pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 250 g margaryny 2 jajka 2 żółtka 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę serową: 1 kg sera białego (polecam z wiaderka) 1 1/2 szklanki cukru 200 g miękkiego masła 2 jajka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru) 1/2 szklanki mleka aromat cytrynowy i pomarańczowy(...)dnie tzw. dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut; wyjmujemy i to samo robimy z drugą częścią ciasta. Ser, cukier, masło i jajka umieszczamy w garnku z grubym dnem i dokładnie mieszamy. Budyń rozrabiamy w mleku, dolewamy do masy serowej i całość gotujemy do chwili aż na powierzchni zaczną się
Czary - gary w kuchniKorzystamy z dobrodziejstw jakie podarowała nam jesień i dziś po raz kolejny u nas w roli głównej dynia . Tym razem w towarzystwie słodko- kwaśnych buraków i słonego sera z dużą ilością ziół. Kruchutka tarta z takim farszem smakuje o każdej porze dnia (i niestety nocy!) i jest idealna jako przekąska lub obiad, ponieważ jest dość syta. Posypana prażonymi ziarnami "Euforia(...)drewnianą, a następnie zagniatamy jak najkrócej rękami aby ciasto było gładkie, elastyczne i jednolite. Odkładamy w folii do lodówki. Składniki na farsz ok. 300 g obranej dyni ok.150 g białego sera solankowego, sera feta lub innego ulubionego, słonego ok. 150-200 g buraczków marynowanych w occie balsamicznym (u nas z Wootwórni ) kilka plastrów wędzonego boczku 1 jajo + białko, które
Symfonia Smakówdość proste w przygotowaniu ale niestety najlepiej smakują tylko pierwszego dnia…Oponki seroweSkładniki:3 szklanki mąki1/2 kg chudego białego sera4 jajka1/2 kostki masła1 szklanka cukru1 łyżka proszku do pieczenia1 łyżka alkoholu (u mnie rum)1/2 łyżeczki soli1. Ser przecisnąć przez praskę/lub rozdrobnić w dowolny sposób.2. Wszystkie składniki zagnieść. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Ciasto podzielić
UgotujmyTo.plsię okruchami, bo pożerałam ogromne ilości... chciałam napisać ciasta, ale tak właściwie wszystkiego. Znana jest historia, o tym jak zjadłam 21 naleśników smażonych przez babcię. Rozmiar XXL, większość z białym serem na słodko. Dwadzieścia jeden. Zaznaczam, że nadwagi nie miałam- kalorie przerabiałam najprawdopodobniej bezpośrednio na wypowiadane słowa. Ale wróćmy do ciast mojej mamy. Firmówka- niby nie taka spektakularna(...)sobie poradzicie:-) A! I podwoiłam ilość, bo coś mi jeszcze zostało z tego małego gadatliwego żarłoka. KLASYCZNY BISZKOPT Z GALARETKĄ I KREMEM BUDYNIOWYM Na ciasto 8 jajek (żółtka i biała osobno) szczypta soli 2 szklanki cukru 6 łyżek gorącej wody 2 budynie (przepis mówi 'żółte'- śmietankowe albo waniliowe) 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem
les mirabellesręką. Składniki: 30 g drożdży 4 łyżki cukru 200 ml mleka 2 jaja 250 g mąki pszennej 400 g mąki jaglanej 75 g masła szczypta soli 400 g białego sera 2 żółtka 1 łyżeczka cukru z wanilią Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Mleko podgrzewamy i ciepłe (nie gorące) wlewamy do drożdży. Mąki, jaja i sól umieszczamy w misce, wlewamy
Cynamonowe szczęścieszklanki mleka ciepłego (czyli 375 ml) 30 g drożdży świeżych 60 g masła 40 g cukru 1 jajko szczypta soli ziarenka z 1 laski wanilii Nadzienie: 200 g sera białego cukier z wanilią 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu (proszku z torebki) 1 jajko maliny Dodatkowo: cukier perlisty (można pominąć) mleko do posmarowania Wykonanie: Do dużej miski wsypałam sól(...)godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość, a czas rośnięcia zależy od temperatury jaka panuje w kuchni. Zimą rośnie wolniej, a latem rośnie szybciej. W tym czasie przygotowuję ser, którym będą nadziane koperty. Miksuję ser na gładką masę, do której dodaję mąkę ziemniaczaną, jajko i słodzę cukrem z wanilią do smaku. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowałam ciasto na duży
