ser biały - 9461 przepisów (strona:166/631)

Bieszczadzkie smaki - część II 140

tych ziem Bojków i Łemków.  My skusiliśmy się na lemiesze czyli chrupiące placki ziemniaczane podane ze śmietaną  oraz miks pierogów (z nadzieniem ziemniaczanym, z kapustą, grzybami i serem) smażonymi w głębokim tłuszczu. Restauracja posiada rekomendację i jedną czapeczkę w żółtym przewodniku Gault& Millau.  Będąc w Ustrzykach Górnych warto zajrzeć do Muzeum Młynarstwa i Wsi (ul. Fabryczna(...)raczej twórczo rozwinąć.  Kolejnym daniem był Klepak Młynarzowej. Są to niewielkie kluseczki, coś w rodzaju kopytek. Bazą do ich przygotowania są płatki owsiane. Podane zostały ze skwarkami i białym serem twarogowym.  Kolejnym daniem były Hryczanyki – kotlety z mięsa i ugotowanej na sypko kaszy gryczanej. Smażone na oleju lub smalcu. Ciekawe dania które dobrze smakowały w tym miejscu

królestwo garów
Wiosenny twarożek - pyszne, chrupiące śniadanie 161

Biały ser i dużo świeżych, chrupiących mniej lub bardziej dodatków w środku czy wiosenny twarożek poleca się na pyszne śniadanie . Zapraszam! Wiosnę czuć i widać na każdym kroku. Nic dziwnego więc, że nasze jedzenie staje się nieco lżejsze i chętniej sięgamy po zieleninę. No przynajmniej ja tak mam. Nie żebym się odchudzała, ale jakoś wcale nie mam ochoty na jakieś(...)dzięki mnie zrobił coś w kuchni pierwszy raz w życiu a na dodatek jest zadowolony bo potrawa smakowała jemu samemu i całej rodzinie. Po to właśnie tutaj jestem. Wolisz białe śniadanie na słodko? Przygotuj twarożek.z owocami i migdałami ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Rodzinne ciasto serowo-czekoladowe z dżemem porzeczkowym 193

kakao 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej – u mnie od Swoja Mąka (polecam! i pamiętajcie o rabacie*) Na warstwę serową: 4 jajka M 230 g cukru 500 g białego sera z wiaderka (nie może być wodnisty) 125 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej mała szczypta soli Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki z kardamonem bez dodatku cukru – polecam

Słodkie okruszki
Ciasto czekoladowo serowe z figą z makiem 194

łyżek wody 3 łyżki ciemnego naturalnego kakao 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) mała szczypta soli Na sernik: 4 jajka M 250 g cukru 500 g białego sera (u mnie z wiaderka, ser nie może być wodnisty!) 1/2 kostki miękkiej margaryny (125 g) mała szczypta soli Dodatki: około pół słoiczka konfitury Carskiej Figa z Makiem Eterno (polecam

Słodkie okruszki
Robię ... masło i ser ! 147

rzeczy się przydaje :) Nie będę podawała konkretnych ilości, bo to zależy ile możemy zdobyć mleka itp., ja miałam 4,5 l i wyszła mi osełka masła i może 500g sera :) Na początku zdobywamy SWOJSKIE MLEKO, następnie przelewamy je do przezroczystego naczynia i odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano patrzymy ile mamy śmietanki i ją zbieramy. Przelewamy do słoika(...)godzin do lodówki, aby stwardniało. W międzyczasie możemy jeszcze kilka razy nadawać kształt osełce, możliwe że jeszcze trochę wody z niej "wyciśniemy". Później masło jest już gotowe do jedzenia ! :) Biały ser : Po 2-3 dniach zabieramy się za ser. Odmierzamy jakieś 0,5l - 0,7 l wody i zagotowujemy. Wrzątek wlewamy do zsiadłego mleka i dokładnie mieszamy, odstawiamy na kilka

charlotte gotuje
Sernik z brzoskwiniami w czekoladowym cieście 220

łyżek wody 3 łyżki kakao – u mnie Emix 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej mała szczypta soli Na warstwę serową: 4 jajka M 250 g cukru 500 g białego sera* 1/2 kostki miękkiej margaryny (125 g) 3 łyżki budyniu śmietankowego (proszek) – u mnie Emix mała szczypta soli *u mnie z wiaderka, ser nie może być wodnisty! Dodatki

Słodkie okruszki
Bułeczki drożdżowe z dżemem i serem. 146

łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki) 1/4 kostki margaryny do pieczenia szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania MASA SEROWA: 250g mielonego sera białego 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku) 1 żółtko gęsty dżem np. powidła śliwkowe KRUSZONKA: 50 g masła lub margaryny 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru cukier puder do posypania(...)misce mieszamy mąkę z cukrem. W rondelku rozpuszczamy masło i gorące przelewamy do miski z mąką, energicznie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.      W misce mieszamy ser z cukrem, żółtkiem i rodzynkami- nadzienie gotowe.      Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na kawałki wielkości sporego orzecha włoskiego, spłaszczamy

Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z serem. 1166

łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki) 1/4 kostki margaryny do pieczenia szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania MASA SEROWA: 250g mielonego sera białego 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku) 1 żółtko 2 łyżki sparzonych rodzynek (opcjonalnie) KRUSZONKA: 50 g masła lub margaryny 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru cukier puder do posypania(...)misce mieszamy mąkę z cukrem. W rondelku rozpuszczamy masło i gorące przelewamy do miski z mąką, energicznie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.      W misce mieszamy ser z cukrem, żółtkiem i rodzynkami- nadzienie gotowe.      Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na cztery części i każdy

Rozpustne gotowanie
Ruskie pierogi na cieście jogurtowym 0% z pieprzem zielonym 143

Wiadomo, że pracy i czasu wymagają, ale po ugotowaniu szybko z talerza znikają.   Ciasto na jogurcie naturalnym 0% przygotowałam i dzięki temu lekkie, elastyczne uzyskałam.  Ziemniaki z serem białym 0% połączyłam i pieprzem wyostrzyłam. Pieprz zielony nadał świeżego, ziołowego aromatu i bardzo fajnego smaku.  Pierogi na dwa sposoby ulepiłam, a dzieciom malutkie, na jeden kęs zrobiłam, które(...)ugniatamy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor z dodatkiem cukru.  Pod koniec dodajemy sól i pieprz – czarny i zielony. Do ziemniaków dodajemy rozkruszony ser, podsmażoną cebulę, całość ugniatamy do połączenia się wszystkich składników, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, tak  aby farsz był wyrazisty. Ciasto porcjami rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki

Moniki Smakołyki
Krótka seria - Wrocław - Łubu Dubu 156

Generalnie chodzi o to aby utrzymać w lokalu konwencję PRLu, wpaść na coś do picia (czytaj wódkę, piwo, wino raczej) i zjeść coś (czytaj pasztet z sosem tatarskim, śledzie, białą kiełbasę). Trochę taki fast food zakrapiany procentami. Łubu Dubu we Wrocławiu, w porównaniu do tych powyższych, poszło o krok dalej. Menu w lokalu jest bardziej rozbudowane i jest w czym(...)dobre, porządnie odsączone z tłuszczu i niegumowate w środku. Na uwagę zasługuje farsz do pierogów, który nie był zmiksowany na jednolitą masę ale wyraźnie było czuć i widać kawałki sera białego, który w dyskretny sposób przemycał swój smak. Z kolei schabowy był porządnie doprawiony i nad wyraz soczysty, nietwardy. Żeberka mięciutkie, mięso odchodzące bez problemu od kości. Oczywiście wszystko obsypane

Right Behind The Kitchen
Sernik agarowy z malinami 167

udoskonalić. Może coś warto zmienić, aby mój sernik agarowy był jeszcze bliższy oryginałowi? Czekam na Wasze opinie! ;) * SKŁADNIKI na foremkę o wymiarach 22x32 cm Sernik agarowy: 800 g mielonego sera białego* 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 300 ml pełnotłustego mleka 1 niewoskowana cytryna 2 czubate łyżki agaru szczypta soli Biszkopt: biszkopt z 3 jajek z tego przepisu Galaretka malinowa(...)szpatułką. Gotowy sernik agarowy przelej na wystudzony biszkopt, wyrównaj szpatułką i wstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia, a najlepiej na całą noc. *Do sernika agarowego zalecam wykorzystanie sera w wiaderku ze względu na jego gładką strukturę. Ważne jest jednak, aby był to w 100% zmielony twaróg, a nie mieszanka śmietanki z mlekiem w proszku i kilkunastoma innymi składnikami

