Sezon na truskawki trwa. Słodycze można odrzucić i zamiast nich przygotować koktajle z truskawkami w roli głównej. Oto moja propozycja połączenia, które bardzo lubię - seler naciowy i truskawki. Składniki (na ok. 300 ml): 3 łodygi selera naciowego ok. 20 truskawek łyżeczka nasion chia biały cukier do ozdoby Seler obrać z włókien obieraczką i pokroić na drobne kawałki. Wrzucić do malaksera
Weekendy w domu i ogrodzieartykułu. Kiszona papryka chili 150 g papryczek chili habanero, 1 czubata łyżeczka niejodowanej soli kłodawskiej 2 łyżeczki brązowego cukru około 300 ml wody opcjonalnie kilka gałązek selera, kilka ziarenek pieprzu, 2 ząbki czosnku. Jak zrobić kiszone chili 1. W rondelku zagotuj wodę z solą i cukrem. Kiedy sól i cukier się rozpuszczą, wyłącz płomień i odstaw zalewę(...)oryginalny przepis na kiszoną paprykę chili z książki Olii Hercules "Sielskie smaki". 20 g soli morskiej 200 g czerwonych lub zielonych papryczek chili, dowolnego gatunku, 200 g liści selera naciowego i/lub lubczyku, opłukanych 1 łodyga selera naciowego w razie potrzeby opcjonalnie możesz dodać pokrojony na plasterki czosnek oraz ulubione zioła o intensywnym smaku, np. estragon 1. Do rondla
Cztery Fajeryniemożliwe i niewykonalne. W kuchni również. Za to tym razem polecimy banałem. Nic prostszego ugotować włoszczyznę, jak na poczciwą pomidorówkę. By osiągnąć smak umami uwielbiam dodać seler naciowy do bulionu i odrobinę sosu sojowego. Na patelni duszę cebulę, paprykę, pieczarki, marchewkę i pomidorki koktajlowe. Dodaję bulion, passatę pomidorową, przelewam wszystko do garnka i gotuję chwilę z ząbkiem czosnku. Osobno(...)pokrojone na mniejsze części plastry wędzonego łososia. Zupę podaję z makaronem i natką pietruszki. Okej, przyznaję. Jest w tym jakiś ideał dania. Składniki na bulion: 3 gałązki selera naciowego 1 marchew 1 cebula 1/2 selera 1 por 1 pietruszka 2 suszone grzyby listek laurowy goździk ziele angielskie gwiazda anyżu sól, pieprz
Mango PapajaWiosenny słodki krem z selera naciowego. Szybki i łatwy w wykonaniu. Potrzebujesz Pęczek selera naciowego 3 szklanki bulionu 1 małą cebulę 1 duży batat śmietanę 18% pieprz, sól oliwa Wykonanie: Obranego batata i umyty seler pokrój w kostkę. Cebulę obierz posiekaj. Do garnka wlej oliwę, dodaj warzywa i duś do momentu, aż warzywa będą
Kukuleczkiłyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki masła ⅓ łyżeczki soli trochę pieprzu ½ pęczka szczypiorku ZUPA: 4 udka z kurczaka 4 marchewki 4 łodygi selera naciowego dwa małe pory pietruszka kawałek selera 2 listki laurowe 3 ziarnka pieprzu 2 ziarnka ziela angielskiego 1 cebula 3 łyżki tłuszczu ( ja miałam kaczy tłuszcz, może być smalec, albo masło(...)dodać marchewkę, seler, pietruszkę, jeden umyty por i jedną łodygę selera, ziele, ziarna pieprzu i listki laurowe. Wywar gotować ok 40 minut. W tym czasie pokroić resztę marchewek i selera naciowego w kosteczkę, Por w półplasterki, czosnek posiekać. Z ciasta na kluski uformować małe kuleczki ( trochę mniejsze niż orzech włoski) - odstawić do lodówki. W drugim garnku rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojone
Cooking for Emilyfont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z komosą ryżową, selerem naciowym i fetą Składniki: Komosa ryżowa – 200g Seler naciowy – 6 łodyg Orzechy włoskie - 1 szklanka Rzodkiewka – 5 sztuk Czarnuszka – 1 łyżka Feta – 200g Sól, pieprz Składniki – sos: Oliwa
Kuchnia Bon Appetitteż inną wersję faszerowanych pieczarek - kliknij TUTAJ PRZEPIS NA PIECZARKI PORTOBELLO FASZEROWANE KUSKUSEM Składniki: 6-8 dużych pieczarek portobello 3/4 szklanki kuskusu 3/4 szklanki wrzącej wody 2 łodygi selera naciowego 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku pęczek zieleniny - koper, natka pietruszki, lubczyk, zioła 150 g sera feta sól, pieprz oliwa około 0,5 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego(...)odstawić, aż wciągnie wodę. 2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę oraz pokrojony czosnek. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony w drobną kostkę seler naciowy. Całość dusić na małym ogniu, aż seler zmięknie. Zieleninę drobno posiekać. Do podsmażonych warzyw dodać napęczniały kuskus. Pokruszyć ser feta. Dodać też posiekaną zieleniną. Całość wymieszać, do połączenia
kolorowotorcikowojest najsmaczniejsza na drugi dzień, więc warto przygotować ją na dwudniowy obiad. SKŁADNIKI 1 kg mięsa wieprzowego 3/4 szklanki octu balsamicznego 1/2 główki czosnku 1/2 szklanki wody 3 gałązki selera naciowego 1 duża cebula 4 liście laurowe 7 ziaren ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, mielona słodka papryka 1/2 szklanki półsłodkiego czerwonego wina WYKONANIE Mięso umyć, pokroić na równe(...)kawałek dobrze doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem kolorowym i słodką papryką. Czosnek i cebulę obrać z łupin. Cebulę pokroić w krążki, ząbki czosnku przekroić wzdłuż na pół, zaś gałązki selera naciowego pokroić na małe kawałki. Czosnek i seler rozsypać po bokach mięsa, zaś cebulę włożyć pomiędzy każdy kawałek. Na koniec dodać liście laurowe i ziele angielskie, po czym nałożyć pokrywę
Passions hobbies lifeaminokwasowy i dlatego jest świetnym zamiennikiem mięsa. Zawiera również błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy. Cieciorka w sałatce przyjemnie chrupie, dobrze komponuje się z tuńczykiem i również chrupiącym selerem naciowym. Składniki: ? 1 puszka tuńczyka ? 1 puszka cieciorki ? 3 cienkie łodygi selera naciowego ? sok z 1/2 cytryny ? 1 łyżka majonezu ? 2 łyżki oliwy ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Seler pokroić
To co kochamjest świetnym zamiennikiem mięsa. Zawiera również błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy. Cieciorka w sałatce przyjemnie chrupie, dobrze komponuje się z tuńczykiem i również chrupiącym selerem naciowym. Składniki: • 1 puszka tuńczyka • 1 puszka cieciorki • 3 cienkie łodygi selera naciowego • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżka majonezu • 2 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku Wykonanie
To co kochamprzykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. W czasie kiedy ciasto spokojnie sobie rośnie my możemy zrobić farsz. Składniki farsz: 1 opakowanie świeżego szpinaku 300 g twarogu 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 jajko oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa, tymianek, sos sojowy Seler naciowy kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na odrobinie oliwy. Kiedy seler
vegetaniejest ograniczona wyłącznie naszą wyobraźnią. Pewne jest jedno, są pyszne, sycące i bardzo polskie, dlatego gotujmy je, jedzmy, delektujmy się nimi :) Składniki: cebula 2 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego pół pora 4 ziemniaki pół cukinii pół selera 2 pietruszki 5- 6 małych marchewek lub 3 duże 0,5 kg filetów z dorsza pomidory bez skórki w puszcze duże(...)chilli natka pietruszki lub koperek do podania Wykonanie: W dużym garnku gotujemy ok 3 litrów wody z warzywną kostką rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Cebulę, czosnek, por i seler naciowy kroimy w cienkie plastry. Smażymy do zeszklenia warzyw na maśle lub oleju. Ja polubiłam ostatnio do smażenia wykorzystywać olej w jakim są zanurzone suszone pomidory, który jest ciekawy
Taste Of My Dayśniadanie, obiad czy kolacja. To bogactwo smaków i aromatów. To wartości smakowe, odżywcze i aromatyczne. Aby zrobić taką sałatkę na ciepło wiele nie potrzeba. Zgromadźmy makaron ryżowy, marchewkę, mango, seler naciowy, dymkę i kurczaka. Przyda się także seler naciowy, sos rybny i sok z limonki a potem to będzie szybko bo makaron zalejemy wrzątkiem a gdy on dochodzi będziemy robić
Moje Małe Czarowanieostudzonego i schłodzonego w lodówce kurczaka kroimy w drobną kostkę – 5-7mm będzie akurat. Wrzucamy do miski. Cebulkę szalotkę obieramy, bardzo drobno kroimy, dodajemy do kurczaka. Myjemy łodygi selera naciowego. Jeśli są starsze, pozbywamy się z selera zewnętrznych twardych włókien. Łodygi kroimy w drobną kostkę, dodajemy do miski. Wrzucamy też żurawinę suszoną – szukajcie takiej w całości, bez dodatkowego(...)obiad, dla dwóch dorosłych osób – warto zrobić więcej. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka z wolnego wybiegu: usmażone, ugotowane a już najlepiej – wg TEGO PRZEPISU 3 spore łodygi selera naciowego 50g suszonej żurawiny wielkoowocowej 40g bekonu 1 cebulka szalotka DRESSING RANCZERSKI DO SAŁATKI 2 pełne łyżki stołowe (z górką!) ulubionego majonezu 2 pełne łyżki stołowe (z górką!) śmietany
Karo in the Kitchentłoczony sok z marchwi Obiad: - wczorajszy eksperymentalny ogórko-kapuśniak jest pyszny :) nawet Mąż zajadał :) - chipsy z buraka - pomidory z ząbkiem czosnku i koperkiem - leczo zielony sok z jabłek i selera naciowego Kolacja: - zielony sok z jabłek i selera naciowego (świeżo tłoczony) - pomidory i ogórki kiszone (jakoś mam fazę na pomidory od wczoraj) - "pieczone" jabłko (czyli jabłko na parze
pyszne zdrowości