seler - 8745 przepisów (strona:145/583)

Zupa botwinkowa z ziemniakami 127

chłodnika mam już dość kombinuję inaczej Dzisiaj zupa botwinkowa – idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Składniki: pęczek botwiny 6 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 skrzydełko z kurczaka sól pieprz 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka mąki   Do garnka z wodą wkładam skrzydełko, gotuję przez 15 minut. Dodaję seler w kawałku – obrany. Marchewkę

MojaQchnia.pl
Ryżowo pieczarkowe kotleciki 219

tylko cieszy smakiem, ale tak jak inne naturalnym składem: ryż Arborio 91%, suszone grzyby shiitake (twardnik japoński) 6,4%, warzywa suszone 2,6% (cebula, czosnek, natka pietruszki). Może zawierać seler. Polecam! Składniki: niepełne opakowanie Risotto z pieczarkami the Green Woodpecker Trill * 2 jajka woda + opcjonalnie bulion warzywny sól ziołowa i czarny mielony pieprz do smaku 2 łyżki posiekanego koperku około(...)łyżek bułki tartej olej do smażenia *Naturalny skład! Ryż Arborio 91%, pieczarki suszone 6,4%, warzywa suszone 2,6% (cebula, czosnek, natka pietruszki). Może zawierać seler. Przygotowanie: Do garnuszka wlewamy wodę (na początek około 2 i 1/2 szklanki wody), zaczynamy gotować (na mniejszym ogniu) i wsypujemy nasze risotto. W trakcie gotowania podlewamy wodą lub bulionem warzywnym (bulion doda smaku). Gotujemy

Słodkie okruszki
Zupa z kalarepą 140

przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki: 3 skrzydełka z kurczaka 2 duże kalarepy 2 średnie marchewki kawałek selera 1 pietruszka 3 średnie ziemniaki 200 g śmietany do zupy 1 łyżka masła klarowanego 1/2 łyżeczki cząbru sól pieprz koperek Do garnka włożyć skrzydełka i zalać zalać wodą.i zagotować(...)Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, kalarepę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i lekko zeszklić na nim pokrojone w kostkę warzywa. Dodać do garnka z mięsem. Doprawić solą, pieprzem i cząbrem. Gotować aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlać śmietanę i dodać posiekany koperek. Nie gotować już. zupa z kalarepą

O kuchni z uczuciem
Botwinka z kaszą w koszulce 188

boczku. Wegetarianie mogą pominąć chipsy. Całość zrobimy w 30 minut, a obiad jest do tego tani i wiosenny. 1 szklanka kaszy bulgur 1 pęczek botwiny 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 jajka 10 dkg boczku wędzonego plastry olej rzepakowy sól, pieprz 2 szklanki bulionu warzywnego Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną drobno cebulę. Dodaję kaszę bulgur(...)dalej smażę razem minutę. Wlewam bulion, dodaję pokrojoną marchewkę w talarki, i seler naciowy. Gotuje na wolnym ogniu aż kasza i warzywa wchłoną prawie cały bulion. Na końcu dodaję pokrojoną botwinę, sól, pieprz, i gotuję jeszcze pięć minut. Do garnka wlewam litr wody, dodaję łyżkę octu, szczyptę soli i zagotowuję. Do gotującej wody wbijam jajka obok siebie i gotuje

wesoła kuchnia
Wiosenna zupa z tuńczykowymi pulpecikami 208

tuńczyka w sosie własnym Princes 2 żółtka 2 łyżki błyskawicznych płatków jaglanych 3 łyżki mąki pszennej zupa: 1/2 kalafiora 3 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 malutki por cebula 200 g zielonej fasolki 3/4 szklanki zielonego groszku sól, pieprz czarny mielony, t ymianek, ziele angielskie, estragon, liść laurowy natka pietruszki Przygotowanie :   Ziemniaki, marchew, pietruszkę(...)seler, cebulę i por obrać.   Do 1 litra wody włożyć pokrojone w dużą kostkę warzywa, kalafiora rozdrabniamy na małe cząstki, dodajemy również zioła i przyprawy. Gotujemy do miękkości warzyw.   W czasie gotowania zupy przygotowujemy pulpeciki. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Płatki jaglane zalewamy 4 łyżkami wrzącej wody i odstawiamy na 5 minut, następnie dodajemy tuńczyka, żółtka, mąkę

