mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 2 łyżki esencji waniliowej olej do smażenia Dodatkowo; 3 gruszki 2 łyżki miodu 1 łyżka melasy z morwy białej 1 łyżka masła Przygotowanie; Do miski wkładamy ser, wbijamy jajko i mieszamy. Następnie wlewamy mleko, wanilie, cukier oraz przesiewamy mąkę. Dokładnie ze sobą mieszamy. Masa powinna być na tyle gęsta i zbita aby udało
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki na 4 porcje: około 300 g ryżu arborio 200 g kurek pęczek koperku 1 litr bulionu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 2 - 3 łyżki oliwy starty ser grana padano sól pieprz 1. Przygotowujemy bulion. Następnie cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Jak się nam zeszkli
kruche babeczkiłyżeczki cukru Farsz: 1 filet z kurczaka Przyprawy: czosnek granulowany, curry, liść lubczyku, suszona natka pietruszki, przyprawa do mięsnej zapiekanki 10 pieczarek 1 biała cebula 4 suszone pomidory 150 g żółtego sera radamer 3 łyżki świeżej natki pietruszki 2 łyżki łagodnego keczupu Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i cukier, wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Wlewamy
VioletoweKucharzeniekurczaka wędzonego jest bardzo smaczna. SKŁADNIKI : 1 brokuł ugotowany al dente, ostudzony 1 puszka kukurydzy 2 udka wędzone 1 mała czerwona papryka 1 por, biała część 1 słoik pieczarek konserwowych 100 g sera fety 2 pomidory 3 łyżki prażonego słonecznika
Kulinarne Fantazje Mariolisałatka z wczoraj. Odświeżona zielonym ogórkiem, szczypiorem i pikantną czarnuszką. Orzechy włoskie również zmieniły jej charakter. Sałatka z cykorii i dyni V2 1 biała cykoria niewielki ogórek cząstka pieczonej dyni plaster sera ricotta sałatkowa 1 łyżka prażonych orzechów włoskich 1 łyżka posiekanego szczypioru sól, mielona czarnuszka, sok z cytryny, oliwa, miód Cykorię, dynię, ogórek i ser pokroić - wsypać
Gotuj Sam!idealnie zbilansowana, a sos majonezowo- musztardowy podkreśla cały smak. Przygotowanie jest niezwykle szybkie i co ważne bardzo proste. Składniki 300 wędzonego indyka (filet) 1 por (biała część) puszka kukurydzy 4 ogórki kiszone 100g sera żółtego sól pieprz Składniki na sos majonezowo – musztardowy 3-4 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 1 łyżka musztardy np. dijon Przepis na sos majonezowo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gęsta dolewam bulionu lub wody. Gdy zupa jest gotowa wlewam śmietankę, mieszam. Zupę krem podaję z grzankami, kawałkami suszonych owoców, tym razem z morwą białą i/lub drobno posiekaną natką. Można posypać tartym serem, wtedy wybieram grana padano lub parmezan. Smacznego
Zasmakuj Kuchniwpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 1 opakowanie makaronu Tortellini (nadzienie wg uznania) 20 dag wędliny drobiowej w kawałku 20 dag sera żółtego w kawałku) 1/2 puszki ananasów puszka kukurydzy 2 pory 1 biała cebula 1 małe jabłko 1 mały słoik selera majonez (śmietana) sól, pieprz, vegeta Przygotowanie: Makaron Tortellini należy gotować wg wskazówek na opakowaniu. Wędlinę
Za drzwiami kuchniugotują się według Twoich preferencji). Gotową szakszukę posyp listkami świeżej bazylii lub posiekaną natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem. ➤ Rada: Zamiast ciecierzycy możesz użyć białej fasoli. Szakszuka będzie świetnie smakować posypana pokruszonym serem feta. Wpis powstał we współpracy z Monini
Chilli Czosnek i Oliwawychodzi 8 hot dogów. Ostrość papryczek jalapeno bywa różna, dlatego należy ich ilość dostosować do własnych upodobań. Do przepisu należy użyć łatwo topilwego gatunku żółtego sera np. gouda, edam, ementaler, cheddar (czerwony i biały). Źródło przepisu: Real Housemoms . Hot dogi podaj z domowego wypieku bułką do hot dogów ! Domowe bułki do hot dogów
Gospodyni MiejskaNadzienie z ziemniaków 300 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach 1 cebula 4 jajka 200 g creme fraiche 100 ml śmietanki lub mleka 200 g ostrego sera, cheddar ½ łyżeczki soli lub wedle smaku szczypta białego i czarnego pieprzu do smaku Do dekoracji 200 g wędzonego łososia 1 pęczek szczypiorku zielenina do posypania Ziemniaki ugotuj w mundurkach lub wykorzystaj resztki ziemniaków. Ziemniaki
codojedzeniałyżki mąki kokosowej 4 łyżki wiórków kokosowych+ do posypania 1 gorzka czekolada tortownica o śred. 28 cm Przygotowanie: Do dużej miski wkładamy twaróg, ricottę i białą część mleczka kokosowego. Miksujemy do połączenia się serów. Następnie dodajemy jajka i cukier puder i miksujemy ponownie. Na koniec dodajemy mąkę i 4 łyżki wiórków kokosowych i mieszamy delikatnie łyżką. Tortownicę wykładamy papierem
słodkie i nie tylko historie kulinarnebardziej apetycznie. Składniki na 2 porcje: 200 g oczyszczonych kurek 100 g ryżu arborio 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 szkl. gorącego bulionu 50 ml białego wina 3 łyżki masła 3 łyżki startego sera Grana Padano lub Parmezanu sól, pieprz natka pietruszki oliwa Szalotkę i czosnek drobno posiekać. W głębokim garnku lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z łyżką
wyzwania kuchenneorzechów włoskich autorstwa Hanny Szymanderskiej. Przepis aktualny jeszcze przez całą zimę. Leśna żurawina już się skończyła, ale ciągle można upolować świeżą hodowlaną. Znakomity dodatek do białych mięs i pieczonego drobiu, dla wegerarian do serów i warzywnych pasztetów. Składniki: 3 szklanki żurawiny - około 400 g 2 jabłka ( u mnie szara reneta) 60 g orzechów włoskich 200 g miodu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pyszne i sycące danie na jesienne dni. Spróbujcie sami! Składniki (na patelnię o średnicy 20 cm, porcja dla 2 osób) 4 duże ziemniaki 1 biała cebula 4 jajka łyżka świeżo startego twardego sera (grana padano, parmezan) sól, pieprz, oliwa z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie (ok 20-25 minut). Odcedzić i zostawić
Kulinarne InspiracjeSposób pierwszy Składniki: -2 pomidory -2 duże plastry szynki białej gotowanej -2 małe korniszony -2 plastry żółtego sera -szczypiorek -łyżeczka majonezu Odcinamy wierzch pomidorów, wydrążamy środek, który można przechować w lodówce i użyć np. do sosu lub zupy pomidorowej. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z majonezem. Napełniamy pomidory. Sposób drugi Składniki: -2 pomidory -mała puszka tuńczyka
Kulinarne przemysleniałyżki oregano do smaku sól do smaku Składniki na farsz: filet z kurczaka podwójny 1 szt Pieczarki 1/2 kg Kukurydza konserwowa 1/2 puszki Cebula biała Papryka czerwona 1 szt Ketchup 1 łyżka Ser żółty 20 dag przyprawa do pizzy Jajo kurze 1 szt. Wykonanie: Zarobić rozczyn z drożdży: 1 łyżki mleka, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i śmietany. Odstawić
Tradycyjna Kuchniawidokiem. SKŁADNIKI: 5-6 ubitych kotletów drobiowych(można użyć wieprzowych) 20 dag. parzonej wędzonej szynki lub boczku 1-2 cebule pokrojone w piórka 10cm. białej części pora pokrojonego w krążki 10 dag. sera tartego na grubych oczkach lub krojonego w kostkę 2-3 rozkłóconego jajka bułka tarta mąka masło klarowane przyprawa do wieprzowiny przyprawa włoska lub inne wg. upodobań WYKONANIE
