kurczakiem i ananasem to smaczne i lekkie danie o ciekawych, nieco egzotycznych nutach smakowych. Składniki podwójna pierś z kurczaka puszka ananasa puszka kukurydzy połowa sałaty lodowej 2 łodygi selera naciowego 1 torebka ryżu Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu łyżeczka curry sól, pieprz do smaku Przygotowanie Składniki na sos wymieszać. Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni(...)Torebkę ryżu ugotować, wystudzić. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki. Kukurydzę również odsączyć z zalewy, sałatę porwać na mniejsze kawałki, selera pokroić w kostkę. Wszystko przełożyć do miski dodać przygotowany sos i wymieszać. Autor przepisu: Andzelika Majchrzak Artykuł Sałatka z kurczakiem i ananasem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyenergii. Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE SKŁADNIKI na 6 porcji: 200g wędzonego boczku 5 średnich ziemniaków 4 średnie buraki (użyłem gotowych gotowanych) 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 1/2 średniego selera (korzeń) 1 mały por 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 100 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki kwaśniej śmietany 18% 3 łyżki masła 2 łyżki oleju rzepakowego 3 liście laurowe(...)ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżka majeranku 2 łyżki octu lub soku z cytryny sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, czosnek i pora obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na jednej łyżce masła z dodatkiem oleju rzepakowego. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Całość smażyć, aż warzywa się zarumienią. Zalać przegotowaną
kulinarnyJaduży ok 5 litrowy garnek): kawałek kurczaka, kury/kość schabowa/żeberka wieprzowe - jednym słowem coś mięsnego na czym będziemy nasza zupę gotować. 1 marchewka 1 pietruszka 1/6 bulwy selera 1/3 białej części pora 6-8 ziemniaków sloiczek szczawiu śmietana (opcjonalnie) 1 duży lub 2 male listki laurowe 2 male kulki ziela angielskiego 1/2 łyżki soli szczypta cukru pieprz Przygotowanie(...)wywar na zupę 1. Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy ze sk ó rki i ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Pora myjemy i kroimy, w kostkę. 2. Do garnka wlewamy zimna wodę i wkładamy do niej mięso, które wcześniej umyliśmy. Gotujemy na małym ogniu ok godziny, zbierając szumowiny. W moim wypadku zupa jest gotowana na wieprzowych
Kulinarnie z Polką na KresachSkładniki: Seler konserwowy słoiczek Kukurydza konserwowa 1/2 puszki Papryka czerwona 1/2 Papryka zielona 1/2 Szynka 150 g Natka pietruszki posiekana 2 łyżki Szczypiorek posiekany 2 łyżki Majonez 2 łyżki Przygotowanie: Szynkę oraz paprykę pokroić w kosteczkę. Seler pokroić na mniejsze paseczki. Kukurydzę odcedzić na sicie. Składniki Przełożyć do miski dodać natkę pietruszki, szczypiorek. Dodać 2 łyżki majonezu, sól, pieprz
Kulinarne przygodyziemniaków · 3 pietruszki · 3 marchewki · 1 seler · 4 jajka ugotowane na twardo · 2 cebule · 2 jabłka · 4 ogórki(...)Sól · Pieprz · Zioła do sałatki Sposób przygotowania: 1. Wszystkie warzywa gotujemy ( marchew, pietruszkę ziemniaki i seler). 2. Po ugotowaniu obieramy, drobno kroimy i przekładamy do miski. 3. Dodajemy obrane drobno pokrojone jabłka, ogórki, cebulę, posiekane drobno jajka, odlany z zalewy groszek konserwowy
