seler - 8745 przepisów (strona:145/583)

Kurczak z Langwedocji 109

kurczaka własnego chowu ) 10 malutkich pieczarek 4 szalotki 1 średniej wielkości marchewka 4 ząbki czosnku 3 szklanki czerwonego ,półwytrawnego wina 1 łyżka , dość pełna , brązowego cukru 1 łodyga selera naciowego kawałek dyni , taka sama ilość jak marchewki kilka gałązek świeżego rozmarynu sól , pieprz do smaku   Mięso płukamy i oczyszczamy . Solimy , pieprzymy do smaku , zalewamy czerwonym winem , dodając posiekane szalotki(...)podsmażamy na patelni , razem z odłowioną z zalewy szalotką i czosnkiem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dokładamy do mięsa i zalewamy zalewą pozostałą po marynowaniu udek . Dokładamy pokrojoną w plasterki marchew , seler naciowy , oraz dynię pokrojoną w kostkę . Doprawiamy brązowym cukrem , solą i pieprzem do smaku . Zakrywamy szczelnie pokrywką i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170 C , góra i dół . Pieczemy około

Ogrodnik w podróży
Żur świąteczny 84

Typowe danie kuchni polskiej na Wielkanoc Składniki: 400 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 200 g wędzonej kiełbasy 200 g wędzonych żeberek 2 marchewki seler por pietruszka 1/2 l zakwasu na żur 1 łyżka smalcu 1 łyżka oleju 3 ziarna ziela angielskiego liść laurowy majeranek sól pieprz śmietana Przygotowanie: Boczek i wędzoną kiełbasę pokroiłem w paski, zrumieniłem na łyżce(...)smalcu. Seler i marchew obrałem, pokroiłem, zalałem 1 l wody, dodałem białą kiełbasę, pokrojone wędzone żeberka, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotowałem razem 30 minut. Wyjąłem białą kiełbasę, pokroiłem w plasterki. Posiekany por podsmażyłem na oleju, dodałem do zupy razem z boczkiem, wędzoną kiełbasą oraz plasterkami białej kiełbasy. Gotowałem chwilę, dodałem zakwas, doprawiłem majerankiem, solą i pieprzem. Przed podaniem zabieliłem

R'n'G Kitchen
Żurek na wędzonce 174

żurku na wędzonce dodaję zwykłą cienką wiejską kiełbasę, jakoś bardziej mi pasuje ale jak ktoś woli może dodać białą. składniki: 600 g wędzonych żeberek lub kości 1 cebula kawałek selera 1 duża marchewka 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego ok 2,5 l wody 1 kg obranych ziemniaków 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 200 g cienkiej wiejskiej(...)kiełbasy 0,5 l domowego zakwasu na żurek sól,pieprz 3-4 łyżki śmietany 18% Do garnka włożyć wędzone kości. Dodać cebulę, selera, marchewkę, listki laurowe i ziele angielskie, troszke soli. Całość zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu aż mięsko będzie miękkie. Ziemniaki pokroić w kostkę, czosnek pokroić w cienkie plasterki, kiełbasę pokroić w plasterki. Gdy mięsko na kościach będzie

Monia miesza i gotuje
Aromatyczna Pieczarkowa z Makaronem 128

polubienia mojej strony, będzie mi bardzo miło 🤗🤗 Składniki dla 4 osób:  2 litry wody  20 dag pieczarek  2 marchewki  1 pietruszka  1 łodyga selera naciowego  1/2 pęczku kopru  Sól i pieprz do smaku  3 liście laurowe  3 ziela angielskie  1 kostka rosołowa naturalna  20 dag drobnego makaronu  Jogurt(...)myję, kroję w kostkę, smażę na rumiano na patelni.  Do garnka wlewam 2 litry wody,dodaję pieczarki. Marchewkę i pietruszkę obieram i kroję w kostkę, przekładam do garnka. Seler myję i wkładam do garnka Dodaję wszystkie przyprawy. Gotuję aż pieczarki będą miękkie. Międzyczasie gotuję makaron tak jak w instrukcji na opakowaniu. Zupę doprawiam jogurtem. Podaję z makaronem