Food Square
Szybki sernik bez pieczenia z malinami 619

jakieś 10-15 min roboty, o ile użyjecie dobrej jakości sera. Tak, wiecie jaki ja używam Powinni mi już płacić za reklamę. Można użyć odsączonego serka wiaderkowego lub zmielonego sera białego tłustego. Kwestia herbatników. Jak po latach robiłam Domek Baby Jagi, ciasto mi się konkursowo rozjechało. Wiecie czemu? Bo dzisiejsze herbatniki, nie przypominają tych z dzieciństwa. Podobnie jak chleb. Wydają(...)poleży nam na zewnątrz, będzie niestety się maślił i nie trzymał ładnego kształtu. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/07\/sernik21.jpg","recipeIngredient":["1000 g sera kanapkowo-sernikowego\r","2\/3 szklanki cukru\r","125g mas\u0142a\r","4 \u0142y\u017cki kakao\r","2 \u0142y\u017cki domowego cukru waniliowego\r","250 g herbatnik\u00f3w

Mieszam w Garnku
Na powrót. Ciepły i pachnący domem. Chleb. 157

kromce prawdziwego chleba. Prawie 120 dni wśród nijakich, suchych i gąbczastych prostokątów, których termin ważności przekraczał często wytęsknioną datę powrotu do domu, do chleba, do kromki z masłem i białym serem.  Teraz rozstaniemy się na krócej, ale już mi go brak. Zjadam kromka za kromką z nadzieją , że robię w ten sposób kolejne zapasy smaku, w pamięci, w sercu(...)razem nie dam się pokonać. Jestem pewna, że "brak czasu" da się znokautować przy nieco lepszej organizacji.  Tymczasem przed wyjazdem piekę jeden z moich ulubionych chlebów. Biały, drożdżowy, najprostszy. Nazywam go ekspresowy, bo robi się w mgnieniu oka i równie szybko znika. Oczywiście, najlepszy na ciepło, z masłem i twarożkiem. Właściwie nie wiem jak smakuje na drugi dzień

KUCHARNIA
Dyniowe grzebyki z serem 195

masła 3 jajka + jedno do posmarowania grzebyków 6 dkg drożdży 1,5 łyżeczki sody 6 łyżek cukru 6 łyżek gotowego puree dyniowego 2 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie : 50 dkg białego sera - twarogu  4 łyżki puree dyniowego pół szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 1 opakowanie budyniu smietankowego Mąkę posiakać z zimnym masłem  , drożdże rozmieszać ze śmietaną

Malinowa Kawiarenka
Kolejna wariacja na temat zapiekanego jabłka + Liebster Blog 101

całkiem sporo, stąd dziś kolejna wariacja z zapiekanym jabłkiem, nie można tego nazwać szarlotką, to taki nietypowy mix ;) Składniki (porcja): białko z 1 jajka 1 jabłko 100g chudego sera białego 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 łyżka płatków owsianych, błyskawicznych firmy Kupiec 1 łyżka/łyżeczka miodu Sposób przygotowania: Twaróg rozduszamy widelcem dodajemy(...)fiolet, ale już dawno bym go zmieniła;p 7. Danie, które kojarzy Ci się z Twoim rodzinnym domem to… Potrawka z ryżem i kurczakiem, rolady, buraczki (mniam), kluski z serem, placki ziemniaczane, zupa owocowa <3 . . . 8. Jaki jest Twój ulubiony jedzeniowy zapach? dużo ich ale dominuje korzenny, piernikowy zapach, cynamon, mniam ;) 9. Jakiej potrawy/deseru najbardziej nie lubisz jeść? zdecydowanie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość