seler - 8745 przepisów (strona:143/583)

Zadbaj o zdrowe odżywianie – najprostsze menu na tydzień 107

podwieczorek. Podstawowe składniki w tym menu to: – ryba (grupa 3.) – polędwiczki z indyka (grupa 3.) Dodatki możesz dowolnie dobierac. U nas są nimi: – warzywa (marchewka, pietruszka, seler, batat, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, sałata i kapusta kiszona (grupa 1.) – kasza bulgur (grupa 4.) – orzechy (grupa 3.) – foccacia (grupa 4.) Taka krótka lista produktów wystarczy, żeby jeść(...)małe kawałki. Mięso piekliśmy równocześnie: indyki na blaszce, rybę na ruszcie. Do pieca trafiły tez dodatki. Na jednej tacy znalazły się frytki z ziemniaków, na drugiej pokrojona marchew, pietruszka, seler i batat. Razem z nimi wstawiliśmy też do piekarnika buraczki. Czas pieczenia warzyw – pół godziny w temperaturze 200 stopni. Planowanie posiłków – jak komponować zestawy obiadowe Z upieczonych składników można

Niedzielny kucharz
Zamknęłam lato w słoiku... Użyję do zupy, do marynaty, a Ty do czego go żyjesz? 105

możemy wykorzystać do sosów, mięs, czy marynaty. Myślę, że nawet do zupy będzie idealna.   Pasta b ulionowa  200 g obranych marchewek 150 g obranych korzeni pietruszki mały seler 2 cebule 4 ząbki czosnku liście selera (razem z łodyżkami - bo to właśnie w łodygach ziół znajdziemy najwięcej smaku i aromatu)  natka pietruszki 4 liście laurowe  kilka ziarenek

Kuchnia moimi oczami
Zupa fasolowa 69

wyszła przeprzepyszna. Ale nadal nie tak dobra jak mojej babci. Składniki: 3 l wody 400 g fasoli Jaś 400 g wędzonego boczku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera 4 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka majeranku (lub więcej) sól pieprz olej rzepakowy Fasolę namaczamy(...)wody wrzucamy boczek, liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy go około 40 minut. Po tym czasie boczek wyciągamy. Do wywaru z mięsa wrzucamy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i seler, gotujemy 5 minut, po tym czasie wrzucamy do tego pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy wszystko 10 minut. Dodajemy do tego rozdrobnione ząbki czosnku, paprykę i majeranek, nadal gotujemy na wolnym

Kardamonovy
Szybka zupa krem z białych szparagów 59

Szybka, bardzo smaczna zupka z białych szparagów. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 2 ziemniaki kawałek selera 1 niewielka marchewka 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 łyżka śmietany Do garnka z wodą (wody powinno być tyle żeby tylko zakryła warzywa) wkładamy obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki, marchewkę, selera, ząbek czosnku. Gotujemy przez 15 minut. Szparagi gniemy – złamią się

MojaQchnia.pl
ZUPA Z CUKINIĄ I MAKARONEM 78

Delikatna, ale pożywna. Rozgrzewająca ale z warzywami lata. Lekka, z makaronem i dużą ilością warzyw. Składniki: 1 cukinia włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka) biała część pora 2 pomidory cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szkl makaronu jajecznego Arc Pol 2 łyżki oliwy z oliwek 1/4 szkl śmietanki kremówki 2 gałązki tymianku 500 ml bulionu sól pieprz Makaron Arc Pol jajeczny ugotować(...)dente. Cukinię, marchewkę, cebulę i pomidora kroimy w kostkę. Por pokroić w ćwiartki. Seler w kostkę. na rozgrzanej oliwy podsmażyć cebulę z porem i tymiankiem. Czosnek przeciśnięty przez praskę dodać do cebuli i pora. Jak czosnek uwolni swój aromat dodać pozostałe warzywa. Zalać warzywa bulionem. Przyprawić. Zupę zabielić śmietanką. Podawać z makaronem

Kuchnia w oparach
Makaron z kalafiorem w sosie pomidorowym (Pasta con ragù di cavolfiore) 115

ADNIKI (4 porcje) 320 g makaronu  500 g kalafiora 500 ml passaty pomidorowej 1-2  ł y ż eczki koncentratu pomidorowego 1 marchew 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku bazylia s ó l, pieprz  oliwa z oliwek parmezan **** INGREDIENTI  (4 porzioni) 320 g di pasta 500 g di cavolfiore 500 ml di passata(...)cipolla 1 gamba di sedano 2 spicchi d'aglio basilico sale, pepe olio d'oliva parmigiano PRZYGOTOWANIE W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy.  Wrzucamy cebul ę , seler oraz marchew pokrojone w kostk ę . Warzywa podsmażamy ok. 3-4 minuty, następnie dodajemy  2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, które szklimy, mieszając od czasu do czasu . Warzywa zalewamy

La grande e la piccola cuoca
Łosoś w warzywach 111

kiedy przejdzie smakiem warzyw). PRZEPIS NA ŁOSOSIA W WARZYWACH Składniki na łososia w warzywach: por – ok 10cm 1 cebula 3 łyżki masła 5 łyż3k oliwy 500g marchewki pół selera naciowego 1 korzeń pietruszki 200g koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach sól łosoś surowy – 3-5 filetów(...)cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Jak zrobić łososia w warzywach: Cebulę i pora siekamy drobno i szklimy na maśle z oliwą. Marchew i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce, selera naciowego kroimy w cienkie plasterki – warzywa dodajemy do cebuli. przesmażamy. Dodajemy przyprawy i szklankę wody, dusimy na wolnym ogniu pod przykrywką aż warzywa będą miękkie i rozpływające się

Dorota Smakuje
Włoski sos bolognese 161

Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego 400 ml przecieru pomidorowego 200 ml mleka (słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego) 150 ml czerwonego wina 1 marchew 2 gałązki selera naciowego 1 cebula 100 g boczku wędzonego (oryginalnie powinna być pancetta) 2 liście laurowe sól i pieprz łyżka oliwy lub masła do posypania: tarty parmezan   Gałązki selera, cebulę, marchewkę

Kulinarne S.O.S.
Zupa porowa z makaronem 92

Postanowiłam ziemniaki podmienić na makaron, co nadało jej niepowtarzalnego charakteru. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. Polecam! mięso/koście na wywar (*) 1 por (duży) 1 marchewka  1 pietruszka kawałek selera 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego domowa przyprawa rosołowa sól, pieprz Dodatkowo: makaron (u mnie 2 garstki niteczek)  1/2 pęczka koperku Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych(...)niewielkiej ilości domowej przyprawy rosołowej. (Z mięsem można również ug otować warzywa lub dodać je podczas gotowania.) Koście/mięso wyjąć i do garnka wrzucić pokrojoną marchew, pietruszkę oraz selera.   W międzyczasie umytego pora posiekać (w całości) w talarki i przełożyć do gotującej się zupy.  Całość gotować do miękkości wszystkich składników. Kilka minut przed końcem gotowania (*) dodać makaron

Di gotuje
Krem warzywny na bazie fasoli mung 131

godzin) ,to spowoduje, że po pierwsze ziarna ugotują się szybciej, a moczenie wypłucze z nich składniki mogące spowodować wzdęcia. Składniki na zupę krem, na oko szklanka fasoli mung kawałek selera pęczek natki pietruszki dwie marchewki pół dużej cebuli lub jedna mała sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek opcjonalnie do podania tarallini- małe włoskie chrupiące obwarzanki świeża bazylia Fasola(...)sama w sobie jest tak aromatyczna, że nie należy jej przeładowywać. Moczymy fasolę, płuczemy około trzech razy. Zalewamy zimną wodą, gotujemy pod przykryciem do miękkości. Międzyczasie dodajemy seler, natkę pietruszki, marchewki, cebulę. Dosmaczamy solą i pieprzem. Po ugotowaniu , wrzucamy całość do blendera i miksujemy na gładki krem. Podajemy z bazylią, oliwą z oliwek i tarallini, które rozkruszone wspaniale komponują się

Z Kuchni Do Kuchni
Krem z kalafiora i dyni z pstrągiem 114

dyni hokkaido 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju dyniowego olej rzepakowy 3 łyżki migdałów prażonych natka pietruszki 30 dkg filetu z pstrąga łoososiowego 1 kawałek selera korzeń 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz chili Dynię kroję na kawałki razem ze skórką. W garnku przesmażam na oleju rzepakowy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Dodaję startą na tarce jarzynowej seler

wesoła kuchnia
Keto pasztet świąteczny (Paleo, LowCarb) 110

minut Czas gotowania 45 minut Składniki 450 gram wątróbki 250 gram karkówki 150 gram boczku wędzonego 300 gram mięsa drobiowego gotowanego (najlepiej z rosołu) 1 cebula duża 1 łodyga selera naciowego 3 jaja 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz gałka muszkatołowa kurkuma Sposób przygotowania Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni razem z posiekaną cebulą. Dodać pokrojoną w kostkę(...)karkówkę oraz drobno pokrojony seler naciowy. Smażyć na średnim ogniu jeszcze przez ok. 10 minut. Jeśli zaczyna się mocno rumienić można zmniejszyć ogień i przykryć. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz kurkumą. Przełożyć do miski i ostudzić. Na patelni rozpuścić masło klarowane i zrumienić na nim oczyszczoną wątróbkę. Mięso z rosołu oddzielić od kości. Wymieszać z wątróbką oraz wcześniej przygotowaną

Modern Cave Girl
Kapryśny gulasz 109

szynka wieprzowa ·        7 malutkich pietruszek ·        8 małych marchewek ·        Ćwiartka selera ·        1 puszka fasolki czerwonej ·        1 papryka czerwona ·        2 łyżki mąki pszennej(...)Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą, prużymy na rozgrzanym oleju do miękkości. 2.    Cebulę obieramy, kroimy drobno, dodajemy do mięsa. 3.    Warzywa marchew, pietruszkę, selera obieramy i kroimy drobno. 4.    Dodajemy do mięsa. 5.    Wlewamy fasolkę łącznie z zalewą. 6.    Paprykę obieramy z nasienia, drobno kroimy łączymy z mięsem

Kulinarna Chwila
Obiad inspirowany “Sztuką Gotowania” Niki Segnit 121

podawać na talerzu udekorowanym listkiem bazylii. Kolorowa sałatka z galaretką Składniki na 3 porcje: galaretka wiśniowa – przygotowana wg. przepisu na opakowaniu poprzedniego dnia w 1 naczyniu 3 łodygi selera naciowego – oczyszczone z włókien ok. kilo arbuza – pokrojonego w kostkę z wyjętymi pestkami ogórek – umyty i pokrojony w półplasterki 200 g sera korycińskiego – u mnie(...)jabłkowego i oliwy dymka razem ze szczypiorem – drobno posiekana garść płatków migdałów – podprażonych na patelni Przepis na sałatkę z galaretką Na talerzu układamy arbuza, pokrojony w plasterki seler naciowy, pokrojoną w kostkę galaretkę, ogórka, ser pokrojony w grubą kostkę i kukurydzę. Polewamy sosem z sosu sojowego, octu jabłkowego i oliwy. Posypujemy dymką i płatkami migdałów. Panna cotta daktylowa

Ugotowane pozamiatane
Grochówka z kiełbasą 140

kiełbasę. Ugotowałam więc Grochówkę z kiełbasą i boczkiem. Składniki 1 szklanka grochu suszonego łuskanego ok. 150 g boczku wędzonego 2 kiełbasy wiejskie 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera – 1/4 całości 4 ziemniaki 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz, papryka ostra, majeranek 2 łyżki oleju Sposób przygotowania zupy: Grochówka z boczkiem i kiełbasą. Zalewamy groch(...)angielskie i gotujemy bez pokrywki przez około 45 minut (groch ma się częściowo rozpaść i rozgotować). Na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki. Mieszając smażymy przez ok. 5 minut, przekładamy do garnka z grochem. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek oraz pokrojoną kiełbasę i chwilę razem podsmażamy, doprawiamy papryką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania