seler - 8745 przepisów (strona:146/583)

Kotlety z pęczaku i selera naciowego 160

być z mięsa. Ten przepis wypróbowałam ostatnio na obiad. Kotlety są również smaczne jak tradycyjne, a myślę że zdrowsze. Składniki: 10 dag kaszy pęczak 1 biała cebula 2 łodygi selera naciowego 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu. Cebulę(...)drobno posiekać i zeszklić na oliwie razem z pokrojonym selerem. Połączyć z kaszą, wsypać obie mąki, wbić jajko, przyprawić do smaku i bardzo starannie wyrobić masę. Formować na dłoni małe kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z dowolnym sosem lub sezonową surówką

Tradycyjna Kuchnia
Roladki zawijańce z makaronu lasagne lazania 328

kroku...Jeśli macie jakieś uwagi, pytania - skorzystajcie z komentarza pod przepisem :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 1 opakowanie makaronu lasagne o falistych brzegach 300 g mięsa  mielonego marchew seler naciowy cebula 100 g sera żółtego 1 mozzarella przecier pomidorowy 3 łyżki oleju z oliwy masło tarty ser do posypania (typu parmezan ) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rozgrzać na patelni olej z oliwy dodać(...)drobno pokrojoną cebulę , poszatkowaną marchew i seler. Po chwili dodać mielone mięso i przesmażyć razem wszystkie składniki. Dodać nalewkę wrzątku i dusić do miekkości. (zamiast wrzątku można dodać pół szklanki białego wytrawnego wina ) Przygotować sos pomidorowy z olejem z oliwy, ząbkiem czosnku i przecierem pomidorowym i szczyptą soli. Gotować lasagne w osolonej wodzie przez 4 minuty poczym zalać zimną wodą

zielonacukinka
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 207

czerwone cebule 3-4 pomidory Natka pietruszki lub kolendra Pęczek bazylii Pęczek szczypioru 2 ogórki kiszone Sałata 6 dużych ziemniaków 4 średniej wielkości ziemniaki 5 marchewek 4 pietruszki Seler naciowy Czosnek Cytryna 1 duży batat (lub dwa średnie) 1 duży burak lub dwa małe 500 g brukselki Razem: ok. 160 zł Przyprawy: Suszone oregano Suszony rozmaryn Suszony tymianek Gałka muszkatołowa(...)katalogu economic kitchen). Jednym ze sposobów na wykorzystanie warzyw z długo i wolno gotującego się rosołu jest właśnie zapiekanka . Dusimy mielone mięso na patelni, dodajemy posiekane marchewki, pietruszki i selera, podlewamy winem, na koniec trochę przecieru pomidorowego i sos gotowy. Można wykładać na niego ziemniaczane pure. Jest to danie robione na szybko. Mamy też przepis wymagający trochę więcej pracy

Niedzielny kucharz
Kotleciki z ciecierzycy i "Ręka Fatimy" 198

rozgrzewający obiad. W szafce znalazłam zapomnianą puszkę ciecierzycy i przyszedł mi pomysł na placuszki z dużą ilością różnych przypraw. Do tego trochę konfitury z aronii, kasza jaglana, surówka z selera i danie w 40 minut gotowe 😊 Składniki (na 3 porcje): puszka ciecierzycy jajko 3 ząbki czosnku mała cebula pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki mielonego kminku szczypta mielonej kolendry pół(...)konsystencji. W ostatniej chwili posypać całość natką pietruszki. Kotleciki podawać np. z kaszą jaglaną (trzeba ją nastawić, zanim zacznie się smażyć kotleciki) i surówką (świetnie pasuje tu surówka z selera korzeniowego ). Jeśli masz ciekawy przepis na zastosowanie nasion roślin strączkowych i chcesz się nim podzielić, zgłoś go do mojej akcji kulinarnej (szczegóły po kliknięciu na baner niżej) "Ręka Fatimy" jest

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa soczewicowa... 171

minimalnie zmieniony, z ksiażki 'Everyday easy one-pot'. Składniki: (spokojnie na 4-5 porcji, nadmiar nadaje się idealnie do mrożenia) 1 łyżka oleju/oliwy 2 cebule, drobno posiekane 2 gałazki selera, drobno posiekane 2 marchewki, drobno posiekane 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce czubata łyżeczka pasty curry (u mnie łagodna korma, ale de gustibus) 150g czerwonej soczewicy 1 litr bulionu warzywnego(...)400g puszka siekanych pomidorów sól i pieprz, do smaku Rozgrzej olej/oliwę w dużym garnku, a następnie dodaj cebulę, selera i marchewki. Smaż na małym ogniu, mieszajac od czasu do czasu, przez 5 minut, lub do czasu, aż cebula będzie miękka i przeźroczysta. Dodaj czosnek i pastę curry i smaż, mieszajac, przez 1 minutę. Zmiksuj blenderem pomidory, dodajac odrobinę wody

Lejdi of the house
Tradycyjny polski rosół 331

minimum 4 godzin Składniki: 6 kurzych szydełek kilka kurzych serduszek 1 indycze udko 700 g wołowej pręgi 3 litry wody 3 duże marchewki 2 duże pietruszki 1/2 bulwy średniego selera 1 duża cebula kawałek włoskiej kapusty 1 por 6 ziarenek ziela angielskiego 3 goździki 4 liście laurowe 10 ziarenek czarnego pieprzu sól 2 gałązki lubczyku 2 gałązki natki pietruszki Wykonanie(...)nich ścięte białko, więc spokojnie można je zostawić. W międzyczasie nieobraną cebule kroimy na pół i albo opalamy ją nad ogniem, albo przypiekamy na suchej patelni. Marchewki, pietruszki i selera obieramy. Z pora odcinamy końcówkę i płuczemy. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania i zmniejszamy ogień, tak aby rosół tylko delikatnie pyrkotał. Niezbędne minimum dla rosołu

Kulinarne przygody Gatity
Poniedziałek: Domowy kebab z kurczaka 141

maks) wstawiaj do nagrzanego piekarnika na 3-4 minuty. Wyciągnij i przykryj ręcznikiem. Krok 4 Wyciągnij mięso z lodówki, żeby się ogrzało. Przygotuj ruszt. Z bulwy selera odkrój dwa plastry centymetrowej grubości. Obierz je. Weź dwa drewniane patyczki do szaszłyków, oba wbij w jeden z krążków selera. Nadziewaj na nie mięso, dość mocno dociskając, żeby powstał zwarty kebab. Krok

Niedzielny kucharz
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA KREM 175

porcji) składniki : 1/2 pora (biała część) 1 mała cebula 3 łyżki oleju 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 duże marchewki 2 korzenie pietruszki 1/4 bulwy selera 2 ziemniaki 300-400 g miąższu dyni 2 litry bulionu (warzywny lub mięsny) sól do smaku papryka słodka, wędzona i pieprz cayjenne sok z cytryny (1-2 łyżki) odrobina imbiru (ewentualnie) Sposób(...)dość drobno. W dużym garnku rozgrzewam olej, wrzucam warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Przesmażam do chwili, aż cebula i por wyraźnie zbrązowieją. Pozostałe warzywa obieram - marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, seler. Wraz z dynią kroję je w średnią kostkę, najlepiej w miarę tego samego rozmiaru, co zapewni jednakową miękkość. Wrzucam do garnka.  Do warzyw wlewam bulion. W przypadku

W kuchni Karmel-itki
Zupa krem ze skorzonery / Creamy salsify soup 191

łyżki masła 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula obrana i pokrojona w cienkie plasterki 1 fenkuł, obrany, przycięty i pokrojony w cienkie plasterki 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w cienkie plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane sól i pieprz do smaku 3 duże liście bazylii, 2 gałązki natki pietruszki, 1 gałązka tymianku i 1 liść laurowy, związane nitką(...)średnim ogniu masło, dodaj boczek i smaż, mieszając od czasu do czasu, do ładnego zarumienienia, po czym przełóż na papierowe ręczniki. Do tego samego rondla włóż cebulę, fenkuła, selera i czosnek i dopraw solą i pieprzem. Dodaj zioła i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 8 minut. Dodaj skorzonerę i smaż przez kolejne 10 minut więcej. Wlej bulion

karmelowy
Zupa grzybowa z pyrkami 145

kochana rodzina z okolic Leszna , zawsze przyjeżdżała na grzybobranie do nas w Lubuskie. Pozdrawiamy przy okazji kuzynostwo z rodzinami. Składniki 2 l wody 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler biała część pora 20 g suszonych grzybów poł kg ziemniaków 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 mała cebula(...)lubczyk sól pieprz Przygotowanie Grzyby namoczyłem kilka godzin wcześniej. Odcedziłem, dodałem do pietruszki, marchwi, selera i pora. Zalałem wodą, dodałem ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy. Doprowadziłem do wrzenia, gotowałem do miękkości, odcedziłem. Warzywa i przyprawy zachowałem. Do wywaru z warzyw dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki, gotowałem do ich miękkości, odcedziłem. Usunąłem przyprawy. Grzyby i warzywa drobno posiekałem. Wrzuciłem

R'n'G Kitchen
Tradycyjna sałatka jarzynowa 162

taki prawdziwy sałatkowy rarytas. Moja wersja z kukurydzą i groszkiem. Poniższe składniki są na większą porcję :-) Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 6 średnich marchewek 3 średnie pietruszki 1 mały seler 3 średnie ziemniaki 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 4 jajka około 8-10 szt ogórków kiszonych  2 - 3 łyżki majonezu 1 - 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego(...)sól, pieprz do smaku 1. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i selera porządnie umyć. Ja wszystkie warzywa ugotowałam w jednym garnku do miękkości. Ostudzić, obrać. Jajka ugotować na twardo. Obrać. 2. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, tak samo jajka i ogórki kiszone. Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy, dodajemy do reszty. Mieszamy, dodajemy majonez i śmietanę/jogurt, doprawiamy solą i pieprzem

kruche babeczki
Pikantna zupa z zielonej soczewicy i kiełbasy paprykowej 176

zielonej soczewicy i kiełbasy Składniki. 15 dkg ziaren zielonej soczewicy 20 dkg pikantnej kiełbasy paprykowej 1,5 l wody 1 duża pietruszka 2 duże marchewki 1/2 średniej wielkości selera pęczek świeżego koperku mały kubeczek kwaśnej śmietany (bez laktozy) 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka soli 40 dkg pomidorów w puszce pokrojonych w kostkę (jedna puszka) Przygotowanie. Soczewicę przed ugotowaniem namoczyć(...)zimnej wodzie. Kiełbasę pokroić w małe krążki, podsmażyć na małym ogniu. Kiedy kiełbasa zaczyna się rumienić dodać do niej wodę a następnie pokrojone w kostkę warzywa tj. marchew, selera i pietruszkę. Marchew i pietruszkę można także pokroić w krążki. Następnie do warzyw dodać soczewicę odlaną z wody, w której uprzednio się moczyła. Dodać także pomidory w puszce. Zwiększyć ogień

mecooks
Barszcz wigilijny 369

SKŁADNIKI:             4 buraki marchew pietruszka zielona cześć pora 4 łodygi selera naciowego duże kwaśne jabłko 10 g suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 2 suszone śliwki 5 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenka pieprzu czarnego 2 goździki 100 ml kwaśnego soku z porzeczki 2,5 l zimnej wody łyżka octu winnego łyżka octu balsamicznego(...)łyżki majeranku sól i pieprz WYKONANIE: 1. Marchew, pietruszkę, por i seler wyszorować, nie obierać i włożyć do dużego garnka. 2. Jabłko pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, dodać do garnka. 3. Buraki wyszorować i wraz ze skórką zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do garnka z warzywami. 4. Dodać suszone grzyby, czosnek, śliwki, ziele angielskie i pieprz

Atlas Smaków
Ryba po grecku 185

smak farszu. Polecam spróbujcie, a nie pożałujecie! Składniki: – 1 kg filetów z morszczuka, może być mrożony – 3 marchewki – 2 małe pietruszki – 1 mały seler – 2 cebule – 100 g sera żółtego – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – sól, pieprz, papryka słodka – sok z 1 cytryny – olej do smażenia Panierka(...)pieprzem. Pokroić na małe kawałki. – Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na 4 łyżkach oleju. – Dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler, poddusić dolewając wodę. – Przyprawić solą, pieprzem i papryką. – Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy. – Gdy warzywa będą miękkie, dodać starty na tarce

To co kocham
Sałatka z pieczonym schabem i ananasem 154

Składniki: 1 puszka  kukurydzy u mnie JAMAR 1 puszka ananasa w kostce 1 słoik selera konserwowego 300 g pieczonego schabu 3 ł yżki majonezu 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Do dużej miski wrzucić odciśnięte z zalewy kukurydzę, ananasa i selera. Dodać pokrojony w kostkę schab, majonez, śmietanę, sól i pieprz. Wymieszać. Pozostawić

Gosia gotuje