akcji „Nasiona roślin strączkowych na talerzu” na durszlak.pl Przygotowanie: 10 min. Gotowanie: 30 min. Porcja dla 4 osób Składniki : ● 200 g zielonej soczewicy ● ½ l wody mineralnej ● 2 gałązki selera naciowego ● 2 dojrzałe awokado ● 1 owoc granatu ● ½ pęczka świeżej mięty ● ½ pęczka kolendry ● 2 łyżki oliwy z oliwek ● 1 łyżeczka świeżo startego korzenia kurkumy* ● 1 łyżeczka startego korzenia imbiru ● 1 łyżeczka(...)rozpadać (w razie potrzeby dolej odrobinę wody podczas gotowania). Odstaw do ostudzenia. Przygotuj dressing: wymieszaj wszystkie składniki w miseczce. Przełóż ugotowaną, przestudzoną soczewicę do miski. Dodaj drobno pokrojone gałązki selera naciowego, pokrojone w talarki awokado, ziarenka granatu i drobno posiekane zioła. Wlej dressing, delikatnie wymieszaj całość. *Możesz użyć również zmielonej kurkumy, dodaj wówczas ok. trzy szczypty kurkumy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamożecie też przygotować w swoich kuchniach kanapkę filadelfijską . Obie potrawy wam zasmakują. Zobacz mój film z przygotowania sałatki Składniki – Sałatka z awokado i tuńczykiem trzy awokado trzy łodygi selera naciowego dwie puszki tuńczyka czerwona cebula pęczek kolendry limonka trzy łyżki oliwy sól i pieprz Tu znajduje się bogaty wybór przypraw do wielu przepisów. Przepis – Sałatka z awokado(...)robimy też z pozostałymi awokado. Następnie awokado kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Następnie do miski dodajemy odsączonego z puszek tuńczyka. W drobną kostkę kroimy cebule i seler naciowy. Całość trafia również do miski. Na koniec wyciskamy sok z limonki i dodajemy go do naszej sałatki. Na koniec do sałatki dodajemy oliwę, pieprz i sól według smaku. Całość
Kuchennyviral.plporcje): 250 ml pęczaku 3 łyżki oleju ok. 1,5 l wrzątku burak ze skórką (użyłam bardzo słodkiego żółtego) pół cebuli marchew (użyłam fioletowej) 2-3 łodygi selera naciowego 2 białe papryki pół chili 3 ząbki czosnku 3 natki pietruszki łyżeczka ostropestu sól 2 łyżki przecieru lub sosu pomidorowego (nie koncentratu) Buraka ze skórką pokroić w plasterki grubości(...)warzywny). Całość zamieszać. Czynność powtarzać co jakiś czas, gdy na patelni nie będzie płynu. Obraną lub dokładnie wyszorowaną marchew pokroić w krążki lub półplasterki. Dorzucić na patelnię. Wymieszać. Łodygi selera naciowego pokroić na plastry grubości ok. 4 mm. Dorzucić na patelnię po trzecim dolaniu wody. Wymieszać. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić na małe kawałki. Rozdrobnić chili, posiekać natkę pietruszki. Przed
Weekendy w domu i ogrodziemnie klasyk - Frank's Red Hot ); 60 g masła; 1 łyżka czerwonego octu winnego; 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego; Szczypta świeżo zmielonego, czarnego pieprzu. Dodatkowo: Olej do smażenia; Laski selera naciowego - do podania; 2 duże marchewki - do podania. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Sposób przygotowania: Skrzydełka z kurczaka umyć, delikatnie osuszyć(...)celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Usmażone skrzydełka zamaczać w rondelku z gorącym sosem i układać na talerzu. Skrzydełka podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu, z słupkami marchewek i laskami selera naciowego oraz np. z frytkami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 - 5 osób. Skrzydełka należy panierować bezpośrednio przed włożeniem do gorącego oleju. Ja smażyłam skrzydełka
Gospodyni Miejskabraku inspiracji na pyszny obiad Proporcje na 3 dość spore cukinie Na farsz: 3 okrągłe cukinie 250 gramów mielonej wieprzowiny 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę 1 nieduża marchewka, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 0,5 łyżeczki suszonej bazylii 0,5 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz szczypta(...)wydrążyć miąższ, zachowując ok 0,5 cm warstwę wewnątrz warzywa. Miąższ jednej lub dwóch cukinii drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać posiekaną cebulę, marchew i seler naciowy. Smażyć, aż lekko zmiękną i się zrumienią. Dodać posiekany miąższ cukinii i lekko go zezłocić. Dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Dodać mięso mielone, wymieszać wszystko i smażyć