Gotowanie Patki
Kozacki kapuśniak 219

Wojsku Zaporiz'kiemu. Był jednym z ulubionych dań ukraińskich kozaków. Wierzy się, że kapuśniak zaporoski jest dla prawdziwych wojowników. Zapraszamy! Kapuśniak zaporoski Składniki: 2 cebule 1 marchew 1 pietruszka ½ selera  ziemniaki 2 l wody 25 dag dobrze ukiszonej kapusty 10 dag kapusty białej 2 kapelusze borowikowe 1 solidna łycha powideł śliwkowych kilka ziarenek jałowca 1 łyżka mąki 1 łyżka(...)gęsiego smalcu sól Wykonanie: Do gotującej się wody wrzuciliśmy startą marchew, pietruszkę, selera oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Potem gotowaliśmy na wolnym ogniu. Gdy jarzyny stały się miękkie dodaliśmy pokrojoną kapustę i gotowaliśmy do miękkości razem z borowikami. Pod koniec gotowania dodajemy powidła, jałowiec, podprawiamy zasmażką z mąki oraz smalcu i chwilę jeszcze gotujemy.Zupę można podawać z ugotowanymi ziemniaczkami

Sprawni w smaku
Gulasz z indyka z suszoną papryką 116

www.skworcu.com.pl Polecam 🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗  Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB . A teraz przepis. Składniki na 4 porcje: 🥘500 g mięsa gulaszowego z indyka 🥘2 marchewki 🥘 2 łodygi selera  🥘500 ml przecieru pomidorowego 🥘 3 łyżki suszonej cebuli Skworcu  🥘 4 łyżki płatków papryki Skworcu  🥘 4 łyżki przyprawy do gulaszu Skworcu  🥘2 łyżki czosnku granulowanego Skworcu 🥘 sól(...)usmażeniu, mięso przekładamy do dużego garnka. Wlewamy ok 2 litrów wody. 4. Zagotowujemy.  5. Marchew obieramy,trzemy na tarce o grubych oc zkach. Dodajemy do mięsa. 6. Seler myjemy i drobno siekamy dodajemy do mięsa. 7. Dodajemy pozostałe składniki. 8.Zmniejszamy ogień. Gotujemy pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż mięso będzie miękkie a gulasz gęsty. Pilnujemy by woda

Gotowanie Patki
Włoski gulasz spezzatino z cielęciny 127

praktyczne danie, sos i mięso w jednym. Gulasz spezzatino 4 porcje Składniki: 500 g podudzia z cielęciny bez kości 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 nacie selera 1 łyżka pomidorowego przecieru 1 liść laurowy 2 łyżki masła 250 ml mięsnego bulionu 100 ml białego wina wytrawnego sól i pieprz do smaku 200 g fasolki szparagowej natka pietruszki(...)posypania Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojoną marchewkę i seler naciowy. Smaż przez 3 minuty. Przełóż do żeliwnej patelni z wysokim brzegiem. Pokrój mięso w kostkę i zrumień na reszcie masła. Przełóż mięso do żeliwnej patelni wlej wino i smaż aż wino wyparuje. Rozpuść przecier w bulionie i wlej do mięsa. Dodaj liść laurowy, dopraw

codojedzenia
Pasztet z zielonego grochu łuskanego z pestkami dyni 148

dyni 3/4 szklanki cząber, kmin, kolendra, majeranek po jednej łyżeczce białka z 3 jajek pieprz i sól do smaku olej ok. 50 ml korzeń pietruszki mały 3 szt. seler mały  1 szt. liść laurowy 2 szt. ziele angielskie  3 szt. Dodatki: kiełki, musztarda, chrzan, ogórek kiszony, korniszon Groch i pestki dyni namaczany na całą noc w osobnych(...)naczyniach. Groch gotujemy z zielem angielskim i liściem laurowym do miękkości ok 40 minut. Odcedzamy. W drugim garnku gotujemy pietruszkę i seler do miękkości ok. 20 minut. Ugotowany groch i obrane warzywa przekładamy do malaksera, dodajemy przyprawy oraz odcedzone pestki dyni. Całość mielimy. W misce ubijamy białka na sztywno. Do białek przekładamy masę z grochem i wlewamy olej. Wymieszaną masę

AZgotuj!
Koktajl z selera i kiwi 166

seler naciowy 3 łodygi jabłka 2 szt kiwi- 1 szt miód naturalny 1 łyżeczka woda zimna 1/2 szkl seler opłukać, pokroić w plasterki wprost do blendera. dodać opłukane i obrane jabłko o raz kiwi pokrojone w kawałki. dolewamy pół szklanki zimnej przegotowanej wody i dodajemy na koniec łyżeczkę naturalnego miodu. wszystko razem miksujemy i od razu podajemy

Camilla w kuchni
Surówka selerowa z chrzanem 154

ostrzejszym smaku. Smakuje z daniami grillowymi jak i z domowym obiadem. Dla lepszego wyglądu można posypać natką pietruszki, której ja w tym momencie nie miałem :) , Składniki : - 1 mniejszy surowy seler, - 3 ogórki konserwowe, - czubata łyżka chrzanu, - gęsty jogurt naturalny, - sól, pieprz. Wykonanie : Seler zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ogórki pokroić na cienkie półplasterki lub zetrzeć na mandolinie. Jogurt wymieszać

