wołowego 550 g mięsa z indyka 2 nóżki z kurczaka 1 skrzydełko ok. 2,5 l wody (tak by zalać mięso wodą) 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka ½ pora ½ selera 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 kostka rosołowa sól i pieprz do smaku Przygotowanie Mięso myjemy i wkładamy do dużego garnka. Wody nalewamy(...)tyle aby mięso było zakryte. Gotujemy na małym ogniu. powstałe szumowiny zbieramy łyżką lub małym sitkiem. Cebulę obieramy i opalamy na palniku aby zrobiła się trochę przypalona. Marchewkę, seler, pietruszkę i czosnek obieramy. Por dokładnie myjemy.. Wszystkie warzywa oprócz cebuli i czosnku kroimy na mniejsze kawałki (na pół lub na 4 części). Warzywa dodajemy do garnka jeśli mięso jest
4stronykuchni.plmarchewki i pomidorów. Przyprawiona lubczykiem, podana z natką lub koperkiem. Prosta, szybka, smaczna. Dla mojej Córci (bez fasoli), całej rodziny, zdrowa, domowa, pożywna. Polecam:) SKŁADNIKI: 2 marchwie 1 cały seler puszka 420g pieczonej fasoli w sosie pomidorowym wraz z sokiem (u mnie Tesco Organic) puszka fasoli białej wraz z sokiem puszka pomidorów 1 batat 2 średnie ziemniaki 1 cebula(...)wersji dla niemowlaków prawie rocznych (czyt. mojej Córeczki) tych przypraw nie używam PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieram, zostawiam w całości. Włoszczyznę obieram, myję. Marchew kroję w plasterki lub półplasterki, ziemniaki i selera w niezbyt dużą kostkę. Wrzucam warzywa do garnka i zalewam wodą, dodaję liść i ziele. Gotuję do miękkości warzyw. Na koniec dodaję obie puszki fasoli (wraz z sokami) i pomidory
Zasmakuj Kuchniślimak w środku i delikatnie powoli wyciska wszelkie soki z warzyw i owoców ), sięgnęłam na stół po warzywa i zaczęło się mieszanie. Koktajl na śniadanie 2 kawałki selera naciowego garść rozmrożonego szpinaku 1 banan 2 cm kawałek imbiru 2 jabłka I przepis jest najprostszy czyli tylko z jabłek wycinamy gniazda nasienne i dzielimy na mniejsze kawałki. Imbir delikatnie(...)najcieniej obieramy. Seler naciowy dzielimy na kilku centymetrowe kawałeczki i już, czyli przepuszczamy wszystko przez sokowirówkę, mieszamy i gotowe. Taki koktajl na śniadanie to jest to ! Wypijamy od razu lub zabieramy w słoiku do pracy ! A to co nam zostanie po wyciśnięciu soku, też możemy przerobić w coś pysznego ! A co to będzie ? już niedługo pojawi się na blogu
Kuchnia na wzgórzumnie waga 1,70 kg ) 4 ząbki czosnku kilka pieczarek 1 łyżka rozmarynu kilka zielonych szparagów puszka pomidorów pelatti + 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka suszonych pomidorów 2 łodygi selera naciowego 1 szklanka rosołu pieprz, sól do smaku 2 łyżeczki masła 2 łyżki oliwy Najpierw zajęłam się kurczakiem, położyłam go na piersiach i nożyczkami wycięłam kręgosłup od kupra do szyi(...)Uzyskany sos wylałam do formy obok kurczaka, pędzelkiem nałożyłam i na niego trochę sosu. Teraz warzywa, pieczarki poprzecinałam na połówki i poukładałam koło kurczaka, szparagi połamałam na mniejsze kawałki, seler naciowy pokroiłam w mniejsze kawałki i też poukładałam w sosie. Całość z góry skropiłam oliwą ( kurczaka mocniej niż sos ) i wstawiałam do piekarnika nagrzanego
Kuchnia na wzgórzuszkl. jogurtu greckiego 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy extra vergine sok z 1/2 cytryny 1-2 ząbki czosnku Dodatkowo: 1/2 czerwonej cebuli 3 łodygi selera naciowego 3 jajka sól, pieprz Umyty kalafior dzielimy na różyczki. Mieszamy z oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym wstawiamy do piekarnika(...)około 20-25 minut (pod koniec pilnujemy, by zbyt mocno się nie przypiekł). W międzyczasie gotujemy na twardo jajka. Odstawiamy do przestudzenia. Obieramy i kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy kroimy na mniejsze części. Cebulę drobniutko siekamy. Wszystkie składniki dressingu łączymy ze sobą. Następnie łączymy z przestudzonym kalafiorem i pozostałymi składnikami. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem
Smaki Na Talerzusalsą Potrzebujesz: 2 puszki czarnej fasoli /1 szklankę suchej czarnej fasoli - namocz w wodzie (tyle, aby zakryła fasolę) przez noc 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne / mielonego chili sól do smaku 4 jajka Salsa: 1/2 limonki 50g sera feta(...)czerwonego chili 5 listków bazylii + do podania Dodatkowo: placki tortilli oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę, czosnek, seler naciowy i oczyszczone z nasion papryki pokrój w drobną kostkę. 2. W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmażaj pokrojone warzywa z liśćmi laurowymi przez ok. 10-15min. 3. Do rondla wlej fasolę wraz z zalewą lub namoczoną