Jadło i czytadło
sałatka z soczewicą i pieczarkami 229

lodówce skończą się takim smakołykiem :D Proporcje podaję na ok. 500 ml sałatki. Składniki ( ilości takie jak po czyszczeniu lodówki :D ) : * 1/3 szklanki soczewicy * 5 pieczarek * 1 łodyga selera naciowego * 1/2 puszki kukurydzy * 1-2 łyżki majonezu * 1/4 czerwonej papryki * 2 jajka ugotowane na twardo * pół pęczka szczypiorku * 1/4 czerwonej cebuli * przyprawy: czubrica zielona i sól * łyżeczka masła Soczewicę opłukałam(...)ugotowałam. Pieczarki pokroiłam drobno i usmażyłam na maśle, ugotowałam jajka na twardo. Po przestudzeniu  w.w pokroiłam i połączyłam składniki i dodawałam następne. Łodygę selera naciowego pokroiłam w plasterki ok 1 -2 mm, paprykę w kostkę, posiekałam szczypiorek i cebulę. Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą, dodałam odrobinę soli i zielonej czubricy ok. 1 łyżeczki. Na koniec dodałam majonez. Z majonezem

Pieprzyć z Fantazją
Lekka, wiosenna zupa ze szparagami 120

Jest lekka i smakuje wiosną, bo ma w sobie młode warzywa i dużo koperku. 1 pęczek zielonych szparagów 5 pałek z kurczaka  3 marchewki 1 pietruszka 3 gałązki selera naciowego 1 por 1 cebula 1 pęczek koperku  4 ząbki czosnku vegeta, pieprz  1. Ze szparagów odcinamy twarde końcówki, obieramy je zaczynając od miejsca pod główkami, kroimy(...)dość spore kawałki. Por, marchew i pietruszkę kroimy w półplastry. Seler naciowy, koperek, czosnek i cebulę drobno siekamy.  2. Z nóżek ściągamy skórę. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy wszystkie warzywa poza szparagami i koprem. Gotujemy przez 1 godzinę. 3. Z zupy wyjmujemy pałki, oddzielamy mięso od kości. Mięso wrzucamy do zupy. Dodajemy szparagi

Szefowa kuchni
Gulasz z łopatki z papryką 151

swoją opinią w komentarzach. Z góry bardzo dziękuję. Składniki 80 dag łopatki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 3 szklanki gorącej wody 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3 gałązki selera naciowego 1 czerwona papryka 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra szczypiorek Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę 3x3cm. Sól,pieprz(...)obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiany kolor, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Cebulkę pokroić w piórka,czosnek drobno posiekać i dołożyć do mięsa. Dodać pokrojony seler naciowy i paprykę. Chwilę podsmażyć. Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 1h na małym ogniu. Od czasu do czasu

O kuchni z uczuciem
Lunchbox mocy 168

moim przypadku jest idealne dla moich gabarytów. Postaram się częściej wrzucać jakieś fajne propozycje - może komuś podejdą.  Składniki: 130g tuńczyka z puszki 100g kaszy kuskus 4 gałązki selera naciowego 5-6 sztuk pomidorków cherry 3 rzodkiewki 20g oliwa z oliwek  świeży koperek  sok z cytryny sól, pieprz Kasze kuskus zalewamy wrzątkiem i czekamy aż napuchnie (około(...)przykryciem). Na patelni z odrobina oliwy wrzucamy drobno posiekany seler naciowy, chwilę przesmażamy aż zmięknie po czym dodajemy tuńczyka z puszki i mieszamy. Następnie dorzucamy gotowa kasze kuskus doprawiamy sola i pieprzem dokładnie mieszamy i przerzucamy do lunchboxa. Na górę wrzucamy pokrojone pomidorki, rzodkiewkę i odrobinę koperku, zalewamy łyżka oliwy i kilkoma kroplami soku z cytryny. Wersja dla hardcorowców

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Pasztet warzywny z ciecierzycą i kaszą jaglaną 181

się. Przygotowanie go zajmuje trochę czasu, ale zapewniam Was, że warto! PRZEPIS PASZTET WARZYWNY 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 marchewki Pietruszka Mały kawałek selera Mała czerwona cebula Ćwierć szklanki pestek słonecznika Ćwierć szklanki pestek dyni Jajko 3 łyżeczki płatków drożdżowych (można pominąć) Przyprawy: kumin, słodka papryka, ostra wędzona papryka, oregano, pieprz, sos sojowy (można(...)zamienić na sól) Marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce na dużych oczkach Cebulę drobno posiekać W garnku podsmażyć cebulę, po chwili dodać starte warzywa i smażyć kilka minut Podlać wodą i dusić warzywa do miękkości Kiedy warzywa zmiękną dodać do nich kaszę oraz ciecierzycę i całość zblendować na gładką masę Pestki dyni i słonecznika zmielić w młynku na mąkę