Przepisy Mikołaja
Jaglany krupnik z batatami i jarmużem - dietetycznie 194

zakwaszeniem organizmu. Składniki: 2 małe bataty 1 szklanka jarmużu 3,5 łyżki kaszy jaglanej (użyłam grubej) 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 cm imbiru 1 marchewka, mała pietruszka, plaster selera kawałek pora sól, pieprz zielenina  bulion - około1,5 l 1 łyżka tłuszczu Przygotowanie: wszystkie warzywa obrać. Bataty pokroić w dużą kostkę, cebulę i por posiekać, a marchew, pietruszkę(...)seler zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej pozbawione grubego nerwu liściowego jarmuż obgotować przez kilka minut, następnie odcedzić. Można dodać surowy jarmuż, wtedy na samym początku, ponieważ nie zblanszowany wymaga dłuższego gotowania. Straci jednak kolor i nie będzie już tak smaczny  cebulę zeszlić na łyżce tłuszczu, dodać pokrojone bataty i starte na tarce warzywa, następnie przesmażyć. Dolać bulion, wsypać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z sosem bolońskim 152

makaron z sosem bolońskim. Jest tak dobry, że sukces będzie gwarantowany. Makaron z sosem bolońskim (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI Opakowanie makaronu wstążki 300 g mielonego mięsa wieprzowego 1 marchew seler naciowy cebula 600 ml przecieru pomidorowego lamka białego wina 5 łyżek oleju z oliwek sól, pieprz,gałka muszkatałowa żółty tarty ser Parmezan lub Grana Padano SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Podsmażyć na oleju(...)poszatkowane lub starte : cebulę, marchewkę i seler. Dodać mięso mielone i wszystko chwilę przesmażyć, aby smaki się połączyły. Dodać lampkę wina, po kilku sekundach także cały przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, ale o 1 minutę krócej. Makaron ma być twardawy - al dente , aby lepiej wchłonął sos. Połączyć makaron

zielonacukinka
PIECZONE WARZYWA Z SOSEM CZOSNKOWYM 137

fantastyczny, domowy sos czosnkowy - nie znam nic lepszego! PIECZONE WARZYWA Z SOSEM CZOSNKOWYM (4 porcje) 2 duże marchewki 2 korzenie pietruszki 2 duże ziemniaki 1 duży batat kawałek bulwy selera 1/2 kalafiora (lub jeden mniejszy) przyprawy: kurkuma mielona, pieprz czarny, czosnek granulowany, papryka słodka, sól olej rzepakowy sos czosnkowy : 5 łyżek jogurtu naturalnego, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz(...)Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Warzywa oczyszczam, obieram i kroję - marchew, batata, ziemniaki, seler i pietruszkę w grubsze słupki, kalafiora dzielę na małe kwiatki. Odrobinę oleju (3-5 łyżek) mieszam z przyprawami. Taką mieszanką pokrywam wszystkie przygotowane warzywa i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok. 30 minut, do miękkości warzyw. Sos czosnkowy: wszystkie składniki

W kuchni Karmel-itki
Co dziś na obiad? Zupa krem z białych warzyw 114

białych warzyw – to proste! Przepis na krem z białych warzyw jest bardzo prosty, dlatego jeśli dopiero zaczynasz przygodę z gotowaniem, na pewno sobie poradzisz. Ja niestety nie dodaję selera, bo mam na niego uczulenie, ale warto go dodać. Do przygotowania wystarczy jeden garnek i gotowe. Składniki: 2 duże cebule, 2 pietruszki, 4 ziemniaki, 1 seler, por, 2 ząbki czosnku

Rozdomowiona
Iberyjski gulasz z łopatki z dynią 124

kasztanowym miąższu ( Hokkaido lub Hubbard ) , około 0,4 kg 1 cebula 1 marchewka 1 mały korzeń pietruszki 1 strąk chilli 1 słodka , mała papryka 1 puszka pomidorów 2 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 szklanka słodkiego białego wina 3-4 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 płaska łyżeczka mielonej kozieradki 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki 1 łyżeczka brązowego(...)chwile , przekładamy do mięsa . Gorącą patelnię po smażeniu , zalewamy winem i doprowadzamy do wrzenia , zawartość wlewamy do garnka z mięsem . Dodajemy obrane i pokrojone : dynię , marchewkę , chilli , pietruszkę i selera . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na koniec pomidory z puszki , ziele , liść laurowy , kozieradkę , brązowy cukier , sól i pieprz do smaku . Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do czasu aż mięso zrobi

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania