seler - 8745 przepisów (strona:326/583)

Zupa koperkowa z kaszą gryczaną białą 106

PRZEPIS NA ZUPĘ KOPERKOWĄ Składniki na zupę koperkową: 600g ziemniaków pęczek kopru 4 łyżki kaszy gryczanej białej 1 cebula 3 łyżki masła 1 korzeń pietruszki 1 marchewka kawałek korzenia selera liść laurowy 5 szt ziela angielskiego sól pieprz ½ szkl słodkiej śmietanki Jak zrobić zupę koperkową: Zacznij od zrobienia wywaru warzywnego. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle w garnku. Dodaj pokrojone

Dorota Smakuje
Sałatka warzywna ze szczypiorkiem 132

można również rozbudować, dodając do niej grillowanego kurczaka lub ulubioną wędlinę. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 50 minut Składniki na sałatkę warzywną ze szczypiorkiem: 2 duże marchewki 1 korzeń selera 1 pietruszka 3 ziemniaki 1 cebula (opcjonalnie) 2 ogórki kiszone 3 jajka 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 1 pęczak szczypiorku 2 - 3 łyżki majonezu pieprz i sól do smaku

Gotuj w domu
Flaki z boczniaków 135

tradycyjnymi mięsnymi flakami. Flaki z boczniaków to po prostu pyszna aromatyczna zupa grzybowa. ok. 400 gramów boczniaków 200 gramów włoszczyzny mrożonej lub 1 mała marchewka, 1 mała pietruszka, kawałek selera, kawałek pora. 1,5 litra dowolnego bulionu lub wody 4/5 kulek ziela angielskiego 3 duże liście laurowe pół płaskiej łyżeczki imbiru szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz pół łyżki majeranku

Andzia Pichci
Oberiba na gęsto 158

terenach śląska ludzie żyli bardzo skromnie i oszczędnie. Mieszkańcom musiało wystarczyć to co zebrali z pola i przydomowego ogródka. Każda gospodyni w ogrodzie uprawiała marchew, pietruszkę, seler, fasolę, groszek, dynię, cebulę, ogórki i kalarepę zwaną oberibą. Warzywa te stanowiły podstawę witaminowego zaopatrzenia śląskiego stołu. Oberiba na gęsto to potrawa, którą można przygotowywać już wczesną wiosną, gdyż kalarepa wyrasta najwcześniej

bistro mama
Zupa grzybowa ze śmietaną 130

Dobrze sprawdzają się łazanki. My dodaliśmy spaghetti, bowiem takie nam zostało z poprzedniego dnia. Składniki: Bulion warzywny: 3 młode marchewki 1 pęczek pietruszki z natką 1 por 2 młode selery 1 cebula 4 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu 1 liść laurowy sól Zupa: 50 g suszonych grzybów 1,2 litra bulionu warzywnego 1 cebula 1 płaska łyżka maki

R'n'G Kitchen
Zupa krem z batatów i marchewki z rozmarynem 204

wygląda zachęcająco? Komu miseczkę? Jeszcze troszkę zostało :)  Składniki na kilka porcji: zupa : 2 duże bataty 3 ziemniaki 3 pomarańczowe marchewki 1 korzeń pietruszki lub pasternaka mały kawałek selera 3 ząbki czosnku mała gałązka rozmarynu zielona pietruszka 1 łyżka masła ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz albo chilli do smaku grzanki : kilka kromek chleba na grzanki masło klarowane do podsmażenia

Ze smakiem i z pasją
Zasady zdrowego odżywiania, czyli #WYZWANIE5PORCJI warzyw i owoców + przepisy 164

Śniadaniowy pucharek z jagodami, jogurtem i płatkami       Zielony koktajl z ananasem         Tropikalny zielony koktajl z ananasem, bananem, jarmużem i selerem      Zielony koktajl z dominującą nutą banana    Zielony koktajl z jarmużem i tropikalnym akcentem      Pasta jajeczna z awokado       NA OBIAD: Zapiekanka z pieczonymi

Passions hobbies life
Chłodnik z botwinki 118

ząbki czosnku mały pęczek włoszczyzny liść laurowy, kilka ziaren pieprzu sok z cytryny lub ocet z czerwonego winogrona sól, pieprz mielony, cukier kefir Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora oraz liść laurowy i ziarna pieprzu wrzucić do ok. 3/4 l wody - gotować W trakcie dodać pokrojone buraki, gdy się wygotują dodać umytą, pokrojoną botwinkę wraz z buraczkami- gotować

Proste Potrawy
Barszcz zabielany z wkładką 116

fasolą. U mnie wersja na bogato z julienkami warzyw, ziemniakami i czerwoną fasolą. A Ty? Jaką wersję barszczu lubisz najbardziej? Składniki: 400 g buraków 250 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 2 l wody 0,5 szklanki zakwasu burakowego 0,5 szklanki śmietanki 18% sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru 1 ząbek czosnku polskiego dodatkowo: 2 średnie

Mój pomysł na
Sałatka jarzynowa z majerankiem i czosnkiem 133

kurzych, jajek ugotowanych na twardo 3 średniej wielkości ogórki kiszone 1 mała cebula 6 ziemniaków , średniej wielkości , ugotowanych w mundurkach 2 średniej wielkości , gotowane w skórce marchewki 1/2 małego selera korzeniowego , także ugotowanego ze skórą 4 duże ząbki czosnku 2 łyżki suszonego , otartego majeranku 1 łyżka cukru 1 łyżka musztardy sarepskiej lub chrzanowej 3 łyżki gęstego majonezu sól , pieprz

Ogrodnik w podróży
Pieczeń wołowa starym sposobem. Aromatyczny sos i mięso, które rozpływa się w ustach [PRZEPIS] 154

jest jednak tego warta. Przepis na pieczeń wołową starym sposobem Składniki: kilogram goleni wołowej z kością lub mięsa z innej części, o których mowa powyżej, 2 marchewki, pół korzenia selera, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, szklanka wytrawnego czerwonego wina, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, olej. Zrób tak: warzywa kroimy w większą kostkę i przesmażamy na głębokiej patelni z niewielką

Kulinarna Polska
PRZEPIS: PRAWDZIWY KRUPNIK POLSKI 120

kaszy jęczmiennej perłowej. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam. Pyszny, domowy krupnik polski. Oto składniki i przyprawy na krupnik polski: ok. 300g mieszanych warzyw (marchew, korzeń pietruszki, seler) 1 duża cebula - podpiec ok. 300g żeberek wieprzowych albo skrzydełek z kurczaka przyprawy np: sól, pieprz, ziele, listek laurowy. następnie: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej, średniej + około 3-4 razy tyle

Moja Książka Kucharska
GOLONKA FASZEROWANA - KROK PO KROKU 232

Składniki: 2 przednie golonki bez kości sól- ok 1,5 łyżki pieprz ziarna- 8 sztuk ziele angielskie- 5 sztuk liść laurowy 3-4 sztuki 2 marchwie 1 pietruszka pół selera 1 cebula farsz: 20 dag mięsa mielonego- u mnie z szynki sól, pieprz zalewa do peklowania: 1, 5 l wody  1,5 łyżki soli 5 ziaren ziela

Z Majeczką w kuchni
Insalata frutti di mare w klimacie zero waste 133

mare z warzywami w zalewie ( odsączyłam zalewę ). Słoiczek umyłam, przyda się na dżemy. cebulkę i bazylię, które rosną na parapecie połowy czerwonej papryki sezamu białego i czarnego kilku listków selera naciowego oliwy z oliwek extra vergine + różowej soli himalajskiej do smaku 2 autentyczne jaja od autentycznych kur żyjących na wolności z malowniczego Podkarpacia Z tych kilku porozrzucanych po lodówce składników

Z Kuchni Do Kuchni
Barszcz biały na zakwasie 120

Składniki: 1,5 litra wody 150 g wędzonego boczku około 800 ml zakwasu pszennego (polecam domowy, ale można użyć kupny w butelce) 2 marchewki 2 pietruszki 1 por pół selera 6-7 białych kiełbasek Maestro Henryk Kania (w tradycyjnej wersji wykorzystuje pęto surowej kiełbasy) 2-3 suszone grzybki przyprawy: majeranek, pieprz, sól 1 ząbek czosnku (lub około 1 łyżki tartego

Słodkie okruszki