olalacookingwidth:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka brazylijska z jajkami – Składniki: 2 łodygi selera naciowego 3 jajka 110g szynki (ulubionej, u mnie ‘szynka pyszna’) pół puszki kukurydzy (ok. 140g po odsączeniu zalewy) pół puszki ananasa (5 plastrów; ok. 170g po odsączeniu syropu) kilka(...)zawrzenia wody), obrać ze skorupek, a następnie pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w kostkę. Ananasa odsączyć z syropu i również pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Łodygi selera naciowego umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać drobno. Przygotować sos: jogurt naturalny wymieszać z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę (lub bardzo drobno posiekanym), doprawić solą i pieprzem
Kulinarne PrzebojeSkładniki pół kalafiora średniej wielkości ok. 1/2 szklanki mleka kokosowego (ilość według uznania) 1 litr bulionu drobiowego ok. 50 gram boczku wędzonego 15 cm pora białej części 2 łodygi selera naciowego 1 opakowanie mieszanki owoców morza (ok. 225 gram) najlepiej już rozmrożone 12 sztuk krewetek tygrysich obranych i oczyszczonych 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Sposób(...)Kalafiora gotować w wodzie lub od razu w bulionie przez ok 6-8 minut. Miękki kalafior zblendować z bulionem i mlekiem kokosowym. Zagotować. W międzyczasie pokroić boczek, pora oraz seler naciowy w cienkie paski, podsmażyć przez kilka minut i wrzucić do zupy. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotować przez kilka minut, po czym wrzucić mieszankę owoców morza. Po dodaniu
Modern Cave Girlłyżki śmietany 30% 1 łyżka kakao szczypta soli szczypta pieprzu szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej Sałatka śledziowa: 3-4 filety śledziowe 1 czerwona cebula 5 łodyg selera naciowego 1/2 dużego mango 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka przyprawy curry pieprz Dekoracja: ziarenka granatu Wykonanie: Tartaletki: Przesianą przez sito mąkę mieszamy(...)stopni piekarnika na 10-15 min. Studzimy. Sałatka śledziowa: Śledzie odsączamy z zalewy, dokładnie płukamy z nadmiaru soli i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Selera naciowego myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Mango myjemy, obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. W kubku mieszamy majonez, jogurt naturalny
Kuchnia MagdaLenypuszki - (firmy Cirio) 2 łyżki pasty pomidorowej 1/2 pęczka pietruszki 1/2 papryczki jalapeno 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu sól do smaku dodatkowo 250 g batatów 1 łodyga selera naciowego garść świeżej bazylii parę pomidorków koktajlowych + parmezan do posypania przygotowanie Bataty obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki przy pomocy tarczy robota lub specjalnego urządzenia - mandoliny. Włożyć(...)papryczkę jalapeno, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować na wolnym ogniu ok 40 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. Seler naciowy umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, lekko posolić. Przełożyć do miseczki, a na tej samej patelni podpiec pomidorki przekrojone na połówki
