czerwonym winie z warzywami z dodatkiem klusek śląskich. Wyszedł rewelacyjnie, polecam wypróbować. Do przygotowania dania użyłem: tuszy królika (około 1,4 kg), 5 średnich marchewek, 2 średnich pietruszek, średniego selera, pora, 2 białych cebul, 3 ząbków czosnku, 1 puszki pomidorów, 4 suszonych borowików, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, świeżego tymianku(...)Mięso przełożyłem do miski, aby całe pokryło się przyprawami i odstawiłem do lodówki na godzinę. Obrane marchewki i pietruszkę pokroiłem w dość grube (około pół centymetra) lekko ukośne plastry. Selera obrałem i również pokroiłem w plastry o takiej grubość. Cebule pokroiłem w grube piórka, czosnek w grube plastry, podobnie jak pora. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem
Wyprawy kulinarnezaraz dowiecie, jest to zupa, która nie ma jednego konkretnego przepisu! Trochę historii…. Minestrone to treściwa zupa jarzynowa, pochodząca z Włoch , przygotowywana zazwyczaj na bazie bulionu z dodatkiem cebuli, selera, marchewki, ziemniaków, pomidorów, fasoli, często z użyciem drobnego makaronu lub ryżu. Podobno wywodzi się jeszcze z czasów rzymskich, od zupy zwanej pulte , będącej właściwie owsianką z mąki gotowanej(...)zwieńczającym zupę jest łyżeczka sosu pesto, jak we włoskiej Minestrone alla Genovese lub prowansalskiej zupie soupe au pistou . Letnia zupa minestrone z młodych warzyw - przepis Składniki: 1 młody seler 1 młody por pęczek młodych marchewek 2 cebule oliwa do smażenia rozmaryn, tymianek, liść laurowy sól, pieprz, płatki chilli (do smaku) 8 szklanek wody lub wywar warzywny/mięsny 2 kostki
Chilli Czosnek i OliwaCiekawe połączenie smakowe zawarte w małej salaterce. Lubię chrupkość, którą w tej sałatce gwarantuje nam seler naciowy. Składniki: - 1 pęczek selera naciowego - 250 g pieczarek - 1/2 puszki kukurydzy - 3 małe piersi z kurczaka - 2 duże ogórki konserwowe - 1 garść rukoli - 1 słoik suszonych pomidorów - przyprawy: delikat czerwony, pieprz, sól oraz przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Pieczarki kroimy w kostkę i smażymy(...)miękkości. Identycznie robimy z piersiami z kurczaka, które doprawiamy delikatem oraz przyprawą do kurczaka. Selera, pomidory oraz ogórki kroimy w kostkę a rukolę siekamy. Do miski wrzucamy wszystkie wcześniej przygotowane składniki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz niewielką ilością oleju z pomidorków suszonych
Zainspirowana w kuchniwersjach. Często zaprawiana jest sokiem pomidorowym. W moim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków a do tego chrupiące grzanki. Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz Ziarna orkiszu płuczemy i namaczamy na 12 godzin. Gotujemy wywar mięsno-warzywny(...)razem z ziarnami, cebulą i selerem. Czas gotowania wywaru ok. godziny. Najlepsze mięso na zupę to drób (indyk lub gęś). Można też użyć kawałka wieprzowiny z kością. U mnie akurat był aromatyczny rosół z kawałków gęsiny wraz z wywarem pozostałym po gotowaniu warzyw na sałatkę. Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem, zakwaszamy sokiem z ogórków i posypujemy koperkiem. Proponuję
prawdziwe jedzeniesię do serwowania z ryżem a leśne grzyby nadają temu daniu niepowtarzalnego aromatu. Uwaga - post zawiera film z przygotowania potrawy Składnik - 3 filety z piersi kurczaka - 2 marchewki - ½ średniego selera - 1 por - 1 średnia cebula - garść suszonych grzybów - mała śmietana 12% - pieprz, sól - pieprz ziołowy, mielona słodka papryka - olej Wykonanie Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchew i seler(...)część ) pokroić w krążki. Grzyby zalać wrzątkiem. Na głębokiej patelni rozgrzać olej do wysokiej temperatury. Na rozgrzany olej wsypać por razem z cebulą. Podsmażyć chwilę, dodać marchewkę z selerem, również chwilę podsmażyć i dodać mięso. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz papryką. Całość wymieszać i smażyć, aż mięso nabierze białego koloru. Gdy to nastąpi całość podlać 1 szklanką
