kurczaka – pasta z wędzonych szprotek – pasta z soczewicy – pasta z czarnych oliwek – tapenada pasta z tuńczyka Przygotowanie : 10 minut Składniki: – 50-100 g białego sera – 1 ząbek czosnku – 2 puszki tuńczyka w oliwie lub w sosie własnym, odsączonego (po ok 170 g każda) – ewentualnie 2-3 łyżki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE(...)blendera dodaj ser biały, odsączonego z zalewy tuńczyka i czosnek. Blenduj. Jeśli pasta jest zbyt gęsta i ciężko ją zblendować dodaj nieco oliwy z oliwek. Artykuł Pasta z tuńczyka pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plMałdrzyki to tradycyjne placki z małopolskie z białego sera podawane na słodko. Można podawać je bez dodatków lub z owocowymi musami. Ja polecam jesiennie śliwki węgierki. MAŁDRZYKI KRAKOWSKIE Składniki: 500 g ser białego 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka stopionego masła 3 łyżki mąki olej do smażenia sos: 10 śliwek węgierek
Bon appetit mon amieużyjemy gotowe ciasto francuskie, a które kupimy w większości sklepów za kilka złotych. Pierożki z ciasta francuskiego z serem Składniki na 14-15szt: 1 płat ciasta francuskiego 300g sera białego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 żółtka oddzielone z jaj kurzych 1 łyżka jogurtu naturalnego Dodatkowo cukier do posypania Przygotowanie: Ciasto francuskie tniemy na kwadraty o boku
Księga-Smakuodmiana sernika, tylko w wersji już porcjowanej. Można również upiec w tortownicy i udekorować w ten sam sposób. Składniki na 15 sztuk: • 500 g sera białego mielonego • 200 g gotowej masy marcepanowej • 3 jajka • 3 łyżki cukru pudru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/4 tabliczki mlecznej czekolady • słupki z migdałów do posypania Wykonanie: • Marcepan(...)utrzeć z cukrem pudrem. • Dodawać po łyżce ser biały cały czas mieszając. • Wbijać po 1 jajku, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. • Masę serową wlewać do papilotek papierowych umieszczonych w formie na muffinki. • Piec w temp. 140 st.C przez 30 minut. Gotowe serniczki polać rozpuszczoną czekoladą i posypać migdałami
To co kochamPrzepyszny farsz w naszych, regionalnych pierogach. Składniki Ciasto: 500 g mąki 300 g gorącej wody 50 g masła Farsz: 400 g ziemniaków 200 g kapusty kiszonej 250 g białego sera 250 g surowego boczku 1 duża cebula 3 łyżki oleju 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości(...)odcedzamy i studzimy. Mielimy razem z białym serem. Kapustę gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Odciskamy z wody, drobno siekamy. Dodajemy do zmielonych ziemniaków z serem. Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy jeszcze chwilę. Przestudzony boczek z cebulą i czosnkiem dodajemy
R'n'G Kitchenśliwkami i czekoladą! Wy możecie użyć dowolnych owoców, bakalii albo też ulubionego serka! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe! Posypane odrobiną cukru pudru zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * ser biały / twaróg – 250 g * mąka pszenna – 250 g * masło – 250 g * cukier – 4 łyżki ( można pominąć, jeśli nie chcemy by były zbyt słodkie) DODATKOWO: * suszone śliwki(...)mleczna czekolada SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło siekamy z mąką i serem białym ( + cukrem – jeśli dodajemy ), zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na ok. 4 mm, wycinamy kwadraty i na każdy nakładamy po 2 suszone śliwki i kawałek czekolady. Zaklejamy tworząc trójkąty, delikatnie nacinamy i po całości smarujemy odrobiną mleka. Pieczemy ok. 25min/180C