HealthyCreations
Moja grochówka 329

Holandii i dzisiaj zrobiłam ją na mój sposób.  Trochę po polsku, trochę po holendersku właśnie.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Grochówka składniki: 300 g wędzonej kości z mięsem 1/2 selera 2 pietruszki 3 ziemniaki 2 marchewki 400 g żółtego, łuskanego grochu 2-3 kiełbasy Grochówka wykonanie: Groch najlepiej namoczyć na całą noc, pamiętajmy aby go dobrze przepłukać. Kość gotujemy(...)wodzie z selerem i korzeniem pietruszki przez około godzinę. Następnie wyciągamy warzywa i kość, wrzucamy groch i gotujemy przez około 40 minut aż zacznie się rozwalać. Marchewkę kroimy w kostkę dorzucamy do zupy, po 5 minutach wrzucamy pokrojone w kostkę ziemianki. Doprawiamy solą, pieprzem i octem do smaku. Dodajemy 1 łyżeczkę sosu worcester. Gotujemy do miękkości warzyw. Kiełbasę w plasterki

Delusional Trine
Gulasz wołowy z warzywami 119

bulionu wołowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1/2 szklanki kwasu z kiszonych ogórków 6 szt zielonych szparagów 1 głąb z brokułu 2 łodygi selera naciowego 100 g groszku cukrowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 pełna łyżka mąki 1 łyżka sosu ostrygowego sól, pieprz Przygotowanie(...)dodajemy do mięsa i gotujemy przez kwadrans. Do sosu dolewamy kwas z kiszonych ogórków, gotujemy 30 min pod przykryciem. Szparagi kroimy na kawałki, głąb brokułu obieramy, kroimy na plasterki, seler naciowy kroimy na 5 mm kawałki i razem z groszkiem dodajemy do sosu. Wsypujemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem kolejne pół godziny. Mąkę mieszamy z zimną wodą (150 ml), dodajemy

R'n'G Kitchen
Zupa-krem z kapusty i pomidorów 130

znajdziecie 69 przepisów na odtruwające zupy! Składniki na 2 porcje połowa drobno siekanej kapusty 2 marchewki pokrojone w małą kostkę 1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę 1 gałązka selera naciowego pokrojona w słupki 1 rozdrobniona czerwona cebula puszka pomidorów (kawałki) ok.600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku opcjonanie mango i czarnuszka(...)podania Rozgrzej oliwe z oliwek i przez 3 minuty podsmażaj cebulę. Włóż kapustę, marchew, ziaemniaki i seler. Dobrze wymieszaj. Dodaj pomidory. Przykryj i gotuj przez 10 minut. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około pół godziny. Dopraw do smaku. Po ugotowaniu zblenduj na gładki krem. Zupę podałam z mango i czarnuszką, która dodatkowo ubogaciła

Z Kuchni Do Kuchni
Krem z zielonych szparagów 174

Składniki: 1 opakowanie szparagów zielonych 2 średniej wielkości ziemniaki 1 marchewka 1 cebula 1 litr wody 1 szklanka śmietanki 30% 1/4 kostki masła sól, pieprz ziele angielskie kawałek selera kostka rosołowa W garnku roztapiamy masło. Ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę w pół talarki, marchewkę w talarki i wszystko przekładamy do garnka. Dodajemy do tego pokrojone na 1,5 centymetrowe paski(...)łodygi szparagów (główki odkładamy do dekoracji), kawałek selera i dusimy na maśle przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding

kulinarnyswiatdomi
Fasolka po bretońsku 160

fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 korpusy z kurczaka 0,5 kg fasoli typu Jaś 0,5 kg boczku wędzonego 2 kostki rosołowe na wędzonym boczku 2 marchewki kawałek selera ziele angielskie, pieprz czarny, listek laurowy 10 gram majeranku suszonego 1 opakowanie przyprawy do dań z fasoli koncentrat pomidorowy 3 łyżki mąki 1 łyżka sosu sojowego Fasolę dzień wcześniej namoczyć(...)Korpusy dokładnie myjemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Szumy zdejmujemy za pomocą małego sitka. Gdy mięso się już oczyści dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz 2 marchewki, selera, ziele, pieprz, listek laurowy i kostki rosołowe wędzone. Gotujemy na wolnym ogniu. W tym samym czasie w osobnym garnku nastawiamy do gotowania fasolę w tej samej wodzie w której się

kulinarnyswiatdomi