Blondynka GotujeSkładniki: Żelka z mango: 1 puszka mango (425g) 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym lub mango 1 łyżka żelatyny Masa serowa cytrynowa: 500 g sera białego 2 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym rozpuszczonej w 500 ml wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka żelatyny 250 g margaryny Mus kokosowy: 330 ml śmietanki kremówki 30% 0,5 szklanki wiórków kokosowych(...)cytryny wycisnąć sok. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 500 ml gorącej wodzie i odstawić do całkowitego wystudzenia. Rozpuszczoną margarynę z cukrem ubijamy robotem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy masa będzie gładka. Dodajemy rozpuszczoną galaretkę cytrynową i sok z cytryny, dokładnie mieszamy robotem na jednolitą masę. Mus kokosowy
Ciastka - domowe słodkościzrobicie w jakieś 5 minut, a składniki w większości pewnie posiadacie w lodówce. Ja do serka dodałam szalotkę, bo jest delikatniejsza od cebuli, ale jeśli nie macie szalotki, użyjcie białej, cukrowej lub czerwonej cebuli. Oczywiście, traktujcie ten przepis jako bazę i możecie zrobić swój serek z dodatkiem ananasa, orzechów, czosnku czy papryki. Polecam eksperymentować, a ten z dodatkiem orzechów(...)Czosnek wyciskamy.\r","Wszystkie sk\u0142adniki wrzucamy do blendera i miksujemy na g\u0142adk\u0105 mas\u0119.\r","Gotowe!\r"]} Drukuj Delikatny serek ziołowy do smarowania Składniki 250 g sera białego półtłustego (użyłam klinek półtłusty) 1 małe opakowanie śmietany 18% 1 szalotka sól, pieprz do smaku 1/2 pęczka natki i koperku opcjonalnie 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania szalotkę kroimy
Mieszam w GarnkuRobiłam już z tego ciasta bułki z porzeczkami i budyniem , które macie tutaj klik , jak również przepyszne jagodzianki z białym serem i lukrem klik . Ciasto jest na prawdę dobre i po raz kolejny coś z niego wyczarowałam. Dzisiaj jest to chałka z dżemem brzoskwiniowym, wyszła pyszna ! :) Składniki na ciasto : 300 ml ciepłego mleka(...)ładnie połączy nam się z nim połączy. Odstawiamy obie części do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Gdy ciasto nam już wyrośnie, wyciągamy je na obsypaną mąką stolnicę. Białe ciasto dzielimy na dwie części i robimy 2 długie wałki, rozwałkowujemy je na ok 5 cm i układamy na nim cienki paseczek dżemu przy dłuższej krawędzi, a następnie zwijamy
charlotte gotujemąki • ½ łyżeczki proszku do pieczenia • 6 dag cukru pudru • szczypta soli • 16g cukru waniliowego • 75 g masła • 2 jajka • 50 ml mleka Masa serowa: • 50 dag białego sera trzykrotnie mielonego • 2 dag stopionego masła • 2 jajka • 75 g drobnego cukru do wypieków • 16 g cukru waniliowego • 1 budyń waniliowy bez cukru • ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: • 20 dag suchego
W mojej kuchnisernik: ok. 280 g kruchych ciastek lub herbatników w czekoladzie ok. 100 g miękkiego masła Sernik jagodowy (składniki w temp. pokojowej) : 2 i 1/3 szklanki jagód 1 kg białego sera 3-krotnie mielonego * 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka soku z cytryny 4 jajka 2 czubate łyżki budyniu waniliowego (proszek) Polewa: duże opakowanie śmietany