Ostra na Słodkomasy ziemniaczanej dodaje się jajko, lub nie…. Ale jedno jest pewne. Siedzącym przed talerzem smak kacapołów przywołuje wspomnienie dzieciństwa i domowej kuchni. Kacapoły to kluski z masy ziemniaczanej, faszerowane białym serem. Gotuje się je podobnie jak pierogi, w posolonej wodzie, a podaje ze skwarkami lub cebulką, albo w takiej formie, jaką ja znam najlepiej – podsmażane. Składniki na około 30 sztuk(...)ziemniaków 300 g białego sera (twarogu) 1 jajko sól i pieprz do smaku masło do smażenia (dla twardzieli smalec :)) Połowę ziemniaków ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę. Drugą połowę ziemniaków zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach i przełożyć na gęste sito ustawione nad miską. Po odcieknięciu nadmiaru wody, z miski wylać płyn, a skrobię osadzoną na dnie dodać
Trzeci talerzSkładniki: 200 g + 1 łyżka mąki, masło 125g + 50 g masła, 125 g białego sera,(kanapkowego), 150 g sera żółtego, 1 łyżka wody, 400 g fileta z kurczaka, 200 g grzybów, 1 cebula, szczypta soli, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 300 ml mleka, 1 żółtko, łyżka sezamu Przygotowanie: Do miski wyłożyć pokrojone masło i biały ser. Dodać mąkę
kulinarnajamka.blogspot.comlubię też z musem jabłkowym lub innym dżemem, wszystko zależy od dnia :) Składniki na ciasto: 2 szkl mąki 2 szkl mleka 1 jajko opcjonalnie cukier waniliowy Nadzienie : ser biały cukier cukier waniliowy Przygotowanie : Składniki na ciasto wrzucamy do jednej miski i miksujemy na gładką masę (jeśli będzie za rzadkie dodać więcej mąki, a jak za gęste dodajemy mleko(...)Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Ser biały rozgniatamy widelcem (daję ten w kostce), dodajemy cukier (ilości w zależności od nas) i cukier waniliowy. Mieszamy i przekładamy naleśniki. Smacznego
charlotte gotujeCiekawe ciasto na bazie białego sera oraz musu porzeczkowego. Orzeźwiający smak, biszkopt z nutą kawy, migdałów, chrupiące czekoladowe wafelki - całość idealnie pasuje do małej czarnej w letnie, gorące dni. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa serowo- porzeczkowa ze startą czekoladą(...)500g białego sera w wiaderku 500ml śmietany 36% 5 łyżek żelatyny 10 łyżek mleka 1/2 szklanki cukru pudru 250g świeżych czerwonych porzeczek 1 galaretka poziomkowa 1/2 szklanka wrzątku 80g mlecznej czekolady Mus porzeczkowy: 250g świeżych czerwonych porzeczek 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka wrzątku 2 łyżki cukru Poncz: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki wrzątku 40ml likieru amaretto Dodatkowo na dekorację
Szalona Kuchnia Ewelinypłatki owsiane – ok. 80 g * suszone daktyle – ok. 100 g * olej kokosowy roztopiony – 3 łyżki Orzechowy spód możemy zastąpić biszkoptami lub kruchym ciastem. MASA SEROWA: * ser biały 3 x mielony – 600 g * masło orzechowe Firmowe 100% Primavika – 3 pelne łyżki * cukier puder – ok. 5 łyżek * wiórki kokosowe – 50 g * żelatyna – 2 pełne(...)Orzechy bardzo drobno siekamy lub mielimy w malakserze, prażymy na suchej patelni. Dodajemy posiekane daktyle i roztopiony olej kokosowy – wszytko razem dokładnie mieszamy, wylepiamy spód tortownicy. MASA SEROWA: Ser biały ucieramy z cukrem pudrem, dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy podprażony kokos, do drugiej masło orzechowe. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody, podgrzewamy, dzieli na pół i dodajemy
