fajna zupa gotowa! Polecam! PRZEPIS ZUPA ZIEMNIACZANA PO BUŁGARSKU Składniki na zupę ziemniaczaną po bułgarsku: 700g ziemniaków 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 100g korzenia selera 2 papryki czerwone 1 puszka pomidorów siekanych 1/2 papryczki chili świeżej 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka czubricy zielonej sól pieprz 1 liść laurowy
Dorota Smakujeociężale, a ta sałatka to niestety do lekkich nie należy, ale od czasu do czasu możemy sobie na taką z przyjemnością pozwolić. Mam nadzieję, że Wam posmakuje. Zapraszam Składniki: seler konserwowy 2 małe słoiki, ser żółty 400 g, pierś z kurczaka 2 szt, papryka konserwowa 1 duży słoik, jajka 7 szt, ogórki kiszone 1 duży słoik, kukurydza konserwowa 1 puszka(...)Sposób przygotowania: Jajka gotujemy 7 min., obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o grubych oczkach wraz z serem żółtym. Paprykę konserwową i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Seler i kukurydzę odsączamy na sitku. Piersi kurczaka oczyszczamy, myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą gyros. Następnie piersi smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Wszystkie składniki łączymy
kulinarne odsłony patipasztecie? Sałatka jest pyszna i bardzo łatwa do zrobienia. U nas od tamtego roku to hit na świątecznym stole. I Wy spróbujcie tej wyjątkowej sałatki śledziowej Składniki: 1 łyżka selera Rolnik 6 kromek kruchego pieczywa 6 plasterków pasztetu 8 marynowanych śledzi 1 cytryna 1 średnia cebula garść suszonych śliwek 80 g pestek słonecznika pieprz świeżo mielony natka pietruszki Śledzie(...)śliwki oraz cebule pokroić w drobną kostkę. Pestki słonecznika prażyć na patelni. Cytrynę filetować i pokroić jej miąższ w drobną kostkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki, seler oraz uprażony słonecznik do śledzi. Przyprawić pieprzem. Wymieszać wszystkie składniki. Przykryć i odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie na każdy kawałek pasztetu ułożyć sałatkę śledziową
Kuchnia w oparachRagù mi ę sno-grzybowe 250 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g mięsa mielonego wołowego 500 g grzyb ó w 1 marchew 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 2 ł yżeczki zi ó ł prowansalskich s ó l, pieprz oliwa z oliwek Sos beszamelowy 500 ml mleka 50 g masła(...)collaborazione con Amica Natura PRZYGOTOWANIE Ragù mięsno-grzybowe Na rozgrzanych 2-3 łyżkach oleju podsmażamy pokrojon ą w drobn ą kostk ę cebulę, marchew, seler oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku . Po ok. 5 minutach dodajemy mielone mięso, podsmażamy, aż straci różowy kolor. Dodajemy grzyby pokrojone
La grande e la piccola cuocaswoje, więc liczę na sztuki ale z kupnych to tak dwie tacki) 1 garść, suszonych podgrzybków, taka porządna, nie oszczędna 2 średniej wielkości marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera korzeniowego 4 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki masła 150 ml słodkiej śmietanki 18-30 % 1 garść suszonego makaronu łazanki 1 łyżka, siekanej pietruszki sól, pieprz do smaku Rosół wlewamy(...)zbyt często mieszać, to puszczą sok i zamiast się smażyć, będą się dusić. Podsmażone, złociste grzyby z cebulą, czosnkiem przekładamy do rosołu, dodajemy pokrojone w kostkę, marchew, korzeń pietruszki, selera oraz pokruszone suszone podgrzybki, sól do smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, tak żeby nie bulgotała tylko „pyrkała” jak to mówiła kiedyś
