seler - 8745 przepisów (strona:317/583)

Potrawka z serc indyczych 115

danie i wyjątkowo smaczne. Można podawać z kaszą, ryżem ,ziemniakami. W mojej rodzinie przyjęła się kasza i szczerze polecam tę wersję. Składniki 1/2 kg serc indyczych 1 marchewka kawałek selera naciowego 1 mała czerwona papryka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 kostka bulionowa drobiowa 1 łyżka mąki pszennej kilka łyżek oleju pieprz,sól … Czytaj dalej Potrawka z serc

gotuj ze mną
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z CURRY I RODZYNKAMI – idealna na Święta 139

morskiej soli. Składniki: przyprawy 49,7% (kurkuma 16,2%, kolendra 7,5%, kozieradka 6%, kminek, imbir 4%, cynamon, chili, czosnek, goździki), sól morska, suszone warzywa 8% (cebula, marchew, seler). Wypróbowałam ją niedawno w swoich kulinarnych podbojach i jestem zachwycona. Świetnie nadaje się do moich ukochanych orientalnych dań – kuchni indyjskiej, a także arabskiej, w której jak wiecie jestem totalnie zakochana

Ostra na Słodko
Zupa krem z dyni i sera na ostro 126

Bardzo smaczna zupka krem. Dla mnie rewelacja, dokładnie mój smak. Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaka obrać i pokroić. Marchewki obrać i pokroić, seler umyć i pokroić. Chili rozciąć, usunąć błonki i nasionka, oczyszczoną chili pokroić. Jeśli chcecie jeszcze bardziej ostrą można dodać dwie chili. ja miałam bardzo ostrą chili, więc jedna to było wystarczająco. Czosnek obrać

Kuchnia Pokoleń
Zupa potrawkowa 145

lubicie marnować jedzenia? Jeśli tak, to ta zupa na stałe zagości na waszych stołach. Składniki 500 g pieczonego kurczaka (może być gotowany) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 1 por (biała część) 1 szklanka mrożonego groszku 1/2 małego kalafiora 1,2 litra bulionu drobiowego 500 ml passaty pomidorowej 5 łyżek ryżu 1 łyżka suszonego lubczyku cukier sól, pieprz

R'n'G Kitchen
Żurek śląski 223

Składniki: 0,5 l zakwasu żytniego 2 marchewki 2 pietruszki 3-4 ząbki czosnku ćwiartka selera cebula wędzone żeberko 2 kiełbasy chłopskie 2 łyżeczki chrzanu tartego majeranek, sól, pieprz kilka ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 3-4 łyżki śmietany kremówki Przygotowanie: Umyte i obrane warzywa (cebulę opalić na gazie) włożyć do garnka i zalać ok 2 l wody

Gaździnka warzy
Warsztaty z gwiazdą i z All About Life 139

rozwiązanie zarówno na drugie śniadanie do pracy, spotkanie w gronie znajomych czy karnawałową imprezę. Przepis na sałatkę krabową Surimi 2 opakowania paluszków krabowych SURIMI, 6 ogórków konserwowych, 4 jajka, seler naciowy, pęczek szczypiorku, majonez light, sól Appetita, pieprz kolorowy ziarnisty Appetita. Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Wszystkie produkty pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem Appetita i wymieszać. Sałatka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
KROKIETY Z MIĘSEM I SZPINAKIEM 306

kolejnym dniu po gotowaniu rosołu lub innej zupy na mięsnym wywarze. Jest świetnym sposobem na nie wyrzucanie resztek i nie marnowanie jedzenia.  Mięso wraz z marchewką, pietruszką i selerem, a w tym przepisie, także z podsmażonym (z cebulką i czosnkiem) szpinakiem, rozdrabniamy w malakserze lub mielimy w maszynce. Przygotowany farsz rozprowadzamy na cieniutkich naleśnikach, zwijamy w roladki i panierujemy

cool and minty
Aksamitna zupa z pieczonymi ziemniakami 216

ziemniaków łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy 1-2 cebule (u mnie była to jedna wielka cebula czosnkowa) 1 duża marchew 1 korzeń pietruszki lub około 200 g selera 1-1,5 litra wody przyprawy: płaska łyżeczka kurkumy, łyżeczka suszonego czosnku, łyżeczka gałki muszkatołowej, sól 2-3 łyżki oleju do smażenia wedle uznania: 250 ml mleka (u mnie migdałowe) drobny makaron

greenscarf
Zupa pomidorowa z kapustą włoską + filmik 163

przepisu dołączyłam filmik -> na końcu posta. * * * Składniki na wielki gar zupy: kawałek mięsa (u mnie golonka indycza) ok. 3 litry wody 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera (korzeń) kawałek pora 1 cebula 3 ziemniaki ćwiartka główki kapusty włoskiej garść liści laurowych i ziela angielskiego 3 łyżeczki soli szczypta czarnuszki i kozieradki eko-przyprawa do rosołu pieprz majeranek słoiczek

Kawa z mlekiem
Pasztet Drobiowy Z Wątróbką ( Z Mięsa Z Rosołu) 218

rosołu/bulionu 2 liście laurowe (jeśli dodajecie liście do rosołu, to pomijamy je) 2 cebule z rosołu lub ugotowane z wątróbką 1-2 ząbki czosnku warzywa z rosołu (kawałek selera, 2-3 marchwie, 1-2 pietruszki) sól, pieprz ewentualnie majeranek ewentualnie trochę gałki muszkatołowej ( ja nie dałam) ewentualnie tymianek (też nie dałam) smalec do wysmarowania foremki bułka tarta do obsypania

Gotowanie...to proste !
Co jeść jesienią? 166

diecie na jesień warto przygotowywać zupy z warzyw korzeniowych: pora, cebuli, buraków lub ich mieszanki w naszej lubianej zupie jarzynowej – wtedy dołączamy do nich jeszcze marchew, pietruszkę i selera. Stosuj jak najczęściej produkty rozgrzewające – to nie tylko przyprawy: anyż, goździki, kardamon, kurkuma i cynamon, ale także miód, imbir, Odżywianie jesienią powinno uwzględniać je w codziennym menu. Woda zdrowia doda

365 dni dookoła kuchni
Krupnik - rozgrzewająca zupa na jesień + filmik 165

zupy dołączony jest filmik -> na końcu posta. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na ok. 3 litry zupy): kawałek mięsa (u mnie golonka indycza) 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera (korzeń) kawałek pora 1 cebula 3 ziemniaki garść posiekanej świeżej natki pietruszki 3 łyżeczki soli garść liści laurowych i ziela angielskiego szczypta czarnuszki i kozieradki suszony lubczyk pieprz eko-przyprawa

Kawa z mlekiem
pasztet z czerwonej soczewicy 154

pasztet mięsny. Polecam spróbować ;) Składniki: 1,5 szklanki czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 duża marchew 1 liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1 pietruszka kawałek selera  2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy z oliwek 3 jaja 1/4 szklanki bułki tartej Soczewicę należny namoczyć w wodzie przez ok 2 godziny. Warzywa obrać, włożyć do garnka

Słodki Zakątek
ZUPA GOŁĄBKOWA 138

kapustę ;) Składniki: * 300 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 cebula * 2 łyżki oleju * 220 g koncentratu pomidorowego * 1,5 l bulionu warzywnego:   * 1 nieduża kość wieprzowa   * 1/4 korzenia selera   * korzeń pietruszki   * 1 marchewka   * 1 por   * 4 ziarenka ziela angielskiego (użyłam  Skworcu )   * 3 liście laurowe (użyłam  Skworcu ) * 100 g ryżu (użyłam  basmati

Zrób to smacznie