Kuchnia Beatybiałych papryczek 500 g mięsa mielonego 100 g sera żółtego i czerwonego sól pieprz majeranek 1 jajko szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej olej do formy Paprykę umyć, przeciąć wzdłuż ale tylko z jednej strony, delikatnie rozchylić, wyciąć gniazda nasienne. Mięso wymieszać z przyprawami, dodać jajko i drobno posiekany ser żółty i czerwony. Napełnić papryczki. Blaszkę natłuścić wlać odrobinę wody
Gotowanie jest łatwewłaśnie mój obecny wyznacznik, który limituje weekendowe dobra. I nie chcę, żeby ten pączek był z ksylitolem. On ma być z cukrem. Tym fuj, białym, niezdrowym, najgorszym. Sernik też ma być z serem a nie z kaszą jaglaną imitującą ser. A jeśli ciasto kruche ze śliwkami to z mąką pszenną. Od czasu do czasu sięgam po zamienniki. Pączki usmażę
bistro mamaostrygi jadamy zapiekane z serem. Wystarczy po otworzeniu skropić każdą kilkoma kroplami świeżego soku z cytryny, tabasco, posypać pieprzem i zetrzeć odrobinę sera. Zapiekać aż ser się rozpuści. Podawać z cząstkami cytryny i białym winem. Smacznego
Smaki Przyprawy i KoloryMini gołąbki z pieczarkowym wkładem. Szybkie w wykonaniu i pyszne. Składniki: 8 liści kapusty białej 8 kawałków szynki konserwowej 8 plastrów żółtego sera 20 dag pieczarek 1 cebula 1 łyżka przyprawy typu Vegeta 1 łyżka masła olej Wykonanie: Liście przygotować tak jak na gołąbki. Na każdy listek położyć szynkę i obłożyć pieczarkami usmażonymi z cebulą, po czym zawinąć w rulon
Tradycyjna Kuchniawpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 1 opakowanie makaronu Tortellini (nadzienie wg uznania) 20 dag wędliny drobiowej w kawałku 20 dag sera żółtego w kawałku) 1/2 puszki ananasów puszka kukurydzy 2 pory 1 biała cebula 1 małe jabłko 1 mały słoik selera majonez (śmietana) sól, pieprz, vegeta Przygotowanie: Makaron Tortellini należy gotować wg wskazówek na opakowaniu. Wędlinę
Za drzwiami kuchniPasta tuńczykowa na śniadanie to dobry start i udany dzień. 1 wędzony tuńczyk 2 jajka ugotowane na twardo 100 g białego twarogu 1 łyżka majonezu sól, pieprz Tuńczyka, ser i jajka zmielić na gładką masę, dodać majonez i przyprawy, dokładnie wymieszać
Jadło i czytadłoostrygi jadamy zapiekane z serem. Wystarczy po otworzeniu skropić każdą kilkoma kroplami świeżego soku z cytryny, tabasco, posypać pieprzem i zetrzeć odrobinę sera. Zapiekać aż ser się rozpuści. Podawać z cząstkami cytryny i białym winem.Smacznego
Kulinarna rozmowabardzo intensywny smak za sprawą kuminu (kminu rzymskiego) i papryczek chilli, peri peri, jalapeno. Idealnie komponuje się z dodatkiem kwaśnej, gęstej śmietany, guacamole, tartym serem i nachosami. Składniki: 1 łyżka oliwy 1 biała cebula, pokrojona w kostkę 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 500g mielonej wołowiny 1 puszka 400g obranych pomidorów 1 czerwona papryka
Smakowity Blog Kulinarnyświetny sposób na rozpoczęcie dyniowej przygody w kuchni. Składniki: 700 g dyni 3 duże pomidory 6 ząbków czosnku w łupinkach 1 cebula oliwa sól biały pieprz 1 litr bulionu warzywnego bazylia i ser Grana Padano do podania Przygotowanie: Pomidory i dynię myjemy. Dynię kroimy na kawałki i układamy w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym. Pomidory kroimy w ćwiartki i układamy
Smakowity Blog KulinarnySKŁADNIKI 5 - dużych cebul 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła wywar z warzyw 1,5 litra łyżka tymianku , sól , pieprz do smaku 1 szklanka białego wytrawnego wina szczypiorek do dekoracji 15 dag sera żółtego typu chedder bułka np bagietka WYKONANIE Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Podduszamy na maśle, aż będzie miękka i przezroczysta