Ogrodnik w podróżySKŁADNIKI: - jajo ugotowane na twardo - 1 szt. - sałata lodowa - 4 liście (80 g) - pomidorki koktajlowe - 5 szt. - cebula czerwona - 1/2 szt. (35 g) - seler naciowy - 1/2 laski (20 g) - ser typu feta - (45 g) - olej lniany - 1 łyżka - przyprawy: sól himalajska/ pieprz cytrynowy/ pomidory suszone z czosnkiem - pieczywo (u mnie bułka grahamka 66 g) WYKONANIE : Jajo ugotować na twardo. Cebulę(...)seler naciowy i pomidorki koktajlowe pokroić w połówki i wymieszać z porwaną sałatą, przyprawić wedle uznania. Na sałatę wyłożyć pokrojone w ćwiartki jajko, polać olejem lnianym lub oliwą z oliwek. Podawać z pieczywem. Jak przedstawia się kaloryczność tego posiłku? 455 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasczasie Wigilii Bożego Narodzenia na naszym rodzinnym, świątecznym stole. Składniki: 1,2kg buraków 80g suszonych leśnych grzybów 1 ząbek czosnku 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 pora 150g selera 4 liście laurowe 3 łyżki majeranku 10 ziarenek czarnego pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego sok z jednej cytryny 250ml zakwasu z buraków sól pieprz cukier Wykonanie: 1. Grzyby opłukać, a następnie(...)wrzenia i gotować około 20 minut. 2. Buraki obrać, pokroić w plastry i zalać dwoma litrami wody. Gotować pod przykryciem około godziny a następnie dodać marchew, pietruszkę, por, seler, pozostałe liście laurowe oraz ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Całość dalej gotować około 30 minut. 3. Po tym czasie warzywny wywar przecedzić i dodać do niego ugotowany wywar grzybowy. Cały
Szalona Kuchnia Ewelinytakiego dania nie jedliście to polecam gorąco spróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g wędliny (u mnie polędwica sopocka) 3 jajka 1 puszka kukurydzy konserwowej (170 g) 1 słoik selera konserwowego (320 g) 1 puszka ananasa w syropie (560 g) 1 por (biała część około 10 cm) 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jajka(...)sałatkę. 2. Wędlinę pokroić w kosteczkę, dorzucić do jajek. Por przekroić na pół, pokroić w półplasterki, włożyć na sitko i przelać wrzątkiem, odsączyć i przełożyć do miski. Kukurydzę, selera i ananasa odsączyć z zalewy. 3.Selera posiekać na mniejsze paseczki. Dorzucić do miski. Ananasa pokroić w kostkę i wraz z kukurydzą dołożyć do pozostałych składników. 4. Do miski dodać majonez
Danka PichciNÓŻEK WIEPRZOWYCH Składniki galareta z golonki i nóżek wieprzowych: 4 nóżki wieprzowe 1 golonka wieprzowa 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 1 włoszczyzna (2 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, kawałek kapusty, cebula) 2 ząbki czosnku sól pieprz Jak zrobić galaretę z golonki i nóżek wieprzowych: Zaczynamy od mięsa – myjemy je, wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy (sól(...)zagotowaniu się mięsa w wodzie z przyprawami, zbieramy szumowiny, które wypływają na wierzch. Potem gotujemy wszystko na wolnym ogniu ok 2 godziny. Następnie dodajemy obraną włoszczyznę (marchew, pietruszkę, selera, por, cebulę, nawet kawałek kapusty) i gotujemy kolejną godzinę aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości. Potem mięso wyjmujemy, studzimy, obieramy od kości, siekamy. Warzywa możemy pokroić w kawałki
Dorota SmakujeSKŁ ADNIKI 300 g mrożonych grzybów 200 g suszonych grzyb ó w 1 cebula 1 marchew 1 ziemniak 1/2 selera tymianek s ó l, pieprz 2 łyżki mas ł a szklanka śmietany krem ó wki **** INGREDIENTI 300 g di funghi surgelati 300 g di funghi secchi 1 cipolla 1 carota 1 patata 1/2 sedano rapa timo secco(...)oliva 1 bicchiere di panna fresca PRZYGOTOWANIE Suszone grzyby myjemy, zalewamy litrem wody i moczymy ok. 2 godz. Lekko rozmrożone grzyby kroimy na plasterki. Cebulę, marchew, ziemniaka oraz seler obieramy, drobno siekamy i szklimy w garnku na 2-3 łyżkach masła. Dodajemy mrożone grzyby; doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Do garnka wrzucamy
