seler - 8745 przepisów (strona:320/583)

Żurek grzybowy 118

PRZEPIS NA ŻUREK GRZYBOWY Składniki na żurek grzybowy: 1 słoik (300g) zakwasu z mąki żytniej 5 dag suszonych borowików 500g ziemniaków 1 cebula 2 marchewki 2 korzenie pietruszki plaster selera korzeniowego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 8 szt ziela angielskiego sól pieprz biały 2 łyżeczki majeranku 6 jaj ugotowanych na twardo – przepis 100ml mleka lub śmietanki do zabielenia

Dorota Smakuje
Ryż z łososiem i szparagami 173

Składniki: 160 g łososia bez skóry 1 cebula 100 g ryżu 250 g szparagów 2 łodygi selera naciowego ok. 1,5 szklanki bulionu, może być z kostki 1/2 kubeczka skyru, jogurtu … Czytaj dalej Ryż z łososiem i szparagami

czarrna od kuchni
Barszcz ukraiński z kiełbasą jałowcową 86

kapusta włoska   1 cebula   śmietana 18 %   1,5 l bulionu warzywnego   4 ziemniaki   3 marchewki   1 średnia pietruszka   pół pora   kawałek selera   mały pęczek koperku   1 łyżka masła klarowanego   2 łyżki majeranku  Przygotowanie: Fasolę zalałem zimną wodą, odstawiłem na noc. Na drugi dzień ugotowałem ją w osolonej wodzie

R'n'G Kitchen
Coleslaw z burakiem i kukurydzą 90

smaczną, tanią i łatwa do przygotowania surówkę do obiadu. Surówka coleslaw pochodzi z kuchni amerykańskiej i jej bazą jest drobno poszatkowana kapusta biała. Często dodaje się do niej marchewkę, selera naciowego, jabłko ale inne składniki i wariacje równie są smaczne. Dresingiem do tej surówki jest zwykle majonez z dodatkiem niewielkiej ilości musztardy i soku cytrynowego. Zapraszam do wypróbowania mojej wersji

Dorota Smakuje
PODSTAWOWA SAŁATKA JARZYNOWA 53

dodaj cebulę, groszek i odrobinę musztardy. Jeśli słodsza – więcej jabłka i kukurydzę. Możliwości jest wiele Składniki: 500g ugotowanej marchewki 500g ugotowanej pietruszki 500g ugotowanych ziemniaków 300g ugotowanego selera (korzeń) 2 duże jabłka 5 jajek majonez pieprz sól warzywa, jabłka i jajka pokrój w kostkę i wymieszaj w dużej misce dodaj majonez – najpierw 2-3 łyżki. W razie potrzeby

SandraFrej.com
Pasztet drobiowy 110

piersi kurczaka 2 ćwiartki kurczaka 2 szt golonki z indyka 400 g wątróbki drobiowej 200 g serduszek drobiowych 1 szt cebuli 2 szt. marchewki 2 szt. pietruszki 1/2 szt. selera 100 g rozpuszczonego masła 1 szt. suchej kajzerki 4 szt jajka sól, pieprz, pieprz ziołowy, 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, 2 ziarenka pieprzu, gałka muszkatołowa, suszony czosnek, majeranek tłuszcz

Mieszam w Garnku
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ, MARCHEWKI I JABŁKA 98

wege – pieczone, ziołowe ziemniaki z dodatkiem warzyw podane z surówką z kapusty pekińskiej. Jogurt naturalny możecie zastąpić śmietaną. Świetnym dodatkiem, który sprawdzi się będzie także tarta pietruszka lub seler, będzie pysznie! Zapraszam na szybką surówkę z kapusty pekińskiej, marchewki tartej i jabłek. SKŁADNIKI: 1 kapusta pekińska, u mnie 680 g 2 marchewki 3 jabłka 330 g jogurtu naturalnego sól

Zasmakuj Kuchni
Jakich produktów nie odgrzewać. Mogą być toksyczne! 317

gotowania lub smażenia zawarte w szpinaku azotany przekształca się w azotyny. Naukowo udowodnione jest, że spożywanie azotynów może przyczynić się do powstawania nowotworów. Podobna sytuacja wygląda z burakami, rzodkiewką, selerem i marchwią.  Te warzywa są bardzo zdrowe, ale tylko i wyłącznie jak spożywamy je na surowo! Grzyby Lubisz zupę grzybową? Jak ją przyrządzisz jesz ją kilka dni? Podgrzewanie grzybów

To Musisz Wiedzieć
Zakwas z kapusty 137

kapusty to moja propozycja na bardzo zdrowy napój, szczególnie teraz nam przydatny – wzmacniający odporność. Taki zakwas staram się nastawiać dość często (na przemian z zakwasem z buraków, selera czy innymi kiszonkami) i regularnie popijać zimą i wczesną wiosną. Dlaczego warto pić sok z kiszonek? bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają dwa razy więcej witamin

Dorota Smakuje
Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu 128

wykorzystanie resztek po rosołowych. Czyli nic się nie zmarnuje i mamy pyszny dodatek do kanapek. ok 400-500 gramów mięsa z rosołu 250 gramów warzyw z rosołu(marchewka,pietruszka,seler) 1 średnia cebula 2 jajka M 2-3 czubate łyżki bułki tartej wegeta pieprz pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 1 łyżka majeranku duża szczypta imbiru Mały

Andzia Pichci
ZUPA POMIDOROWA Z ZIEMNIAKAMI 161

koncentracie, passacie lub pomidorach z puszki – w sezonie jak najbardziej pomidory świeże. SKŁADNIKI: ok. 1,5-2 l wody 3 marchewki 2 pietruszki 1 mała cebula 1/4 selera 3 ziemniaki mały kawałek pora (jasna część) 310 g koncentratu pomidorowego pęczek natki 1/2 szklanki śmietanki 30% płaska łyżka vegety natur, sól, pieprz, szczypta suszonego lubczyku 2 kulki ziela angielskiego, liść

Zasmakuj Kuchni
Zupa marchewkowa z kurczakiem 90

pieprz, kurkuma, curry, imbir) Dodatki: – szczypiorek, tahini Sposób przygotowania Marchewkę z pietruszką obierz, umyj i przekrój na pół. Warzywa z kurczakiem ugotuj na bulionie (ewentualnie dodaj cebulę, pora, seler). 3 szklanki bulionu zmiksuj z ugotowaną marchewką, pietruszką, mleczkiem kokosowym, olejem, sokiem z cytryny i przyprawami. Dodaj pokrojonego kurczaka, pastę sezamową i posyp szczypiorkiem. Zjadaj ze smakiem. Wartość odżywcza Kalorie

Mrs. Endorfina
Pieczony pasztet z królika 109

profanacji. Tuszka z dużego, tłustego królika wraz z podrobami ok. 3 kg 800 g podgardla wieprzowego 2 kajzerki 5 jaj L 4 marchewki 2 pietruszki 1 por 1/ 2 selera 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe Sól Pieprz Czosnek granulowany Gałka muszkatołowa Papryka słodka w proszku Imbir mielony 1/2 kostki masła 2 łyżki bułki tartej 5 gałązek świeżego rozmarynu

Krylowa Kuchnia
Hummus 93

podpowiadamy, że można wykorzystać ciecierzycę z puszki. Hummus podajemy z różnymi dodatkami – ziarnami sezamu, czarnuszką, mieloną papryką, natką pietruszki – najczęściej do grzanek z bagietki, surowych warzyw korzeniowych, selera naciowego lub krakersów. Składniki na hummus 125 g ciecierzycy 5 łyżek pasty sezamowej (tahini) 1 / 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 3 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku

niecodziennikpary