seler - 8745 przepisów (strona:133/583)

Kartoffelsalat – niemiecka sałatka ziemniaczana 211

cebula 2 ogórki konserwowe szczypiorek 150 ml bulionu 4 łyżki octu winnego lub jabłkowego 2 łyżki oliwy pieprz, sól Składniki na bulion warzywny 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula ½ selera ½ pora pieprz, sól, sos sojowy, kurkuma Sposób przygotowania Przygotuj esencjonalny bulion warzywny. W dużym garnku gotuj przez co najmniej 2 godziny marchewki, pietruszkę, selera, pora, przypaloną cebulę. Dopraw kurkumą, sosem

smakowitehistorie.com
Zupa pieczarkowa 114

pieczarkowa. Lubicie? Ja bardzo, szczególnie ze sporą ilości śmietany! Zupa pieczarkowa - składniki: mięso na wywar (opcjonalnie) 300-400g pieczarek 4-5 ziemniaków 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora (opcjonalnie) 3 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo: śmietana (ilość według gustu) natka pietruszki Zupa pieczarkowa - przygotowanie: Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela(...)angielskiego i soli. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, pora oraz selera) oraz pieczarki. Całość gotować do miękkości.  Na końcu do zupy wmieszać śmietanę z uprzednio posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku

Di gotuje
Zupa gulaszowa z kurczakiem / Chicken Goulash Soup 107

KURCZAKIEM: 500 g piersi z kurczaka, ok. 2 l domowego bulionu drobiowego, czerwona papryka, cebula, 1-2 ząbki czosnku, 3-4 ziemniaki,  mała marchewka, mała pietruszka, 2 gałązki selera naciowego lub mały kawałek selera korzeniowego, 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 łyżeczki musztardy (lub do smaku), kilka małych ogórków kiszonych, przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, tymianek, słodka

Lekcje w kuchni
Krupnik + film 112

bardzo prosty w przygotowaniu a przede wszystkim smaczny i zdrowy.     składniki na 5-6 porcji 1 kość na zupę lub 2 udka włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera ) 150 g kaszy jęczmiennej 2 ząbki czosnku 1 opalona cebula 4 duże ziemniaki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego pół pęczka posiekanej natki pietruszki czarny pieprz sól przepis(...)ziele angielskie i liście laurowe a następnie zalewamy około 2 litrami wody, całość gotujemy około 20 minut. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w niewielką kostkę. Obraną marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych otworach. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone ziemniaki, włoszczyznę, cebulę i czosnek oraz kaszę, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i gotujemy jeszcze około

Smakowite Dania
Prosta sałatka jarzynowa 156

składniki A jak jest u Was? Lubicie sałatkę jarzynową? Składniki: 8 średnich ziemniaków 6 jajek 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 2 ogórki kiszone 2 jabłka 1 puszka kukurydzy pół selera pieprz i sól do smaku opcjonalnie łyżeczka musztardy do smaku 2 słoiczki majonezu Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i gotujemy. Jajka gotujemy

Słodkie okruszki
Niedzielny obiad: Kurczak faszerowany chlebem 157

łyżki masła Sól około 2 łyżek Pieprz według uznania Nadzienie 3 łyżki masła 1 średnia cebula drobno pokrojona (około ½ szklanki ½ szklanki pokrojonego w kostkę selera 1/3 szklanki mleka 2 szklanki pieczywa pokrojonego w kostkę 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki ½ łyżeczki suszonego tymianku 1 jajko Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Kurczaka osusz ręcznikiem(...)również od wewnątrz. Krok 2 Przygotuj farsz. Rozgrzej na patelni trzy łyżki masła. Kiedy zacznie się pienić wysyp na nią cebulę. Smaż 2 minuty. Dodaj posiekanego w drobną kostkę selera. Wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez 10 minut aż cebula będzie miękka. Dodaj do warzyw pokrojony w dość drobną kostkę chleb i pół łyżeczki tymianku. Wymieszaj i smaż

Niedzielny kucharz
Świąteczna sałatka śledziowa 139

śniadanie czy kolację, pyszna i prosta Składniki: 200 g śledzi matiasów ( tacka ) 6 łyżek octu 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru sałatka : 3 marchewki średniej wielkości 1/2 małego selera 2 duże ziemniaki 3 korzenie pietruszki średniej wielkości 2 małe cebule 5 ogórków kiszonych średniej wielkości 1 łyżka ostrej musztardy 2 łyżki majonezu, gęstego 1,5 łyżeczki pieprzu 1 płaska, łyżka(...)śledzia na sitko, żeby porządnie odciekły , wtedy sałatka będzie mogła dłużej stać w lodówce, bez „pływania”, które jest bardzo nieapetyczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i selera ugotuj do miękkości, wystudź, obierz i pokrój w kawałki takie jak ogórek. Przełóż wszystko do miski, dodaj posiekaną drobniutko cebulkę , majonez, musztardę, cukier, pieprz i sól do smaku. Wymieszaj dokładnie

Ogrodnik w podróży
Zupa w stylu zero waste 186

przypomniały mi się zupy z dzieciństwa.  Zupa w stylu zero waste Składniki:  1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka kawałek korzenia pietruszki pół pora pół łodygi selera naciowego łodyga brokuła końcówki szparagów (opcjonalnie) 2 listki laurowe 2 łodyżki świeżego tymianku lub szczypta suszonego kilka ziarenek pieprzu 2 ziela angielskie sól, pieprz płatki chilli (opcjonalnie) oliwa i masło(...)garnku rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę i czosnek.  Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę oraz pora i selera naciowego. Wszystko wymieszać i chwilę smażyć.  W międzyczasie obrać łodygę brokuła i końcówki szparagów, ja zrobiłam to obieraczką do warzyw. Łodygę brokuła pokroić na plasterki i wrzucić do garnka. Łodygi szparagów

Codzienne Gotowanie
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą 126

kolor! Ahhh – łapcie przepis i ślijcie go dalej w świat! Składniki (na 8-10 porcji): 1 skrzydło z indyka (może być też porcja rosołowa) 1 włoszczyzna (min.2 pietruszki, seler (mały, 4 duże lub 6 średnich marchewek, por) 2 kg buraków (ok 8 sztuk) 8 ziemniaków 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 ziarna jałowca 200 g koncentratu pomidorowego(...)polecam ją również pokroić w półplasterki). Pora przekrawamy wzdłuż, dokładnie myjemy i związujemy sznurkiem, zapobiegnie to jego rozwaleniu podczas gotowania i po ugotowaniu barszczu, będzie można go łatwo wyjąć. Seler przekrawamy na pół. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do wywaru mięsnego (jeśli używacie fasoli piękny/biały jaś to w tym momencie należy ją dodać, wcześniej ją namaczając), dodajemy przyprawy (liście

CookYourself
POLICZKI WIEPRZOWE W MUSZTARDZIE 241

wolimy dania w sosie własnym...I dodałam od siebie trochę wina do smaku... Składniki: - 1 kg policzków wieprzowych - 2 marchewki - 1 korzeń pietruszki - kawałek 10cm białej części pora - kawałek selera - 3-5 ząbków czosnku - 4 łyżki mąki (nie dawałam wcale) - 50ml białego, wytrawnego wina (nie trzeba) - 500ml wody (rosołu lub bulionu) - 3 łyżki musztardy, o konkretnym pikantnym smaku (u mnie(...)Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony, do uzyskania rumianego koloru. Odstawiamy do naczynia, w którym będziemy smażyć danie w piekarniku. Na patelni obsmażamy pokrojone w paski warzywa: marchew, seler, por, mieszając co jakiś czas. Pod koniec dodajemy obrane, pokrojone lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Warzywa dorzucamy do mięsa. Na patelnię dodajemy musztardę, wino (gdy dajemy), wlewamy gorącą wodę

Smaczne Zdrowe
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 121

soczewicy i pomidorów Zupa ogórkowa Przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 2 godziny Składniki porcja rosołowa 3 l wody 2 marchewki pietruszka kawałek selera kawałek białej części pora pół główki białej kapusty (około 500g) 4 średnie ziemniaki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 łyżki koncentratu pomidorowego średnia cebula łyżka masła łyżka mąki płaska(...)pieprz do smaku natka pietruszki/koperek Przepis 1 Porcję rosołową zalewamy 3 litrami zimnej wody, gotujemy do powstania szumowin. Zdejmujemy szumowiny, po czym dodajemy do garnka dwie marchewki, pietruszkę, kawałek selera, kawałek białej części pora oraz posiekaną w paski białą kapustę. 2 Do garnka dodajemy także 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 2 łyżeczki domowej przyprawy warzywnej oraz płaską łyżkę soli

Kuchnia Bazylii
Mule z warzywami 110

mogą być różne. Tym razem proponujemy wersję z warzywami. To dopiero uczta dla podniebienia. Składniki: 1 kg świeżych muli 1 łyżka masła ghee 2 cebule 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 2 pomidory 250 g pieczarek 100 ml białego wina wytrawnego 250 ml soku pomidorowego 250 g różyczek kalafiora 1/2 czerwonej papryki 1 pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Normal(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Cebule siekamy. Szklimy na rozgrzanym maśle. Po kolei dodajemy pokrojoną marchew, seler naciowy, pokrojone pomidory (uprzednio sparzone i obrane ze skórki), pokrojone pieczarki. Dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Wlewamy wino, sok pomidorowy, zagotowujemy. Wrzucamy różyczki kalafiora, pokrojoną paprykę. Przykrywamy naczynie, chwilę dusimy

R'n'G Kitchen
Zupa krem z pora 131

będzie głównym składnikiem. To zupa krem o wyraźnym smaku pora. Doskonałe danie dla tych, którzy mięsa nie jedzą lub po prostu nie maja na nie ochoty. 2 marchewki 1/8 selera 1 pietruszka sól i pieprz 1 kg pora 200 g ziemniaków 2 łyżki oleju rzepakowego 200 g śmietanki 30%  Marchew, pietruszkę i seler obrać i umyć. zalać zimną wodą

Krylowa Kuchnia