Kulinarna Chwilarównież saute , czyli bez dodatków, lub z chlebem. Ryba po grecku – przepis teściowej Składniki: 500-600 g białej ryby: dorsza, mintaja, sandacza itp 4 marchewki 2 pietruszki ćwiartka selera 1 cebula słoiczek koncentratu pomidorowego (100 g) lub butelka sosu pomidorowego (700 g) 1 łyżka mąki olej do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe(...)posypujemy majerankiem, obtaczamy w mące i smażymy na patelni z dwóch stron przez 3-4 minuty, aż ryba się usmaży. Gotowe kawałki ryby przekładamy do salaterki. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na złoty kolor. Do cebuli dorzucamy warzywa, wlewamy wodę, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i dusimy warzywa
Wiszniówkadość spontanicznie. Jej termin ważności prawie się kończył i to tyle. Wyszło super. Składniki: 1 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 750 ml passaty pomidorowej 5 ziemniaków 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka fasoli (ja użyłam drobnej) 1 łyżka mielonej wędzonej papryki 1 łyżka oregano sól pieprz 2 łyżki oliwy (przepis na 5 porcji) Oliwę wlewamy(...)garnka, wrzucamy do niego pokrojone drobno cebulę, seler, rozdrobione ząbki czosnku i pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Wszystko smażymy na wolnym ogniu do lekkiego zrumienienia, pod koniec wsypujemy paprykę, chwilę smażymy. Wszystko zalewamy bulionem i passatą, dodajemy oregano, sól i pieprz. Gotujemy jakieś 10 minut. 2 minuty przed końcem wrzucamy odcedzoną fasolę. Ja przed podaniem skropiłam jeszcze zupę dodatkową porcją
Kardamonovyłososia, którego można usmażyć, ale można też ugotować na parze lub upiec. PRZEPIS ŁOSOŚ PO GRECKU Składniki: 0,8 kg filetu łososia surowego 0,5kg marchewki 2 pietruszki 150g selera korzeniowego 1 cebula 1 por – biała część 200g koncentratu pomidorowego sól, cukier, pieprz świeżo mielony listek laurowy 3 szt ziela angielskiego olej 1 łyżka masła Jak zrobić łososia po grecku(...)Najpierw cebulę i pora siekamy i szklimy na oleju. Następnie na patelnię dodajemy listek laurowy i ziele angielskie oraz obrane, starte na tarce o dużych oczkach warzywa (marchew, pietruszkę, selera). Później dodajemy do warzyw masło i ok 1/3 szkl wody. Wszystko dusimy aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku
Dorota SmakujeJedna z najprostszych sałatek, które są na moim kanale. Gotowa w 10 minut. Bardzo dobrze smakuje i ślicznie się prezentuje :) Składniki: Kukurydza konserwowa puszka Fasola konserwowa puszka Seler konserwowy słoik Jajka 4 Majonez 3 łyżki Sól Pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kosteczkę. Fasolę odcedzić na sicie i lekko przepłukać i dodać do jajek. Dodać kukurydzę(...)również odcedzoną. Na koniec wyjąć seler ze słoiczka i pokroić na mniejsze paseczki. Dodajemy majonez, doprawiamy solą orz pieprzem i wszystko razem mieszamy. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału
Kulinarne przygodymakaronu do lasagne naczynie żaroodporne o wymiarach 30x20 cm 100 g startego sera żółtego 50 g startego parmezanu bazylia do dekoracji SOS POMIDOROWY: 2 ząbki czosnku cebula marchewka mały seler 2 łyżki oliwy z oliwek 600 g mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego puszka pomidorów pokrojonych w kostkę 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki(...)masła 3 kopiaste łyżki mąki 500 ml mleka szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu Przepis 1 Przygotowanie dania zaczynamy od sosu pomidorowego. Czosnek siekamy, cebulę, marchewkę i seler obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie do zeszlenia, co jakiś czas mieszając - około 10 minut. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka. 2 Na tej samej patelni podsmażamy mięso
