seler - 8745 przepisów (strona:394/583)

Królewska kartoflanka 146

dzieciństwo – nie ma co dokładać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 por – gruby , tylko jasna część 6-7 dużych ziemniaków 3 łodygi selera naciowego 1 korzeń pietruszki 2 łyżki masła 1 cebula biała 3 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2-3 szklanki bulionu ( drobiowego , cielęcego lub warzywnego ) pęczek

Ogrodnik w podróży
Rosół z kury 141

Składniki: kurczak 1 3/4 litra wody sól włoszczyzna (marchewka, kapusta, seler itp) cebula pieprz posiekana natka pietruszki Wykonanie: Oczyszczoną, kurę włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować. Na dogotowaniu kury dodać opłukaną i oczyszczoną włoszczyznę, a po 20 minutach kapustę włoską, zarumienioną cebulę, pieprz. Gdy kura jest miękka, wyjąć. Rosół przecedzić, odtłuścić. Podawać z makaronem, ryżem, groszkiem ptysiowym, kluseczkami francuskimi

Pychotkaaa
surówka z selera naciowego 103

Polecam Państwu przepis na surówkę z selerem naciowym

Ugotujmy Coś
QUINOA Z WARZYWAMI W SOKU POMIDOROWYM. Właściwości odżywcze. 139

duże marchewki ścieramy na dużych oczkach tarki i rzucamy na rozgrzaną suchą patelnię, posypujemy łyżeczką papryki słodkiej w proszku , mieszamy i zostawiamy na małym ogniu, - pół dużego selera ścieramy na tarce, dorzucamy do marchewki, posypujemy łyżeczką pieprzu, - 2 małe cebulki kroimy w kostkę, dokładamy do warzyw, - 2-3 ząbki czosnku kroimy w plasterki lub wyciskamy do warzyw, - następne przyprawy: pół

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zupa rozgrzewająca z pulpecikami 196

pieczarek 2- papryki słodkie 2- słoiki sosu meksykańskiego 2- puszki fasoli czerwonej sól i pieprz 1- marchewka 1- pietruszka 0,5- selera 0,5 - pora 1- łyżka masła 1- cebula liście laurowe ziele angielskie majeranek 3,5 l wody Pulpety 0,5 kg-mięso mielone jajko - 1 szt bułka tarta - 3 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia mąka

Kuchnia Danusi
Sałatka z pęczakiem i kasztanami 186

Kolejna propozycja z pieczonymi kasztanami. Proponuję dodać kilka do pysznej sałatki. Wbogacą walory smkaowe i podniosą wartość odżywczą. Składniki 1 słoik selera z ananasem 5-7 pieczonych kasztanów 1 mała cebula … Czytaj dalej Sałatka z pęczakiem i kasztanami

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Domowe flaczki wołowe. 103

porcji 1 kg flaków wołowych ( ugotowanych i pokrojonych w paski ) 75 dkg wołowiny rosołowej z kością 8 szklanek wody 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera 1 por 1 cebula 2 łyżki margaryny lub masła 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 5-6 ziaren pieprzu sól pieprz mielony zielona natka pietruszki do dekoracji Sposób wykonania

Przepisy i porady kulinarne
Kapuśniak (z kiszonej kapusty) 161

kiszonej kapusty), ukraińskiej - капусняк . (Wikipedia) żeberka, kości wędzone lub inne mięso na wywar 1/2 kg kiszonej kapusty 4-5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1 mała cebula kawałek selera 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kminku (lub więcej do smaku) garstka prażonej cebulki (użyłam z firmy Rafex ) sól i pieprz  Ugotować wywar mięsny z listkami laurowymi

Di gotuje
Zrazy z mięsa mielonego 161

piekarniku w temperaturze 170 st. C przez ok. 25 minut. Podajemy z dowolnym sosem ( u nas jest to sos koperkowo - czosnkowy ) i surówką,  np. z białej rzodkwi z selerem. Smacznego

Maminek kulinarny
Pasztet wołowo-drobiowy z migdałami 180

tarte - 1 szkl cebula - 2 szt  przyprawa do pasztetu - 2,5 łyżki   Pasztet - typ wielkanocny (Turbo Smak CN) sól i pieprz marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt seler - 1 szt jałowiec - 4 ziarenka   liście laurowe  - 4 bułka tarta do wysypania foremek tłuszcz do formy Przygotowanie : Wołowinę, indyka , umyć , przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować . Następnie warzywa

Kuchnia Danusi
Zupa ogórkowa na wędzonych nóżkach 104

wędzone nogi wieprzowe, marchewka, pietruszka, kawałek selera, 2-3 ząbki czosnku, cebula, 2 listki laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, 500 g ogórków kiszonych, Włoszczyznę umyć, obrać. Do garnka włożyć nogi, włoszczyznę i przyprawy. Zalać zimną wodą i gotować, aż mięso będzie miękkie. Wywar przecedzić, dodać do niego ogórki starte na średniej tarce. Zagotować. Można dodać do smaku

królestwo garów
ROSÓŁ Z PULPETAMI 139

rosół:  porcja rosołowa z kurczaka  5 marchwi  1 korzeń pietruszki  1/2 natka pietruszki  1/2 korzenia średniej wielkości selera  1 średni por  2 cebule  5 listków laurowych  6 kulek ziela angielskiego  3 litry wody  sól i pieprz 1  gałązka lubczyku pulpety:  500 g mięsa mielonego z szynki

KuchcikoweLove
Spaghetti bolognese 134

prosta, szybka i daje jeszcze całkiem spore pole do popisu, jeśli macie więcej czasu na jego przygotowanie (klasyczny sos boloński zawiera w sobie jeszcze drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i seler). W połączeniu z makaronem spaghetti macie pyszny obiad dla całej rodziny! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub z indyka) puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku

MyCookBook.pl
Zupa pomidorowa z ryżem 139

czerwona :) Zupy pomidorowej staram się nie zabielać, wolę podać ją z niewielkim dodatkiem śmietany już na talerzu, co pełni też funkcję dekoracyjną :) Składniki: 5 sporych marchewek 2 pietruszki kawałek selera ok. 300 g koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki przyprawy typu Vegeta 100 g ryżu (użyłam ryżu Basmati) 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii sól pieprz 1/3 łyżeczki cukru (lub troszkę więcej

MyCookBook.pl
Golonka w warzywach gotowana, czyli klasyka na męski obiad - dla Teścia. 211

przestałam szukać dalej. Zakupy zostały poczynione, a w sobotę rano przystąpiłam do działania: Składniki: 1 golonka wieprzowa (ok 1,2 kg) 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 średnia cebula 2 łyżki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ziaren pieprzu 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 4 owoce jałowca 2 ząbki czosnku (moja modyfikacja) łyżka majeranku (moja

Kuchnia po mojemu