La grande e la piccola cuocaroku na świątecznym stole? Jakie składniki wy koniecznie wrzucacie do tej sałatki? SAŁATKA JARZYNOWA TRADYCYJNY PRZEPIS Składniki sałatka jarzynowa tradycyjny przepis: 4 marchewki duże 2 korzenie pietruszki ćwiartka korzenia selera ok 150g 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 4 ogórki kiszone lub konserwowe 1-2 jabłka – najlepiej kwaśne i dość twarde 3-4 jajka ugotowane na twardo(...)majonez ulubiony sól himalajska pieprz czarne świeżo mielony Jak zrobić sałatkę jarzynową tradycyjny przepis: Najpierw przygotowujemy warzywa korzeniowe. Po pierwsze marchew, pietruszkę i selera gotujemy, najlepiej na parze,albo w mundurkach. Kiedy warzywa są ugotowane, studzimy je a potem obieramy. W kolejnym kroku warzywa kroimy w kosteczkę (jej wielkość zależy od naszych upodobań). Następnie jajka gotujemy na twardo (zobacz poradnik
Dorota Smakujekarpia – wypróbujcie tą recepturę, będzie wam smakować! PRZEPIS KARP W GALARECIE SIOSTRY ANASTAZJI Składniki karp w galarecie siostry Anastazji: 5-6 porcji karpia 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera kilka ziaren ziela angielskiego kilka listków laurowych 5-6 łyżeczek żelatyny (na 1l wywaru) 2 białka (na 1 l wywaru) 1 łyżka octu (na 1l wywaru) sól pieprz Jak zrobić(...)karp w galarecie siostry Anastazji: Zaczynamy od obrania i umycia warzyw. Następnie marchewkę, pietruszkę, seler zagotowujemy w 2 litrach wody, solimy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. W kolejnym kroku przygotowujemy rybę (zobacz poradnik Jak oczyścić rybę ). Karpia oczyszczamy, nacinamy w 2-3 miejscach. Następnie rybę wrzucamy do wrzątku z warzywami i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut
Dorota Smakujemiodu 2 łyżeczki sosu Worcestershire można pominąć 1 łyżka musztardy 1/4 łyżeczki soli KLOPSIKI 2 kromki chleba albo 5 łyżek bułki tartej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łodyga selera naciowego 1 marchewka 2 łyżki oleju 1 kg mielonego mięsa wołowe, albo mieszanka wieprzowo-wołowa 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżka przecieru pomidorowego(...)łyżeczki posiekanej natki pietruszki Instructions Glazura Wszystkie składniki glazury wymieszać w małym garnku, i wstawić na mały ogień, gotować 2 minuty, odstawić. Klopsiki Czosnek drobno posiekać, cebulę, marchewkę i selera pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć ok 10 minut, lekko posolić w połowe smażenia. Odstawić Chleb rozdrobnić w melakserze na drobne okruszki. Do miski
Cooking for Emilybardzo. Podstawą przepisu jest moja grochówka wegetariańska. Składniki: 2 l wody 2-3 białe surowe kiełbasy 250 g grochu 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki 2 średnie łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 czubata łyżka majeranku pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis(...)porcji) Z kiełbas pozbywamy się skór, z mięsa formujemy średniej wielkości kulki. Marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę, seler w plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej razem z kiełbasą i smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Pod koniec dorzucamy do tego rozdrobnione ząbki czosnku. . Całość zalewamy wodą, dodajemy przepłukany groch, liście laurowe, ziele, paprykę i majeranek, gotujemy do miękkości
Kardamonovy