Świat SmakuPolsce, dlatego musiałam nieco zmodyfikować przepis. Kurczak w sosie mole Składniki: 2 filety z kurczaka ok. 150 ml wody 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 łodygi selera naciowego świeża kolendra (opcjonalnie) 2-3 łyżki ziaren sezamu (uprażonych na suchej patelni) ½ szklanki orzeszków ziemnych (uprażonych na suchej patelni) ½ szklanki płatków migdałowych (uprażonych na suchej patelni(...)łyżka słodkiej mielonej papryki 60 g gorzkiej czekolady (o zawartości 80-90% kakao) 1 łyżeczka soku z limonki Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Seler naciowy kroimy w plasterki. Papryczki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na plasterki. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i papryką w proszku. Podsmażamy na patelni
Mania Gotowaniaosób: 250 g fasoli "czarne oko" Skworcu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub zmiażdżone 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 mała czerwona papryka 85 g chudej wędzonej szynki 1/2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1/8 łyżeczki suszonego 1 listek laurowy Skworcu 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego(...)wodą tak, aby poziom wody sięgał 5 cm nad fasolą. Fasolę doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie odcedzamy fasolę i starannie opłukujemy ją. Marchew, seler naciowy, szynkę, paprykę, cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę ustawionym na średnim ogniu. Dodajemy posiekaną cebulę i dusimy pod przykryciem do momentu zeszklenia, od czasu do czasu
Blondynka Gotujepożywna zupa warzywna. Młode warzywa, pozostawiają niezapomniany smak , oddając zupie wszystko co najlesze. Prosta w wykonaniu I przepyszna. Polecam :) Zaczynamy: Składniki: 3-4 ziemniaki 3-4 marchewki 1 pietruszka seler korzeń mały kalafior mała główka brokuł podudzia kurczaka sól, pieprz, pieprz ziarnka, 2 kostki rosołowe natka pietruszki Wykonanie: Gotujemy rosół na udkach- doprawiamy solą I pieprzem, dodajemy ziarnka pieprzu. Kroimy(...)marchew, pietruszkę I seler w kostkę. Czyścimy kalafior I brokuły- kroimy na mniejsze kawałki. Do rosołu dodajemy marchew , pietruszkę I seler. Gotujemy około 10 min. Dodajemy kalafior I brokuły- gotujemy dalsze 10 min. Dodajemy 2 kostki rosołowe. Doprawiamy do smaku solą I pieprzem. Zupa gotowa :) Siekamy natkę pietruszki- dodajemy do zupy. Smacznego
Smaki Edytyniej właśnie znalazłam przepis na Wieprzowinę Pieczoną z Warzywami. Wyszło pysznie i wbrew pozorom mało pracochłonne. No to zaczynamy. Składniki: 1 kg wieprzowiny bez kości (łopatka, karkówka) 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 6 ząbków czosnku 3 gałązki rozmarynu świeżego 3 gałązki tymianku świeżego 8 łyżek octu balsamicznego oliwa z oliwek 4 liście laurowe 1 łyżeczka(...)ziaren jałowca sól pieprz Wykonanie: Zioła, marchew, pietruszkę i łodygi selera naciowego myjemy. Czosnek i cebulę obieramy. 2 gałązki rozmarynu i połowę tymianku siekamy. 2 ząbki czosnku kroimy w plasterki. Mięso myjemy, nacinamy i nacieramy solą, pieprzem i połową rozmarynu. Do moździerza wrzucamy 4 ząbki czosnku, ziarna jałowca, resztę posiekanych ziół i rozcieramy wszystko na pastę. Powstałą pastą nacieramy
Blondynka Gotujewieprzowego z kością 100 g rolady boczkowej lub parzonego, wieprzowego boczku w plastrach mix mrożonych warzyw (u mnie marchewka, pietruszka i por) ok. 250-300 g pieczarek 3 łodygi selera naciowego 1 spora kalarepa 1 duża cebula 1 pomidor 3 ząbki czosnku biała fasolka w puszce 1 szklanka surowego, drobnego makaronu (ja użyłam minikokardek) 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól(...)laurowe, by później nie przeszkadzały w zupie (najłatwiej wywar po prostu przecedzić przez gęste sitko). Następnego dnia bulion stawiamy na mały ogień i wszystko kroimy. Pieczarki w półplasterki, kalarepę, seler naciowy, cebulę i pomidora oraz boczek w kostkę. Czosnku nie trzeba drobno siekać, można pokroić go jedynie w cienkie plasterki. Mięso wyjmujemy z wywaru i rozdrabniamy na niezbyt drobne kawałki
Ratunku obiadkęsa, zarówno te zielone, jak i białe. Dziś w użyciu szparagi białe. A powstał z nich przepyszny krem. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 średniej wielkości pietruszka 1/3 selera 2 większe ziemniaki 1 cebula 1 l bulionu drobiowego sól, pieprz 4 kromki bułki 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Szparagi obrać obierakiem do warzyw, zaczynając poniżej główki szparaga. Obrane(...)przekroić na cztery. Ziemniaki, selera oraz pietruszkę - obrać i pokroić w kostkę. Bulion zagotować, dodać seler i pietruszkę - gotować. Po 5-7 minutach do zupy wrzucić ziemniaki i szparagi - gotować aż warzywa zmiękną. W tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę - cebulkę usmażyć na rumiano. Usmażoną dodać do ugotowanej zupy. Zupę zdjąć
kolorowotorcikowołyżki ciemnego sosu sojowego olej do smażenia 2 łyżeczki chili sól, pieprz sok z połowy cytryny sos: 3 ząbki czosnku 1/2 łyżki mielonego imbiru 1 cebula 2 łodygi selera 2 suszone papryczki chili pół czerwonej papryki 1 łyżeczka octu winnego balsamicznego 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego 250 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki wody(...)ciepłe miejsce. Pozostawić w garnku ok. 1 łyżkę oleju i przez 1-2 minuty smażyć na nim czosnek (pokrojony w cienkie plasterki), cebulę (pokrojoną w drobną kostkę), łodygi selera ( pokrojone w małe kawałeczki), czerwoną paprykę (pokrojoną w drobną kostkę) i chili (namoczone i pokrojone w plasterki) ciągle mieszając. Do warzyw dodać pozostałe składniki: sos sojowy, ocet, bulion i cukier. Wszystko
Pasja Smakubowiem każdy może dobrać sobie ilości oraz przyprawy wg własnego gustu. W mojej sałatce dominuje korzeń pietruszki, czym go więcej, tym jest bardziej słodka, nie odpowiada mi smak gotowanego selera dlatego jest go minimalnie ( można nawet pominąć), jest tylko kilka ziemniaków- jako dodatek a nie główny składnik, uwielbiane przez nas ogóry kiszone i dużo jajek. No i jak dla niektórych(...)odmiany. Składniki na 4 miseczki: - 7 b.dużych pietruszek( korzeni) - ok.1kg marchwi - 1 litrowy słoik ogórków kiszonych - kawałek białej części pora - 3 ziemniaki - 10 jajek - maleńki kawałek korzenia selera ( widoczny przy marchewce) - sól i pieprz do smaku - ok.3/4 słoika musztardy sarepskiej( małej) - 1-2 łyżeczki musztardy dijon - ok.1/2 małego słoika majonezu Można również dodać jabłko, ja nie dodaję bowiem
Smaczne Zdrowedodatkiem chipsów z wędzonego boczku. Doprawiona białym pieprzem Kamis i solą morską prowansalską firmy Kamis. Jest pyszna i sycąca bardzo polecam. Składniki: 0,5 kalafiora 1 mniejsza pietruszka kawałek selera 10 cm pora 3 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka masła 2 litry bulionu warzywnego ( u mnie z kostki) sól prowansalska w młynku Kamis pieprz biały Kamis cieniutkie(...)plasterki boczku wędzonego 1 łyżka oleju szczypiorek Przygotowanie: Ziemniaki, seler, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek pokroić na mniejsze kawałki. Por oczyścić i pokroić w półplasterki. Kalafior podzielić na różyczki. W rondelku roztopić masło dodać ziemniaki, seler, pietruszkę oraz por i podsmażać około 5 min. Dodać czosnek przesmażyć około minutki. Podsmażone warzywa przełożyć do gorącego bulionu warzywnego
Ala piecze i gotujeNigdy nie przepadałam za selerem i tak jest do tej pory, jednak tą sałatkę mogłabym jeść codziennie;) pierwszy raz jadłam ją u mamy i od tej pory często ją robię:) Bardzo lubię wędzonego kurczaka a w połączeniu z warzywami i słodkim ananasem smakuje fantastycznie. Ma jeszcze jeden, bardzo ważny atut - można ją przygotować w 15 minut! Składniki: 1 wędzona(...)pierś z kurczaka, puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, słoik konserwowego potartego selera, puszka ananasów, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. Przygotowanie Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę. Zlać sok z ananasów i pokroić je w kostkę. Seler odsączyć i bardzo drobniutko posiekać. Fasolę i kukurydzę również osączyć, wszystko dokładnie wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą
Z miłości do słodkości