przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa (można też rozdrobnić je tłuczkiem, a następnie dokładnie widelcem; nie używamy blendera). Do ziemniaków dodajemy ser, pieprz i dużą szczyptę soli. Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanym maśle do czasu, aż się zezłoci. Dodajemy do farszu wraz z roztopionym masłem z patelni. Farsz dokładnie mieszamy i próbujemy czy jest(...)ugotowaniu – inni, że na drugi dzień, odsmażone i przyrumienione na masełku. Zobacz także: Makaron z krewetkami To najprostsza wersja pasty z krewetkami, ale zdecydowanie n... Pieczony schab z cebulką Schab pieczony z cebulką to moja ulubiona pieczeń schabowa, ... Zupa z suszonych borowików Zupa z suszonych borowików - niezwykle aromatyczna i treściw... Placki z kiszonej kapusty Placki z kiszonej kapusty
Poezja smakudania popisowe, nauczyć się profesjonalnie kroić i mieć dobrą gadkę na temat modnych restauracji i znanych kucharzy. Każdy ma przecież znajomego, który potrafi zrobić dobrze tylko jedną rzecz np. schab ze śliwką i na podstawie tej jednej umiejętności radzi sobie doskonale we wszystkich sytuacjach typu randka, kolacja składkowa czy wizyta teściowej. Warto się postarać, bo wg. badań amerykańskich naukowców nasze(...)którym stajemy, jeśli chcemy nauczyć się np. jak się robi idealny omlet jest to, że nauka jest długotrwała, albo kosztowna i niepraktyczna. Jeśli zrobimy 50 omletów albo obierzemy worek cebuli, to na pewno nauczymy się dobrze wykonywać te czynności, ale co zrobimy z tą całą cebulą i omletami? Jeśli czujecie się już zagubieni, to Timothy Ferriss, który jest specjalistą
Ugotowane pozamiatanetrzeba chcieć ukształtować sobie, swój smak, szukać produktów i posiłków, które nas interesują bo inaczej można odnieść wrażenie, że jedyne co nam całe życie serwują to rosół, pomidorowa i schaby. Na szczęście ja od zawsze za kuchnią polska nie przepadałam, choć z czasem kiedy tak, na prawdę odkryłam prawdziwy smak polskich potraw, to też je pokochałam, szukałam nowych połączeń smakowych(...)świeże zioła takie jak: tajska bazylia, pachnotka - zielona część pora W dużym garnku ( około 3-4 litrowym), umieść pokrojone w kostkę warzywa: pietruszkę, marchewkę, seler, imbir, przekrojoną na pół cebulę, por. Całość gotuj na małym ogniu. Wyłóż łyżką cedzakową cebule i pora. Dodaj ryż i gotuj na małym ogniu 12 minut. Dodaj wędzonego łososia i 1-2 plastry z limonki
SMYKWKUCHNIwody 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Farsz do pierogów: gotowana pojedyncza pierś z kurczaka 100 g kindziuka z dzika Kuchnia Myśliwska 1 opakowanie fety 1 cebula 2 łyżki oleju roślinnego sól i pieprz Panierka: 2 jaja 1/4 łyżeczki soli bułka tarta Przygotowanie panierowanych pierożków z ciasta parzonego: W rondelku rozpuszczamy masło, dolewamy do niego wodę(...)ofercie Kuchni Myśliwskiej znalazłam jeszcze krakowską suchą z dzika oraz myśliwską z dzika. Bardzo mi one smakowały i z pewnością sięgnę po nie ponownie. Czaję się również na schab z dzika Sous-Vide i jeżeli go wypróbuję to od razu Wam dam znać o jego smaku! :) co do smaku dwóch pozostałych wędlin jestem zdania, że są warte grzechu! Bardzo
MamaOskarkaZrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sos grzybowy to idealny dodatek do pieczonych mięs. Najlepiej jest go przygotować ze świeżych grzybów, jeśli jednak macie ochotę na taki sos w okresie kiedy się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Hmm… karkówka po cygańsku to obiad, który nie wymaga od nas zbyt dużych nakładów pracy :) Przyznam się, tym razem to Madzia gotowała, więc ja zupełnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sosem z gruboziarnistej musztardy z dodatkiem miodu Składniki: golonka pieczona Naturrino 1 szt. mieszane młode liście sałat 50 g pomidory cherry 50 g ogórek świeży 50 g czerwona cebula 10 g musztarda gruboziarnista 20 g miód 5 g oliwa z oliwek 20 g sól, świeżo mielony pieprz Kroimy warzywa i przekładamy je do miski, następnie dodajemy umyte młode liście sałaty(...)układamy na talerzu i polewamy całość sosem pieczeniowym. Podwieczorek Koktajl mleczny (200 ml maślanki + pół szklanki sezonowych owoców) Kolacja Sałatka z gruszką, selerem naciowym, serem pleśniowym i płatkami ze schabu Naturrino Składniki: schab Naturrino 100 g 1 świeża gruszka obrany seler naciowy 100 g ser pleśniowy Lazur 50 g orzechy włoskie 10 g jogurt grecki 50 g miód Obrany seler
karmelowySpaghetti po polsku z mięsem mielonym to przepis wywodzący się z klasycznego spaghetti Bolognese. Polska wersja tego przepisu zawiera znacznie więcej mięsa niż ta tradycyjna. Jednak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tym razem przepis na prostą w wykonaniu karkówkę. Pieczona karkówka jest inną niż wszystkie poprzednie, bo będzie zapiekana w winie. Samo przygotowanie zajmie nam niewiele czasu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!oznacza "cienko pokrojone mięso". Do przyrządzania sukiyaki służy specjalny żeliwny garnek przypominający patelnię z wysokim brzegiem. Sukiyaki, podobnie jak zyskujące coraz większą popularność w Europie nabe i shabu schabu, należy do dań typu "hot pot" (gorący kociołek) - czyli gotowanych bezpośrednio na stole. Ten rodzaj potraw Japończycy nazywają "nabemono". Ich historia sięga czasów epoki Edo, ale popularność zyskały stosunkowo niedawno(...)polędwicy, antrykotu lub rostbefu) lub dobrej jakości poprzerastanej żyłkami tłuszczu wołowiny 2 opakowania dania OYAKATA Japoński Klasyczny 2 pory (tylko biała i jasno zielona część) 1 marchewka 1 duża cebula 1 pół główki kapusty pekińskiej 3-4 grzyby shitake (wcześniej namoczone) 40 g smalcu Sos do sukiyaki 100 ml sosu sojowego 100 ml mirinu 100 ml sake (można zastąpić białym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataktóry natłuszcza mięso, kwaśny składnik (ocet, sok z cytryny, jogurt lub wino), który powoduje ścięcie białka i nadaję miękkość, oraz zioła i przyprawy (np. papryka, chili, miód, czosnek, cebula, cynamon, imbir, goździki, kozieradka, rozmaryn, lubczyk, tymianek lub inne). Delikatne mięso drobiowe, małe kawałki wieprzowiny (np. do szaszłyków), ryby, sery i warzywa wymagają od 15 minut do 3 godzin marynowania(...)plastry o grubości około 3 – 6 mm i marynujemy minimum 2-3 godziny. Grillujemy około 6 do 10 minut, w połowie czasu grillowania odwracając na drugą stronę. Schab jest mięsem dość trudnym do grillowania. Często w trakcie pieczenia wysycha, wymaga więc kilkukrotnego smarowania marynatą podczas grillowania. Innym rozwiązaniem jest pozostawienie schabu na około 30 minut w oleju. Schab
Cztery Fajeryktóry natłuszcza mięso, kwaśny składnik (ocet, sok z cytryny, jogurt lub wino), który powoduje ścięcie białka i nadaję miękkość, oraz zioła i przyprawy (np. papryka, chili, miód, czosnek, cebula, cynamon, imbir, goździki, kozieradka, rozmaryn, lubczyk, tymianek lub inne). Delikatne mięso drobiowe, małe kawałki wieprzowiny (np. do szaszłyków), ryby, sery i warzywa wymagają od 15 minut do 3 godzin marynowania(...)plastry o grubości około 3 – 6 mm i marynujemy minimum 2-3 godziny. Grillujemy około 6 do 10 minut, w połowie czasu grillowania odwracając na drugą stronę. Schab jest mięsem dość trudnym do grillowania. Często w trakcie pieczenia wysycha, wymaga więc kilkukrotnego smarowania marynatą podczas grillowania. Innym rozwiązaniem jest pozostawienie schabu na około 30 minut w oleju. Schab
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata