PRZEPIS NA ŻUREK GRZYBOWY Składniki na żurek grzybowy: 1 słoik (300g) zakwasu z mąki żytniej 5 dag suszonych borowików 500g ziemniaków 1 cebula 2 marchewki 2 korzenie pietruszki plaster selera korzeniowego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 8 szt ziela angielskiego sól pieprz biały 2 łyżeczki majeranku 6 jaj ugotowanych na twardo – przepis 100ml mleka lub śmietanki do zabielenia
Dorota SmakujeSkładniki: 160 g łososia bez skóry 1 cebula 100 g ryżu 250 g szparagów 2 łodygi selera naciowego ok. 1,5 szklanki bulionu, może być z kostki 1/2 kubeczka skyru, jogurtu … Czytaj dalej Ryż z łososiem i szparagami
czarrna od kuchnikapusta włoska 1 cebula śmietana 18 % 1,5 l bulionu warzywnego 4 ziemniaki 3 marchewki 1 średnia pietruszka pół pora kawałek selera mały pęczek koperku 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki majeranku Przygotowanie: Fasolę zalałem zimną wodą, odstawiłem na noc. Na drugi dzień ugotowałem ją w osolonej wodzie
R'n'G Kitchensmaczną, tanią i łatwa do przygotowania surówkę do obiadu. Surówka coleslaw pochodzi z kuchni amerykańskiej i jej bazą jest drobno poszatkowana kapusta biała. Często dodaje się do niej marchewkę, selera naciowego, jabłko ale inne składniki i wariacje równie są smaczne. Dresingiem do tej surówki jest zwykle majonez z dodatkiem niewielkiej ilości musztardy i soku cytrynowego. Zapraszam do wypróbowania mojej wersji
Dorota Smakujedodaj cebulę, groszek i odrobinę musztardy. Jeśli słodsza – więcej jabłka i kukurydzę. Możliwości jest wiele Składniki: 500g ugotowanej marchewki 500g ugotowanej pietruszki 500g ugotowanych ziemniaków 300g ugotowanego selera (korzeń) 2 duże jabłka 5 jajek majonez pieprz sól warzywa, jabłka i jajka pokrój w kostkę i wymieszaj w dużej misce dodaj majonez – najpierw 2-3 łyżki. W razie potrzeby
SandraFrej.compiersi kurczaka 2 ćwiartki kurczaka 2 szt golonki z indyka 400 g wątróbki drobiowej 200 g serduszek drobiowych 1 szt cebuli 2 szt. marchewki 2 szt. pietruszki 1/2 szt. selera 100 g rozpuszczonego masła 1 szt. suchej kajzerki 4 szt jajka sól, pieprz, pieprz ziołowy, 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, 2 ziarenka pieprzu, gałka muszkatołowa, suszony czosnek, majeranek tłuszcz
Mieszam w Garnkuwege – pieczone, ziołowe ziemniaki z dodatkiem warzyw podane z surówką z kapusty pekińskiej. Jogurt naturalny możecie zastąpić śmietaną. Świetnym dodatkiem, który sprawdzi się będzie także tarta pietruszka lub seler, będzie pysznie! Zapraszam na szybką surówkę z kapusty pekińskiej, marchewki tartej i jabłek. SKŁADNIKI: 1 kapusta pekińska, u mnie 680 g 2 marchewki 3 jabłka 330 g jogurtu naturalnego sól
Zasmakuj Kuchnigotowania lub smażenia zawarte w szpinaku azotany przekształca się w azotyny. Naukowo udowodnione jest, że spożywanie azotynów może przyczynić się do powstawania nowotworów. Podobna sytuacja wygląda z burakami, rzodkiewką, selerem i marchwią. Te warzywa są bardzo zdrowe, ale tylko i wyłącznie jak spożywamy je na surowo! Grzyby Lubisz zupę grzybową? Jak ją przyrządzisz jesz ją kilka dni? Podgrzewanie grzybów
To Musisz Wiedziećkapusty to moja propozycja na bardzo zdrowy napój, szczególnie teraz nam przydatny – wzmacniający odporność. Taki zakwas staram się nastawiać dość często (na przemian z zakwasem z buraków, selera czy innymi kiszonkami) i regularnie popijać zimą i wczesną wiosną. Dlaczego warto pić sok z kiszonek? bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają dwa razy więcej witamin
Dorota Smakujewykorzystanie resztek po rosołowych. Czyli nic się nie zmarnuje i mamy pyszny dodatek do kanapek. ok 400-500 gramów mięsa z rosołu 250 gramów warzyw z rosołu(marchewka,pietruszka,seler) 1 średnia cebula 2 jajka M 2-3 czubate łyżki bułki tartej wegeta pieprz pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 1 łyżka majeranku duża szczypta imbiru Mały
Andzia Pichcikoncentracie, passacie lub pomidorach z puszki – w sezonie jak najbardziej pomidory świeże. SKŁADNIKI: ok. 1,5-2 l wody 3 marchewki 2 pietruszki 1 mała cebula 1/4 selera 3 ziemniaki mały kawałek pora (jasna część) 310 g koncentratu pomidorowego pęczek natki 1/2 szklanki śmietanki 30% płaska łyżka vegety natur, sól, pieprz, szczypta suszonego lubczyku 2 kulki ziela angielskiego, liść
Zasmakuj Kuchnipieprz, kurkuma, curry, imbir) Dodatki: – szczypiorek, tahini Sposób przygotowania Marchewkę z pietruszką obierz, umyj i przekrój na pół. Warzywa z kurczakiem ugotuj na bulionie (ewentualnie dodaj cebulę, pora, seler). 3 szklanki bulionu zmiksuj z ugotowaną marchewką, pietruszką, mleczkiem kokosowym, olejem, sokiem z cytryny i przyprawami. Dodaj pokrojonego kurczaka, pastę sezamową i posyp szczypiorkiem. Zjadaj ze smakiem. Wartość odżywcza Kalorie
Mrs. Endorfinaprofanacji. Tuszka z dużego, tłustego królika wraz z podrobami ok. 3 kg 800 g podgardla wieprzowego 2 kajzerki 5 jaj L 4 marchewki 2 pietruszki 1 por 1/ 2 selera 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe Sól Pieprz Czosnek granulowany Gałka muszkatołowa Papryka słodka w proszku Imbir mielony 1/2 kostki masła 2 łyżki bułki tartej 5 gałązek świeżego rozmarynu
Krylowa Kuchniapodpowiadamy, że można wykorzystać ciecierzycę z puszki. Hummus podajemy z różnymi dodatkami – ziarnami sezamu, czarnuszką, mieloną papryką, natką pietruszki – najczęściej do grzanek z bagietki, surowych warzyw korzeniowych, selera naciowego lub krakersów. Składniki na hummus 125 g ciecierzycy 5 łyżek pasty sezamowej (tahini) 1 / 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 3 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku
niecodziennikpary