seler - 8745 przepisów (strona:400/583)

pikantny krem z marchewki 119

papryka i kolendra. Oprócz tego, że smaczna to zupa jest szybka, łatwa i tania, bo składniki do jej przygotowania zawsze mamy w domu.  Składniki: 4 duże marchewki kawałek selera korzeń pietruszki kawałek pora mała cebula 3-4 łyżki kaszy manny bagietka śmietanka 18% z kartonika sól pieprz imbir ostra papryka tłuczona kolendra 2 ząbki czosnku natka pietruszki Warzywa obrać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zupa cebulowo-serowa z czosnkiem i grzankami 123

rodziny na pewno szczególnie posmakuje, w końcu oni lubią takie klimaty. Mój mąż był nią zachwycony.  Składniki: 4 cebule 4 ząbki czosnku 200 g boczku wędzonego marchewka kawałek selera korzeń pietruszki 100 g żółtego sera w kawałki natka pietruszki przyprawy: sól, pieprz młotkowany z kolendrą, ostra papryka, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek kilka kromek chleba 1 łyżeczka masła Boczek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zupa na piątek- krem z żółtego grochu 119

kremowa. I jak każda zupa krem bardzo pożywna. Podałam ją z grzankami z domowego chlebka.  Składniki: 300 g grochu łuskanego połówki 1 duża marchew korzeń pietruszki kawałek selera 1 mała cebula liście laurowe ziele angielskie majeranek pieprz sol kolendra mielona  2 łyżki śmietany 2-3 kromki chleba natka pietruszki Groch rano zalać woda i odstawić. Jarzyny obrać, zalać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
flaczki babci Cylki (zabielane z kurczakiem) 105

taka lekka zupa mięsna niż tradycyjne flaki ale bardzo je lubię. Składniki: 500 g flaków wołowych ciętych obgotowanych 500 g fileta z kurczaka 2 marchewki pietruszka biała kawałek selera 3-4 ogórki kiszone 2 cebule szklanka wody z ogórków szklanka słodkiej śmietanki 30% (najlepiej takiej z butelki) 3 łyżki octu winnego, jabłkowego lub spirytusowego majeranek ziela angielskie sól pieprz liście

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
warsztaty słoikowe 154

znoszę), kiszone rzodkiewki (w tym roku robiłam wersję marynowaną, więc sobie odpuściłam) i kiszone warzywa. I na nie się zdecydowałam. W moim słoiczku znalazły się więc m.in marchewka, seler, korzeń pietruszki, kalarepka i chilli. Ciekawa jestem jak wyjdą w smaku ale o tym przekonam się za kilka dni.  Warsztaty bardzo fajne i ciekawe. Szkoda tylko, że takie krótkie- czas

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierogi z mięsem z rosołu 167

farsz: - ok. 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu (dałam mięso z 1 uda indyka, udek drobiowych i dołożyłam pieczone – wszystko bez skóry) - 3 marchewki z rosołu i kawałek selera - 250g boczku wędzonego - 2 – 3 cebule - kilka ząbków czosnku (ilość według upodobań) - 2 jajka - sól morska - świeżo mielony pieprz (do smaku) - 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego Dodatkowo (do wyboru): - natka

mojewypiekiinietylko
Pasztet z ćwiartek kurczaka 172

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 6 średnich ćwiartek 2 marchewki ½ selera cebula 2 czerstwe bułki 3 ząbki czosnku 2 jajka pęczek natki pietruszki sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Mięso dokładnie myjemy i gotujemy z warzywami, przyprawami (ziele angielski, listek laurowy

kulinarnyswiatdomi
ZUPA KREM Z DYNI I ZIELONEJ SOCZEWICY Z CHIPSAMI Z JARMUŻU 122

SKŁADNIKI: 1/2 dyni (moja w całości ważyła 3 kg) włoszczyzna (3 marchewki, 1/4 selera, kawałek kapusty włoskiej, 1 cebula, natka pietruszki, 1 korzeń pietruszki, por) 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 goździki 1 puszka zielonej soczewicy 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 3 suszone papryczki pepperoni 1 łyżeczka suszonego lubczyku świeżo mielony pieprz sól do smaku

ClauditteMissCooking
Gulasz z kurczaka z pieczarkami 187

jest delikatnie zaswiesisty, a dzięki śmietanie - aksamitny. Gulasz podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smak gulaszu można wzbogacić o podsmażoną z pieczarkami paprykę, starte na tarce pietruszkę czy seler, lub o kukurydzę. Gulasz można dodatkowo doprawić koncentratem pomidorowym, sosem sojowym lub pikantnym sosem z chilli. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Pieczone warzywa a'la frytki, z ziołowym sosem jogurtowym 174

wierzycie?? Sami sprawdźcie zatem, zapraszam do kuchni. Dzisiaj będziemy gotować wspólnie troszkę inaczej niż zawsze :) Potrzebujemy ulubione warzywa w ilości takiej, żebyście się najedli. Ja wykorzystałam bataty , marchew , pietruszkę , seler i buraczki . Warzywa obierzcie, opłuczcie i osuszcie - najlepiej papierowym ręcznikiem. Osuszone pokrójcie w słupki, troszkę grubsze niż tradycyjne frytki.  Przygotujcie dużą, płaską blachę i wyłóżcie ją papierem do pieczenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku z serem pleśniowym 150

Składniki: 100 g świeżego szpinaku 1 zielona papryka 1 mały seler 1 pietruszka 1 bakłażan 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka mieszanki suszonych włoskich ziół (do pizzy) po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku 1 gałązka lubczyku sól i pieprz olej oraz kawałek sera

Czerwień i błękit
Gotowane pulpety szpinakowe 149

zrobić naprawdę szybko i bez wysiłku.  Nie każde mięso musi być smażone czy pieczone by było smaczne. Te pulpety są tego doskonałym przykładem. Idealnie smakują z surówką z selera oraz brązowym ryżem. Pozostają wilgotne i soczyste. Można pokusić się o zrobienie do nich sosu, choć nam smakowały w takiej formie, zupełnie bez niczego. 1/2 kg mięsa mielonego 1 duża

Szefowa kuchni
Zupa szczawiowa 123

propozycja bardziej wiosenna, ale ja zupy kocham jeść głównie jesienią i zimą. Mi ona przypomina też dzieciństwo.     Składniki: spora kość od schabu 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 garście szczawiu 1 łyżka masła sól, pieprz pieprz ziołowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki Czytaj dalej... Artykuł Zupa szczawiowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Miruna z tymiankiem pieczona 172

godziny. Filety zwinąć w rulon , można spiąć by się nie obróciły w pieczeniu. Piec ok 30 min w temp 180 st Podawać surówką  Ja podałam z surówką z selera   i frytkami

Gotowanie jest łatwe
Pstrąg w galarecie 272

nieduże pstrągi 2 marchewki pietruszka kawałek pora pół cebuli sól pieprz listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego żelatyna do dekoracji listki selera oliwki marchewka cytryny ogórek Ryby umyć, oczyścić. Przygotować gazę, Ryby zgiąć i obwiązać w takiej formie gazą. W garnku zagotować wodę, włożyć warzywa i przyprawy i ugotować je do miękkości. Warzywa wyjąć a do wywaru włożyć ryby. Gotować

Gotowanie jest łatwe