Kotlet schabowy inaczej. Tradycyjny kotlet schabowy zapiekany pod kołderką z tartego sera żółtego i papryki. Wcześniejsze namoczenie plastrów schabu w mleku powoduje że kotlety są niezwykle soczyste, nie pomijaj tego kroku przepisu, bo jest bardzo istotny. Warto również zwrócić uwagę na grubość plastrów schabu, lepiej jeśli będą nieco grubsze. Najlepszy schab kupisz w masarni, krojony i rozbijany na miejscu. Pakowany(...)schab z marketu na pewno nie będzie tak dobry, jest zazwyczaj suchy i zbyt cienko krojony. Prócz papryki możesz też dać kukurydzę z puszki, czerwoną cebulę lub pieczarki. Takie kolorowe kotlety schabowe od razu wyglądają jakoś zdrowiej. Zaserwowałam je z młodą fasolką szparagową i puree z młodych ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlet schabowy zapiekany z papryką i serem żółtym
ProstePesto.plKolejnym daniem z grilla jakie proponuję wam na ten sezon jest schab. Chyba większości z nas ta część wieprzowiny kojarzy się z mięsem suchym, mocno zwartym. Piekąc schaby owijamy je boczkiem lub słoniną, wszystko po to, aby mięso było soczyste. A tymczasem wystarczy piec je krócej Oto przepis na soczysty schab z grilla. Składniki: Schab w całości Sól, pieprz, papryka(...)słodka i ostra, cumin Przygotowanie: Specjalnie nie napisałam ile schabu. Kupując go nie patrzcie na kilogramy tylko na porcje. Jeden kawałek powinien mieć od 2,5 do 3 cm. Policzcie ile porcji potrzebujecie i kupcie wystarczająco długi kawałek. Schab w całości przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i cuminem. (Możecie oczywiście przyprawić go po swojemu, tak jak lubicie). Piekarnik ustawiamy
Kulinarna PatilogiaMięciutka rolad a schabowa z piekarnika, faszerowana mięsem mielonym. Przepis na nasz schab rolowany jest bardzo uniwersalny. Rolada ze schabu faszerowana mielonym sprawdzi się idealnie zarówno jako pieczeń na niedzielny obiad oraz jako wędlina na kanapki. Pyszne, kruche, bardzo aromatyczne mięso ze schabu, wręcz rozpływa się w ustach. W przepisie znajdziesz odpowiedzi na pytania: Jak zwinąć roladę ze schabu? oraz(...)upiec roladę ze schabu? Rolada schabowa pieczona to propozycja dla wszystkich, którzy zastanawiają się nad świątecznym obiadem. Bez wątpienia godny uwagi pomysł na ugoszczenie bliskich. Tym bardziej, że rolada schabowa faszerowana nie jest trudna w przygotowaniu. A pięknie podana, z pewnością będzie ozdobą stołu. Rolada ze schabu z mięsem mielonym jest jednym z popularniejszych sposobów przygotowania schabu pieczonego. Jako mięso
Kuchnia Na Wypasiepodać z ziemniakami z wody, surówką z kapusty, albo w zdrowszej wersji – z gotowanym brokułem :) Każda będzie jednakowo dobra, bo cały smak zamknięty jest w schabowym. Składniki schab mąka jajko bułka tarta sól pieprz brokuł, albo dowolne inne dodatki olej do smażenia Kotlet schabowy – przepis Plastry schabu delikatnie rozbijamy, aby były dość cienkie. Doprawiamy je po jednej stronie(...)solą i pieprzem. Powtarzamy tą czynność dla wszystkich kawałków mięsa, układając je jeden na drugim. Schab panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Na odrobinie oleju, na małym ognie smażymy kotlety aż będą rumiane z obu stron. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Smacznego! Artykuł Pyszny kotlet schabowy pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Święta się już skończyły, ale dostaliśmy z Piotrem mnóstwo próśb o przepis na schab ze śliwką, którego zdjęcie pojawiło się na FB i naszym profilu na Instagramie. Nadrabiamy więc zaległości. W tym roku na naszym Wielkanocnym stole obok faszerowanego boczku znalazł się schab ze śliwką . Ale nie był to tradycyjny, klasyczny schab pieczony nadziewany śliwką lecz schab peklowany parzony(...)śliwkami. Schab przygotowany według naszego przepisu jest bardzo soczysty i kruchy. Schab ze śliwką świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno podobnie jak schab peklowany parzony bez dodatków. Pięknie prezentuje się na półmisku wędlin i jeśli go przygotujecie będzie stanowić świetną przystawkę, np podany jak w tym przepisie np. z galaretą , takie domowe wędliny są świetną przekąską podczas
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwięta się już skończyły, ale dostaliśmy z Piotrem mnóstwo próśb o przepis na schab ze śliwką, którego zdjęcie pojawiło się na FB i naszym profilu na Instagramie. Nadrabiamy więc zaległości. W tym roku na naszym Wielkanocnym stole obok faszerowanego boczku znalazł się schab ze śliwką . Ale nie był to tradycyjny, klasyczny schab pieczony nadziewany śliwką lecz schab peklowany parzony(...)śliwkami. Schab przygotowany według naszego przepisu jest bardzo soczysty i kruchy. Schab ze śliwką świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno podobnie jak schab peklowany parzony bez dodatków. Pięknie prezentuje się na półmisku wędlin i jeśli go przygotujecie będzie stanowić świetną przystawkę, np podany jak w tym przepisie np. z galaretą , takie domowe wędliny są świetną przekąską podczas
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: Mięso i marynata do mięsa: 1,2 kg schabu bez kości; 1 łyżka majeranku; 2 ząbki czosnku; 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz. 2 łyżki oleju. Pasta jajeczno-chrzanowa: 8 jaj ugotowanych na twardo; 1 czubata łyżka majonezu; 1 czubata łyżka startego chrzanu ze słoika; Sól; Pieprz. Galareta: 2 litry bulionu drobiowego (u mnie 2 litry wrzątku(...)łyżka vegety); Opakowanie żelatyny na 2,5 l płynu (50 g). Dodatkowo: 1/2 pęczka szczypiorku do udekorowania na wierzchu; Marchewka i groszek konserwowy do dekoracji; Olej do obsmażenia schabu; Rękaw do pieczenia + 1/4 szklanki wody + 1/4 szklanki oleju do rękawa. Sposób przygotowania: Schab umyć, osuszyć, usunąć błony, natrzeć olejem i przyprawami, przykryć folią aluminiową/spożywczą i odstawić
Gospodyni MiejskaBardzo czosnkowy schab w ziołach. Pieczony w rękawie, bardzo aromatyczny. Schab piekłam głównie z myślą o jedzeniu go na zimno, ale jest równie smaczny podany z sosem na ciepło. Duża ilość czosnku! Przepis dla jego miłośników. Polecam! Ten smaczny schab wypatrzyłam na blogu Kuchnia nad Atlantykiem składniki schab bez kości o wadze ok. 1 -2 kg ( piekłam(...)świeżo zmielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny 1-2 łyżki oliwy do polania mięsa rękaw do pieczenia lub folia aluminiowa przygotowanie Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Czosnek podzielić na ząbki, obrać. Ze wszystkich stron ponakłuwać mięso ostrym i spiczastym nożem, w nacięcia włożyć ząbki czosnku. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty
Stare GaryDzisiejszy przepis jest dla tych, którym znudziły się tradycyjne schabowe…. To przepis na schab pieczony z jabłkowym sosem. Lubię takie połączenia mięsa z owocami. Schab pieczony w rękawie do pieczenia jest bardzo soczysty a dodatek kwaskowego sosu jabłkowego nadaje mu charakteru. Przepis łatwy do przygotowania, więc naprawdę warto się skusić…:)! Schab pieczony z jabłkowym sosem Składniki (8 porcji(...)schabu 1 cebula 500 g jabłek sok z 1 pomarańczy 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru (opcjonalnie) sól, pieprz, rozmaryn 2-3 łyżki oleju czosnkowego Kujawskiego 1. Oczyszczony z błon, opłukany i osuszony schab posolić, posypać pieprzem i polać olejem czosnkowym Kujawskim. 2. Cebulę i jabłka obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Cebulę, jabłka
UgotujmyTo.plprzygotowaniu https://ugotujmyto.pl/szynka-domowa-szynkowara/ postanowiłam iść za ciosem i przygotować w ten sam sposób schab. Jedyne co zmieniłam w przepisie to dodatek majeranku, który bardzo lubię i który bardzo mi pasuje w połączeniu ze schabem. Schab przygotowany w ten sposób wyszedł soczysty i mięciutki i sprawdzi się zarówno na kanapkach ale też jako świąteczna wędlina. Jeśli lubicie domowe wędliny(...)koniecznie musicie poeksperymentować z szynkowarem… który można kupić na allegro, w różnych rozmiarach, w zależności od rodzinnych potrzeb! Zapraszam na schab z szynkowara Schab z szynkowara Składniki: 1 kg schabu 4 płaskie łyżeczki żelatyny 1,5 płaskiej łyżeczki soli peklowej 1,5 płaskiej łyżeczki soli morskiej 1 płaska łyżeczka kolendry sproszkowanej 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka miodu
UgotujmyTo.plKolejny pomysł na domową wędlinę, może komuś się przyda do urozmaicenia świątecznego menu ? Był już schab karkowy z pończochy , był schab pieczony w przyprawach , teraz przyszła pora na schab gotowany w słoiku. Schab jest bardzo soczysty, ma piękny kolor dzięki peklosoli i ziołowy aromat, dzięki dodanym przyprawom. A tajemnicy Wam powiem, że u nas w domu(...)największa walka jest o tę galaretkę :-). Do schabu zdecydowanie polecam domowy razowy chleb na żytnim zakwasie . Inspirowałam się przepisem Berniki z bloga Mojego kulinarnego pamiętnika . Schab ze słoika Czas przygotowania: 6 godzin Składniki: 1 kg schabu 20 g soli do peklowania 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki kminku 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna
Kulinarne przygody GatityBardzo fajne połączenie : schab, szynka parmeńska (serrano lub dowolna inna, byle w cienkich plastrach), liść szałwi, świetnie wszystko razem współgra. Nam bardzo przypadł do gustu ten zestaw. I choć schabu zbyt często nie jadamy, to w tym zestawieniu był już u nas kilkakrotnie. Jest bardzo soczysty (a o to chodzi w mięsie), kruchutki no i błyskawicznie się go przygotowuje. Same(...)zalety. Polecam, może przypadnie do gustu i Wam ;-) Składniki: - po 1-2 plastry schabu na osobę (każdy ok.70-80g) - szynka parmeńska, serrano lub dowolna inna, bardzo cienko pokrojona, po 1 plastrze na każdy kawałek schabu - listki świeżej szałwii (tyle ile kawałków mięsa) - świeżo mielony pieprz - trochę mąki do oprószenia mięsa (u mnie skrobia maizena) - wykałaczki do spięcia ze sobą
Smaczne ZdrowePolecam, bo smaczne to było. Grillowany schab (marynowany w oliwie (1 łyżeczka), sosie chili (1 łyżeczka), po 1 łyżce siekanej pietruszki i świeżej mięty) + lekka sałatka warzywna z miętą (sałata lodowa, warzywa gotowane, pomidory, ogórki, mięta i sos chrzanowy). Często grilluję plastry schabu, wystarczy schab zamarynować, a potem wrzucić na patelnię grillową lub grill elektryczny. Więcej przepisów na grillowany schab(...)znajdziecie tutaj. Grillowany schab z pietruszką i miętą – nie ma nic smaczniejszego i prostego do przygotowania. Widok grillowany schabu powoduje, że ślinianki pracują na zwiększonych obrotach. Polecam. The post Grillowany schab z pietruszką i miętą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępachnie gdy jest w piekarniku i bardzo dobrze smakuje gdy znajdzie sie juz na talerzach. Do tego doskonale sie sparwdzilo jako ucieczka od moich remontowo-przeprowadzkowych przemyslen/problemow/dylematow (niepotrzebne skreslic) Schab z morelami skladniki: 1,5 kg schabu bez kosci 100g suszonych moreli 100g masla czosnkowego 1 lyzeczka slodkiej papryki 0,5 lyzeczki rozmarynu 0,5 lyzeczki kminku 3 spore lyzki(...)konfitury morelowej 2 lyzki platkow migdalowych 1 mala cebula wykonanie: Obmyty schab wkladamy na 2 minuty do osolonego wrzatku. Wyciagamy, osuszamy. Dlugim nozem robimy naciecie na srodku, ktore bedzie "kieszenia" na nadzienie. Maslo czosnkowe ucieramy z rozmarynem i schladzamy. Otwor w miesie napelniamy na przemian suszonymi morelami i maslem. Gotowe mieso oproszamy sola, polowa kminku i papryki. Umieszczamy schab
Przysmaki KarolkiPoznaj pyszny schab pieczony w piekarniku w naczyniu, który świetnie sprawdzi się na świąteczny stół lub na specjalne okazje. Moja pieczeń jest dobrze doprawiona, soczysta i aromatyczna. Potrawa świetnie sprawdzi się na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapek, czy też jako przystawka. Czas wykonania: około 20 minut. Czas marynowania: 24 godziny. Temperatura pieczenia: 190 stopni C z grzaniem(...)góra i dół. Czas pieczenia: 60 minut na każde 1 kg mięsa. Kaloryczność: 150 kcal w 100 g. Schab pieczony – składniki 1 kg schabu * 1 cebula pół szklanki wody (125 ml) 3 ząbki czosnku 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżka majeranku 2 łyżki ziół prowansalskich po pół łyżki słodkiej i ostrej papryki 3 łyżeczki soli
Ania gotujeKolejnym daniem z grilla jakie proponuję wam na ten sezon jest schab. Chyba większości z nas ta część wieprzowiny kojarzy się z mięsem suchym, mocno zwartym. Piekąc schaby owijamy je boczkiem lub słoniną, wszystko po to, aby mięso było soczyste. A tymczasem wystarczy piec je krócej Oto przepis na soczysty kawał grillowanego schabu. Składniki: Schab w całości Sól, pieprz, papryka(...)słodka i ostra, cumin Przygotowanie: Specjalnie nie napisałam ile schabu. Kupując go nie patrzcie na kilogramy tylko na porcje. Jeden kawałek powinien mieć od 2,5 do 3 cm. Policzcie ile porcji potrzebujecie i kupcie wystarczająco długi kawałek. Schab w całości przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i cuminem. (Możecie oczywiście przyprawić go po swojemu, tak jak lubicie). Piekarnik ustawiamy
Kulinarna PatilogiaSchab Łososiowy Przepis dostałem od mojego dziadka. Polecam każdemu kto lubi czasem zjeść surowe mięso. Dlaczego łososiowy? Bo jego kolor przypomina właśnie kolor łososia. Taki schab idealnie zastępuje "wodne wędliny ze sklepu"! Banalne przyrządzenie. Składniki: - 1 kg schabu - 3 łyżki soli - 2 łyżki pieprzu - 2 łyżki cukru - 6 ząbków czosnku Sposób przygotowania: (czas przygotowania tego schabu(...)jest dosyć długi - 4 dni) 1. Do miseczki wsypujemy sól, pieprz, cukier i mieszamy. Umyty schab wkładamy do opakowania ze szczelnym pokryciem. Wsypujemy do niego zawartość miseczki i wcieramy marynatę w mięso. Następnie kroimy drobno czosnek i wklepujemy go delikatnie w schab. Zamykamy opakowanie i wstawiamy do lodówki. 2.Dzień 2-4. Każdego dnia należy "miętosić" mięso (wklepywać, masować
Gotuj Z MuzykąSchab z jabłkami... Delikatne i soczyste mięso wzbogacone słodko - winnym smakiem jabłek. Niezastąpiona ozdoba każdego przyjęcia i rozkosz dla podniebień jego uczestników. Niewielkim nakładem pracy i finansów pozwala zastąpić w menu zwykłe kotlety schabowe. Nie dajcie się długo namawiać! Zapraszam do stołu! Składniki: 1,5 kg schabu bez kości; 2 ząbki czosnku; Czubata łyżeczka soli; 3 średniej wielkości(...)jabłka, w taki sposób, aby nie przeciąć mięsa do końca. Czosnek obrać, przcisnąć przez praskę. Do czosnku dodać łyżeczkę soli, wymieszać. Tak przygotowaną masą natrzeć delikatnie każdą kieszonkę schabu. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. W każdej kieszonce schabu umieścić plaster jabłka i posypać świeżo zmielonym pieprzem, tak aby pieprz znalazł się również w kieszonkach. Wierzch
Gospodyni MiejskaSchab w śmietanie z pieczarkami i boczkiem... Miękkie i soczyste plastry schabu. Aromatyczny pieczarkowo-śmietanowym sos. I kawałeczki wysmażonego boczku. Pycha! Składniki: 1 kg schabu bez kości; 500 g pieczarek; 250 g wędzonego boczku; 3 duże cebule; 500 ml słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Schab umyć, osuszyć, oczyścić(...)stopni (3 półka, górna i dolna grzałka) i zapiekać przez około 1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika spróbować sosu i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Schab można zastąpić karkówką, przy czym może ona wymgać nieco dłuższego pieczenia w piekarniku. Całość można, na 20 minut przed końcem pieczenia, posypać startym, żółtym serem i zapiec w piekarniku. Śmietanę
Gospodyni Miejskanadchodzących chłodach. „J edzenie jest lekarstwem, a lek pożywieniem” głosi stare chińskie przysłowie i zwraca uwagę na to, że prawidłowa dieta pozwoli nam zachować lub odzyskać zdrowi. Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku jest przygotowany z mięsa wieprzowego oznaczonego znakiem QAFP , będącego gwarancją wysokiej jakości, oraz z warzyw królujących jesienią – dyni, papryki i jarmużu. Dla uzyskania(...)ciekawszego efektu warzywa zostały przygotowane różnymi technikami, dając zróżnicowaną fakturę składników i dużą przyjemność jedzenia. Soczysty schab aromatyzowany przyprawami korzennymi i rozmarynem opływa w pikantnym, kremowym sosie z pieczonej dyni Hokkaido, z dodatkiem chrupiących warzyw, dyni i papryki, pociętych w kostkę i podsmażonych z dodatkiem wina. Soczyście pomarańczowy sos ożywiają kawałki zielonego jarmużu. Potrawa zostało wykończone wysmażonym boczkiem
SzczyptaSmaQSchab po chińsku to mój pomysł na szybki, mięsny, pożywny obiad. Gęsty sos z warzywami, do tego plaster chudego schabu i porcja ryżu zadowolą chyba najbardziej wymagających ... :)) Składniki: 6 plastr ów schabu 1 op. mrożonej mieszanki chińskiej (u mnie Hortex) 2 ząbki czosnku sól pieprz ziołowy słodka papryka 1 łyżeczka sosu sojowego curry liść laurowy ziele angielskie 1 czubata(...)łyżeczka mąki olej ok 1.5 szkl bulionu. Wykonanie: Każdy plaster schabu rozbijamy, jednak nie za mocno. W miseczce mieszamy sos sojowy, pieprz ziołowy, roztarty czosnek. Każdy plaster schabu nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki na 2h. Następnie rozgrzewamy dość mocno olej i podsmażamy schab z obu stron. Do podsmażonego schabu wsypujemy mieszankę chińską, dodajemy sól, curry, paprykę i zalewamy całość
Walijskie PichcenieKolejna propozycja na domową wędlinę bez chemicznych ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku. Jej wykonanie nie sprawia kłopotu, wyjdzie smaczna każdemu, nawet temu mniej wprawnemu kucharzowi. Do pieczeni zawsze wybieram schab z warkoczem, ma on wtedy odrobinę tłuszczyku, co powoduje, że w czasie pieczenia mięso nie wysycha. W tym kawału który piekłam, warkocz był akurat bardzo duży, co widać dokładnie(...)zdjęciu Schab można podać również na ciepło, jako danie obiadowe, z dodatkiem sosu. Schab z warkoczem pieczony w majeranku Składniki: 1,5 kg schabu wieprzowego z warkoczem 2-3 łyżki majeranku około 1 łyżeczki soli około 1 łyżeczki słodkiej papryki pieprz olej Wykonanie: Mięso płuczemy pod zimną wodą, lekko osuszamy papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy mieszamy w żaroodpornym
Kulinarne przygody GatityDzisiaj coś dla miłośników małych kapustek - przepis na schab w ziołach z brukselką SKŁADNIKI(...)schabu bez kości 40 dag brukselki 2 marchewki 1 cebula 1 kostka bulionowa 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Cebulę kroimy drobno. Marchewki ucieramy na tarce do jarzyn. Rozgrzewamy w rondlu olej i smażymy razem przez 7-10 minut. Kostkę bulionową rozpuszczamy
Moje Kuchenne RewelacjeUpieczenie schabu by nie był suchy, jest sztuką :) Jeeli zapamiętamy parę zasad- nasz schab będzie wilgotny, kruchy, soczysty i będzie rozpływał się w ustach. Pamiętajmy o " odpoczynku" naszego mięsa przed i po pieczeniu :) a wynagrodzi nam przepysznym obiadem . Polecam . Zaczynamy: Składniki: około 1 kg schab 1 kg ziemniaków 3-4 marchewki 100 ml oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku(...)łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka natki pietruszki pieprz, sól Wykonanie: Myjemy schab, osuszamy ręcznikami papierowymi. Doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na min 30 min-schab powinien mieć temperaturę pokojową przed pieczeniem. Obieramy ziemniaki, kroimy w połówki lub ćwiartki. Marchew kroimy w grube talarki. Nalewamy do miseczki oliwę, dodajemy rozmaryn, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz- mieszamy. Wykładamy naczynie żaroodporne lub blaszkę
Smaki EdytySkładniki: 1 kg schabu bez kości 1 opakowanie śliwek kalifornijskich przyprawy: pieprz, majeranek, sól 3 ząbki czosnku olej/oliwa Zalewa: Ziele angielskie liście laurowe pieprz ziarnisty majeranek owoce jałowca czosnek Wszystkie składniki zalewy zagotować w niewielkiej ilości wody. Następnie przelać do dużego garnka (jego wielkość zależy od ilości schabu) pełnego wody z solą. Włożyć do garnka schab i marynować przez(...)Przygotowanie: Po wyciągnięciu schabu z zalewy należy go umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Długim, ostro zakończonym nożem naciąć kieszeń w środku. Zrobić to z jednej i z drugiej strony schabu tak, aby oba nacięcia spotkały się i utworzyły tunel. Włożyć do niego śliwki. Dodatkowo schab można lekko obsmażyć na patelni tak, by nie puszczał soku. Następnie mięso należy natrzeć przyprawami
Pasja Smakuświęta robiłam schab z gorczycą i kolendrą. Kruchy z lekką pikanterią w smaku to idealny schabik na świąteczny stół ale nie tylko. Śmiało można go robić również poza okresem świątecznym i szybko zniknie. Składniki: 600 g schabu bez kości Marynata 1 l wody 2 łyżki soli do peklowania 3 ząbki czosnku 3 ziarenka pieprzu czarnego 5 ziarenek pieprzu czerwonego(...)gorczycą i kolendrą Przygotowanie: Marynata: Wodę z wszystkimi przyprawami zagotować, do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Ostudzić. Do zimnej wody włożyć oczyszczony i umyty schab, przykryć i odłożyć do lodówki na minimum 6 dni. Raz dziennie obrócić mięso żeby się równomiernie peklowało. Po wyjęciu schabu z marynaty osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć przyprawą z gorczycą i kolendrą
Ala piecze i gotuje