wszystko jak należy. Wy nie musicie się tego obawiać ;) ZUPA Z BRUKWI Składniki: - 3 litry wody - 2 średniej wielkości brukwie - 2 nogi z gęsi - 3 marchewki - 4 ziemniaki - kawałek selera - 1 pietruszka - majeranek - pieprz - sól Przygotowanie: Brukiew obieramy, kroimy w sporą kostkę około 3 cm. Wkładamy do miski i sparzamy wrzątkiem, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Gotujemy brukiew w osolonej
Życie zamknięte w smakuwydawało mi się, że jesteśmy jacyś szczególnie zupożerni, ale po głębszym zastanowieniu... ZUPA KOPERKOWA Składniki: - 3 litry wody - 300 gram mięsa (według uznania) - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 4 ziemniaki - 1 cebula - pieprz - sól - koperek – pęczek lub garść mrożonego - 50 mililitrów śmietany 30% - 2 łyżeczki mąki Przygotowanie: Gotujemy wywar z mięsa (zdejmujemy szum). Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, cebulę
Życie zamknięte w smakutani. I smaczny. Czego chcieć więcej? KAPUŚNIAK Składniki: - 3,5 litra wody - 200 gram jakiegoś mięska, można również użyć kości - 100 gram boczku wędzonego - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 cebula - 4 ziemniaki - 1 kilogram kapusty kiszonej - sól - pieprz - ziele angielskie - liść laurowy Przygotowanie: Mięso gotujemy w wodzie, zdejmujemy szum, następnie dodajemy pokrojony boczek wędzony razem ze skórką (boczek
Życie zamknięte w smakupierwszy; nie pamiętam lepszej ogórkowej niż ta mojej mamy. I taką Wam ją daje ;) ZUPA OGÓRKOWA Składniki: - 300 gram mięsa (według uznania) - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 4 ziemniaki - 1 cebula - pieprz - sól - słoik startych ogórków kiszonych + woda z ogórków (opcjonalnie) - 50 mililitrów śmietany 30% - 2 łyżeczki mąki Przygotowanie: Gotujemy wywar z mięsa (zdejmujemy szum). Dodajemy warzywa
Życie zamknięte w smakuilości masła klarowanego (dla smaku). Składniki na farsz: - 400 gram policzków wołowych (albo innej części wołowiny) - 600 gram szynki wieprzowej (albo innej części wieprzowiny) - pół pora - 1 pietruszka - kawałek selera - 2 cebule - pęczek szczypiorku - 2 liście laurowe - ziele angielskie - majeranek - masło - sól - pieprz Przygotowanie farszu: Warzywa obieramy. Wołowinę, wieprzowinę, pora, pietruszkę, 1 cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz umieszczamy
Życie zamknięte w smakuuzasadnione, więc jeżeli i Wy się boicie - przestańcie! ;) CONSOMME DROBIOWE Z POROWO-SZPINAKOWYM RAVIOLI Składniki na bulion drobiowy: - 1 porcja rosołowa z kurczaka - 3-4 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek pora - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 3 litry wody - 2 liście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - sól Przygotowanie bulionu: Porcję rosołową myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą
Życie zamknięte w smakuMięso podałam na puree z selera . Tak naprawdę nie istnieje idealna recepta na stek. Wiele rzeczy trzeba wypróbować i zrozumieć samemu. Nie jestem w stanie podać Wam czasu smażenia steku, bowiem wszystko zależy od tego, jak gruby kawałek mięsa zechcecie przygotować. Mogę zdradzić Wam jednak kilka własnych sekretów. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ Składniki: - dowolny kawałek polędwicy wołowej - odrobina oliwy
Życie zamknięte w smakucreate', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); PĘCZAK Z WARZYWAMI I KISZONĄ KAPUSTĄ Składniki: - 600 mililitrów wody - 1 szklanka kaszy pęczak - 2 - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 por - 150 gram kapusty kiszonej - 1-2 łyżki masła - 2-3 liście laurowej - 2-3 ziarenka ziela angielskiego - pieprz - sól Przygotowanie: Wodę solimy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa
Życie zamknięte w smakuwędzonki – szynki · 2 marchewki · ½ korzenia pietruszki · Kawałek selera · 200 gram śmietany 18% · 2 łyżki mąki
Smaki Ewybardzo aromatyczna. Składniki: 3 l wody 200 gram mięsa ( można też ugotować wywar na kościach np. po schabie, karkówce ) 3 marchewki 4 ziemniaki 1 cebula 1 korzeń pietruszki Nać selera Pojemnik szczawiu (często w takich pojemnikach możemy kupić np. brzoskwinie, nektarynki) 2 jajka Sól, pieprz Wykonanie: Gotujemy w osolonej wodzie wywar na mięsie, szumujemy ok. 15 minut, następnie dodajemy pokrojone
Smaki Ewyczosnkowa jest rewelacyjna a do tego bardzo prosta w wykonaniu. A zatem do dzieła. Składniki: 3 l wody 2 kostki bulionu wołowego 3 marchewki 2 ziemniak 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 4 serki topione – śmietankowe 1 główka czosnku ( ilość zawsze można zmienić, warto smakować ) 2 łyżeczki czosnku granulowanego Sól, pieprz Pestki dyni grzanki Wykonanie: Zagotowujemy wodę, dodajemy kostki bulionu
Smaki EwyPropozycja puree, alternatywa dla obiadowych ziemniaków. W moim przypadku zostały one podane z grillowaną polędwicą z miecznika. Składniki: 4 ziemniaki 1 marchew 1/3 korzenia selera 1 łyżka masła Sól Wykonanie: Obrane i pokrojone warzywa gotujemy w osolonej wodzie. Marchewka gotuje się dłużej, gdy inne warzywa będą już ugotowane, należy je wyjąć i dogotować jeszcze marchew. Ugotowane warzywa rozdrabniamy ( można użyć
Smaki Ewyzupę ugotowaną na wędzonce i podaną z jajkiem. Składniki: Ok. 3 l wody 400 gram wędzonki ( mogą być mieszanką wędzonych kości, kurczaka itp.) 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 4 ziemniaki 1 cebula 4 ząbki czosnku Sól, pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Majeranek Zakwas żurku w butelce ( warto kupić 2 opakowania i znaleźć smak dla siebie odpowiedni ) jajka Wykonanie
Smaki Ewyrosole. Zapewne istnieją różnice w jego wykonaniu zależnie od regionu Polski. Osobiście dla mnie tak wykonany kurczak to już tradycja. Składniki: 1 kurczak 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula Sól, pieprz Woda Sos: 500 ml rosołu 80 gram rodzynek 1 łyżeczka octu 10% 2 łyżeczki cukru pieprz 100 ml śmietany 18% słodkiej Ok 3 łyżeczki mąki Wykonanie: Kurczaka
Smaki Ewypotrzebują podczas jedzenia dodawania jako przyprawy octu lub cytrynowego soku. Galareta jest po kaszubsku, a więc na kwaśno. Składniki: Szczupak 2 l wody 1 marchewka Kawałek pietruszki Kawałek selera 1 cebula 50 -70 ml octu 10% ( zależnie czy ktoś lubi bardziej kwaśne ) Liść laurowy- kilka Ziele angielskie – kilka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka vegety 2 łyżeczki cukru Żelatyna Wykonanie: Warzywa
Smaki Ewy