W kuchennym oknie Ewydania na tym blogu, będzie banalnie prosta! Składniki na średniej wielkości naczynie żaroodporne: ok 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 1 por (jasno zielona i biała część) 2 ząbki czosnku ok 20 dkg sera (startego na tarce o grubych oczkach) o wyrazistym smaku (u mnie jak zwykle Królewski) jedno opakowanie mieszanki serów twardych typu Parmezan, Grana Padano 1 łyżeczka posiekanej
Restauracyjka Literackaprzewagą rukoli 10 dag orzechów laskowych 3 ząbki czosnku Garść migdałów 15 dag sera wędzonego, (prawdziwy ser nie sero podobny !) Sól,(tylko wtedy jeśli sam ser nie wystarczy ,przeważnie nie trzeba już dosalać ) Biały pieprz odrobina cukru 3 łyżeczki octu jabłkowego Wszystko miksujemy, ewentualnie na końcu doprawiamy według swoich upodobań, wierzch posypujemy migdałami w płatkach
Apetyczna babeczkaWymieszaj wszystkie składniki sosu w słoiku. Umieść cukinię, fasolkę oraz sos w misce i dobrze wymieszaj. Porozkładaj warzywa pomiędzy dwa talerze i posyp okruszkami sera oraz kawałkami orzechów włoskich. Polecam ze schłodzonym białym winem. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i Oliwapewnością zdobędzie Wasze serca i :) żołądek .. Zaczynamy: Składniki: brokuły 3 łyżki oliwy z oliwek 350 gr diabła morskiego :) * 2 ząbki czosnku 125 ml białego wytrawnego wina 250 ml śmietany 90 gr sera gorgonzola sól , pieprz * diabeł morski zwany tez jest żabnicą. Do tej potrawy można użyć też halibuta- ryby nie rozpadają się podczas gotowania. Wykonanie: Zagotować osoloną wodę
Smaki Edytytakiego lenia i brak weny twórczej? Chyba jednak zbliżające się przesilenie wiosenno –zimowe mnie już dopadło. Składniki: 3-4 jajka ugotowane na twardo Puszka kukurydzy Biała część pora Opcjonalnie szczypiorek 15 dag startego sera żółtego 15dag szynki Majonez Sól Pieprz Przygotowanie: Jajka i szynkę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć. Pora pokroić w paski, sparzyć gorącą wodą. Wystudzić. Do miski dodać
Fabryka pomysłówustawienie termoobieg lub 170 st. C góra dół. Całe jajka ubijamy razem z cukrem na białą puszystą masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, przesiane budynie i chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy nasz ser oraz ostudzone masło. Miksujemy tylko do połączenia składników. Wylewamy na herbatniki i pieczemy ok. 0,5 godziny tak żeby sernik nam się ściął. ZIELONE CIASTO
Pani na deser200ml wody 200ml mleka szczypta soli 2 łyżki oleju do ciasta + olej rzepakowy do smażenia Składniki na farsz: 500 g pora (waga tylko białych części, bez zielonych łodyg) 3 łyżki gęstej śmietany 18% 250g żółtego sera sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Naleśniki z porem – Wykonanie: Usmaż naleśniki wg tego przepisu: Naleśniki(...)tylko tę białą część, bez ciemnozielonej) pokroić w półtalarki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pora i podusić kilka minut aż zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Następnie dodać śmietanę i doprawić całość solą i pieprzem, wymieszać i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty. Na każdy naleśnik, na jego jednym brzegu, nałożyć część farszu z pora. Posypać żółtym serem i zawinąć
