seler naciowy - 4547 przepisów (strona:61/304)

Risotto z selerem naciowym, cukinią i krewetkami 220

znakomita. Obiad przygotował mąż. On także jest specjalistą od idealnie przygotowanego risotto.  Bardzo mi ta potrawa smakowała. Była idealnie doprawiona. Jednym słowem rewelacyjna. Składniki: - 200g ryżu włoskiego - 2 selery naciowe - 300g cukinii - 3 szalotki - 250g dużych krewetek - 0,7 litra bulionu warzywnego - oliwa z oliwek - lampka białego wina - 2 łyżki masła - natka pietruszki Sposób przygotowania: Krewetki obieramy ze skorupek(...)Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Seler naciowy pozbawiamy włókien i także kroimy na małe kawałki. Na oliwie podsmażamy seler z cukinią i poszatkowana szalotką. Po około 10 minutach wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy aby każde ziarenko pokryło się oliwą. Następnie wlewamy wino i całość dokładnie mieszamy.  Czekamy aż całość się zredukuje i dolewamy bulion

Pan i Pani Smith w kuchni
Chow mein z paprykami 115

się do smażenia, cudownie łączy się z orientalnymi aromatami. Składniki 250 g makaronu chow mein 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1 papryczka chili 2 łodygi selera naciowego 1 cm imbiru 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju sezamowego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka cukru palmowego szczypiorek     Przygotowanie   Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski. Seler naciowy kroimy na 1 cm kawałki. Na rozgrzany olej wrzucamy papryki i seler. Następnie dorzucamy posiekany imbir, czosnek i papryczkę, podlewamy sosem sojowym i chwilę jeszcze smażymy. Na koniec dodajemy cukier i sos ostrygowy. Wrzucamy makaron i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem. st1\:*{behavior

R'n'G Kitchen
3 dniowy detoks sokowy 8035

Warzyw nie trzeba obierać, poza cytryną. Jabłka należy wydrążyć z gniazd nasiennych Dzień pierwszy: 4 jabłka 2 - 3 ogórki garść natki pietruszki 2 garście świeżego szpinaku 4 gałązki jarmużu seler naciowy cytryna mały kawałek imbiru, taki wielkości kostki rosołowej Dzień drugi: 3 małe buraki seler naciowy garść świeżej kolendry ogórek mały kawałek imbiru, taki wielkości kostki rosołowej garść szpinaku

Delusional Trine
Sałatka a’la Waldorf z nasturcją 164

królową, jednak również obdarza swych poddanych cząstką siebie, jej stanowczość idealnie pasuje do łagodności pozostałych składników. Naprawdę polecam ten przepis! Składniki (na jedną osobę): 1/2 jabłka 3,4 łodygi selera naciowego bliżej środka plus listki majonez sól, pieprz do smaku (oczywiście z młynka) sałata lodowa endywia kilka listków i kwiat nasturcji pieczywo pszenne (można je zastąpić dowolnym) Wykonanie: Łodygi selera(...)naciowego oraz jabłko pokrój w drobną kostkę. W sałatce powinna być równa ilość jabłka i selera. Posyp solą i pieprzem, dodaj majonez. Wstaw sałatkę do lodówki. Z 1 łodygi zetnij obieraczką do warzyw (wzdłuż) cienkie plastry selera, odłóż je na później, do dekoracji. Opłucz pod bieżącą wodą listki i kwiat nasturcji, odłóż na papierowy ręcznik, aby obeschły. Podpiecz ulubione pieczywo

Garniec Magalie
Włochy - Krem z soczewicy (Vellutata di lenticchie) 93

siostrzana wersja w Turcji! Różni się dosłownie kilkoma składnikami, a jej bazę stanowi (jak przystało na włoską zupę) soffritto, czyli drobno pokrojona i podsmażona na oliwie cebula, marchewka i seler naciowy. Składniki (3 porcje): - 3-4 łyżki oliwy - 1 mała cebula - 2 łodygi selera naciowego - 1 średnia marchewka - 2 liście laurowe - 1 ząbek czosnku - 8-10 pomidorków koktajlowych