Stare Garydrugiej części pasztet sojowy. Wszystko wyszło pysznie :) Potrawka z soi (wegetariańska) Składniki: 100 gram soi (ugotowanej wg przepisu na opakowaniu) 3 marchewki kawałek selera korzeniowego 3 kawałki selera naciowego 1-2 cebule pietruszka 2 ząbki czosnku sól, pieprz przyprawy: imbir, kminek, ostra papryka, tandori (tandoori) masala Potrawka z soi (wegetariańska) Wykonanie: Nasiona soi przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (moczenie dzień(...)czosnek. (Czosnku nie daje wcześniej gdyż łatwo go przypalić i będzie gorzki.) W międzyczasie zagotowujemy wodę w czajniku i zalewamy nasze warzywa tylko do ich przykrycia. Dodajemy przecier pomidorowy, selera naciowego i soję. Wszystko dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku. Propozycja podania z ryżem brązowym i domowym ogórkiem kiszonym :) Potrawka z soi (wegetariańska) Potrawka z soi (wegetariańska
Pyza i Surówkasałatki z makaronem oraz inne przepisy kuchni chińskiej . Składniki: 50 g ugotowanego makaronu sojowego 1 łyżeczka bulionu w proszku (jeżeli posiadamy) – opcjonalnie bulionetka 1 łyżka sosu rybnego 30 g selera naciowego 1 papryka czerwona 30 g cebuli 1 papryka żółta 1 limonka 3 papryczki chilli 1 łyżeczka cukru 1 mała cukinia 50 g dużych krewetek (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Na początku(...)proszku, półtora łyżki sosu rybnego, sok z wyciśniętej limonki. Całość dokładnie mieszamy. Do miski z przygotowanym sosem dodajemy makaron sojowy i dokładnie mieszamy. Do sosu z warzywami dodajemy cebulę, seler naciowy, papryki oraz cukinię. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Sałatka jest gotowa. Artykuł Sałatka z makaronem sojowym pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewspomnieć o szczodrym dodatku ziół prowansalskich , które dodają niesamowitego wprost aromatu. Składniki na 6 porcji: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula - duża 2 marchewki - średnie 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich - w oryginale było tylko 1 i 1/2 łyżeczki; ale co mi tam, lubię zioła prowansalskie :) 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu(...)garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną w kosteczkę cebulę oraz szczyptę soli i smażyć do zeszklenia przez ok. 4 minuty. Dołożyć pokrojone w średnią kostkę: marchewkę oraz seler naciowy, dosypać 1/2 łyżeczki soli i smażyć przez ok. 8 minut, aż warzywa będą miękkie i złotobrązowe. Dodać czosnek pokrojony w plasterki - nie cierpię używać praski do czosnku
Grunt to przepis!szklanki suchej białej fasoli (np. cannellini) lub 1 puszka fasoli - kilka gałązek rozmarynu - 4-5 liści laurowych - 2 łyżki oliwy - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 6-7 łodyżek selera naciowego - 1 puszka pomidorów lub 5-6 świeżych pomidorów - 0.5 łyżeczki oregano - 130-150 g makaronu (najlepszy będzie jakiś raczej mniejszy niż większy, np. ditalini, conchigliette lub jeden(...)pozbywamy się wody z gotowania, będzie nam później potrzebna! 2) W miedzyczasie cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej oliwie przez 1-2 minuty. Seler naciowy myjemy i kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli i czosnku. Przyprawiamy oregano i smażymy kolejne 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Całość dusimy na wolnym ogniu
Roślinożerni urlopowiczemnie waga 1,70 kg ) 4 ząbki czosnku kilka pieczarek 1 łyżka rozmarynu kilka zielonych szparagów puszka pomidorów pelatti + 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka suszonych pomidorów 2 łodygi selera naciowego 1 szklanka rosołu pieprz, sól do smaku 2 łyżeczki masła 2 łyżki oliwy Najpierw zajęłam się kurczakiem, położyłam go na piersiach i nożyczkami wycięłam kręgosłup od kupra do szyi(...)Uzyskany sos wylałam do formy obok kurczaka, pędzelkiem nałożyłam i na niego trochę sosu. Teraz warzywa, pieczarki poprzecinałam na połówki i poukładałam koło kurczaka, szparagi połamałam na mniejsze kawałki, seler naciowy pokroiłam w mniejsze kawałki i też poukładałam w sosie. Całość z góry skropiłam oliwą ( kurczaka mocniej niż sos ) i wstawiałam do piekarnika nagrzanego
Kuchnia na wzgórzu