Kulinarne Przebojecamembert 1 ząbek czosnku Czosnek obrać, pokroić w słupki. Ser camembert naciąć i włożyć w szczelinki czosnek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ser umieścić na papierze do pieczenia i zapiekać 10 minut. Sos: 2 łyżki białego wytrawnego wina 1 łyżka syropu z agawy 1/2 łyżeczki musztardy delikatesowej Wszystkie składniki umieścić w rondelku. Gotować, aż zgęstnieje. Polać ser camembert i jeść
Moja Galeria Smakudzień lub dwa dni wcześniej. Samo nadzienie to już kilka minut jeśli pomożemy sobie blenderem lub malakserem. Składniki: nadzienie: 1 awokado 100 g sera typu feta sok z cytryny sól do smaku pieprz (najlepiej biały) 3 duże ząbki czosnku dodatkowo: garść brukselek (ugotowanych w osolonej i lekko posłodzonej wodzie) ulubione kiełki Awokado przekroić, wyjąć pestkę i obrać
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki masła 1,5 łyżki kakao 1 łyżka ksylitolu lub cukru 35 g wiórków kokosowych Składniki na masę serową: 500 g sera 3 x mielonego 200 g mleka kokoswego (górna biała część z puszki) 150 g ksylitolu lub cukru 80 g wiórków kokosowych 3 jajka 3 łyżki Mondaminy lub mączki ziemniaczanej 4 łyżki Malibu Dodatkowo: 125 g śmietanki kokosowej(...)tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a obręcz wysmaruj masłem. Wysyp rozdrobnione sucharki na dno tortownicy i uciśnij je grzbietem łyżki. Na czas przgotowania masy serowej wstaw foremkę do lodowki ser wymieszaj z mondaminą, cukrem i mlekiem kokosowym. Wbijaj po jedynym jajku i mieszaj mikserem około 30 sekund, tylko do połączenia składników. Na końcu dodaj likier kokosowy masę serową wylej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!roladki z sera koziego 2 jajka 2 łyżki mąki 100 g płatków migdałowych 3/4 szklanki dżemu z czerwonej porzeczki 4 łyżki białego wina szczypta cukru 3 łyżki klarowanego masła 5 łyżek oliwy owoc granatu Przygotowanie Ser pokroiłem na porcje. Oprószyłem mąką, panierowałem w jajkach i płatkach migdałowych. Na patelni rozgrzałem masło razem z oliwą. Smażyłem ser na średnim
R'n'G Kitchenpuszki od liczi 2 łyżki oleju rzepakowego ostudzony napar z zielonej herbaty 100ml 2 obrane i wypestkowane morele 6 winogron porcja sera typu blue 80-100g płatki jaśminu płatki żurawinowe morwa biała suszona 2 listki sałaty Przygotowanie: 1/ Sałatę tniemy w podlużne paski, układamy na środku talerza w kształcie gniazda, 2/ Morele szatkujemy i kładziemy 3 kulki
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: makaron farfalle filet z kurczaka brokuły niebieski ser pleśniowy (około 50 g) suszone oregano duże opakowanie śmietany 18% sól świeżo zmielony pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1/2 cebuli 1/2 lampki białego półwytrawnego wina parmezan Makaron gotujemy w osolonej wodzie według czasu(...)podanego na opakowaniu. Na patelnię wrzucamy masło, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojonego w kostkę fileta, rozmiażdżony czosnek. Wszystko smażymy. Dolewamy 1/2 kieliszka półwytrawnego białego wina. Dusimy do czasu aż wino wyparuje. Dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Czekamy aż ser się trochę rozpuści. Dodajemy oregano i śmietanę. Mieszamy, w razie konieczności dodajemy sól i pieprz. Brokuły gotujemy w oddzielnym garnku
MojaQchnia.plbędziecie do niego wracać. Bo jest bajecznie prosty w wykonaniu. Przy krojeniu masa nie przylepia się nadmiernie do noża, trzyma się wzorcowo na talerzyku. Ser ścina się do idealnej konsystencji dzięki zawartości masła i białej czekolady ( nie zawiera w sobie żelatyny ). Nie wymaga dodawania cukru, choć na miano light nie zasługuje bynajmniej. Sernik pięknie prezentuje się przed i po rozkrojeniu
Kronika Piekarnika