Roślinożerni urlopowicze
zupa ogórkowa 125

mięsa wieprzowego z łopatki 10 kiszonych ogórków 2 łyżki oleju 4 ziemniaki 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia) 2 marchewki  1 pietruszka (korzeń) 100 ml kwaśnej śmietany domowe magii sól,pieprz koperek sposób przygotowania Wieprzowinę kroimy na kawałki, selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy w drobne plastry. Do  garnka wlewamy

Miód i pieprz
Koktajl z burakiem, bananem i imbirem – bez cukru i nabiału 111

grupy B, magnez, cynk, miedź, potas, fosfor, wapń, białko oraz zdrowe tłuszcze. Po inne przepisy na pyszne koktajle zapraszam tutaj . Polecam również “ Oczyszczający sok z buraka, jabłka, selera naciowego i cytryny “, “ Oczyszczający sok z buraka, pomarańczy, marchewki i selera naciowego ” oraz “ Oczyszczający i usuwający zmęczenie sok z buraka, marchewki i jabłka “. The post Koktajl

Moja Delicja
Grasica cielęca w sosie z madery 171

Studio . Przepis pochodzi ze słynnej szkoły Le Cordon Bleu , ale my go trochę zmodyfikowałyśmy i grasica wyszła bardzo, bardzo smaczna (zmiany zaznaczone kursywą). *mirepioix - mieszanka cebuli, marchwi i selera naciowego - 2 części cebuli, 1 część marchwi i 1 część selera. Podstawa smaku do różnych potraw, takich jak zupy, gulasze, sosy... **używana przez francuskich kucharzy nazwa bukietu przypraw: natki pietruszki, liścia(...)laurowego i tymianku. W tym przypadku: 6 centymetrowy kawałek pora (jeden liść) i mieszczący się w nim kawałek marchewki, liść laurowy, seler naciowy i tymianek – przepis z legendarnej szkoły Le Cordon Bleu *** te produkty dodałyśmy do przepisu podczas warsztatów. Oczywiście można je pominąć, ale nie polecam ;) zdjęcia Julita Strzałkowska i królestwo garów

królestwo garów
Inna sałatka z selera 119

przyprawami ser rycki Cezar groszek z puszki kukurydza z puszki czosnek czosnek włoski w oleju, cebulka marynowana,kapary u mnie Ole! Mrożona lub świeża natka pietruszki- dość sporo, lub seler naciowy natka. U mnie mrożone. Majonez Najpierw na sitku odcedzamy seler, kukurydzę oraz groszek. Ja przelewam zimna wodą dodatkowo. Gdy cała woda z nich skapie wsypuję do miski. Mieszam delikatnie(...)sera ryckiego. U mnie dość dużo tego sera.  Mieszam. Marynowaną paprykę odcedzam z zalewy i kroje w kawałeczki bądz paski.  Dodaje do całości. Mieszam delikatnie. Dodaję mrożony seler naciowy i natkę pietruszki. Posypuję pieprzem kolorowym z młynka. Robię majonez- to znaczy do gotowego majonezu dodaję na smak trochę musztardy, wyciskam przez praskę 4 ząbki czosnku, dodaję trochę jogurtu

Z Kuchni Do Kuchni
Koktajl z kolendrą – post dr Dąbrowskiej 105

inne przepisy w poście warzywno – owocowym odsyłam was do zakładki „ Dieta dr Dąbrowskiej „ PRZEPIS NA KOKTAJL Z KOLENDRĄ Składniki na koktajl z kolendrą: 1/2 jabłka 1 kiwi 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki posiekanej natki świeżej kolendry woda Jak zrobić koktajl z kolendrą: Jabłko myjemy, obieramy (jeśli macie blender o dużej mocy nie trzeba obierać), kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazda(...)nasiennego. Kiwi obieramy (jeśli macie blender o dużej mocy nie trzeba obierać), kroimy w ćwiartki. Seler naciowy kroimy w mniejsze kawałki (jeśli macie blender o niskiej mocy, warto obrać seler wcześniej z włókien – zobacz wpis Czy trzeba obierać seler). Jabłko, kiwi, selera, natkę kolendry wrzucamy do kubka bledera, zalewamy wodą (tyle by przykryła składniki), miksujemy na gładki koktajl. Podajemy

Dorota Smakuje
Do pracy - ryżowa sałatka z surimi i selerem naciowym 416

skupmy się na tych najbardziej narzekających - czyli tych z Was, którzy w pracy nie mają możliwości odgrzania posiłku. A więc dziś prezentuję zdrową sałatkę z ryżem, paluszkami krabowymi, kukurydzą, selerem naciowym i innymi pysznościami. Smacznego!   Składniki: 100 g ryżu 100 g paluszków krabowych pół puszki kukurydzy 2 łodygi selera naciowego pół papryki szczypior 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz

psgotujemy
Zupa marchewkowa z kolendrą 153

wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 45 dkg marchewki 1 mała cebula 3 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki masła łodyga selera naciowego 2 małe ziemniaki 1 litr wywaru warzywnego lub wody 2 łyżki pestek dyni 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka świeżej kolendry 200 ml mleka (bez laktozy) 1 łyżka soli pieprz(...)wraz olejem. Dodać drobno krojoną cebulę. Smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty. Cebula powinna lekko zmięknąć. Marchew obrać, pokroić w krążki. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Selera naciowego pokroić na małe kawałki. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone ziemniaki i selera. Smażyć na małym ogniu przez 4 minuty. Od czasu do czasu mieszać. Po 4 minutach dodać marchew

mecooks
Zdrowe frytki z selera 71

smażone na głębokim tłuszczu są bardzo kaloryczne, dlatego pieczone frytki z selera będą dla nich idealnym zamiennikiem. Takie domowe frytki z selera to świetny dodatek do obiadu, a także fajna przekąska na kolacje, a także do ulubionego filmu. ZDROWE FRYTKI Z SELERA – PRZEPIS Składniki 4 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki curry(...)łyżki oliwy pieprz sól Wykonanie Selera naciowego myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki w kształcie tradycyjnych frytek. Wszystkie przyprawy przekładamy do miski, dodajemy oliwę, mieszamy. Do naczynia przekładamy frytki z selera, dodajemy marynatę i dokładnie mieszamy, tak by frytki były dokładnie obtoczone w marynacie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nie frytki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Alle Dobre!
SAŁATKA JARZYNOWA MNIEJ TRADYCYJNA 313

kilka innych składników, co wzbogaca jej smak a nie spotyka się z krytyką konserwatywnej  część mojej rodziny.  A są to: czerwoną i żółtą paprykę, szynkę konserwową, kalafior, seler naciowy, jabłko.  Ta eksplozja smaków pozwoliła stworzyć pyszną i aromatyczną sałatkę :) Składniki: 4 marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 kalafiora 3 jajka(...)łodygi selera naciowego 4 ogórki konserwowe mała puszka groszku mała puszka kukurydzy biała część pora 100g szynki konserwowej 1 jabłko pęczek szczypiorku  koperek majonez łyżka musztardy sól pieprz Wykonanie: Marchew, pietruszkę, seler, kalafior i jajka gotujemy, studzimy. Wszystkie składniki sałatki kroimy w kostkę (ja preferuję drobną), dodajemy sól, pieprz, musztardę i majonez i dokładnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce

Walijskie Pichcenie
Risotto ze szparagami 151

przystało na te danie, dosyć sycące. Składniki na 3 porcje : 300 g ryżu do risotto 1,5 lita bulionu 3 cebulki dymki 1 mała cebula 2 łodygi selera naciowego 1 szklanka groszku konserwowego 6 sztuk szparag 1 szklanka tartego parmezanu skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki soku z cytryny 25 g  masła 2 łyżki oliwy sol pieprz Bulion(...)wlać do garnka i podgrzewać na małym ogniu. Szparagi pokroić na małe kawałki i obgotować około 4-5 minut. Cebulkę, dymkę oraz seler naciowy drobno posiekać. Dużą patelnię rozgrzać, wlać olej i dodać posiekaną cebulkę oraz seler i wymieszać. Wsypać ryż i dokładnie wymieszać, wlać szklankę ciepłego bulionu, mieszać aż cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Dodać kolejną szklankę bulionu

Zabawa smakiem