Kuchnia w Słońcu Skąpanasurówką z kiszonej kapusty - cud miód :-) Bardzo polecam! Składniki: 500-700 g mięsa wieprzowego (w moim daniu z szynki) 5-6 cebul 2 pietruszki (korzeń) 2 marchewki 1/4 selera (korzeń) 2 łodygi selera naciowego 2-3 ząbki czosnku spora garść liści laurowych spora garść ziela angielskiego papryka słodka w proszku (cała paczka) sól, pieprz masło oliwa do smażenia (najlepsza
Kawa z mlekiemSkładniki: - 20 dag selera - ok 10 dag marchwi - jabłko - sok z ok 1/3 cytryny - 7 szt. orzechów włoskich (ok. 35 g orzechów bez skorupy) - 2 łyżki rodzynek (ok. 25 g) -sól, pieprz, szczypta cukru -majonez -jogurt naturalny Orzechy kroimy w mniejsze kawałki, po czym prażymy je na suchej patelni, do momentu aż się lekko przyrumienią. Rodzynki moczymy kilka minut(...)ciepłej wodzie, a następnie kroimy w mniejsze cząstki. Selera, marchew oraz jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy orzechy, rodzynki oraz jogurt i majonez 1:1 i doprawiamy do smaku. Smacznego
Gotuj z AgnesSkładniki: - 500 g fasoli Jaś karłowy - 500 ml mleka kokosowego (użyłam tego ) - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 2 ziemniaki - 3 białe rzepy - 2 korzenie pietruszki - 1/4 selera - ziarno słonecznika - uprażone na suchej patelni ( tu kupisz 1 kg za niecałe 6 zł) - do posypania - natka pietruszki - do posypania - 4 łyżki przyprawy - PODLASKA PRZYPRAWA DO ZUPY FASOLOWEJ(...)poznawania warzyw. Fasolę namoczoną minimum 12h, przepłukujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Zabieramy się za obieranie warzyw. Wszystkie warzywa umieszczamy w misce, prosimy dziecko by podało nam np. seler. Cebulę szatkujemy, wkładamy do garnka z grubym dnem i zalewamy 1 szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu i zabieramy się za krojenie warzyw w kosteczkę. Dziecku dajemy do obrania ząbki
Szkrab Je SamTaka sałatka jest idealnym dodatkiem do obiadu, ale równie dobrze może stanowić główne danie. Gorąco polecam! Sałatka z pieczonych warzyw Składniki : 3 marchewki 2 pietruszki lub pasternak pół selera 3-4 buraki sól, pieprz oliwa ocet balsamiczny Przygotowanie : Piekarnika nagrzać do 180 stopni. Wszystkie warzywa obrać i pokroić w plastry (marchewkę i pietruszkę wzdłuż, buraki i selera najpierw
Codzienne Gotowaniesoczewicy czerwonej - 4 cebule - 6 ząbków czosnku - łyżka otartego na dużych oczkach świeżego imbiru - 400 ml przecieru pomidorowego - 2 marchewki - 1/2 selera - 2 pietruszki - 1 szklanka mleka kokosowego - 2 czubate łyżeczki przyprawy curry Dary Natury ( Kurkuma , Kozieradka , Imbir, Kminek , kardamon, pieprz czarny, ostra Papryka , Kolendra(...)drobno szatkujemy. Wrzucamy do garnka z grubym dnem, dodajemy czarnuszkę i zalewamy wodą - tak by przykryć cebulę. Gotujemy na małym ogniu aż cebula się zeszkli a woda odparuje. Dodajemy seler, pietruszkę i marchew - potarte na tarce na dużych oczkach. Zlewamy 2 litrami wody. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dodajemy wypłukaną soczewicę, dobrze
Szkrab Je Samananasa ;-) To też wspaniały sposób na przemycenie do jadłospisu świeżego jarmużu, który nie należy do najpyszniejszych (w każdym razie moim zdaniem). SKŁADNIKI 3 duże liście jarmużu 2 średnie łodygi selera naciowego 1 banan 1/2 dużego ananasa 600 ml wody WYKONANIE Ananas obrać ze skóry i wyciąć twardy środek. Banana obrać ze skóry. Liście jarmużu i łodygi selera umyć. Wszystkie składniki
Passions hobbies lifeCZAS: 1-30 min Sałatka z filetem, kukurydzą, ananasem i porą 1 podwójny filet z kurczaka 1 pora 1/2 puszki ananasa 1 słoik selera bez dodatków 1 puszka kukurydzy 1 łyżka majonezu 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego pieprz i sól do smaku Fileta pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię, posolić lekko i podsmażyć. Gdy będzie już podsmażony zdjąć(...)ognia. Pora poszatkować. Włożyć na durszlak, zalać wrzątkiem i osuszyć. Ananasa wyjąć z puszki, pokroić w mniejszą kosteczkę. Seler wyjąć ze słoika, odsączyć lekko. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Jogurt wymieszać z majonezem. Polać po sałatce. Dobrze przyprawić. Całość dokładnie wymieszać
Gotuję Testujęwidth:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka brazylijska z jajkami – Składniki: 2 łodygi selera naciowego 3 jajka 110g szynki (ulubionej, u mnie ‘szynka pyszna’) pół puszki kukurydzy (ok. 140g po odsączeniu zalewy) pół puszki ananasa (5 plastrów; ok. 170g po odsączeniu syropu) kilka(...)zawrzenia wody), obrać ze skorupek, a następnie pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w kostkę. Ananasa odsączyć z syropu i również pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Łodygi selera naciowego umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać drobno. Przygotować sos: jogurt naturalny wymieszać z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę (lub bardzo drobno posiekanym), doprawić solą i pieprzem
Kulinarne Przeboje