mąki pszennej, - około 200 ml wody, - około 150 ml mleka, - 20 g świeżych drożdży, - jajko, - łyżeczka soli, - około 200 g startego żółtego sera, - suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką. - do posypania : sezam biały, sezam czarny, czarnuszka, siemię lniane. Wykonanie : Drożdże(...)solą, dodać zaczyn i jajko. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto zagnieść, rozwałkować lub spłaszczyć ręką na prostokąt, pokroić na szerokie paski. Posypać serem i suszonymi pomidorami. Ciasto zwijać jak roladę formując paluchy. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, posmarować mlekiem, posypać ziarnami. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia
Przepisy Mikołajaczosnkowy - na zimową porę idealny. Składniki: 3 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego 1 mała główka czosnku 4 ziemniaki 50 g ostrego,twardego sera 1 liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego sól,biały pieprz, czosnek niedźwiedzi bądź tymianek Ziemniaki obrać,pokroić w kostkę,wrzucić na rozgrzaną oliwę,smażyć kilka minut,mieszając. Dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek(...)ziemniaki będą miękkie.Usunąć liść laurowy,ziele angielskie zmiksować zupkę na krem. Doprawić solą,pieprzem oraz 2 ząbkami świeżo wyciśniętego czosnku.Wrzucić starty na tarce z dużymi oczkami ser i gotować,aż się rozpuści. Krem możecie podać z grzankami
Niespełnione zdolności kulinarneskóry do zawinięcia trochę mało. Dodałem skórę z kurczaka i starczyło. Składniki. 1,2 kg udziec indyka 1 skóra z kurczaka 2 białe kiełbasy 1 jajko 1 kromka chleb tostowy 10 dag ser mozzarella 1 pęczek pietruszki 50 ml winiak przyprawa Kucharek pieprz zioła prowansalskie majeranek 1 łyżka miód płynny 50 dag leśne grzyby 15 pomidorki koktajlowe(...)dodatkowo skórę z kurczaka. Ściąć nadmiar mięsa i rozłożyć, tak, żeby całość tworzyła prostokąt o równej grubości. Posypać przyprawą do potraw Kucharek i pieprzem. Oprószyć ziołami prowansalskimi. Skropić winiakiem. Białą kiełbasę wyjąć z osłonki, dodać żółtko, pokrojony w drobną kostkę chleb tostowy ( bez skórki) i dodać majeranek. Całość dobrze wymieszać. Udziec posypać startą mozzarellą i rozłożyć farsz, który należy dobrze
Kulinarny karnet Christopheraciasteczko-wy ; 150 g herbatników maślanych 50 g margaryny lub masła Masa serowa: 1kg sera trzykrotnie zmielonego paczka M&Ms lub drażetek czekoladowych (najlepiej 150 g)' 1 całe jajko 2 żółtka 150 ml śmietanki 30 % 2 tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania : Ciasteczka rozdrabniamy na piasek , margarynę lub masło rozpuszczamy . Ciastka plus rozpuszczony tłuszcz
Wypieki UliSkładniki: tortilla pełnoziarnista ser żółty ser feta - półtłusty filet z piersi kurczaka szpinak świeży cebula biała pomidor suszony Przygotowanie: Filet z kurczaka standardowo myjemy i oczyszczamy ze zbędnych dodatków. Kroimy na mniejsze kawałki. W kostkę czy w paski. Jak nam wygodniej. Cebulę obieramy i również kroimy. Następnie podsmażamy na patelni oprószając ją solą. Po chwili dodajemy kilka suszonych pomidorów (również(...)dodać do niego gotowej mieszanki przypraw do drobiu, lub samemu doprawić np. papryką, curry, estragonem, oregano. Dowolnie. Ja w takich przypadkach używam pieprzu ziołowego. Gdy w przepisie mamy ser feta, to miejmy w pamięci, że jest on słony! : ) Na suchej patelni kładziemy placek tortilli. I układamy poszczególne składniki. Metod zwijania jest kilka. Na opakowaniu kupnych tortilli na pewno są umieszczone
Karczma Honoriettyłyżek mrożonego groszku, 200 g mięsa wołowego bardzo drobno zmielonego, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki białego sezamu, sól do smaku, 1 łyżka masła klarowanego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, ¼ papryczki chili, 4 łyżki sera camembert topionego, świeże oregano, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Mięso: Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, lubczyk, posiekaną(...)łączymy z 1/3 kuskusa. Do okrągłej foremki (bez dna) dodajemy kuskus kolorowy np. z groszkiem, ugniatamy, nakładamy kuskus np. biały (ten bez dodatków), ugniatamy i na końcu kuskus z marchewką. W ten sposób uzyskamy kuskus trójkolorowy. Ser wystarczy podgrzać w małym rondelku lub w mikrofali. Kuskus podajemy z mięsem i serem. Do całości dodajemy świeże oregano, plasterki papryczki
Moniki Smakołykipodałam je w nietypowy sposób... zamiast gulaszu przygotowałam sos boloński. Pyszny pomidorowy sos z mięsem wołowo-wieprzowym, przygotowany z dodatkiem białego wina wytrawnego smakuje znakomicie nie tylko z makaronem, ale również z plackami ziemniaczanymi. Całość dania zwieńcza starty ser żółty (choć lepiej pasowałby tu parmezan - niestety nie miałam), który pod wpływem ciepłego sosu roztapia się i staje się ciągnący. Rewelacja(...)wołowo-wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 1/2 szklanki białego wina wytrawnego sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Dodatkowo: odrobinę sera żółtego lub parmezanu (do posypania) Wykonanie: Placki: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
Kuchnia MagdaLenysmakowało tak bardzo, jak te marynowane bakłażany z marynowaną papryką. Jest to bardzo smaczna przekąska w stylu włoskim, którą można podawać z serami i oliwkami. Można się nią zajadać z dodatkiem białego pieczywa albo wykorzystać, jako składnik sałatek. Na początku do tego dania wykorzystywałam samego bakłażana, ale później stwierdziłam, że papryka grillowana też idealnie tutaj pasuje. Jeśli jeszcze nie kochacie
UgotujmyTo.plbardzo smaczna, a przy tym pożywna. Doskonała nie tylko na śniadanie czy kolację, ale także jako posiłek do pracy. Polecam :) Składniki - 1 większy por ( wykorzystuję białą część ) - 2 jajka ugotowane na twardo - 6 plasterków sera żółtego - 2 ogórki kiszone - 2 kabanosy - 1 - 2 łyżki majonezu - sól, pieprz do smaku Wykonanie Pora kroję w cienkie półplasterki przekładam do małej miseczki lekko
Kuchnia z widokiem na ogródprzyrządzić kremowy sos do makaronu? Nie ma nic lepszego jak makaron z sosem, który jest aromatyczny i kremowy. Białe sosy do makaronu najczęściej robię na bazie kilku serów. Lubię dodać ser pleśniowy do sosu, bo nabiera on wyraźnego charakteru. Okazuje się, że wybór makaronu do sosu jest również ważny. Na ogół do gęstych, kremowych sosów używam fusilli lub penne. Często
codojedzeniaporcjami jajka, mój nie był mielony). W międzyczasie w garnku z podwójnym dnem roztapiamy masło z dodatkiem cukru, cukru z wanilią i połamaną na kawałki białą czekoladą. Gdy cukier się rozpuści dodajemy pierwszą porcję sera i dokładnie mieszamy. W taki sam sposób postępujemy z pozostałym twarogiem (twaróg + 1/3 porcji jaj – miksujemy na gładko i dodajemy do garnka z masą). Kiedy
mojewypiekiinietylkoFilety z Kurczaka 🍴150 g Ananasa z syropu lub świeżego ( kostka) 🍴4 łyżki Rodzynek 🍴 1/2 Czerwonej Cebulki 🍴3 łyżki Natki pietruszki drobno siekanej 🍴 15 dag sera żółtego tartego 🍴8 łyżek Ryżu ugotowanego może być biały SOS: 🍴 4 Łyżki Jogurtu Naturalnego 🍴 1 Łyżka przyprawy Curry 🍴 sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka myję, kroję w kostkę i gotuję
Gotowanie Patkipyszności. Dziś naszło mnie na kotlety mielone takie szybkie i proste. A żeby nie były takie zwyczajne nafaszerowałam je serem feta. Całość podałam z ryżem i sałatką z białej kapusty z burakami . Składniki: 600 g mięsa mielonego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 200 g fety 1 czerstwa kajzerka 1 jajko bułka
