. Mięso mieszamy ręką. Formujemy kotlety, mi z tej porcji wyszły 4 duże. Mięso smażymy na mocno rozgrzanej, natłuszczonej patelni z obydwu stron po około 5 minut. Bułki przekroić na pół, posmarować sosem, położyć sałatę, cebulę, kotlet, ser i pomidora, górę bułki również posmarować sosem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

dom-agi.pl
Buraczane spaghetti z boczniakami 181

oliwy i masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojone grzyby i smażyć na rumiano. Pod koniec smażenia boczniaki doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie zagotować wodę, lekko ją posolić. Na gotującą się wodę wrzucić spaghetti z buraka i gotować max. 2 minuty.  Odcedzić. Ser camembert pokroić w nieduże kawałki, szynkę porwać na nieduże kawałeczki. Na półmisku lub talerzach ułożyć buraczane

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania