Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego 400 ml przecieru pomidorowego 200 ml mleka (słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego) 150 ml czerwonego wina 1 marchew 2 gałązki selera naciowego 1 cebula 100 g boczku wędzonego (oryginalnie powinna być pancetta) 2 liście laurowe sól i pieprz łyżka oliwy lub masła do posypania: tarty parmezan Gałązki selera, cebulę, marchewkę
Kulinarny S.O.S.Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego 400 ml przecieru pomidorowego 200 ml mleka (słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego) 150 ml czerwonego wina 1 marchew 2 gałązki selera naciowego 1 cebula 100 g boczku wędzonego (oryginalnie powinna być pancetta) 2 liście laurowe sól i pieprz łyżka oliwy lub masła do posypania: tarty parmezan Gałązki selera, cebulę, marchewkę
Kulinarne S.O.S.Składniki: 70 dkg łopatki wieprzowej 3-4 łodygi selera naciowego 2 cebule 1 jajko 2 kromki czerstwego chleba 50 g tartego parmezanu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz słodka i ostra papryka … Czytaj dalej Mielone z selerem naciowyn
czarrna od kuchniwersji. Składniki 250 g drobnego makaronu 1/2 puszki ciecierzycy 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 4 ogórki konserwowe 3 jajka ugotowane na twardo 1 por 3 łodygi selera naciowego koperek 3 pełne łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i studzimy. Cieciorkę, groszek i kukurydzę osączamy z zalewy. Jajka, ogórki i seler kroimy w kostkę
R'n'G Kitchenananasa ;-) To też wspaniały sposób na przemycenie do jadłospisu świeżego jarmużu, który nie należy do najpyszniejszych (w każdym razie moim zdaniem). SKŁADNIKI 3 duże liście jarmużu 2 średnie łodygi selera naciowego 1 banan 1/2 dużego ananasa 600 ml wody WYKONANIE Ananas obrać ze skóry i wyciąć twardy środek. Banana obrać ze skóry. Liście jarmużu i łodygi selera umyć. Wszystkie składniki
Passions hobbies lifecebula i mały por tłuszcz do smażenia - olej lub masło klarowane natka, sól, majeranek, natka, pieprz czarny mielony 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu czarnego gałązka lubczyku i selera naciowego kilka łyżek koncentratu pomidorowego lub mały słoiczek przetworu pomidorowego własnej roboty Przygotowanie : Warzywa obrać, kapustę pokroić dość grubo Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, seler, cebulę, ziemniaki, pora, pietruszkę
Proste PotrawySkładniki : podwójny filet z kurczaka 7 łodyg selera naciowego puszka kukurydzy (duża) puszka ananasa 565 g sól, pieprz, majonez Przygotowanie : Mięso ugotować( może być takie ugotowane w rosole), kukurydzę i ananasa osączyć Umyte łodygi selera pokroić w kostkę Składniki połączyć, posolić, dodać szczyptę pieprzu, wymieszać, dodać majonez i ponownie wymieszać
Proste PotrawyNowość w moich tegorocznych przetworach. Składniki: 2 pęczki selera naciowego 1 łyżka nasion gorczycy 8 ząbków czosnku 8 listków laurowych Składniki na zalewę: 1 szklanka oleju 1 szklanka octu 1 szklanka cukru ½ szklanki wody Wykonanie: Seler umyć, pokroić i przełożyć do wyparzonych słoików. Dodać gorczycę, czosnek i listki laurowe. Następnie z podanych składników zagotować zalewę i zalać seler w słoikach
Tradycyjna Kuchniatylko. Zupa jest smaczna i aromatyczna. Składniki: 1 bakłażan 6 pomidorów 1 cebula ½ papryki żółtej ½ papryki czerwonej oliwa Wywar Elementy kurczaka ( może być porcja rosołowa ) 3 marchewki 2 łodygi selera naciowego 4 ziemniaki 2 l wody Sól Czosnek granulowany Pieprz czarny mielony Pieprz cayenne Ser mozzarella Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy wywar z kurczaka z marchewką, selerem i ziemniakami. Bakłażana
Smaki Ewypowstała przepyszna zupa. Składniki na cztery osoby 1 kg pomidorów 0,5 l drobiowego bulionu, lub wody 2 marchewki 1 pietruszka z nacią 1 cebula 1 łodygi selera naciowego 2 łyżki oliwy domowe maggi, przepis na które znajduje się tutaj sól, pieprz świeża bazylia Sposób przygotowania Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygę selera, krojąc
Miód i pieprzPedro) - wędzony węgorz / szalotka / burak/ mus rybny (Martin)- węgorz wygrał, świetna kompozycja smakowa Do nich Esporão Reserva white 2012 Przystawki grillowana makrela / 45 dni sezonowana słonina / tatar z selera naciowego / jabłko granny smith (Pedro) i Esporão Reserva white 2013 - świetna makrela, lekko "zgrillowana", w sumie półsurowa i do niej zgrany d uet: zielone jabłko i seler... bulion
królestwo garówmieszamy i na koniec dodajemy 2 duże łyżki kukurydzy. Sos gotowy :) Sałatka : 1/2 opakowania roszponki 1 średnia cebula czerwona, ew. biała 1 średnia papryka słodka, czerwona 2 gałązki selera naciowego 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 cytryny lub limonki pieprz, sól Roszponkę płuczemy i odcinamy korzonki. Cebulę kroimy w cieniutkie płatki, selera
vegetanieSkładniki: 100g kaszy gryczanej puszka tuńczyka w oleju 1 nie duża czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego kilka czosnkowych oliwek kilka pomidorków koktailowych sól, pieprz, tymianek łyżeczka octu pęczek szczypiorku Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Cebulę pokroić w piórka, selera na drobne kawałki, pomidorki w ćwiartki. Oliwki całe lub przekrojone w pół. Wszystkie składniki wymieszać w misce
Gaździnka warzySkładniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz Ziarna orkiszu płuczemy i namaczamy na 12 godzin. Gotujemy wywar mięsno-warzywny razem z ziarnami, cebulą i selerem. Czas gotowania wywaru ok. godziny. Najlepsze mięso na zupę to drób (indyk lub gęś
prawdziwe jedzeniewarzywa i owoce, które są dobrymi źródłami potasu oraz te produkty, które znane są ze swoich moczopędnych właściwości. Koktajle tego typu mogą zatem bazować na pomidorach, ogórkach i selerze naciowym, może się w nich również pojawić zielona herbata lub napar z pokrzywy. Kto za pomocą koktajli chce wspierać swoje naturalne piękno, ten może je przygotować z selera, owoców cytrusowych oraz
ProstePesto.plSzybka, smaczna i bardzo zdrowa surówka. Doskonała jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie. Prawdziwa bomba witaminowa. Polecam :) Składniki - 2 łodygi selera naciowego - 2 marchewki - 1 jabłko - 1 łyżka soku z cytryny - sól, cukier, pieprz do smaku Wykonanie Marchewkę ścieram na tarce o małych oczkach, jabłko na dużych, łodygi selera kroję wzdłuż na połowę, potem na drobne półplasterki
Kuchnia z widokiem na ogródpożywna, nie wymaga długiego gotowania. Idealnie pasuje do niej starty twardy ser np. włoski parmezan lub grecki graviera. Składniki: 2 łyżki oliwy duża czerwona cebula marchewka 3 łodygi selera naciowego duża marchewka szklanka passaty pomidorowej puszka ciecierzycy 2 duże garście liści świeżego szpinaku sól, suszone płatki chilli - według uznania Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchew i seler pokroić
wyzwania kuchennekolorem dodaje jeszcze więcej rumieńców jesieni z pewnością jest ta z soczewicy. Spróbujcie :) Składniki: 250g czerwonej soczewicy 3 marchewki 3 duże ziemniaki duża cebula pierś z kurczaka łodyżka selera naciowego 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego ok 2 l bulionu 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól/ pieprz Przygotowanie: Kurczaka myjemy i wkładamy do garnka wraz z selerem
ChilliJemyzielone to samo dobro dla naszego organizmu :) Zapraszam i NA ZDROWIE :) SKŁADNIKI dla 1 osoby: 150 ml wody niegazowanej 3 garście szpinaku 1 pęczek natki pietruszki 1 łodyga selera naciowego Sok z cytryny ok 3 łyżki 2 łyżeczki młodego zielonego jęczmienia PRZYGOTOWANIE: Do kubka blendera wkładam umyty świeży szpinak. Ja dałam ok 3 garści. Następnie łodygi selera myję
Gotowanie Patkisuper zgrał się z resztą składników. Pomysł pochodzi z KUCHNI 06/2017 (proporcje zastosowałam własne). Chłodnik truskawkowy 600 g truskawek (bez szypułek) pół zielonego ogórka (bez skórki) 2 łodygi selera naciowego pół awokado sól, pieprz 1/2 cebulki (najlepiej szalotki lub czerwonej) łyżeczka soku z cytryny kilka listków mięty Do misy blendera wrzucamy pokrojone truskawki, awokado, posiekanego grubo selera i ogórka. Lekko
Dzieje kuchennej Wiewiórychwil. Dodatkowym atutem tego dania jest to, że możecie w nim śmiało wykorzystać mięso z niedzielnego rosołu. A smakuje... obłędnie... SKŁADNIKI 2/3 szklanki kaszy gryczanej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 1 ugotowana ćwiartka z kurczaka 1 łyżka oleju kokosowego 1 szklanka wody 1 szklanka rosołu sól, pieprz Kurczaka obieramy od kości. Cebulę kroimy w półplasterki, a selera w plasterki
Czary - gary w kuchniBossko, lekko ,smacznie Składniki 1 kg selera naciowego 1 łyżka masła 1 l bulionu cielęcego 20 g pasków grzybów mun 100 g drobnego makaronu sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Seler kroimy w kostkę (natkę zostawiamy), podsmażamy na maśle, zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, zestawiamy z ognia, lekko studzimy i miksujemy. Następnie
R'n'G Kitchenliguryjskim dialekcie oznacza posiekane. 200 gramów krewetek 200 gramów dowolnych innych owoców morza 4 kawałki filetu z łososia cytryna oliwa z oliwek chilli sól, pieprz grubo mielony cebula seler naciowy passata pomidorowa pomidor papryka czerwona i żółta świeży tymianek 160 ml białego wytrawnego wina półtora litra bulionu warzywnego W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy seler, czosnek, papryki
Bon Ton Italiaorganizmie nawet do 30 minut po zjedzeniu Składniki (3 duże porcje): 2 pomidory 1/2 papryczki chilli 1 czerwona papryka 2 marchewki 1/3 cukinii 1 jabłko 1/2 gałązki selera naciowego 15 listków lubczyku 15 listków mięty pieprzowej opcjonalnie 1/3 szklanki wody opcjonalnie 1/2 limonki opcjonalnie na koniec przyprawiamy pieprzem i solą Przygotowanie (7 minut): - marchew
Pora na pora i pomidorakawałki mięsa itp. Składniki: 300g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli) 3 łyżki oliwy 200 ml białego wina wytrawnego 800 ml bulionu warzywnego 1 cebula 5 pieczarek 2 łodygi selera naciowego pęczek zielonych szparagów sól, pieprz ser parmezan natka pietruszki Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie w głębokim garnku zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki
Smakowity Blog Kulinarny