seler - 8745 przepisów (strona:410/583)

Zupa z dyni z suszonymi pomidorami 157

mięsie z kurczaka z dodatkiem suszonych pomidorów. Zupa jest pikantna, rozgrzewająca i sycąca. Polecam na chłodne dni. Składniki: 1 mała dynia ( dużej część ) 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 2-3 ziemniaki Porcja rosołowa z kurczaka ½ słoika suszonych pomidorów Ok 3 l wody Sól Pieprz cayenne Vegeta Pestki dyni Wykonanie: Kurczaka gotujemy w osolonej wodzie. Dynię i warzywa obieramy

Smaki Ewy
Nadziewana pieczeń wołowa 96

Pieczeń ma oryginalny smak. Warto wypróbować. Składniki: 1 kg wołowiny zrazowej 100 gram słoniny 4 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny Starta skórka z ½ cytryny 2 marchewki Kawałek selera Biała część pora 2 łyżki smalcu 2 szklanki bulionu wołowego Ziele angielskie ( kilka ziaren, zmielić lub rozkruszyć w moździerzu ) Majeranek Sól, pieprz Wykonanie: 2 ząbki czosnku ucieramy z solą, otartą

Smaki Ewy
Zupa rybna 110

gdzie byłam rozczarowana. Dzisiaj przedstawiam własną zupę rybną. Składniki: Ryby ( ok 500 gram, a im różniejsze ryby tym zupa smaczniejsza ) Ok.2 l wody 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula Pęczek koperku Sól Pieprz 1 łyżeczka cukru liść laurowy ziele angielskie Śmietana 18 % 100 ml 2 łyżeczki mąki Ocet Wykonanie: Gotujemy wywar z warzyw w osolonej wodzie z zielem

Smaki Ewy
Zupa z brukwi na gęsinie po kaszubsku 112

należy sparzyć lub przemrozić. Idealna zupa na chłodne dni. Składniki: 1 brukiew 2 l. wody ok. 250 gram mięsa ( oczywiście najlepsza gęsina ) 2 – 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek korzenia selera 4 ziemniaki Sól Pieprz Majeranek Wykonanie: Brukiew obieramy , kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości razem z mięsem.  W między czasie pozostałe warzywa kroimy w kostkę

Smaki Ewy
Ryba po grecku na święta i nie tylko 153

która przejdzie ich smakiem. Może więc na waszych stołach również pojawi się w czasie świąt. Składniki: Dowolna ilość filetów rybnych ( ryba jaką kto lubi ) Kilka marchwi Korzeń pietruszki Korzeń selera Cebula Olej Koncentrat pomidorowy Sól Pieprz Cukier ( dla podkreślenia smaku, około 1 łyżeczki ) mąka Woda Wykonanie: Rybę kroimy na małe kawałki ok. 4 cm, przyprawiamy solą, obtaczamy w mące

Smaki Ewy
Serca indycze w galarecie 121

indyczych, również  ), część trafia do plastikowych pojemników a część do słoiczków na później. Składniki: 1 ½ kg serc  indyczych 2 ½ l wody Sól Pieprz Vegeta 2 marchewki Kawałek selera Kilka listków laurowych Ziele angielskie Ok. 100 - 120 ml octu żelatyna Dekoracja ( dowolna, natka pietruszki, groszek z puszki, marchewka ) Wykonanie: Serca indycze oczyszczamy ( usuwam nadmiar tłuszczu, rzadko się zdarza

Smaki Ewy
Duszona wołowina w warzywach i pomidorach z szybkowara 170

czasu w przygotowaniu posiłku. Ostatnio „odkopałam” szybkowar i zastanawiam się dlaczego tak długo go nie używałam. Wołowinę robiłam około 30 minut. Składniki: ok.600 gram wołowiny 2 marchewki Kawałek selera 1 cebula 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Pomidory z puszki Liść laurowy Ziele angielskie olej Wykonanie: Wołowinę kroimy na kawałki ( plastry jak na małe kotlety, większość wołowiny się nadaje ), dodajemy łyżkę

Smaki Ewy
Kartoflanka – idealna zupa na zimę 195

wywodzi się  z mojego rodzinnego domu, lecz jest mieszanką dopasowaną do własnego smaku. Składniki: Woda 3 litry 1200 gram ziemniaków 2 marchewki 1 duża cebula 1 pietruszka Kawałek selera 300 gram cienkiej kiełbasy 200 gram mięsa ( typu antrykot, ale może być inne ) 150 gram wędzonego boczku Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie 1 łyżka majeranku 3 łyżki musztardy

Smaki Ewy
Zupa fasolowa z nutą wędzonki 101

wody Wędzone skórki z boczku ( ile mamy, możemy tez zastąpić wędzonymi elementami : kości itp. ) ok. 250 - 300 gram czystego mięsa ( np. łopatka ) 4 ziemniaki 2-3 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka Cebula Sól Pieprz Majeranek Wykonanie: Mięso obgotowujemy w wodzie, usuwamy szum. Dodajemy fasolę i solimy. Gotujemy fasolę z mięsem tak długo, aż fasola będzie prawie ugotowana ( trochę to trwa

Smaki Ewy
Domowy kapuśniak 160

Oczywiście zrobiony został na bazie własnej kiszonej kapusty. Składniki: Ok. 3 l wody 1 szyja indycza 200 gram antrykotu 150 gram boczku wędzonego Kilka marchewek ( ja miałam małe ) Kawałek selera Korzeń pietruszki 3 ziemniaki Kapusta kiszona ( tyle co mieści się w słoiku 720 ) Sól Pieprz Liść laurowy – kilka Ziela angielskie – kilka Wykonanie: Antrykot i szyję gotujemy w osolonej wodzie ( zdejmujemy

Smaki Ewy
Pstrąg w galarecie 142

chłodnym miejscu.  Słoiczki czekają na amatorów a schodzą jak ciepłe bułeczki. Składniki: 3 pstrągi ( średnie ) Ok. 2 l wody 2 marchewki ½ pietruszki większej lub 1 mała Kawałek selera Cebula Kilka listków laurowych Ziele angielskie 50 – 100 ml octu cukier Sól Żelatyna Wykonanie: Obrane warzywa z liściem laurowym, zielem angielskim gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Pstrąga oczyszczamy

Smaki Ewy
Zupa krem ze szparagów 85

wykorzystamy tę wołowinę do sałatki razem z główkami ze szparagów. Dzisiaj zapraszam na zupę. Składniki: Kawałek wołowiny może być antrykot Ok. 2 l wody 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 4 ziemniaki ( ja miałam więcej bo były malutkie ) 10 - 15 cm pora Pęczek szparagów Sól Pieprz biały 100 ml słodkiej śmietany Wykonanie: Na osolonej wodzie gotujemy wołowinę, szumujemy. Pod koniec

Smaki Ewy
Zupa ułańska – rodem z Mazowsza 124

jakie posiadam. Zainteresowała mnie. Ciekawe połączenie fasoli z makaronem. Wyszło smacznie. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: Porcja kości do zupy 2-3 skrzydełka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Liść laurowy,  ziele angielskie 100 gram białej fasoli 2 cebule 100 gram cienkiego makaronu 200 gram kiełbasy ( najlepiej myśliwskiej, ja takiej nie miałam ) 100 gram chudego boczku 3 ząbki

Smaki Ewy
Młoda kapusta zasmażana z karkówką 134

Prawie jak danie jednogarnkowe, ale ziemniaczki ugotowałam oddzielnie. Było smacznie. Składniki: 500 gram karkówki ( plastry ) 150 gram boczku wędzonego 1 główka młodej, sporej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora ( około 15 cm ) Pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Ocet jabłkowy Czerwony delikat 2 łyżki mąki Olej woda Wykonanie: Plastry karkówki przyprawiamy czerwonym delikatem ( nie rozbijamy ), pozostawiamy do zamarynowania

Smaki Ewy
Botwinka z jajkiem 130

Dzisiaj jednak zupa ze świeżej botwinki. Składniki: Ok. 2 l – 2 ½ l wody Ćwiartka z kurczaka 3 marchewki ( ja miałam małe więc było ich  więcej ) Pietruszka korzeń Kawałek selera lub 1 mały młody Pęczek botwinki z buraczkami 4 ziemniaki Gęsta kwaśna śmietana Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Ocet lub sok z cytryny Jajka ugotowane na twardo Wykonanie

Smaki Ewy