magiczna kuchnia Kasiprzepisu ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cannnelloni z kurczakiem barbecue Cannelloni z kurczakiem Cannelloni ze szpinakiem w pomidorowym sosie Cannelloni z wieprzowiną i porem Rigatoni z białą kiełbasą Rigatoni zapiekane w sosie pomidorowym Lasagne z serem ricotta Lasagne z serem gorgonzola Lasagne z porem i kurczakiem Klasyczne lasagne (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trineszklanki kleistego ryżu np. arborio (z innym nie wyjdzie) Szczypta szafranu 3 szklanki rosołu 4 łyżki oleju Wielkopolskiego z bazylią 1 duża cebula 50 ml białego wytrawnego wina 1 jajko 3 łyżki startego drobno sera grana padano lub cheddara Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Nadzienie: 12 dag mielonej wołowiny ½ gotowanego małego buraczka 1 cebula 1 ząbek
Wanilia i Kardamonstaram się jak mogę by doścignąć smakiem choć w części tego znanego giganta. Składniki: filet z kurczaka jajko bułka tarta mąka płatki kukurydzaine sól, pieprz biały, papryka słodka, kminek mielony olej sos BBQ kukurydza ser żółty edamski ser mozarella w kostce mozarella w kulce tortilla Jajko wbijam do miseczki i dodaję do niego sól, pieprz, słodką paprykę, mielony kminek
MojaQchnia.plsezon na jajka się skończył? Ja mogę je jeść cały rok i w każdej postaci! Składniki: • 6 jajek ugotowanych • sól, biały pieprz do smaku Masa serowa • 2 łyżki startego sera żółtego • 1 łyżka majonezu • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich Masa tuńczykowa • 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym • 1 łyżeczka majonezu • rzodkiewka
To co kochamnaszego ciasta, aby uzyskać satysfakcjonujący nas efekt. Przepisy brzmią cudownie i z wielką przyjemnością wypróbujemy choć kilka z nich - zresztą posłuchajcie sami - sernik z koziego sera z miodem i orzechami włoskimi, gotowany sernik z białą czekoladą i limonką, sernik z czarnym sezamem, sernik gryczany czy w końcu sernik z wiśniami pieczony w filiżankach! Kolejny rozdział przedstawia cudowne drożdżowe wypieki
Plate of Joyźródłem błonnika, który sprawia, że szybciej czujemy sytość. Czego chcieć więcej? Oto zupa dnia: CEBULOWA! Propozycja dla 4 osób Składniki: 1 kg cebuli 150 ml białego wina wytrawnego 600 ml bulionu wołowego do posypania ser comte (opcjonalnie gouda, ementaler) 3 łyżki masła świeży tymianek Przygotowanie: 1. Obierz cebulę i pokrój w piórka. 2. W rondlu rozpuść masło, wrzuć cebulę
Bike By LifeWłaśnie tak powstało to danie Składniki 2 porcje 20 - 30 dkg szynki (może być więcej) 2 marchewki 1/2 pasternaku lub pietruszki 2 łodygi sera naciowego kawałek pora ( ok 10 cm na pograniczu białego i zielonego) 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka imbiru sól ,pieprz do smaku olej
Eli Gotowaniepagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 1 kapusta pekińska 25 dag winogron różowych 25 dag winogron białych 3 pomarańcze 15 dag orzechów włoskich 1 opakowanie sera feta 3 łyżki oliwy sok z połówki cytryny sól, pieprz Wykonanie: Kapustę myjemy i kroimy w paski. Umyte winogrona kroimy na połówki i usuwamy
psgotujemymały jogurt naturalny - 1 łyżka oliwy - szczypta soli - kilka łyżek sezamu - woda Dodatki - 4 pomodory - 2 żabki czosnku - 2 białe cebule - 300-400 gram pieczarek - oliwki - kilka plasterków sera mozzarella lub innego - suszone i zielone zioła (ja dodałam, świeże oregano, majeranek i tymianek) - sól, pieprz, sos sojowy do smaku Przygotowanie
zdrowa vege kuchniapostaci koreczków i kanapek, jak również do zapiekanek, sosów, pizzy czy dań bardziej wyszukanych, jak coraz popularniejsze fondue. Kulinarną kompozycję z łagodnym w smaku serem Aldamer, najlepiej stworzą lekkie wina o delikatnym bukiecie, białe bądź różowe. Źródło: http://www.msm-monki.pl/Nasze,produkty/Sery_typu_szwajcarskiego/Aldamer/4,28,0
ClauditteMissCookinglitra wody przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz oliwa 1 cebula pół opakowania szpinaku 1 szklanka ryżu Arborio 150 mli białego wytrawnego wina pół słoika suszonych pomidorów 250 g sera mozzarella parmezan bazylia do dekoracji Risotto ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą Przygotowanie: Warzywa na bulion dokładnie myjemy, obieramy i przekrawamy na połowę. Wrzucamy do garnka i wlewamy
Pyza i Surówkasmaku mieszamy. Gotowe nadzienie wykładamy na ciasto francuskie. Jajka wbijamy do miski, miksujemy mikserem w trakcie dodajemy śmietanę oraz starty na tarce jarzynowej żółty ser, doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową oraz białym pieprzem wylewamy na nadzienie, wstawiamy zapiekankę do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy około 40 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem, podajemy na gorąco
Wanilia i Kardamonduże, czerwone papryki przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych 400 gram pomidorów z puszki 1/2 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 puszki białej fasolki 1 mała cukinia sól, pieprz 1/2 opakowanie sera Arla Apetina bazylia i oregano świeża bazylia do dekoracji Umyte i pozbawione gniazd nasiennych papryki umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na 10 minut skórą
Mango Papajasmakowało tak bardzo, jak te marynowane bakłażany z marynowaną papryką. Jest to bardzo smaczna przekąska w stylu włoskim, którą można podawać z serami i oliwkami. Można się nią zajadać z dodatkiem białego pieczywa albo wykorzystać, jako składnik sałatek. Na początku do tego dania wykorzystywałam samego bakłażana, ale później stwierdziłam, że papryka grillowana też idealnie tutaj pasuje. Jeśli jeszcze nie kochacie
UgotujmyTo.plZamek Moszna gdy kwitną azalie :D tzn. teraz w maju/czerwcu Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym z pieczonymi ziemniakami SKŁADNIKI: 5 kotletów wieprzowych pęczek białych szparagów kilka młodych ziemniaków śmietana 18% serek topiony ser żółty sól, pieprz, pietruszka, cukier, czerwona papryka chilli Szparagi i ziemniaki obrać i podgotować na parze, dodając sól i pół łyżeczki cukru. Następnie umyć mięso
MarciochaKucharzyświetną sałatkę ryżową. Może komuś spodoba się ta kombinacja smaków i skusi się na porcyjkę ? Ryżowa sałatka z szynką i ananasem SKŁADNIKI: 100 g białego ryżu 250 g szynki konserwowej 150 g żółtego sera 5 plastrów ananasa z puszki 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu sól pieprz natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy na sypko w lekko
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzekrojonego na ćwiartki pomidorka i liść bazylii. I gotowe! Prawda że prosta genialna przekąska , a jak szybko znika:)) A jak nie lubicie serów pleśniowych to zawsze możecie zastąpić je pasztetem, serkiem białym z dodatkiem ziół lub jakąkolwiek pastą:) Buziaki Kasia
Cukier&Pudermakaron. Niestety nigdzie nie mogłam taki dostać. Ale w końcu doczekałam się gotowego makaronu w lidlu :) A jak czarny makaron, no to sos musi być biały. Zrobiłam na bazie śmietanki i mojego ulubionego włoskiego sera. Składniki na 3 porcje:1 opakowanie czarnego makaronu barwionego sepią200 g sera gorgonzola (najlepiej bez skórki)125 ml śmietanki kremówki (u mnie śmietanka
Bon Appetit Małgorzatyszklanka– proszek do pieczenia – 1 szczypta– sól – 1 szczypta– olej – 50 mlFarsz:- kasza gryczana biała – 1 woreczek– pieczarki – 150 g– cebula – 1 szt– ser gorgonzola – 50 g– sól – do smaku– pieprz kolorowy ( Kamis ) – do smaku– ser żółty do posypania
Ostra na Słodkomargaryny -15 dkg.cukru -2 jajka -40 dkg. mąki -2 łyżeczki proszku do piecz. -3 łyżki gęstej śmietany -2 łyżki kakao 2/ masa serowa: -75 dkg. sera śmietankowego -3/4 szklanki cukru -4 jajka -2 białe budynie -1 cukier waniliowy 3/mus z nektarynek; -koszyczek nektarynek -3/4 l.wody -0.5 szklanki cukru -2 galaretki pomarańczowe(ja dałam cytrynowe Sposób przygotowania 1. Margarynę
Sama słodycz i szczypta chilimiseczki zapełniają się cieniutkimi plasterkami szynki serrano, salami czy chorizo ( cienkie kiełbasy wieprzowe mocno przyprawione papryką i jałowcem ) różnie doprawione oliwkami, żółtym serem w kostkach, papryką pokrojoną w paseczki i kromkami białego pieczywa. Różnorodność tapas jest nieograniczona. Może to być pomidor doprawiony cebulką i czosnkiem, posypany natką pietruszki i skropiony dobrą oliwą. Zamiast na talerzyku , taką sałatkę
Kulinarny karnet Christophera