Poezja smakupszennej lub tortowej i ½ szklanki mąki ziemniaczanej) - ½ szklanki cukru - 150 g margaryny lub masła - 2 żółtka - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową - 1 kg sera białego mielonego, można kupić już gotowy - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - ½ szklanki oleju - 4 żółtka - 2 jajka - 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego Składniki na pianę - 4 białka(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia i chowamy do lodówki. Teraz przechodzimy to zrobienia masy serowej. Jajka i żółtka ubijamy na puszystą masę stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy przemielony ser lub gotowy z pudełka i miksujemy. Na końcu dodajemy budyń, mleko i olej delikatnie mieszając żeby nam się masa nie wylała. Po dodaniu mleka i oleju jest ona rzadka. Tak przygotowaną
Kuchenne WariacjeNALEŚNIKI:* mąka pszenna – 2 szkl* jajko – 2 szt* mleko – ok. 400 ml* sól – 1 szczypta* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* olej – 50 mlNADZIENIE :* biały ser – 400 g* żółtko – 2 szt* cukier wanilinowy – 1 op* cukier – 4 łyżkiPIERZYNKA :* śmietana 18 % słodka – 200 ml* jajko – 1 szt* cukier
Ostra na Słodkociasto: mąka pszenna 50 dag, masło 25 dag, cukier puder 20 dag, jajko 1 szt, żółtka 2 szt, miód 2 łyżki, mleko 2 łyżki, soda 1 łyżeczka, masa serowa: ser biały 1 kg, jajka 4 szt, masło 200 g, cukier puder 1,5 szklanki, mleko 200 ml, budynie śmietankowe (nie słodzone) 2 opakowania, olejek waniliowy 1 łyżka, krokant orzechowy: orzechy(...)mieszając. Krokant wykładamy na trzecią część ciasta i delikatnie rozsmarowujemy po całym cieście. Następnie ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 min, aż ciasto będzie miało złocisty kolor. Ser mielimy dwukrotnie, jeśli używamy serka swojskiego. Masło rozpuszczamy. Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i zmielony ser. Następnie serową masę przekładamy do garnka i stawiamy na palnik
kulinarne odsłony patimiękkiego masła lub margaryny MASA MAKOWA -350g suchego maku -3/4 szkl cukru pudru -3 jajka -3 łyżki bułki tartej MASA SEROWA -1200g sera białego półtłustego lub tłustego -4 jajka -3 białka (z ciasta) -200g masła lub margaryny -3/4 szkl cukru -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g Na początek wieczorem(...)mieszamy do połączenia. Masę makową wykładamy na ciasto MASA SEROWA Do miski dajemy miękkie masło lub margarynę, dodajemy cukier , 4 żółtka i miksujemy. Dodajemy stopniowo, zmielony ser-i miksujemy. Na koniec dodajemy 2 budynie śmietankowe i wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec ubijamy 7 białek (3 z ciasta i 4 z masy serowej) Pianę dodajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuidealne na gorące dni. sycącego sache (sacz) z mięsem z cielęciny, wieprzowiny i kurczaka. Sache to taki gorący półmisek z mięsem i ogromną ilością grillowanych warzyw posypany serem. Na stół wnoszony jest, gdy mięsko jeszcze skwierczy, a całość aż dymi. Porcja na jedną osobę to aż 0,5kg! Dla naszej dwójki było to jednak zbyt wiele. :) Smaczne(...)dania, jest prosta i mega smaczna! miejscowej ryby - był to filet, ale nie byle jaki, bo z rekina wyłowionego z wód Morza Czarnego. Niezwykłych frytek z białym serem - okazały się naprawdę wyborne, ser sirene nadał im nie tylko słonego posmaku, ale i delikatnej konsystencji, która w połączeniu z chrupkimi ziemniakami była kulinarnym orgazmem. ostrych grillowanych papryczek
Cooking Monster