Kuchnia Bazyliimieszanki ,w której znajdziecie ryż parboiled, kaszę bulgur, kaszę owsianą i ryż czerwony ( ugotujcie na sypko, rozłóżcie na duży talerz,ostygnie) - kilka suszonych pomidorów w oleju pociętych w paski - seler naciowy kilka plasterków z jednej łodygi - surówka z kapusty modrej doprawione a olejem lub majonezem. Znajdziesz w niej marchewkę i jabłko oraz całą masę koperku. Przepis na nią znajdziesz parę(...)pistacji - glassa balsaniczna z octem balsamiczny z Modeny oraz niewielka ilość oliwy z oliwek. Na wychłodzony Lunch Mix wyłóż pomidory z zalewy oraz surówkę. Dodaj listki sałaty i plasterki selera naciowego. Całość posyp granatem oraz siekanymi pistacjami, dosmacz solą ,oliwą i glassą balsamiczną. To wszystko . Cały lunch. Sałatka oczywiście jest spokojnie dla dwóch osób, ale moje dziecko zjada całą. Kasza
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 400 g świeżego szczawiu 1,5 l bulionu z kaczki 2 marchewki pół małego selera 1 mały korzeń pietruszki 3 jajka 4 łyżki masła łyżka mąki 150 ml śmietany 18 % sól pieprz cukier koperek 400 g gnocchi(...)Przygotowanie: Warzywa umyłem, obrałem. Marchewki pokroiłem w grubsze słupki, seler na dwie części oraz pietruszkę. Warzywa podgotowałem do miękkości. Przebrany szczaw opłukałem, posiekałem i dusiłem na maśle 8 min. Zalałem bulionem dodałem marchew i gotowałem 25 min. Mąkę dokładnie wymieszałem z 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy zniknęły grudki, dodałem 4 łyżki zupy ,wymieszałem i wlałem do reszty
R'n'G Kitchensycąca doskonała na obiad lub ciepłą kolację. Polecam :) Składniki - 40 dag mięsa mielonego - 1 jajko - 1 łyżka kaszy manny - sól, czosnek mielony, kminek mielony, majeranek - 3 marchewki - pietruszka - kawałek selera - garść fasolki szparagowej - kilka różyczek brokuła i kalafiora - kilka brukselek - 3-4 średniej wielkości ziemniaki - cebula - ząbek czosnku - 2,5 - 3 litra wody - 50 ml śmietanki 30% - łyżka posiekanej natki(...)rękoma formuję male kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W większym garnku zagotowuję ok 2.5 - 3 litra lekko osolonej wody. Do wrzątku dodaję pokrojoną w plastry marchewkę, pietruszkę w słupki i seler w większą kostkę, dodaję też cebulę w całości i czosnek. Gotuję około 10 minut, po tym czasie do zupy dodaję pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Kiedy woda się zagotuje przekładam
Kuchnia z widokiem na ogródgarnku znalazł się brokuł, kalafior, brukselka, ziemniaki, marchewka i zielona fasolka. Aromatyczna, pożywna, rozgrzewająca i pełna witamin :) Składniki: Na wywar: * woda * 1 udo z kurczaka * kawałek korzenia pietruszki i selera * kawałek pora * 3 listki laurowe * 3 ziela angielskie * sól do smaku Warzywa: * 3 marchewki * 4 średnie ziemniaki * 100 g fasolki szparagowej zielonej * 1 nieduży brokuł * 1 nieduży kalafior(...)brukselki Wykonanie: Do garnka włożyć mięso, dodać korzeń selera pietruszki, pory, liście laurowe, ziele angielski, wsypać odrobinę soli, zalać wszystko wodą i ugotować wywar około 1 godziny na małym ogniu. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, pokroić w małą kostkę. Fasolkę szparagową rozkroić na 3 części. Brokuł i kalafior podzielić na różyczki. Gdy wywar się ugotuje dodać
Zrób to smacznieKASZĄ BULGUR W STYLU GRECKIM ● 200 g fileta z indyka ● 60 g mąki pszennej ● 1 cytryna – skórka i sok ● 150 g kaszy bulgur ● 20 g marchwi ● 20 g selera naciowego ● 20 g cukinii ● 20 g cebuli czerwonej ● 1 gwiazdka anyżu ● 50 g masła (po 25 g do kaszy i eskalopek) ● 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ● oliwa z wytłoczyn z oliwek(...)wywar z szyi indyczej i włoszczyzny(ok. 800 ml) ● do smaku: sól, pieprz,świeże zioła (tymianek,szałwia) Przygotuj wywar z szyi indyczej i warzyw. Warzywa do kaszy (cebulę, marchew, seler naciowy, cukinię) pokrój w drobną kostkę, a następnie wszystkie (oprócz cukinii) podsmaż na patelni z odrobiną oliwy. Pod koniec smażenia dodaj 25 g masła, surową kaszę oraz dwukrotnie większą
Cooking for Emily