Ostra na Słodkotuńczyk, a wszystko to w cieście francuskim. Gorąco polecam do spróbowania. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 1 brokuł • puszka tuńczyka w kawałkach • 300 g sera białego • 3 jajka • 200 g śmietany kwaśnej (małe opakowanie) • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. • Brokuła podzielić na różyczki i lekko(...)obgotować w wodzie z solą i cukrem. • Żółtka zmiksować z serem białym i śmietaną, doprawić solą i pieprzem. • Białka ubić i wymieszać z masą serową, po czym wylać na ciasto francuskie. • Poukładać na wierzchu różyczki brokuła i kawałki osączonego tuńczyka. • Wstawić do piekarnika nagrzanego
To co kochampuszysty, delikatny i kremowy, otulony polewą czekoladową i płatkami migdałów. Dziś w wersji na zimno - bo tak też bardzo lubię. A podstawą jest nie ricotta czy mascarpone, ale tradycyjny biały ser. Zapraszam po przepis. Składniki 1 kg sera białego (zmielony trzykrotnie) szklanka cukru pudru 200 ml śmietany kremówki 30 % 1/4 szklanki wody 4 łyżeczki żelatyny biszkopty 1 gorzka czekolada
Mój Smak na Życiekuchennych co teraz , ale za to dzieci miały więcej zabawy przy pomocy w kuchni :) ) Składniki : 2 puszki sardynek w oleju ( łącznie 220 g - po odsączeniu 150 g ) kostka sera białego 200 g jedna cebulka kilka łyżek keczupu najlepszy Pudliszki sól pieprz ewentualnie ogórek kiszony lub konserwowy Wykonanie : Sardynki odcedzamy cebulkę kroimy w drobną kostkę możemy ją sparzyć jeśli(...)lubimy zbyt mocnego smaku dodajemy kostkę sera białego (twarożku) doprawiamy do smaku keczupem solą i pieprzem Dokładnie łączymy wszystko widelcem lub blenderem możemy dodać ogórka pokrojonego w drobną kostkę Smacznego
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęzrobić niespodziankę i sama przygotować pierożki...bo czego się nie robi dla dziecka- mimo,że są one nie ukrywam pracochłonne... Składniki: FARSZ 1 kg.ziemniaków około 250 g białego sera 3 cebule sól,pieprz CIASTO 500 g mąki łyżka miękkiego masła sól gorąca woda Zacznijmy od ciasta. Wysypałam mąkę na blat,dodałam miękkie masło,sól (około 1/2 łyżeczki(...)szklanką kółeczka. Teraz pora na farsz. Umyłam ziemniaki i ugotowałam w łupinkach. W czasie gdy sie gotowały,pokroiłam drobno cebulkę i podsmażyłam na patelni. Do miski przecisnęłam przez praskę biały ser. Gdy ziemniaki wystygły, obrałam je ze skórki i przecisnęłam je tak jak ser przez praskę. Dodałam cebulkę, sól,sporo pieprzu i wszystko razem wymieszałam. Pozostało teraz lepienie
potrawyregionalnejest! To dziś jest ten dzień, kiedy wybierasz się na siłownię! Jak wiadomo podstawą każdego sportowca jest odpowiednia dieta a w czasie " robienia masy" nie da się obejść bez białego sera. Każdy zna twarożek na wiele sposobu, ale ileż można... W związku z tym proponuję inne wykorzystanie sera! :D -> 150g sera białego -> 2 jajka -> 2 łyżki
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Składniki na 30 sztuk: 500 g białego sera 3 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2,5 - 3 szklanki mąki Do posypania:cukier puder Bardzo lubię praktycznie wszystkie ciastka w oparciu o biały ser... Tym razem wypróbowałam świetny przepis na oponki serowe, w niektórych regionach nazywane całuskami
Świat CiastaSKŁADNIKI 1 kg szpinaku ( świeży lub mrożony ) 150 g białego sera mozzarella sól olej z oliwek por 4 łyżki tartego sera Parmezan SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na głębokiej patelni lekko podsmażyć pokrojony kawałek pora z 4 łyżkami oleju z oliwek. Dodać szpinak, sól, szklankę wody i dusić pod przykryciem około 15 minut. Do ugotowanego szpinaku dodać pokrojony w kostkę biały
zielonacukinka